CĂLĂTORII

Delicates – aliment fin, ales

– Cum să transformi un delicates într-un produs pe care să nu ți-l mai dorești încă mult timp?

– Să mănânci din el pînă nu mai poți. Și dupa aia încă un pic și încă un pic. Și după aia să mai lași și la congelator. Pentru că în tine delicatesul nu mai încape.
Puteți să-i spuneți homar. Puteți să-i spuneți lobster. Fiind în Moldova visez la fructe de mare, ca la flori de mai în toiul iernii. Doar că în Moldova la fructe de mare visez tot timpul. Pentru că ce avem noi în vînzare e de foarte proastă calitate și mai e și congelat și răscongelat. Farmecul gustativ al produselor de mare se ascunde în frăgezimea cărnii. Prospețimea poate fi păstrată doar pînă la prima prelucrare termică. Mai apoi e că și cauciucul, or foarte aproape de consistența acestuia.

După un sfat al familiei am hotărît să ne luăm fiecare cîte 3 homari, “să ne săturăm ” – vorba adusă în bagaje de la Chișinău.Adică în total 20 de bucăți. Totul începea însă atît de romantic:img_6668

După o raită la piață am adus acasă legumele mele preferate. Varză iceberg, fenel, colirabi, sparanghel. Am cumpărat sun dried tomato – roșii uscate,vîndute în ulei de măsline și condimente. Pentru unele din aceste produse, pe care de obicei le guști în călătorii și nu le mai găsești acasă – uneori sunt gata să plîng. Între timp au sosit și homarii. Pe lîngă faptul că sunt enormi și necesită vase mai mari și supraveghere la fierbere, au fost și exagerat de mulți. Prima dată am gustat homarii în SUA. Într-o familie tipic americană mi-a fost transmis marele secret. Sosul din unt topit, cu sare și piper măcinat. Patzani, eu nu vă pot transmite prin cuvinte ce gustoșenie e asta! Am încercat-o și acasă cu racii noștri. Cum s-ar zice: Not bad at all!

Eu am pregătit legumele. Bărbații s-au ocupat de homari. Pînă i-au pregătit pe toți, le-a cam pierit pofta de delicates:))

img_6706

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată cu ce ne-am ales în final.img_6717

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ați remarcat ardeii umpluți? Hm, păi cum să măninci homari fără niște ardeiuți umpluți ca la Moldova. E un non-sens!  Deocamdată homarii i-am scos din wishlist pentru o perioadă ceva mai lungă. Mă voi hrăni din amintiri.

Comentarii

Previous Post Next Post

9 Comments

  • Reply Dodo 16 July 2010 at 03:19

    Wow!!! Cu sos de int ii servesc la RedLobsters… 3 lonsteri la o masa inca n-am mincat

  • Reply liliana 16 July 2010 at 08:59

    foarte grea cina sau prinz, Doamne, fereste, daca a fost dejun 🙂 , dar ardeii arata ca sculptati, nu umpluti, eu i-as fi lasat pentru alta masa, dedicata numai lor cu un pic de smantanica si un vinisor bun. Divinitatile de mare necesita alte complemente. Oricum, pozela mi-au lasat gura apa!!!

  • Reply olga 16 July 2010 at 10:40

    Eu am patit acelasi lucru cu o inghetata italiana de vreo 700gr. Cu frisca pe de-asupra. N-am mincat inghetata doi ani dupa aia.

    Daca peste vreo doi ani ai chef de homari si esti prin Italia, la Milano exista un restaurant, Il Doge di Amalfi. Fac niste pasta cu homar!…………

  • Reply Lili 16 July 2010 at 15:36

    e visul meu sa ma satur de fructe de mare… intii sa le savurez, dupa sa la maninc obsesiv, ca sa ma satur pentru mai mult timp…
    Pacat ca noi stam tare rau la capitolul “produse de mare”…

  • Reply nelu 16 July 2010 at 16:16

    ce e bine in Canada produsele de mare sunt proaspete nu congelate, chiar le poti selecta de vii, de obicei magazinele au acvariumuri mari cu lobsteri, peste viu si alte bunataturi si de acolo si iti faci alegerea. Ele sunt prelucrate pe loc in momentul cumpararii asa ca poti veni acasa cu un peste inca batind din coada:)

  • Reply Dodo 29 July 2010 at 17:47

    Nata, de unde ati cumparat lobsters in montreal? si cam cit timp ii fierbi?

    • Reply Nata Albot 30 July 2010 at 02:42

      Lobsterii i-am cumparat fix ca si cum ar fi in Moldova. Prin moldoveni, care lucreaza la nu stiu care fabrica de prelucrare a frcutelor de mare. I-am luat insa la un pret foarte bun. 2 $ bucata. In magazine ajung la 9 $.

  • Reply radu 14 February 2011 at 01:12

    urgent imi trebuie sa aflu unde pot gasi lobsteri..daca nu la moldoveni macar marketul sa aflu..contez pe ajutorul tau Nata=)

    • Reply Nata Albot 14 February 2011 at 02:23

      Lobsteri in chisinau -no way. Langusti s-ar putea. Incearca la hypermarket pe viaduct, poate aduc pe acolo. In rest, nici o sansa

    Leave a Reply