De-ale mele

Cum e narodu, aşa îs şi ştirile


Aşa aş califica eu 12 aprilie, în care redacţiile de ştiri puteau să bea cafele şi să se întreacă la inventivitate, pentru că evenimente au fost din belşug. Astăzi, mai mult ca oricând, m-au emoţionat jurnalele de ştiri. Unul mai bun ca altul. Încep cu un sincer bravo pentru mass media noastră, pentru concurenţa sănătoasă pe care o generează în bătălia pentru audienţe sau trafic de vizitatori.

Şi totuşi, îmi vine să spun că asta e culmea! Poţi fi un simplu consumator de informaţie, dar poţi să fii şi unul mai puţin simplu. Unul pe care-l rupe indignarea şi care nu-şi găseşte locul după atâte ştiri odioase, controversate şi toate într-o zi.

Prima reacţie: ăştia de la Anticorupţie au sfeclit-o mătincă, or prea tare e cusută cu fir alb toată isprava lor cu percheziţia unui contrabandist din Tudora.  Am avea nevoie de mai multe probe, pentru că nu mă voi lăsa convinsă că un angajat de-alor s-a ales cu un glonte în cap, pentru că cineva şi-a permis, aşa de-o nevoie de a se apăra, să-şi descarce pistolul. Omul, în casa căruia au intrat bravii noştri luptători cu mita şi crima din ţară, zice că au venit 3 bărbaţi, la o oră târzie, în stare de iebrietate. Păcat că a trecut timpul şi nu se mai poate demonstra starea în care au fost cei 3 în casa din Tudora, pentru că eu tare aş vrea să ştiu cum acest om s-a ales cu 62 de găuri lăsate de gloanţe în pereţii casei sale. Vă imaginaţi pentru o secundă 62 de împuşcături într-o singură casă? E vorba de 3 pistoale de la anticorupţie care s-au apărat de-un muritor de rând ori despre instabilitatea psihică a unor oameni, special antrenaţi să mânuiască o armă?Avocatul Nagacevschi susţine că percheziţia este o procedură care durează mai mult de o oră, deci e puţin logic să vii în casa omului la ora 21, cînd legea îţi permite să faci percheziţie doar până la ora 22. Care este adevărul şi dacă el există, eu, omul din faţa ecranului, mă voi alege cu sentimentul că justiţia a triumfat?  Pe naiba…când vine vorba de oameni din serviciul statului, justiţia noastră devine văduvă. Aşa cum după 2 ani, în sfărşit se vor face dezvăluiri şi rapoarte despre 7 aprilie, dar cu uşile închise. De ce? Pentru că un narod dobitoc oricum nu va înţelege nimic din aceste rapoarte şi mai bine e să nu-l stresăm? Aşa cum nu e bine să-i comunică că acum 7 zile particule de iod radioactiv au fost depistate în atmosferă, iar noi abia azi aflăm despre asta, pentru cu Ilie Boian, şeful de la Hidrometeo a considerat că nu e atât de mare pericolul încât să anunţe oamenii despre asta. Păi şi dacă nu e atât de mare, de ce nu-i anunţi? Mai bine întrebaţi-mă despre vânturi, ploi şi alte fenomene, propune Boian reporterului. Recunosc, mass media stresează prin unele exagerări , dar nici să tratezi oamenii ca pe nişte imbecili…..

Altă bucurie, primarul din Nemţeni. La ce nenorociri au trăit oamenii de acolo vara trecută….m-am mirat că nici un post TV nu ne-a spus ce partid reprezintă actualul primar din Nemţeni? Cel care a lăsat ajutoarele de la stat să mucegăiască, să fie roase de şoareci şi şobolani. Eu, spectatorul, vreau să ştiu ce partid tolerează un tâmpit căruia reporterul şi oamenii din sat îi arată sacii cu grâne găuriţi, pungi cu plapume mucegăite şi el dă din umeri şi spune: ei, înseamnă că n-o să le mai dăm la nimeni. Eu aş spânzura aşa primari şi aş arăta cu degetul la obraz celor care au lăsat un om ca ăsta să administreze nişte bunuri oferite sub răspunderea „gospodarului” pentru a le împărţi oamenilor care au suferit în urma inundaţiilor.

Tot azi aflu că în Anenii Noi, pe 8 aprilie, s-a mai produs o crimă similară cu cele care îmi şi ne  zgudeie liniştea. Dacă poliţia noastră este atât de neputincioasă să prindă nemernicul, de ce doar la 4 zile de la crimă informaţia devine publică. Suntem impotenţi şi ne temem să recunoaştem?(la MAI mă refer).Există unul sau mai mulţi nebuni care ne-o trage tuturor şi nenoroceşte atâţia oameni, iar voi nu-i daţi de urmă, nu aveţi probe şi nici nu spuneţi că s-a mai întâmplat un omor între timp. Presupun, din grija de a nu ne stresa. La fel ca şi cel de la meteo. Pe unul care a lovit 3 pietoni şi a făcut moarte de om, acum 3 zile, fugind de la faţa locului de frică sau pentru a nu se mai putea stabili starea în care se afla la volan, l-aţi prins într-o casă părăsită. Am auzit că riscă 5 ani de răcoare…de ce aşa puţin….

