EVENIMENTE

Binefacere cu balabuşte, vin fiert şi apple pie


A fost un târg încântător. Ochii au uitat cine le e stăpânul şi alergau de la o ţară la alta, ca nu cumva să le scape ceva. Incredibil, Târgul de Binefacere la Moldexpo a început la 10, iar la ora 12 multe farfurii erau deja goale, s-au băut litri de vin fiert, s-au cumpărat zeci de daruri pentru cei dragi. Şi asta în pofida vremii, pe care mulţi ar fi folosit-o ca scuză serioasă,ca să nu meargă la vot.

img_7945

Am revăzut o sumedenie de oameni, cu care n-apuci să schimbi o vorbă nici prin telefon, din lipsă de timp. Ba chiar am cunoscut telespectatori, care au venit la târg, aflând despre el de la „Sare şi Piper”. Chiar dacă au filmat mai multe televiziuni, eu am făcut o sumedenie de poze şi vă voi oferi un fotoreportaj luni, la emisiune. Aşa că urmăriţi-ne!

Americanii au avut un frumos stand, zgomotos şi gustos. Aici am încercat un cheescake, aşa cum îmi place – fraged, dar dozat de gras şi dulce. De asemenea, am încercat şi o tartă cu ciocolată şi alune. Am luat şi cu mine acasă. La stand-ul SUA puteai alege dintr-o sumedenie, şi o carte bună în limba engleză.

img_7936

Mâncarea de la ruşi a fost formidabilă. Păcat că unele cunoştinţe, pe care le-am întîlnit, au spus că, din principiu, nu vor să treacă pe la stand-ul ruşilor. Aveau somon, marinat chiar de bucătarul Ambasadei, aveau vinegretă, varză murată, castraveţi şi vodcă(la cele din urmă se făcea coadă chiar), chifle mici cât pumnul unui copil, cu varză şi carne. Tot aici am gustat şi un mors de răchiţele, al cărui reţetă am şi aflat-o.

img_7958

La stand- ul românesc – cam mioritic, adică puţin cam cuminte. Multe pliante, mâncare mai puţină, în schimb, am cumpărat un vin alb spumant foarte bun.

La italieni, multe dulciuri. Nu înzadar stand-ul Italiei s-a numit „La Dolce Italia”. Aici, din nou, m-am lăsat ispitită de un vin alb din 2009. De ce nu? Unde mai găseşti la noi un vin de străinătate, la preţ acceptabil.

În fiecare an de Târg, acesta din urmă fiind deja a 15-ea ediţie, mă uimesc plăcut ucrainenii. Sunt cei mai zeloşi. O grămadă de bucate tradiţionale şi foarte, foarte petrecăreţi. Azi lumea făcea cozi la slănină şi la balabuşte cu un 50 de vodcă.

img_7988

Cei din Belarus aveau multe bunătăţuri şi cosmetice, pentru cei care pricep.

Nemţii vindeau la greu waffers şi clătite. Iar la la stand-ul turcesc putei găsi o cafea turcească autentică, măsline şi găluşte conservate. Turcoacele, se vede că sunt negustorese din născare. Nu te lasă să treci pe lângă ele, fără să te cucerească cu vreo ofertă.

Au cam lipsit anul acesta handmade-rii noştri şi e păcat. Mizam să găsesc mai multe daruri de Crăciun.img_7934

Cu toate acestea, Târgul, organizat de Clubul Internaţional al Femeielor , dar şi de Organizaţiile Internalţionale din Moldova, mi se pare unul dintre cele mai colorate, spectaculose şi reuşite evenimente de la noi. Şi dacă s-ar organiza măcar şi-n fiecare weekend din decembrie, ar avea un succes şi mai mare. img_7897

Luni la emisiune vă spun reţeta unei băuturi calde, tradiţional suedeze. Graţie bunei mele cunoştinşe Nina Orlov, vă deschid secretul celei mai gustoase licori  pentru sezonul în care intrăm. Seamănă cu vinul fiert, dar are câteva ingrediente care nici nu am bănuit că ar putea intra într-o băutură fierbinte.

Fiţi cu ochii pe noi, luni,la 18.15, la JurnalTv. Eu şi cu Andrei suferim în fiecare zi pentru ca cele 2 ore de Sare şi Piper să devină motivul revenirii voastre cât mai grabnice acasă, după o zi de muncă.


Comentarii

Previous Post Next Post

11 Comments

 • Reply nata 4 decembrie 2010 at 19:29

  Imi place foarte mult cum scrii 🙂 Succes mare mare !!!! astaptam reteta luni 😛

 • Reply iuliana 4 decembrie 2010 at 20:40

  si cit dureaza tirgul? va fi cumva si miine?

  • Reply Nata Albot 4 decembrie 2010 at 22:27

   Din cite stiu târgul dureaza o singura zi…

 • Reply Irina 4 decembrie 2010 at 21:30

  Nata as vrea sa te corectez a fost un stand cu lucruri handmad era la standu OIM acolo erau 4 sau 5 organizați de binefacere de la noi din Moldova. Puteai găsi brăduleți din mărgele, felicitări, jucării pentru brad, tablouri, ciubotele pentru cadou de sfântul Nicolai și multe alte lucruri frumoase.

  • Reply Nata Albot 4 decembrie 2010 at 22:27

   Am si mentionat ca au fost citeva locuri dragute, dar mai putin ca in alti ani.La IOM a fost cel mai bun stand de hand made

 • Reply Cristina 4 decembrie 2010 at 21:37

  Eu mi-as dori ca acest tirg de binefacere sa se organizeze in fiecare luna iar de 12 ori pe an nu e mult, e indeajuns! Cui am putea sa-i propunem acest lucru?

 • Reply Irina 4 decembrie 2010 at 23:09

  mersi Nata de apreciere. Pentru anul viitor organizația la care lucrez ne vom strădui mai bine sa ne pregătim. Cristina cred ca dacă ar fi organizat în fiecare luna și-ar pierde farmecul acest bazar de caritate de crăciun.

 • Reply aurasu 5 decembrie 2010 at 10:24

  foarte super!am vrut sa merg si eu,dar…nu s-a primit

 • Reply Jenika 6 decembrie 2010 at 16:18

  De mai multi ani vreau si eu sa ajung la acest targ de binefacere, dar in aceasta zi este ziua mea de nastere………….. , deaceia mi-asi dori si eu sa fie organizat in fiecare sambata a lui decembrie……… Nata, imi plac foarte mult accesoriile tale din par si in genere imi place tot la tine! Mari succese!

 • Reply valeria 6 decembrie 2010 at 19:44

  Gluwine… vinul a fost formidabil, daca nu ma insel la standul de la ambasada Bulgariei sau nu…
  mi sa parut exact ca cel pe care l-am gustat in Germania, ma bucur ca o sa-l preparati joi la sare si piper.

 • Reply Lucia 13 decembrie 2010 at 13:16

  Nata, toate fetele cu Handmade stau neobservate in fiecare simbata si duminica lunii decembrie in centru comercial UNO et. 2)))

 • Leave a Reply