Există un grup pe facebook. Se numește Poștașii Chișinăului. Intrați în el și implicați-vă, dacă vă pasă de Chișinău cu adevărat. Azi am ajuns și pînă la prima acțiune. Salut apariția mașinii primarului Dorin Chirtoacă cu mesajul pe parbriz: “Și eu protestez”. Mașina a fost parcată la intrarea pe teritoriul unde a fost demolată Poșta. Asta mi se pare o manifestare de poziție,dacă nu a întregii administrații municipale, cel puțin o poziție personală a primarului. Era și cazul, era și timpul, demuuult. Lupta abia a început. Azi am înțeles că la boala acestui popor și anume cea de lipsa a unei identități naționale puternice și ferme se manifestă și prin terfelirea istoriei pe care o cunoaște ș-așa destul de prost. Nu ne cunoaștem trecutul și nici nu-l vom cunoaște dacă îi vom lăsa să ni-l demoleze. Chiar dacă primarul e cu noi, supușii acestuia se pare că nu-s de aceeși părere. Cer demisia arhitectului principal al Chișăului, d-ul Modârcă. Cred că prin participarea nemijlocită a acestui “profesionist”, centrul istoric dar și întreaga capitala a Moldovei s-a transformat într-un agarod de construcții urâte din plastic, sticlă și metal. Un arhitect principal trebuie să fie cel mai aprig apărător al imaginii acetsui oraș, nu cel mai mare călău. Mâine urmează o dezbatere publică cu eroii implicați în demolările clădărililor istorice. Să vedem ce-o să iasă. Cert e că modeștii apărători de până acum, se pot bucura de susținearea noastră, a celor din massmedia, mai mult ca oricând. Azi am făcut ceea ce nu mi-a plăcut niciodată să fac, dar nu e chiar atît de greu. Am strigat în gura mare la un protest. Oleg Brega se uita la mine și zâmbea. Cred că n-am fost chiar la nivel, dar cel puțin nu m-am ascuns după umerii altora și nici n-am stat prin colțuri să mă uit la alții cum o fac.
Poştaşii Chişinăului
10 Comments
regret ca nu am putut veni …si regret ca dl chirtoaca are charisma ..nu si autoritate …
regret ca nu am putut veni! Vezi de ce (LEGE Nr. 162 din 22.07.2005, art. 36, p. (1), lit. b)). Nu este o justificare ci o constatare!
regret ca n-am stiut…………..
Foarte frumos Nata. Bravo pentru initiativa! …. Sa ne anunti cind va fi urmatorul protest/intilnire. Ma voi alatura neaparat.
Nata, imi este foarte rusine de ceea ce am vazut recent, si concomitent imi pun intrebarea cum un specialist in domeniul in care sunteti nu detineti informatii despre ceea ce urmeaza sa fie pe adresa Mitropolit Varlaam 77. De ce oare nimeni nu observa fatada in restaurare. Este efectuat un lucru foarte dificil, dar cred ca toturor celor ce au fost prezenti astazi in fata hotelului Leogrant, le-ar fi fost mai placut daca travesind aceasta strada vedeau cum se ruineaza cladirea si se intrabau “DE CE OARE NIMENI NU FACE NIMIC SI UNDE SUNT INVESTITIILE”. D-nul Ion Stefanita cunoaste foarte bine proiectul final al cladirii, doar ca se creeaza impresia ca toti sunteti dusi de nas pentru a va sustrage atentia de la alte probleme ce sunt in Chisinau.
În alte țări, chiar și locuitorii cartierelor istorice, doar pentru o minusculă!!! reparație trebuie să ceară zeci de acceptări din partea primăriei. Nu este permisă distrugerea monumentelor și nici modificarea. Pe cînd la noi, angajații primăriei, vând distugerea… păcat…
unde, cand vor avea loc dezbaterile publice, ce posibilitate de participare avem???
“Asta mi se pare o manifestare de poziție,dacă nu a întregii administrații municipale, cel puțin o poziție personală a primarului.”
Chirtoacă e un NIMENI, nu hotărăște NIMIC nici în PL, nici în oraș. În PL totul hotărăsc moșnegii care încă se simt în tranșeele războilului rece, iar în primărie totul hotărăsc clanurile lui Grozavu și Modîrcă.