Ce folos de curăţenia de pe 16 aprilie?E doar o operaţie cosmetică. Curăţenie trebuie să facem zilnic. În cap.Toţi. Dar mai ales cei care cred că pasc o turmă de oi, nu conduc un popor….


Comentarii

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply radical 13 aprilie 2011 at 05:50

  MASS-media nici nu-si da seama ce putere are.. (desigur ca si de incasare $$ pentru impartialitate in unle cazuri).
  In USA de exemplu politicienii nu se tem de proteste asa de tare ca de media, care are o influenta mult mai mare ca cel mai talentat demagog. Politia, pompierii, si toate ale vipuri evita sa o dea in bara prea des, ca pe urma nu mai scapa de rusinea in presa… Visez la o mass-media ca asta in Moldova.

 • Reply aseag 13 aprilie 2011 at 08:10

  foarte trista realitatea…

 • Reply diana 13 aprilie 2011 at 10:38

  mdaaa….. scotind esentialul din stiri , nata iti faci o multime de dusmani.
  la facultate ma catalogam ca un economist pesimist, acum pe zi ce trece ma transform tot mai mult intr-un cetatean pesimist.

 • Reply anita 13 aprilie 2011 at 13:02

  La noi sistemul este unul contrariu la ceea ce detine tarile Europene si este firesc ca lumea duce un mod de viata incordat. Facind o paralela la cazul de la Tudora eu sincer as fi procedat la fel ca barbatul care a incercat sa-si apere fiul. Acest caz este un moment la care trebuie sa atraga atentie cei de la CCCEC…si nu cred ca Nata isi face dusmani in raport cu publicarea acestui articol, fiecare din noi este la curent cu realitatea insa putini din noi indraznesc sa spuna lucrurilor pe nume.

 • Reply felicia 13 aprilie 2011 at 14:21

  Nata, in privinta iodului radioactiv care nu e inofensif datorita cantitatii mici, sunt de parere ca asha stirii nici nu trebuiesc expuse sau mentionate asha lucruri, pentru ca asha situatie ar crea mai multa zarva , si lumea care si asah e infricosata ar intra in panica

 • Reply VictoriaCh 13 aprilie 2011 at 14:28

  Primarul de la Nemteni e pldm-ist.

  • Reply Daniela 19 aprilie 2011 at 11:27

   nu-i corect , e comunist, buneii mei traiesc acolo si stiu sigur asta… si pina in ziua de azi asteapta sa li se deie casa

 • Reply Tania 13 aprilie 2011 at 15:35

  Am si eu niste comentarii, daca se poate:1. referitor la titlu: eu cred ca relatia e reciproca, si ca, la noi mai ales, stirile influenteaza si modeleaza „narodu” la fel de bine! Un exemplu ar putea fi chiar stirea despre omorul de la Anenii Noi, despre care MAI spune ca ar fi o inventie de-a presei si ca asteapta dezmintiri. Nu stiu de ce, eu sunt tentata sa-i cred de data asta(VREAU sa-i cred)…
  2.”cazusul” de la Stefan Voda:din cite eu stiu, cei de la CCCeC au actionat legal, gloantele sunt suma celor din pistolul stapinului casei(care afost descarcat complet), plus cele din arma victimei, care din inertie a apasat pe tragaci (asa s-ar explica de ce urmele sunt atit de razlete), au mai tras si colegii lui,ceea ce imi pare firesc… pe mine ma indigneaza altceva: de ce individul care a tras si desfigurat un om se plimba bucuros fara a fi macar retinut preventiv? unde mai pui ca are un cazier tare bogat, inclusiv un viol(asta o stiu din surse sigure).
  3.Ce ziceai ca i-ai face primarului de la Nemteni, l-ai spinzura? Eu tot!

 • Reply MARY 13 aprilie 2011 at 15:56

  Nu inteleg ce e cu dezmintirea stirii despre dublu asasinat in Anenii Noi. Sau MAI nu mai vrea sa streseze narodul si asa stresat, sau nu vrea sa recunoasca cit de „impotent” a devenit, ca dupa aproape 2 sapt de la tragedia din Durlesti, nu se cunoaste nici un detaliu despre gasirea asasinului (cu toate ca au fost implicati experti de peste hotare).
  Ne simtim prosteste, pentru ca suntem prostiti, noi (parintii din Durlesti) – stresati, neputinciosi de a gasi un „tratament” pentru copiii nostri, pentru a le micsora psihoza prin care au trecut si trec in continuare, ei (copiii) – infricosati si nedumeriti de faptul ca scenele de groaza din triller-ul din cinema au intrat in viata noastra reala.

