PRÂNZUL ÎN AER

Spune-mi cum te-ai născut…ca să-ţi spun cine eşti

E cam târziu(noaptea) să vă dau detalii. În plus, lumina e de partea celor care  o caută. Aşa că nu intru în pâine, decât dacă vă interesează subiectul cu adevărat, sunteţi o viitoare mămică, vă gândiţi cu soţul la o naştere naturală, la una conştientă şi matură.Mâine la 13.00 vă invit la Aquarelle FM, 90.7 FM ,să ascultaţi un interviu pe tema despre care în ultimii 3 ani am fost întrebată de cel puţin o dată pe lună, de diverşi oameni. Mă refer la naşterea acasă. Am promis la mai multe femei să scriu despre asta întro bună zi şi uite că ziua a venit. Dar este o ocazie şi mai bună. Nu voi povesti doar eu. Mă voi exprima prin cineva mai versat, cu mai multă experienţă. Este vorba despre Mihail Fomin – o moaşă spirituală. În activitatea sa zilnică – medic de familie,  care de 20 de ani primeşte naşteri acasă, având la activ circa 300 de naşteri cu succes. Profesează în Odesa. Moldova îi este cunoscută şi prin intermediul cazurilor de contrabandă cu roşii despre care deseori se aude pe la ei. Despre Fomin azi am aflat multe lucruri, chiar cunoscându-l personal şi reuşind să transform o întîlnire  programată să dureze 15 min, într-o discuţie care nu mai apuca să se termine. Deşi este puternic în domeniul său, cu Fomin poţi sta de vorbă pe diverse teme şi la toate am fost flămândă să-i cunosc părerea. N-am simţit nici un gram de decepţie. Vă invit să-l ascultaţi. Apoi, mai stăm de vorbă.

Iată şi temele la care cei interesaţi pot afla mai multe informaţii preţioase de la Fomin. Una sau chiar subiecte vom aborda şi noi mâine.

Comentarii

Previous Post Next Post

13 Comments

 • Reply Maria 10 January 2011 at 05:30

  Sunt insarcinata. Asteptam gemeni! Trebuie sa nasc in urmatoarea saptamina. Sincer, n-as avea curajul sa nasc acasa, mai ales ca un copilas este pozitionat orizontal. Stiu ca medicii pot sa incerce sa-l intoarca dupa ce se naste primul bebelus, dar nu sunt sigura daca voi incerca sa nasc natural. In cazul meu, sa nasc acasa imi pare o aventura de care nu sunt gata. Vreau sa fiu optimista si sa sper ca totul va fi bine, copilasii sanatosi, dar daca este nevoie de ingrijiri medicale, pediatru?
  Stiu ca nasterea este ceva natural.. de sute de ani femeile nasc acasa, cu sau fara ajutor (profesional sau neprofesional), se intimpla si in cimpuri, si in masini.. samd.. eu vreau sa fiu sigura ca voi avea alaturi tot ajutorul de care am nevoie..
  Plus, la inceputul sarcinii am aflat ca am hepatita B, nou nascutii trebuie sa fie vaccinati in primele ore pentru a micsora riscul de infectare.. deci nasterea acasa nu-i o optiune pentru mine.
  Voi asculta emisiunea, sunt foarte bucuroasa ca veti discuta despre asta.. oricum imi va da curaj!
  Mult succes tuturor mamicilor! Tuturor copilasi sanatosi si nastere usoara!

 • Reply iepuras 10 January 2011 at 12:51

  Nu am avut curaj sa nasc acasa. Ma gindeam ca o voi face la a doua nastere dupa ce voi afla cu ce am de a face 😀 Acum, dupa ce am nascut, nici atita nu sint sigura ca vreau sa nasc acasa. Chiar si cu o sarcina ideala, nimeni nu iti da garantia ca in timpul nasterii lucrurile nu se pot complica… ceea ce ni s-a intimplat, de fapt … desi sint de acord ca maternitatile noastre ofera niste conditii depresive de tot 🙂 nu sint impotriva sa nasc in maternitatile noastre, cu conditia sa ajung acasa cit mai repede posibil. 3 zile e prea mult.

  admir femeiele care au curajul sa o faca. Mai ales la prima sarcina.

  Sper sa va ajunga o emisiune. Desi, nu prea cred 🙂 Am sa ascult cu placere!

  Maria nastere usoara!

  • Reply Maria 12 January 2011 at 23:35

   merci!

 • Reply natalia 10 January 2011 at 15:07

  VREAU LA SEMINAR!!!!!!!!!
  Mi-a placut mult emisiunea si de domn’ medic!

