De-ale mele

Blog cu greşeli

E adevărat, d-ul Vakulovski. Avem scenarişti. Cunosc unul care fumează cam mult şi dispare subit de la muncă, altul care nu cunoaşte noţiunea de deadline. Unul care face scenarii numai pentru el.Şi mai cunosc încă unul. Singurul care a trecut testul timpului şi cel al calităţii. A făcut emisiuni frumoase în ultimii aproape 2 ani.Are umor. Este inteligent.Are ani în spate. Este Cheianu. Dar Cheianu nu poate fi exploatat la infinit. Altfel se uzează. Nu poţi cu un singur om , oricât de bun ar fi, să ţii o grilă de emisie. Asta am şi avut în vedere când spuneam că nu avem scenarişti.Şi de fapt nu asta aveam în vedere. Bineînţeles că am încercat să fac şi eu o paralelă. Dar ce mai contează? Asta mi-a mai lipsit. Să mă justific pe propriul meu blog. Cât despre greşeli.Chiar mulţumesc. Credeam că nu mă mai citeşte nimeni cu pixul în mână. Şi nimeni nu mă mai rectifică. Apropos, dacă vreţi să-mi faceţi în continuare plăcere – rectificaţi-mă. Ador acest lucru şi chiar vă mulţumesc.Mă faceţi să mă iau în serios cu acest blog. Şi parcă nu cu astfel de gânduri porneam eu la drum acum 2 ani când scriam aici primele texte. Aşa dar, nu ar mai trebui să mă iau atât de ne în serios.Apropos, chiar Cheianu m-a încurajat cândva, spunându-mi că sunt destul de coerentă şi scriu bine. Acum, după un Vakulovski atât de frustrat, oare o să mă mai ierte Cheianu. Cât despre d-ul cu pricina. Culmea e că acum o săptămână am făcut rost de nr tău de telefon de la nişte cunoştinţe comune. Poţi da un telefon în România ca să te asiguri. Vroiam să te sun şi să aflu de ce nu mai vor concurenţii să lucreze cu tine, poate ne reuşeşte nouă. Dar n-a mers numărul. Şi vezi, fără să ştii, mi-ai dat tu de ştire că eşti prin zonă. Numai că eu am uitat de ce te-am mai sunat. Şi nu, nu sunt ranchiunoasă. Adică sunt,uneori, dar nu şi azi cu tine. Pur şi simplu, mi se pare că în loc de zoi, turnate nu doar peste mine, ci şi peste locul în care muncesc, mai bine îmi dădeai un telefon şi-mi spuneai că ai putea tu fi un scenarist bun, dacă ai putea bineînţeles. Dar asta e. Oare timpul mai poate fi întors?

Un om care mă cunoaşte de mai bine de un deceniu mi-a spus după luni întregi de necomunicare, că ceva nu-i place în dispoziţia mea. Omul doar crede că mă cunoaşte. Dar nici mie nu-mi prea place. Presupun că e din cauza că nu sunt capabilă să accept jumătăţile de măsură. Nici în iubire, nici în meserie, nicăieri. Şi prea tare mă dezamăgesc dezamăgirile. Mai ales cele născute pe teren nou. Hai mai bine să trecem la rectificarea greşelilor.

Comentarii

Previous Post Next Post

36 Comments

  • Reply Iurie Tataru 8 September 2011 at 23:50

    Test scris cu multi nervi. Se simte tensiunea printre virguli.

    • Reply Oleshca 9 September 2011 at 08:06

      Virgulele nu sunt puse peste tot 🙂 (Just joking)

  • Reply prikandau 9 September 2011 at 05:55

    Totuși care e supărarea ref la greșeli? V-ar plăcea să citiți o carte interesantă dar plină de inexactități gramaticale? Cum vi s-ar părea o pâine proaspătă, gustoasă dar în care brutarul a mai strecurat câte o petricică sau două. Așa, de amorul artei. Un francez, pe timpuri, scria că lipsa exactității gramaticale trădează carențe logice. Dar de ce am da importanță gramaticii, când poți foarte ușor să te ascunzi după însolitul argument – important e CE scrii, nu CUM.
    Fiți prieteni cu limba română. Sau măcar amici.

