De-ale mele

DEȘTEPTAREA!

Nu aș fi crezut vreo dată că ma va inspira Independența să scriu ceva. Vă avertizez, însă, inspirația mea nu e una născută din fericire și petale de trandafiri. Mai cu seamă din deznădejde, dezamăgire și gust de pelin.

Deșteptarea de azi a fost un continuu șoc. Întîi de toate despre oamenii cu care lucrez în echipă. Pentru mine voi sunteți cea mai frumoasă independență. Mi-ar plăcea să vă clonez. Vreau ca măcar jumătate din populația țării să muncească ca voi – neostenit, să gândească atât de liber și ușor, să-și poată strînge în pumn ultimele puteri rămase după o noapte de muncă, pentru a mai trage dimineața și o horă în văzul trecătorilor. Și toate astea de dragul Deșteptării la Jurnal TV. Oare sănătatea voastră și soții sau singurătatea care vă așteaptă acasă pot fi puse pe un cântar cu audiențele și dorința noastră puerila de a nu accepta rutina, de a ne impresiona spectatorii? Cred că acești telespectatori s-ar fi amuzat să vadă râsul isteric care se auzea azi în redacația noastră, cînd ne-am întîlnit la 5 dimineața cu unii care nici nu au plecat acasă.
Și? Ca răsplată?
Sergiu Beznițchi ai legătura: Bună dimineața cum vă simțiți azi?
O tanti îți ascunde privirea de animal bătut: Nu….
Sergiu Beznițchi: Bună dimineața cum vă simțiți azi?
Un nene: Eeeeeh…dațî-mi pace…..
Sergiu Beznițchi: Bună dimineața cum vă simțiți azi?
Un alt nene: Ya ne panimaiu….
Sergiu Beznițchi: Bună dimineața cum vă simțiți azi?
O băbuță chitită: Ya ne gavariu po rumynski…..
Sergiu Beznițchi: Bună dimineața Știți ce zi e azi?
O femeie, a cărei înfățișare ne dă o rază de speranță: Da! (Yes!strig din regie, măcar una) Azi e ziua corespondenței! (Incredibil, nu mai strig ci îmi șoptesc, din acceeași regie).

Cum, ch….ma….mă întreb eu? Cum e posibil Moldova ca totul să fie atât de nedrept. Eu muncec ca un cal, colegii mei se străduie în fiecare zi să te impresioneze, să crească, să fie deosebiți pentru tine. Beznițchi cînd vine acasă,își găsește nevasta dormind, pentru că are de povestit de ziua ta, despre cei mai importanți oameni din Moldova, Mariana Postovanu le vrăjește pe creatoarele Valentina Vidrașcu și Maria Cristea ca să fac rost de 13 bluze populare, Alina se ține de dinte și burtă, Andrei face haz de necaz și nimeni nu mai poate ghici cît de mare-i dezamăgirea văzându-l pe Sergu cum îți pescuiește buimacele personajele în stradă.De ziua ta, Moldova, îți facem paradă de port popular, îți aducem deputați din primul parlament, ți-i aducem pe Vali Boghean și Cristi Aldea Teodorovici, echipa Deșteptării îți încinge o horă de toată frumusețea, vine Sergiu Cibotaru, cel mai de suflet artist-neartist să-ți cânte refrene de dor. Dar tu, țară de oameni cu sufletul și mentalitate hadicapată? Oameni care ori nu pot să zică măcar “Bună dimineața” în l.romănă, care nu-și cunosc elementarele sărbători și nici nu pot să se distreze, lejer, inspirat, cu zâmbetul pe buze, care atunci cînd văd o cameră video, fug de ea ca de ciumă, de parcă toți moldovenii într-o viața anterioară au avut același destin: au fost violați cu o cameră video, iar memoria lor selectivă nu le permite să accepte civilizat și elegant o întrebare la care să răspundă inteligent și fără fîsticeală.
Pe scurt. Eu pe tine te iubesc, da tu dormi, Moldova.
Inițial, cînd am venit la Jurnal nu eram foarte încîntată de această denumire de show matinal. Acum însă mi se pare cea mai potrivită.DEȘTEPTAREA! Moldova, tu crezi că în tine se poate crede la nesfărșit?