Nu ştiu dacă există vreun blogger care să nu-şi fi expus părerea despre monumente. Opinii diferite, ca de obicei, care mai acide care mai puţin, dar totuşi toţi pun accentul pe partea negativă a subiectului, indiferent că sunt pro sau contra demolării clădirilor vechi dar de importanţă naţională.
Fără nici un gram de ironie, aceste monumente nu trebuiau nimănui până în clipa când au fost şterse de pe harta Chişinăului. Şi cică, unii protestează. La început era vinovat – primarul, acum – e Leograndul. Hai să ieşim în ploaie, şi să spunem „Adio bussinessului Leogrand”. Genial. Important e că va avea succes acest mesaj, şi Leogrand îşi va cere scuze pentru incident. Mai mult decât atât, va reconstrui monumentul arhitectural şi va transforma hotelul în azil de bătrâni pentru daune morale aduse societăţii. „Держите карман шире!” Incidentul s-a consumat, monumentul a fost distrus, nimic nu mai poate fi întors înapoi. Din punct de vedere juridic, Leogrand a acţionat legal, şi şi-a văzut de treburile sale. Nu e vina Leograndului că în primărie e bardac şi nu e clar cine cui se supune şi cui îi aparţine ultimul cuvânt. Au toate actele în regulă, aprobate de primărie, cu semnături, dată şi ştampilă… Aşa că f*ck off!
Alţii au păreri şi mai inspirate „(…) Oamenii se jeluie de faptul că monumente istorice sunt demolate. Și? Ce au adus bun aceste monumente. Doar gunoi și adăpost pentru cei ce nu au casă. (…)” Hai atunci să distrugem tot ce nu aduce profit, inclusiv muzeele, teatrele, bibliotecile, casele de cultură şi alte „gunoaie”. E adevărat, nimeni nu vizitează nimic în acest Chişinău, decât mall-urile, pubburile şi cluburile… însă să nu cădem în extremă. Toate oraşele lumii se ţin pe astfel de „gunoaie” şi Atena nu s-a gândit să construiască un Skytower în locul ruinelor acropolei, Parisul n-a dat foc Louvrului să facă un hotel de 15 stele iar Roma n-a distrus Coliseum-ul ca să ridice un stadion olimpic, deşi astfel de „reforme” le-ar fi adus considerabil mai mult venit. Să fim serioşi. Există lucruri care ne depăşesc, dar sunt oameni „puşi” special să se ocupe de asta, care decid ce e monument şi ce nu, ce trebuie demolat şi ce – conservat! Că unii dintre aceşti oameni sunt incompetenţi, e deja alt subiect şi n-are nicio legătură cu primarul, Leogrand-ul sau părerea bloggerilor.
Vreţi să schimbaţi ceva? Demaraţi o campanie PRO monumente. Salvaţi ceea ce a mai rămas. Strângeţi fonduri de reparare şi conservare a monumentelor şi edificiilor de importanţă naţională, „duceţi” oamenii la muzee şi teatre ca să nu le închidem pe motiv că nu aduc venit. Nu vă mai puneţi termopane şi balcoane „renovate” cu vagoncă şi termo-izolatoare… Păstraţi edificiile în care locuiţi – INTACTE, fără „дизайнерские решении” după cum vă duce capul pe fiecare. Şi dacă „Jurnal TV” se bate cu pumnul în piept că vrea să păstreze arhitectura veche a oraşului, de ce şi-a făcut sediul în ditamai „Skytower”? Să fi luat în chirie edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab, 71, şi să-l fi reparat/conservat/consolidat, nimic din cele întâmplate nu mai aveau cum să se întâmple. În plus, şi primăria ar fi avut venit pe urma taxei pe chirie. Pentru cei care totuşi sau pornit să zică „Adio bussinessului Leogrand”, în semn de protest, încercaţi să nu mai mergeţi la evenimente organizate în sediul hotelului… pentru cel puţin încă 99 de ani, căci aceasta este perioada de arendare a spaţiului respectiv. În schimb, puteţi admira clădirea primăriei, sediul Poştei Centrale, sala cu Orgă… etc. Iar dacă aţi aprecia şi cu nişte bani aceste monumente, în genere aţi fi bravo, căci Orga – e obijuterie arhitecturală din faţă, şi un sarai – din spate…
corect.
doar ca Acropole din Atena, Colisseumul din Roma, Luvrul din Paris, etc… fac bani taaaaare mari!