De-ale mele

Obşarpe – criza e la modă


Acum câteva săptămâni, într-o dimineaţă însorită de duminică, mă puteai vedea  frumos îmbrăcată, alături de Valentina Vidraşcu şi Violet Malibu (fotografă) în preajma celor mai frumoase locuri arhitecturale ale Chişinăului. Hotărâsem să folosesc o bucată de weekend pentru a realiza o idee pe care o tot amânam din lipsă de timp. O sesiune cu noile creaţii ale Valentinei,  într-un context urban special: locuri din Chişinău, pe care nici timpul, nici Modârcă şi nici un primar n-au apucat să le distrugă. Mici oaze ale Chişinăului care îi dau un farmec şi  un romantism de poezie.

Am schimbat 12 ţinute şi cred că şi vreo 12 locaţii. N-a fost uşor. Mai ales că aveam un deadline cu Valentina. Să apucăm în acea duminică, la 17.00,master classul criticului de modă, venit din Rusia – Alexandr Vasiliev . Dacă nu mă convingea Valentina că merită, probabil că nu am mai fi ajuns acolo, după o zi atât de plină şi istovitoare.

Pe la 17.30 am ajuns şi noi în sală, unde pe scenă defilau modele care purtau nişte haine oribile. Iertată să-mi fie atitudinea categorică, însă eu veneam după o zi în care m-am scăldat în ţinute unice, lucrate manual, haine care îţi ţin privirea captivă şi de care cu greu te desparţi. Or pe scena defilau paiete, imprimeuri, rochii mult prea colorate şi kitchioase, haine fără gram de personalitate. Ieri lângă piaţa centrală văzusem câteva din astea şi băiatul care le vindea propunea cumpărătoarei să probeze un maiou drept pe marginea drumului, sub umbrelă. Să revenim la acţiunea de la Operă. Aşa dar master class-ul începuse cu defilarea unei colecţii prezentate de un magazin local. De aia mă scuz pentru impresii, mai ştii poate omului care vinde aceste haine, chiar îi place ceea ce vinde.

Apoi, un nene scund, cu burtică şi cu ochelari, a apărut în scenă şi a început să ne povestească, în baza unui slideshow cu imagini din Vogue, despre tot ce se poartă, ce-i la modă, ce-i trendy, ce-i cool. Vasiliev e un foarte talentat povestitor. Puţin acid, puţin tăios, are umor şi chiar dacă a insinuat că unele moldovence se îmbracă fix ca nişte femei cu moravuri uşoare, asta, mi s-a părut, că n-a supărat pe nimeni. Vasiliev e un specilist cu un foarte impresionant background. A muncit mulţi ani pentru teatre din străinătate, creînd decoruri de scenă. Ştie cum să aranjeze lucrurile pe policioară şi să povestească despre modă, fără ca să te plictiseşti.

Într-un moment dat mi-am zis: ce-ar fi să fac nişte notiţe în telefon? Omul povesteşte cu atâta pasiune despre tendinţe. Poate cineva tocmai se gândea să dea o tură pe la magazine şi nu ştia cum să-şi cheltuie cel mai bine banii.Ascultând recomandările lui Vasiliev am înţeles că în sfârşit voi fi şi eu la modă. Pentru că ceea ce se poartă în acest an, e ceea ce port eu tot timpul.

Aşa dar, moda mondială în 2011 este marcată de războiul religiilor şi criza economică. De aceea tot ceea ce sclipeşte(paiete, accesorii şi încălţăminte de lac), branduri, lux, şic,  nu se mai poartă. Se poartă tot ce are aspect de ros, uzat, şters, spălat,second hand, adică obşarpanoe. La modă e stilul Obşarpe. Picioarele se spală în ligheane sovietice, telefoanele cxu butoane se înlocuiesc cu tlefoane cu firul răsucit, găurile din haine pot fi înmulţite, ţărţămurile de altă dată revin cu succes. Ce ar fi să fac un copy paste la notiţele din telefon…iar vouă vă doresc mult succes la cumpărături estivale.

Ştiu, ştiu că pentru  unii e dureros, dar eu zic Ura! În sfârşit nu se mai poartă haine cu brandul scris pe ele. Fetelor, aveţi  şi voi puţin mai multă demnitate. Vă plăteşte cineva să le promovaţi pe piept D&G, gucci, guess şi alte prostii? Din cîte ştiu voi plătiţi pentru aceste haine. Deci voi îi plătiţi ca să le faceţi lor reclamă. Vindeţi la Yardsale tot ce aveţi cu inscripţii de branduri. Apropos, următorul Yardsale e pe 26 iunie.

În schimb, femeia din 2011 poartă: pantaloni kliosh, rochii, fuste şi bluze cu dantelă, hainele albe, palarie tip poganka,

Sunt în vogă accesoriile improvizate, handmade gen coroniţă din romaniţe pe cap, rochii extramaxi lungi şi voluminoase,

Revin în port umerii mari la sacouri, se poartă decolteu mai modest, aşa că bogăţia de acolo doar să se întrezărească, se poartă salopetele şi la modă sunt  culorile toxice, aprinse , shoking pink, galben, albastru, verzui – culoarea sticlei de chefir.