    • Reply curcudus 10 September 2011 at 12:26

      ce mi-a placut replica ta. adica exprima exact gandul meu si cu permisiunea ta o s-o copii ca raspuns unui destept de pe un forum, care tot asa mi-a raspus: important e CE scriu si nu CUM 🙂
      sanatate

  • Reply Igor 9 September 2011 at 07:22

    nu asi spune ca textul este cu nervi 🙂 din contra unul gindit si bun de a pune punct unei discutii interminabile… pina la urma, un blog este un mod de asi expune gindurile / manifesta intentia / o reflectare a starii lautrice – nu toti sunt in stare sa fie directi / s-au risipit capacitatile de a asculta semenii, si apoi este cineva rugat sa preia mesajul ?!

  • Reply LILIANA 9 September 2011 at 07:39

    “Pizdeț”,d-ul Vakulovski, iarași te-a ievitat norocul! (in stil postmodernist)

    • Reply s 12 September 2011 at 00:06

      *evitat
      halal de-așa noroc

      • Reply LILIANA 14 September 2011 at 08:03

        ambele greseli sunt intentionate 🙂 , a doua nu te-a suparat? 🙂

  • Reply oxana 9 September 2011 at 09:30

    ei nata…trebuia sa scrie omul ceva…pr-ul negativ – tot pr este 🙂

  • Reply gina 9 September 2011 at 10:27

    respect pentru ceea ce faci şi cum faci

  • Reply Rodica 9 September 2011 at 10:32

    Dacă cuvintele ar putea lovi atunci domnul Vakulovski ar fi vânăt din cap până în picioare!

  • Reply Elena 9 September 2011 at 11:35

    Asta e, incercam sa explik cuiva k d-lui Vakulovski i-a fost atins amorul propriu, poate din cauza k nu e suficient de increzut in sine si incepe sa atace un text a carui scop primar a fost altul decit cel de a ofensa scenaristii autohtoni.

  • Reply CS 9 September 2011 at 11:39

    Necatand la faptul ca nu este bine sa consumati asa mult Pepsi, poza este foarte draguta iar subiectul foarte fotogenic 🙂
    Ce voiam sa afirm este ca rectificarea greselilor sintactice si morfologice este mai literar a fi numita corectare sau corectie insa nici rectificare nu este gresit.
    La cat mai putine dezamagiri 🙂

  • Reply ana 9 September 2011 at 14:21

    Cel care nu a gresit , sa arunce piatra!

    Chiar acum ma uitam pe unimedia si mi-au sarit din prima doua titluri :
    1. `Dificit de gaz lichefiat `(corect : Deficit…) .
    2. `A cui sunt legile din Republica Moldova?`(corect : Ale cui sunt legile….)
    si exemplele pot continua.
    Asta e ! Insa aceasta polemica are si ceva constructiv in ea.

  • Reply ana 9 September 2011 at 14:29

    @Igor corect – nu as spune
    @CS corect – Necautand
    Acuma intreb si eu: vreti sa scrieti romaneste sau moldoveneste ?

    In cazul in care vreti sa scrieti moldoveneste nu ati facut nici o greseala.

  • Reply Condoliza 9 September 2011 at 14:52

    1. domn (termen de politețe pentru un bărbat) s. m., voc. dómnule; pl. domni, voc. dómnilor; abr. sg. art. d-l, g.-d. sg. art. d-lui, g.-d. pl. art. d-lor

    2. punctele si virgulele se pun la final de cuvant, lipit de el, apoi se lasa spatiu. Altfel, ceea ce scrii pare a fi in graba si cam nervos.

    3. APROPÓ (1) adv., (2) apropouri, s. n. 1. Adv. Fiindcă a venit vorba (de asta); bine că mi-am adus aminte. 2. S. n. Aluzie (adesea răutăcioasă) la adresa cuiva; propunere făcută cuiva pe ocolite. [Var.: apropóu s. n.] – Din fr. à-propos.
    Daca folosesti versiunea franceza separa A de propos
    4. AȘADÁR adv. Prin urmare, va să zică; astfel. – Așa + dar.