Comentarii

Previous Post Next Post

33 Comments

 • Reply Tania 27 August 2010 at 20:03

  super articol Nata!!!
  Si pe mine ma uimeste indiferenta oamenilor din tara, insa cit de tare nu am incerca sa informam, atita timp cit populatia nu este receptiva mai toate eforturile si munca sunt in van.
  eu oricum admir munca realizata de echipa de la Jurnal!
  cit despre Sergiu Cibotaru sunt deacord. un mare talent!!!!
  PS: Felicitari cu Ziua Independentei!!!

 • Reply Elena 27 August 2010 at 20:54

  Respect enorm de mult oamenii care muncesc si se dedica trup si suflet lucrului pe care il fac!

  Din pacate nu toti sunt asa….multi indiferenti, plictisiti, inraiti si lenosi sunt….

  Ma gindeam eu sa adun odata multi oameni care rup lucrind si care cred in ceea ce fac la maxim, sa-i adun si sa facem ceva pentru tara asta….sa rascolim lenea si putoarea de a invata o limba frumoasa, limba statului in care traiesti care macina pe unii timp de 19 ani….sa aratam cum se poate lucra si sa aducem rezultate vizibile in fiece zi….

  fiti liberi si zburati!

 • Reply Liv 27 August 2010 at 21:12

  Bravo Nata!!!!! Articolul e extraordinar, intotdeauna ai spus lucrurilor pe nume. De aia te iubesc.
  Evidenta ca indiferenta doare cel mai tare, dar incerc sa fiu optimista si sa ma gandesc ca intr un final munca celor care inceaca sa trezeasca natiunea nu va fi in zadar, pentru ca cei care cred in Desteptare sunt, de fapt, copiii independentei, generatiile anterioare sunt inchistate si zombate de amprentele trecutului……dar oare cate generatii trebuie sa asteptam sa ne desteptam??????????? Oare nu sunt suficienti copiii independentei??????

  Felicitari tuturor modovenilor desteptati (indiferent de unde se afla) cu ocazia Zilei Independentei!!!!

 • Reply diana g. 27 August 2010 at 21:24

  Eu totusi cred ca ceea ce faci tu si admirabilii oameni de la `Desteptarea nu e in van.
  Pe langa babeble celea au existat mii de oameni care v-au privit si s-au bucurat ca existati. Ei doar nu au iesit din casa in dimineata Independentei 🙂

 • Reply E.T. 27 August 2010 at 21:24

  Draga Echipa Jurnal TV,
  eu va ador, va urmaresc in fiecare dimineata, drept ca nu pin la ora 10.00 dar pin la 9 sigur. Azi dimineata, 27 august ati fost foarte pregatiti ca deobicei…Chiar daca ati avut parte de niste dezamagiri din partea celor care nu prea v-au acordat atentie sa stiti ca intotdeauna aveti un alt public care va iubeste care e cu ochii pe voi si care se bucura pentru succesele voastre, Happy Independence Day!!!

 • Reply carpediem 27 August 2010 at 21:28

  Se desteapta, Nata, cate putin, se trezeste din amoreteala. Echipa voastra demonstreaza asta.
  Mi-a facut o deosebita placere sa-l ascult in dimineata mea (dupa amiaza voastra) pe Sergiu Ciubotaru… Am cautat panglica tricolora si mi-am pus-o in piept… Chiar daca am plecat, mai cred ca se poate si in Moldova sa domine armonia si dezvoltarea.
  Mersi tare de tot ca postati bucatele din emisiune. Sa stiti ca va urmaresc cu mare drag 🙂

 • Reply larisa 27 August 2010 at 21:35

  frumos dar foarte trist…
  cred ca ar trebui sa cinte in fiecare dimineata in difuzoare in toata tara”DESTEAPTA-TE moldovanule”,ca nici macar identitatea clara nu o stim, sau nu vrem sa o aflam.
  trist…

 • Reply K 27 August 2010 at 22:27

  Nata, oamenii nostri sunt saraci. SARACI. Nu stiu, este asta cauza sau consecinta “mentalitatii si sufletului handicapat”, dar cu siguranta sunt factori care se detrmina reciproc. Tu muncesti ca un cal, si nu vezi “otdacha”. Multa lume pe aici munceste mai dihai decit caiii, si nu are salariu decent. Si trebuie sa hraneasca parinti, copii. Si sa plateasca facturi. S.A.M.D. Sa fiu sincera, ii inteleg tare bine pe cei, care nu au apreciat eforturile Jurnalului. Oamenii sunt atit de epuizati, psihologic, fizic, incit nu se mai pot bucura de maruntisurile ce dau savoare vietii. Unii evadeaza de aici. Altii ramin, si cu fiecare an, devin mai suri si sleiti. Dupa o vacanta frumoasa, indelungata, poti sa faci show-uri. Atunci cind nu te-ai odihnit nicaieri, cind nu-ti poti trimite copiii nici la bunici si ii tii in orasul asta sur toata vara, cind vine scoala cu (iarasi!) mari cheltuieli si nicio bucurie, crede-ma, nu iti arde a hore si sarbatori…