 • Reply aurasu 10 January 2011 at 15:18

  Mi-a placut invitatul de astazi…am ascultat cu placere…

 • Reply ANA 11 January 2011 at 03:30

  Cind veti da inregistrarea pe aquarellefm astept cu nerabdare si anterioarele,, prinzuri in aer´´?. Nastere usoara pentru toate femeile cu burtici, nu uitati sa face YOGA, ca sa scapati de durerile chinuitoare.

 • Reply Aliona 11 January 2011 at 16:45

  Foarte captivanta a fost discutia cu dl Fomin, mi-a placut sa ascult…. m-au pus pe ginduri multe intrebari, carora pina acum nu le acordam nici o atentie…..

  Referitor la nasterea acasa – personal n-as accepta, desi am avut deja o experienta de nastere (la spital), o nastere destul de normala…. probabil pt ca un pic mai demult am urmarit un filmulet documentar despre nasteri si acolo a fost si o secventa despre o mama rupta de durere care si-a pierdut copilul dupa nastere (nasterea a fost la domiciliu) din cauza unei banalitati, care in conditiile de spital putea fi usor eliminata fara nici o consecinta pt fat….

  Personal cred ca in timpul nasterii conteaza mult mai mult sustinerea morala, si aici intru totul sunt de acord cu dl Fomin ca moasa sa fie duhovniceasca, mai blinda, mai omeneasca, pt ca cu parere de rau se intilnesc deseori si de cele cainoase la inima….

  Si pt ca azi e ziua “multumesc-ului” as vrea sa-i MULTUMESC din tot sufletul moasei care a fost acum 2,5 ani in urma linga mine in clipele cele chinuitoare, atit de chinuitoare incit nici n-am retinut chipul ei… dar pe care o pomenesc intotdeauna de bine ori de cite ori imi aduc aminte… sa-i deie Domnul sanatate si tuturor femeilor le-as dori numai asa moase!

 • Reply natalia 11 January 2011 at 18:28

  Am nascut doi copilasi dulci la maternitate,nu sunt impotriva nastelor acasa chiar din contra apreciez femeile care au acest curaj eu insa sunt un pic mai fricoasa,dar cine stie la al treilea cum o sa procedez, pina cind nu pot gasi o gradinita buna pentru fetitele mele.Daca stie cineva sa fie privata si cu spatiu suficient in ograda va rog sa-mi spuneti,mersi.

 • Reply vitea 11 January 2011 at 22:26

  “АКУШЕР-НА” scrisa de Tatiana Solomatina este cartea care ar fi bine sa o cititi, va va usura luarea de decizii.

 • Reply Jenika 12 January 2011 at 19:01

  Si eu as vrea sa-i spun un mare MULTUMESC moasei, care a fost in momentele grele in care am nascut pe cel de-al doilea baietel. Si eu cu parere de rau nici nu i-am retinut numele sau chipul, dar vreau sa-i doresc multa sanatate si respect pentru rabdarea neconditionata, care a avut-o cu mine. In ce priveste zilele de dupa nastere, acum este o solutie minunata- saloanele private,cu niste condintii excelente, cu boiler, patuc, tv si principalul canapea pentru tatic, care ar putea sa ramina peste noapte si sa te ajute in dificilele primele ore. Eu am beneficiat de aceste saloane si am ramas foarte multamita, in comparatie cu saloanele comune de la prima nastere, care au fost de groaza! NASTERE USOARA PENTRU TOATE VIITOARELE MAMICI, ORIUNDE AR HOTARI SA NASCA!!!!!!

  • Reply Catalina 13 January 2011 at 02:21

   De-ar fi sa compenseze confortul din salon cu atitudinea si ‘profesionalismul’ cadrelor medical, in special al asistentelor impertinente, da, ar fi ideal. Mie nu mi-a mers la aceasta ‘loterie’, cu toate ca am stat de doua ori in salon privat, medicii nonatologi si-au batut joc de copii mei:(

 • Reply Catalina 13 January 2011 at 02:40

  Apropos, si eu am fost placut impresionata de moase- sunt cele mai bune suflete din tot calvarul acela din maternitate… Si stiu ca la a doua o chema dna Maria- la sp. nr.1 sa-i dea Dumnezeu tot binele din lume

 • Reply Catalina 13 January 2011 at 21:52

  Citeam parerile despre acela mamicai ‘inconstiente’ care au nascut in apa, acasa (printre care ma bucur sa fac parte) si nu prea inteleg de ce toti considera ca decizia a fost luata in favoarea confortului personal si marele detrimant al sanatatii copilului- chiar credeti ca acele mamici care platesc foarte mult ca sa- fii asistat acasa, nu si-ar permita un salon privat la maternitate!!?? Cred ca din acei bani inchiriai un etaj cu paza, dar va rog sa va informati, inainta sa insultati…”Desteptul ataca ideea, nu persoana”

 • Leave a Reply