De-ale mele

Noua Zeelandă:balene, cutremur, 30 t gheţar


Peste o sută balene au eşuat pe o plajă din Noua Zeelandă

  Pe plajele din Noua-Zeelandă balenele pilot eşuează destul destul de des

  Pe plajele din Noua-Zeelandă balenele pilot eşuează destul destul de des

  Peste o sută de balene au eşuat pe o plajă izolată de pe o insulă a Noii-Zeelande, informează Le Point, citând oficialii locali.

  Oamenii ieşiţi la plimbare pe plajă au fost descoperit 107 balene. Majoritatea erau moarte, iar pentru aproape 50 a fost nevoie de eutanasie, transmite Agerpres.

  Ne-am dat repede seama că ne-ar fi trebuit cel puţin 10-12 ore ca să le ducem în mare, dar, din cauza soarelui şi a căldurii, multe ar fi murit înainte„, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului protecţiei mediului.

  Printre ipotezele avansate de oamenii de ştiinţă ca motivaţie a eşuării balenelor se numără faptul că este bruiat sistemul lor de orientare în ape adânci. O altă explicaţie ar fi că tot grupul urmează un membru bolnav şi astfel ajung la ţărm.

  În Noua-Zeelandă sunt situaţiile de acest fel nu sunt rare. În septembrie 2010, aproximativ 80 de balene pilot au eşuat, iar la începutul lunii februarie au fost găsite alte 80.

  Balenele pilot, numite şi globicefale, pot atinge 20 m lungime. Aceste cetacee reprezintă cel mai frecvent tip întâlnit în apele neo-zeelandeze.

  Ziua „cea mai neagră“ a Noii Zeelande

  Clădiri devastate în Christchurch

  FOTO: REUTERS

  Clădiri devastate în Christchurch

  Cel puţin 65 de oameni au murit în cutremurul cu magnitudinea de 6,3 care a lovit ieri Noua Zeelandă. Autorităţile spun că e cea mai mare catastrofă naturală care a afectat arhipelagul în ultimii 80 de ani.

  Imaginile filmate de televiziuni au arătat zeci de clădiri dărâmate în Christchurch, al doilea oraş al ţării, cu o populaţie de circa 400.000 de locuitori. Alte imagini arătau oameni alergând pe străzi, şocaţi, şi victime care erau trase de sub dărâmături. Seismul, produs la ora locală 12.51 (2.52 – ora României), la numai 10 kilometri de Christchurch, a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de până la 5,6.

  Cablurile electrice şi cele de telefonie au fost deteriorate, iar conductele de apă sparte au inundat oraşul. Mai multe elicoptere au fost folosite pentru stingerea incendiilor cauzate de cutremur. Printre victime se numără pasagerii a două autobuze care au fost izbite de zidurile unor clădiri care se prăbuşeau. „S-ar putea să fie cea mai neagră zi a Noii Zeelande”, a declarat premierul John Key.

  Gheţar zdrobit
  Seismul a avut un impact atât de mare deoarece s-a produs la o adâncime mică, de numai cinci kilometri, potrivit Institutului de Geofizică american. La circa 300 de kilometri de Christchurch, în Parcul Naţional Aoraki, seismul a provocat desprinderea a circa 30 de milioane de tone de gheaţă din Gheţarul Tasman, cel mai mare al Noii Zeelande. Martorii spun că munţi de gheaţă au căzut într-un lac din apropiere, provocând valuri uriaşe.


  Comentarii

  Previous Post Next Post

  No Comments

  Leave a Reply