 • Reply natasha 13 aprilie 2011 at 16:14

  Nu conteaza va fi sau nu va fi lumea infricosata., lumea Trebuie sa stie., trb sa fie informata., de asta si avem tara pe care o avem pt ca tot se ascunde., nimeni nu spune nimic., nu stie nimic., si cite se intimpla??????Avem o conducere cu bube in cap., care nu le pasa ca noi cu ei am votat ca ne-am dorit o schimbare., si intr-adevar ce folos de 16 aprilie ., totul depinde de noi., de cei 7 ani de acasa de bunul simt., ca facem noi curat nustiu inspre cit de bine se vor schimba lucrurile.,dar sa incercam, vom vedea……

 • Reply moldoveanul 13 aprilie 2011 at 19:30

  eu încep, din ce în ce mai puțin să privesc TV, dar să și ascult radio-ul. mi s-a făcut urechile trâmbiță cu politica lor. evenimente din astea așteaptă prostimea zi de zi, iar media o știe și respectiv …

 • Reply Sefu' 13 aprilie 2011 at 21:22

  Da nu ma mai mira nimic…

  Moldova – tara posibilitatilor si paradoxurilor!

 • Reply Sofya 14 aprilie 2011 at 01:11

  …oooff Doamne.., imi pun miinile in cap de’aceste stiri.., da imi si zmulg parul din cap de asa narod!!!! ..de primarul din nemteni.., am inteles ca e din cel ce „Iubeste Moldova” -adic., un puturos comunist … Si locuitorii satucului.., ce folos ca doar striga putin la microfon.., (ce folos de lapte gros???..??).. Cind vezi ca te c…a (sorry) de sus…, da prinde-l si da-i o mama de bataie (altfel spus cheama-l la o vorba serioasa..) Las sa se duca intr-o seara la el acasa.., sa-l lserveasca cu citiva sobolani.., sa-l inveleasca grijuliu cu o patura mucegaita… ..nu.., noi .., ai nostri.., ma tem ca pe undeva si eu.., ne temem sa ne ducem si sa facem galagie.., sa protestam.., sa-l mai „trimitem” la un Stomatolog… Da de politisti ..no comment.. – impotenti.., si gata!!!! Pacat ce din cauza lor.., noi cei cu potenta, suferim, stam prin spitale.., ori si mai rau… da de ce te miri Nata de Dodon.., cum e omul asa si glumele… ..Oftez…, ma doare.., s-apoi…,……

 • Reply Lili 15 aprilie 2011 at 08:39

  eu nu am TV, citesc stiri pe Net cind am kef… si asa e mai bine, pentru sanatatea mea

 • Reply E.T. 16 aprilie 2011 at 16:32

  Stirile dauneaza grav sanatatii.
  Eu demult nu ma uit la stiri. Nu vreau. Tara asta e atit de corupta, cei de la cirma tarii, nu se gindesc la mine cind fac tot felul de timpenii, nici eu nu vreau sa ma gindesc la ei. Citesc carti, fac sport, munces mult, ehhhhhhhhh, ce-au cultivat aceea culeg. Daca miine la stiri o sa anunte ca m-au omorit, ei n-au sa caute vinovatul, pentru ca cineva o sa cumpere politia inainte ca familia mea sa se adreseze, cazul demult va fi inchis.
  Eu incerc sa ma relaxez, sau caut lucruri care ma fac fericita si oameni care imi mentin echilibrul interior.
  Stiu ca o sa ma credeti egoista, dar ei asa m-au facut. Niste politicieni imputiti si idioti care se gindesc numai la fundul lor, fac pakazuha la televizor si dupa aia se duc in beciurile de la Purcari sau Milesti si se imbata ca porcii rizind de noi acei care am avut incredere in ei. Tara asta nu-i de rahat, sunt oameni buni oameni muncitori oameni care au cu ce sa se mindreasca, uite pe acesti oameni vreau sa-i urmaresc la televizor, oameni care au demnitate si bunul simt.
  Azi cind am participat la „Hai Moldova”, s-a apropiat un domn strain care a zis ca vrea sa ne ia gunoiu adunat. La intrebarea „de ce?” a raspuns ca e pentru folosul poporului. Ne-am dat seama atunci ca era vorba pentru campania lui Dorin Chirtoaca.
  USHIGANIE!!!!! iaka ce li se cuvine.

 • Leave a Reply