EVENIMENTE

Olanda & Moldova.These are the champions!

[media id=112 width=’450′ height=’320′]

Azi e azi. Ieri însa toți erau plini de speranțe. Și foarte bine!

E bine că întîi a fost nunta și mai apoi marea finală la fotbal. O nuntă cu una dintre cele mai frumoase și elegante mirese din Moldova și cu unul dintre cei mai atenți, grijulii și sentimentali miri din Olanda. Dacă se întîmpla ceremonia în Moldova, iar apoi urma finala de la fotbal – poate ar fi fost ratată zeama de a doua zi. Or evenimentul, avănd loc în Anglia,  obida nuntașilor probabil a fost scăldată în multă bere, dar și în amintiri despre cât de frumos a fost ieri.

Într-adevăr a fost frumos. A fost ceva ce mi-a plăcut enorm de mult. Un eveniment  fără excese. De nici un fel. Nici în vestimentație, nici în tradiții, nici alimentare. Poate doar puțin alcoolice, dar foarte puțin. Șampania a curs de peste tot. Aperitivele încîntau prin gustoșenia lor. Invitatele se întreceau la accesoriile din păr, dar mai ales la buna dispoziție pe care și-o dăruiau cu multă generozitate. Olandezii, chiar dacă îți lasă impresia unui popor foarte calculat, pragmatic și putin emoțional, mă uimesc a doua oară prin excentrismul și dorința de a-și face singuri sărbătoarea, dar mai ales să-i facă cheful celui mai bun prieten. 

La acest eveniment am înțeles care este cea mai mare greșeală  de la nunțile noastre. Overeating. Adică abuzul de mîncare. Dacă am păstra din nunțile noastre partea cu unele tradiții, muzică și chef – am avea cele mai vesele nunți.

Ziua a început cu ceremonia de la biserică. Aici din nou, nu aș putea să nu remarc faptul că procedură este una extrem de confortabilă. Toată lumea este așezată. Nimeni nu stă să țină coroane de-asupra capului și nimeni nu este nevoit să respire din greu, mutându-se de pe un picior pe altul, plicticit și mai ales obosit. La ceremonia religioasă unii dintre invitați aveau rolul de a citi anumite rugăciuni. A durat exact atât încît toată lumea să reușească să atingă acea stare de intimitate divină din suflet și gînduri. 

Mai tîrziu evenimentul a continuat într-un loc de o rară frumusețe. Un conac englezesc din sec 18. Nu vreau să povestesc prea multe despre interior și despre cum îți tăia respirația toată priveliștea. Vreau doar să precizez că pînă la a se așeza la cină, adică timp de 3-4 ore,  oameni au comunicat, s-au delectat cu muzică și s-au simțit bine. Mirii au avut partea de cîteva suprize din partea prietenilor. Și nu contează cît de reușite sau nu au fost aceastea. Important este că prietenilor cu adevărat le pasă de această nuntă și mai ales de eroii serii, vrînd neapărat să le dăruiască niște clipe de neuitat.

Cina a fost alternată cu discursuri înduioșătoare ale părinților și mirilor. Amintiri din copilărie, ilustrate prin poze, frînturi de emoții trăite cîndva, lumînări aprinse, bucate alese. Exact 3 feluri.

Totul s-a încheiat cu un hawaiian party, lumea și-a schimbat hainele, a îmbrăcat ghirlandele și a continuat distracția pînă cînd nu știu, pentru că trebuia să prind avionul.

A fost și un colac pe prosop, împărțit la toți nuntașii,un “amar” lansat de cei cîțiva moldoveni prezenți la ceremonie, ba chiar și o horă dansată cu mult zel. O horă moldovenească sigur niciodată nu a răsunat într-un conac englezesc din sec 18. Casă de piatră iubită prietenă….

Comentarii

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Renata 12 July 2010 at 05:01

  Aaaah… Mirii, cununia, surpriza prietenilor, conacul, party’ul…. Frumooos! 🙂 Si m’a impresionat lumea din poze… Privirile lor par a fi atat de…sincere si curate… Ceea ce adesea lipseste la nuntile noastre….
  Sa le fie intrun ceas bun!