 • Reply antonia 27 August 2010 at 22:56

  nu vad nimic rau in faptul ca nu vrei sa vorbesi in fata camerei de filmat, eu sunt ziarista, dar nu imi place sa fac acest lucru, cred ca ai exagerat un pic Nata, tu esti obisnuita cu microfonul si camera, pentru tine e ca si cum ai “minca seminte? , dar multa lume are trac in aceasta situatie si cred ca dorinta lor trebuie respectata,

 • Reply Andrei 27 August 2010 at 23:55

  Nu-i dispretuim pe toti cei care au vicii,dar ii dispretuim pe toti cei care nu au nici o virtute.Astai problema societatii noastre toti sunt independenti, fiecare face ce vrea,doar cind v-om fi liberi o sa vedem si schimbari.

 • Reply irina 27 August 2010 at 23:56

  pe cit de trist pe-atit de adevarat,poate totusi ne desteptam odata Moldova???!!!la multi ani tara draga!!!

 • Reply olesea 28 August 2010 at 03:25

  Nata, iti multumim ca exista Desteptarea si ca exista blogul tau. sunt si oameni care apreciaza ce faceti si pentru care voi sunteti motivul pentru care se mai gandesc la Moldova. Dati-i in ch..m… pe cei care fug de camere si inconjurati-va de oameni normali la cap, care stiu ce-i cu viata si cu tara lor.

 • Reply Dodo 28 August 2010 at 03:42

  am vrut doar sa marchez un “Like”

 • Reply Alina 28 August 2010 at 08:04

  Sintem lenesi, asta e parerea mea, lenesi pentru a iesi, pentru a ne manifesta, muncim numai pentru nenea care ne plateste ca sa avem ce minca dar mai ales cu ce ne imbraca, restul – ne bagam piciorul, indiferenta, ignoranta – astea ne sunt “calitatile”. Desigur sint si exceptii dar prea putini ca sa miste din loc.
  Cel mai trist este ca peste un timp mai devreme sau mai tirziu o sa va dispara entiziasmul voua celor care incercati sa faceti ceva…

 • Reply Eugen 28 August 2010 at 11:04

  Da eri am privit desteptare, spun sincer pe ce poturi tv nu mam uitat nu se spune de independenta, numai pe jurnaltv tota ziua a aratat, si am esit si eu din casa, desigur ca miam vopsit fata si spinarea in flagul MD si sarbatoream din PLIN,

 • Reply daniela 28 August 2010 at 11:14

  foarte bine spus NATA, bravo echipei

 • Reply lucia 28 August 2010 at 18:38

  Un popor saraca nu numai material, dar si spiritual. Cred exista o conectiune. Cei care avem o situatie financiara mai buna si suntem in stare sa avem o masa de sarbatoare, sa fim mai intelepti si sa a intelegem cit este de greu sa sarbatoresiti, sa te bucuri atinci cind esti sarac lipit pamintului.

 • Reply anisoara 28 August 2010 at 18:47

  daca am reusi sa clonam un sistem civilizat, atunci cred n-ar fi necesar sa clonam fiecare individual in parte. Intr-o societate saraca si handicapata e greu sa ai cetateni demni.

 • Reply Natacha 29 August 2010 at 13:20

  Merci mult, Nata! Frumos spus si/dar doare…

 • Reply aurasu 29 August 2010 at 17:48

  frumos spus si foarte corect

 • Reply tany 30 August 2010 at 09:11

  Nu sint de acord chiar cu tot ce ai scris, Nata! Unele fraze au fost chiar dure, dar tin sa cred ca eu fost spuse la nervi!! Nu exista padure fara uscaciuni si acei oameni pe care a avut ghinionul Beznitchi sa-i intalneasca sint a miia parte dintre toti cei care priveau la “Desteptarea”! O zi buna!

 • Reply tany 30 August 2010 at 09:21

  si chiar daca ma uit la Desteptarea o fac pentru ca imi place nu pentru ca pe Alina o doare dintele si Mariana a cautat haine populare!