Se acceptă chiar şi combinaţia de 4 culori într+om ţinută. Se poartă poncho, coafura tip Angela Davis, accesorii măşcate(cele mărunte le puteţi trimite în concediu din cont propriu).

Sandalele grecesti, pantaloni din piele , gentile tip ruxac, hainele unisex. Precum susţine şi Valsiliev la modă este femeia divorţata, concediată pe timp de criza,păr puţin slinos, culoare naturală, blondele nu mai sunt la modă, sprâncene naturale, fără tatuaj(mare durere pentru cele care şi-au tatuat sprâncenele pe viaţă). La modă este femeia, aşa cum a creat-o Dumnezeu, fără implanturi, botoxuri, singură, pe cont propriu, dar puternică, descurcăreaţă, luptătoare.

Şi pentu băieţi avem noutăţi. Nu se mai poartă cravata. Există doar 4 activităţi care îi permit bărbatului să mai poarte cravata: în partid, la banca,la guvern, în  birou de servicii funebre. Nu se mai poartă şosetele(e criză totuşi) sau doar şosete foarte colorate. Nu se mai poartă cămaşa sub cardigan, direct pe pielea goală şi de dorit e ca bărbaţii să-şi etaleze pieptul cât mai păros. La modă sunt bruneţii cu mustaţă sau barbă.

Se recomandă să umbli neras, distrus, umilit – e criză totuşi. Bărbatul la modă  e cel îngrijorat că n-are nici bani şi nici motive să cumpere o lamă si crema de ras. Se poartă păr lung, pălăriile trilby, fularasşe la maiouri cu tăietura tip V.

Cine are măcar puţin umor, poate întrezări în cele înşirate mai sus ironia povestitorului. Inspiraţi-vă, nu copiaţi. Moda este termometrul timpurilor pe care le trăim. Am stat la primul act cu Valentina, ne-am amuzat şi am plecat în pauză să stăm la oo terasă şi să golim o sticlă de vin, pentru a corespunde cât mai bine modelului de femeie la modă,pe timp de criză…..


Comentarii

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Ssssss 21 iunie 2011 at 20:47

  in sfirsit trend-uri cu picioarele pe pamint!!!! multumesc mult pentru aceste detalii atit de placute 🙂

 • Reply rody 22 iunie 2011 at 13:31

  foarte suuper…multumim Nata pentru ideile tale…care le impartasesti cu noi….eu sunt de acord….’sunt mult mai simple si mai frumoase culorile sterse’decit paietele – ca niste ghirlande puse pe brad:)

 • Reply Laura 24 iunie 2011 at 13:29

  Am vrut şi eu la Vasilev, dar aşa şi n-am ajuns, :(, în schimb e chiar minunat cu noile tendinţe, care se încadrează bine în criza economică. Apropo, fetelor, la second hand, puteţi găsi nişte lucruri absolut incredibile, pe care nu le poţi descoperi nicăieri în oraş, nici mall, nici centre comerciale, nici alte magazine. Eu o ştiu de ceva timp şi nu mă sfiesc s-o spun!

 • Reply ela 24 iunie 2011 at 16:30

  Am fost si eu la Vasiliev, un vis de-al meu vechisor de vreo citiva ani.

  Am citit atitea interviuri si am privit atitea emisiuni cu el, ca puteam fi considerata expert in domeniul „Vasiliev”. Asa ca am hotarit sa nu pierd aceasta ocazie si sa merg sa-l vad, un om de o cultura exceptionala, dar din pacate prezentarea a fost superficiala de tot, am avut senzatia сa a tratat toata lumea ca pe casnicele care se uita la модный приговор, si care au venit sa-l vada pe ala care prezinta programa. Este o persoana cu mult mai profunda si mai interesanta decit a vrut sa se vada, a facut si putin mishto de scena mare a Teatrului de opera, putin mishto de doamnele din Odesa care au venit la prezentare cu toate diamantele din casa, in principiu a fost draguts, hazliu si atit. Dupa pauza am plecat si noi.:) Mai bine cauta pe youtube interviuri cu el, si o sa ia o satisfactie mai mare decit la prezentare.

 • Reply rody 24 iunie 2011 at 17:07

  aaaa….Nata spune-mi te rog unde va avea loc Yardsale….si cam pe la ce ora……

  • Reply nataalbot 25 iunie 2011 at 01:13

   Yardsale se amina pt prima dumnica din iulie

 • Reply viorica 7 iulie 2011 at 08:18

  Creatiile Valentinei Vidrascu sunt unice,au ceva aparte,pacat ca nu toti pot sa-si permta ceva creat de dnei,dar macar putem sa le admiram.Nata in poza esti Super,iar costumul itivina de minune

 • Reply alexandra 22 februarie 2012 at 18:45

  oribil!!!! sa nu mai vad asa ceva!

 • Leave a Reply