  P.S.: M’am indragostit, si mai si, de palarioare 😀

  • Reply Mariana (the bride :) 16 July 2010 at 11:55

   Mersi mult pentru cuvintele calde!
   La moment suntem in luna de miere si ne bucuram ne spus sa vedem comentarii atit de pozitive!

   xx

 • Reply Irina 12 July 2010 at 10:14

  e fosta vecina de a mea))) nici nam recunoscut-o! doar pe parintii ei am recunoscut:) sa fie fericita:) casa de piatra!

 • Reply Olea 12 July 2010 at 10:18

  Супер красиво!!!Романтично!!!!Счастья, гармония, мира, добра молодым!!!!!!

 • Reply E.T. 12 July 2010 at 10:35

  Impresionant.Foarte frumos, dar torta din poze, era din inghetata sau poate ciocolata alba…
  Apropo de petrecere, si la noi au inceput un fel de retro party pe la nunti, fara cintece moldovenesti sau altele de genu…

 • Reply sunnyola 12 July 2010 at 16:05

  e perfect!!! sunt curioasa, daca ai putea sa ne dezvalui, au traditia de la noi de a da bani mirilor? sau cadouri? cum are loc acest lucru?

  • Reply Nata Albot 13 July 2010 at 22:27

   bani nu s-au adunat, a fost o lsta de cadouri pe care invitatii au onoat-o din timp…

 • Reply Victoria 12 July 2010 at 19:03

  Sigur ca pozele sunt prea neinsemnate pentru a reda intreaga atmosfera minunata, dar ti-a reusit sa ma impresionezi foarte placut, cel putin pe mine..
  O nunta atat de frumoasa, simpla, dar in acelasi timp foarte eleganta, in care invitatii chiar au venit sa se simta bine si sa se distreze, sinceri, binevoitori, deschisi, relaxati, cu zambetul pe buze… (atatea adjective 🙂

  Pacat ca oamenii de la noi fac nunti si merg la ele pentru “a face impresie”; trebuie sa fie cat mai luxos, cat mai fastuos, cat mai multa mancare. Oamenii sunt crispati si nervosi, singura lor preocupare e cati bani sa puna la masa mare, sa manance muuult pana sunt nevoiti sa bea si pastile, si sa danseze de nevoie pe melodiile invatate pe de rost deja la toate nuntile. :(( Oare se va produce vreodata si la noi o schimbare?? Desi, totul incepe de la fiecare din noi, daca ar incerca fiecare sa-si schimbe viziunile, sa priveasca cu alti ochi la lucrurile din jur, poate ca am reusi, cine stie..

 • Reply Gara 12 July 2010 at 20:26

  Vrem noi s-au nu vrem,dar tinem mült la traditiile noastre lasate de stramosi,numai,ca ei nu pregateau la nunti zeci de feluri de bucate,care se pregatesc mai mult din considerentele”Ce o sa zica lumea,or a fost frumoasa nunta vecinului,dar sa vedeti ce nunta voi aranja eu”intrind in datorii.De cele mai multe ori cind se aduna prea multa lume nunta se preface intr-un spectacol la care sint admirati artistii,iar mirii ramin in umbra.Doar nu nunta determina pe cit de fericiti v-or fi mirii,iar daca ei au depasit stereotipul parintilor nu v-or accepta jertfirea baneasca din partea lor ,dar isi v-r organiza ziua nuntii asemanator celei descrise de Nata.

 • Reply Nona 12 July 2010 at 22:24

  Superb!!! Ador tot ce tine de Marea Britanie!!! Iti multumesc pentru cele 7.54 min de evadare…

 • Reply Dodo 12 July 2010 at 22:27

  Ador cintecele moldovenesti la nunti!

 • Reply Alla 13 July 2010 at 20:08

  aveti ceva foarte comun la chip…..parka sinteti surori…serios…..felicitari pu prietena

 • Reply valentina. 14 July 2010 at 01:18

  foarte frumos,o nuntà ca’npoveshti,felicitàri prietenei ,o pereche minunatà.Nata, mi-au plàcut mult rochiile tale,finute,eshti ce-a mai dràgutà.

 • Reply Olga 9 September 2010 at 15:15

  M-a amuzat sa aflu ca va intorceati de la o nunta in acel week-end de iulie. Noi ne intorceam de la concertul Dianei Krall. Traiasca BlueAir:-)!!!

 • Leave a Reply