 • Reply Ina 30 August 2010 at 11:29

  merci

 • Reply Gara 30 August 2010 at 19:36

  Echipa voastra in cazul dat au avut funcctia,la figurat,de psihologi,chipnoteziori,ori clouni,are din tot sufletul s-au staruit cit de cit sa-i abatape cei din societatea bolnava in aceasta zi de la necazi probleme,dar e nevoie de interventie chirurgicala nu de specialistii sus numiti ca oamenii sa se insanatoseasca ca sa se poata bucura de viata.Nu puteti repposa parintilor si buneilor ca se tem de cameele de luat vederi-aceasta putea pe vremuri sa-i coste concedierea,inchisoarea,iar teama cuibarita in oase n-o poti scoate usor,mai ales intr-un stat corupt.De la rusi nu s-a cerut sa cunoasca limba statului incare traies si deaceia nici nu-si dau osteneala s-o invete,dar depinde de intelectul fiecaruia in parte.Parerea mea e ca oricum simti personal discomfort cind in jurul tau se vorbeste limba pe care n-o cunosti.Dar noi sa fim sanatosi ca nu numai o cunoastem dar dovedim ca o putem cinta,scrim vesuri-adica stam mai sus oricum si ei ata recunosc,chiar si aici peste hotare.

 • Reply ROKOKO 30 August 2010 at 20:20

  Nu haine populare ci costume nationale…s-apoi de ce sa nu te inspire ,,independenta,, sa scrii ceva? Vezi cum unii isi zugravesc spinarea cu tricolor, ca sunt atat de nebuni dupa independenta Moldovei si…se desteapta si se prapadesc dupa ,,Desteptarea,, …

 • Reply nastea 31 August 2010 at 10:06

  Si noi te iubim Nata 🙂

 • Reply nadia 31 August 2010 at 12:16

  sa stii ca anume emisiunea data mi-a trezit acel sentiment de mult ravnit ca as fi mandra de tara mea (cu micile exceptii/ ghinioane in strada…), bravo!

 • Reply veaceslav 1 September 2010 at 20:39

  Profund mesajul piesei lui Ciubotaru.Stimata Nata (apropos m-am lins pe botisor privitor la Gustar ca trebuia sa ma duc; dar ca o remarca plugin-ul tau pentru fotografii e indodii) de unde as putea sa copii si eu acest clip.Vreau si eu sa-l pun pe site-ul meu.
  P.S.Refrenul de la delerium(Silence) ma omoara- intr-atat de mult imi place.

  • Reply Nata Albot 2 September 2010 at 06:25

   da-mi un mail si-ti dau embeded…pluginul este aiurea…dar n-am timp pentru unul mai bun…

 • Reply Irina 2 September 2010 at 09:01

  Poate cineva sa ma lamureasca cum pot vedea Desteptarea on-line (nu bucati din emisiunile precedente, dar “live”)? Multumesc anticipat

 • Reply ina p. 2 September 2010 at 19:55

  Salut, Nata!
  Acelasi lucru il simt si eu in fiecare an, cind aud de la moldovenii nostri, pe care inca ii consider frati, ca de Ziua Independetei spun la TV ca e Ziua Limbii (nici nu spun care Limba de fapt), dar asta in cel mai bun caz!

  Poate atunci ar fi bine de schimbat ceva in reportaje. Mai alegeti si voi dintre interviurile luate cele cu persoane care isi dau seama pe ce lume se afla si iti vor putea spune si anul in care s-a obtinut Independenta… (desigur daca interviul nu e live). Ceilalti vor auzi de mai multe ori si poate s-or invata si ei.

  Sint inconjurata de oameni care nu doar shtiu ce zi e pe 27 aug si 31 aug, dar chiar si le sarbatoresc!!! (se vede ca acest lucru e deja mai rar in Moldova:|), si ma doare sa aud de fiecare data la TV despre cazuri de mai sus.

  Numai bine tie! Ar fi bine sa ne DESTEPTAM cu totii…si sa-i ajutam si pe altii sa o faca..

 • Reply Marian 15 September 2010 at 10:14

  buna, Nata! da baiatu asta luminat, Sergiu Cibotaru, in emisiunea din 27.08. a mai interpretat o piesa cu”frunza verde de nuc, eu de aicea nu ma duc”, cum pot sa fac sa o mai aud/vad o data? multumesc si spor!

 • Leave a Reply