Azi toate se rotesc în jurul iubirii. Și nu știu de ce, dar mă urmăresc niște povești de iubire cel puțin ciudată, dacă nu chiar vicioasă. Cineva insista să-mi povestească despre cartea pe care tocmai a citit-o. După cîteva tentative eșuate de a mă concentra, ceva m-a făcut să cred că nu înzadar se insistă. Astfel am aflat fascinanta istorie a Liliei Brik. O tanti care a murit cu un an înainte să mă nasc eu, la vîrsta de 86 de ani. O ființă cu gîndire sălbatică și liberă, de care se îndrăgostea orice bărbat care o cunoștea. De Lilia Brik a fost nebunește amorezat Mayakovski și o bună parte din viață au trăit-o în trei: Lilia,soțul său ( indiferent fața ea, dar pe care ea îl iubea cu sfințenie) și Mayakovski. Cel din urmă avea și el micile lui pasiuni, dar muza lui eternă rămânea Lilia, a cărei convingere era una și bună: Tot ce e mai frumos se naște din suferință. Așa că această combinație de foc și gheață, înger și bestie, avea grijă să nu-i permită scriitorului să se relaxeze. În tot acest menage a trois, din povestirile Liliei, niciodată realizat în practică, eroina pe care am descoperit-o azi, mai reușea să ungă cu miere sufletele multor alți bărbați. În istorie, aceasta este considerată o femeie extraordinară, un miner al literaturii ruse, și nu o femeie cu moravuri ușoare. Ba dimpotrivă, multe nume ar fi rămas necunoscute, dacă nu-și îndrepta Lilia Brick privirea-i fatală spre diverși poieți-boboci.Nu știu ce anume m-a fascinat în această istorie, dar am impresia că aș fi putut să mă fac o bună prietenă cu ea. Pentru că unii oamenii știu să-ți trăiască viața cum le poftește sufletul și doar după plecarea lor, omenirea le află toate tainele. Mama lor de taine….
Tot azi, grație unui suflet care îmi este aproape, mi-am amintit cât de greu este să revii în locul din care ai fugit ca să scapi de durerea provocată de un om drag. Din nou, pasiune vicioasă. Ea îl iubește de se ususcă, el doar se usucă. Ea caută soluții de evadare. Evadează, dar la revenire înțelege că viața e și mai dură decît înainte. Se pare că acest ucigător de dulce fior nu-și are rostul fără suferință. Este gata să-i scrie, să-i spună că nu mai rezistă. Eu o opresc.Nu e voie. Rabdă.
La redacția blogului meu vin în continuu mesaje cu iz de căutare. Oameni cu imaginație se întreabă: Suntem prea fericiți, ce să facem?
Există o soluție. Eu aș numi-o Regula lui “Tom Cruise”. Explic. Când ți-i cel mai bine povesteșe-le oamenilor despre asta.Și gata. Recomandabil e să folosești niște odnoklasniki, facebookul. Mai pe scurt, un portal din ala pe care oamenii cască gura. Mai niște poze călduțe, mai nilte statusuri finuțe, mai niște like-deslike stupiduțe.Această minunată portavoce a stării tale de spirit , această platformă, absolut gratuită pentru a vinde cartofi și sfeclă, este o foarte, foarte bună cale de a scăpa de fericire.
Îmi iese maseaua de minte. Doare.Asta chiar înseamnă ceva?
10 Comments
Buna Nata!Asteptam mult sa scrii ceva…mi-a placut istoria despre LILIA BRIK-concluzie:fa ceea ce -ti place si fii tu insuti
Inseamna… ai sa tragi un pic durere si posibil va trebui sa te izbavesti de ea cit mai degraba.
Si mie imi iese. Si pe mine ma doare. Zice lumea ca poate fi si mai rau – cum ca unii si-o scot, pentru ca nu incape in gura :)). Pe bune! Altii ca nu poate iesi si sunt nevoiti sa apeleze la unele interventii chirurgicale. Inseamna ca la noi nu este chiar atit de grav.
Azi sint foarte fericita! Si fericirea vine de la copiii mei, de la succesul pe care l-au realizat astazi. Multumesc Doamne!!!
daca te-a intrigat Bric, mai e o istorie din aceeasi categorie, cealalta parte a vietii lui Ivan Bunin in ‘His Wife’s Diary (Dnevnik ego zheny)’.
http://www.imdb.com/title/tt0249474/
Scumpelor…daca aveti timp, cititi si destinul Corinnei Hofmann- “Indragostita de un masai”. Este o poveste de viata care a trait-o insasi Corrine- autoarea romanului.
Nata, îmi place acest articol foarte mult
aș dori să vă întreb pe dumnevoastră nu vă spun tu că numi permite sovestea
deci aș dori să vă intreb veți putea scrie un articol sau știu eu un sfat deprea viața dragostei ?, pe cuvint sunt un cititor permanent al dvs ,dar chiar mar interesa și istoria dvs de dragoste și ceva sfaturi
vă mulțumesc deînainte
Cu mult respect Eugen
citat preferat
Azi toate se rotesc în jurul iubirii. Și nu știu de ce, dar mă urmăresc niște povești de iubire cel puțin ciudată, dacă nu chiar vicioasă. Cineva insista să-mi povestească despre cartea pe care tocmai a citit-o. După cîteva tentative eșuate de a mă concentra, ceva m-a făcut să cred că nu înzadar se insistă. Astfel am aflat fascinanta istorie a Liliei Brik. O tanti care a murit cu un an înainte să mă nasc eu, la vîrsta de 86 de ani. O ființă cu gîndire sălbatică și liberă, de care se îndrăgostea orice bărbat care o cunoștea.
nu inseamna nimik, la mine iese de 6 ani o masea, si periodic da de stire, asa ca fara grija, e durere fara un sens ascuns, apropo la Teatrul de Opera vin cei de la Teatrul Sovremenik, cu “Suflete moarte”, recomand, o sa merg
Personalitatile extravagante intotdeauna au fost interesante pentru publik…Voi citit neaparat despre Lilia Brik…zilele acestea eram singura la o terasa si savuram o cafea ,,,cind am vazut cum s-a apropiat o femeie foarte frumoasa la masa vecina …era super ca fizic dar parka ceva nu era kum trebuie,,,nu stiu daca sunt inteleasa,,,,de aceea i-am dorit la un moment s-o privesc cu un ochi de barbat sau sa intreb parerea unui barbat despre ea…si in cazul eroinei noastre eu nu vad acea frumusete fulgeratoare dar o fi acel…un nu stiu cum si-un nu stiu ce…acea arta pe care o au unele persoane de a se face placute si indragite…fara prea multa osteneala…
nu vezi “frumusete fulgeratoare”, cred ca te referi numai la frumsetea fizica, care conteaza la prima vedre, dar mai exista alte frumuseti mult mai apreciate ca intelepciunea intelegenta, sarmul. Anume aceste calitati la poseda Lilia Brik.
cum se numea acea carte despre lilia brick iti mai aduci aminte? 🙂 merci
apropo, un citat ft fain zis de ea „Trebuie să-l convingi pe un bărbat că e minunat, că e un geniu, şi că alţii nu înţeleg acest lucru. Trebuie să-i permiţi ceea ce nu i se permite acasă. Lasă-l să fumeze, să meargă unde vrea el… Restul fac încălţămintea bună şi lenjeria de mătase” – Lilya Brick