  • Reply Oxana 9 September 2011 at 15:37

    Bravo Nata! Am citit articolasul Dlui Vakulovski, foarte tendenţios, de altfel, si chiar m-am intrebat: ce are ăsta bre? de fapt ce a vrut sa spună? A citit pe blogul Natei materialul printre rinduri si vrea şi vine cu comentarii deplasate.
    Apropo, Dl Vakulovski, eu la fel ador Прожекторперисхилтон.

  • Reply Oxana 9 September 2011 at 15:38

    Nata, special for you, exact la situaţia dată:

    Al. Puşkin
    ПОЭТУ

    Поэт! не дорожи любовию народной.
    Восторженных похвал пройдет минутный шум;
    Услышишь суд глупца и смех толпы холодной,
    Но ты останься тверд, спокоен и угрюм.

    Ты царь: живи один. Дорогою свободной
    Иди, куда влечет тебя свободный ум,
    Усовершенствуя плоды любимых дум,
    Не требуя наград за подвиг благородный.

    Они в самом тебе. Ты сам свой высший суд;
    Всех строже оценить умеешь ты свой труд.
    Ты им доволен ли, взыскательный художник?

    Доволен? Так пускай толпа его бранит
    И плюет на алтарь, где твой огонь горит,
    И в детской резвости колеблет твой треножник.

  • Reply Co 9 September 2011 at 15:47

    Nata, e blogul tau. Publica ce-ti doresti.
    A fi in ochii lumii vine cu riscuri mari, dar asta sunt sigura ca o cunosti. Nu ai sa-i poti pe convinge pe toti, dar nici nu cred ca e cazul. Uneori e bine sa lasi pietrele sa zboare pe alaturi.

    Jurnalistii [scuze, scenaristii] care recurg la atac la persoana in ziare cotidiene, nu merita a fi luati in seama. Si asta nu pentru ca poarta costume sportive, ci pentru ca nu isi pot apara punctul de vedere cu argumente solide, si nu preudo-polemici si insinuari caracteristice ziarelor de bulevard.

    Scenaristii [cica] sunt. Scenaristi buni – nu sunt. Deocamdata, sper.

    • Reply l 12 September 2011 at 00:10

      dă un singur exemplu de atac la persoană din articolul publicat de Vakulovski în Timpu

  • Reply croissante pentru ceaiul tau de 5 9 September 2011 at 16:31

    Daca sincer, Nata chiar nu credeam ca vei cobori la acest nivel.Putin dezamagit, dar…ma rog, ai adoptat tactica ofensiva vs. ofensiva si te inteleg. Ai tot dreptul, desi, mai intelept era sa/l lasi in plata Domnului…

  • Reply peter pan 9 September 2011 at 17:02

    si cu serialele la pachet, vechi si dublate in rusa cum ramane? 🙂 nu cred ca a turnat (nejustificat) zoi peste locul in care muncesti, dar nici peste tine, de altfel…

    • Reply Co 9 September 2011 at 17:59

      JurnalTV a decis ca paraseste formatul exclusiv de stiri din martie curent, nu-i asa? Aceasta este o decizie de business si nu una emotiva. Iar deciziile business au rationamentele lor (altfel nu ar fi o afacere). RM, cat si tot spatiul estic, sta atat de departe de respectarea drepturilor de autor, incat orice agent economic care pune pe post filme mai putin recente, dar licentiate legal, este prin definitie erou.
      Mai mult, nu este corect sa se compare filmele noi, difuzate fara licenta cu cele mai putin noi, cu licenta. Difuzorii lor sunt prin definitie pe pozitii inegale, atat legal, cat si finaciar.
      Pur si simplu.

      • Reply nataalbot 9 September 2011 at 20:08

        Corina, de ce atita rabdare si intelepciune din Belgia? Asa nu e corect…acasa yok. Oamenii care demult n-au deschis sa vada ca un canal si-a schimbat formatul, se dau cu parea ca niste babe care ramin dupa vremuri de altadata

        • Reply Co 9 September 2011 at 22:57

          E frapant cat de usor degenereaza un anunt informal pentru un potential job intr-o competitie de lovituri disparate sub centura!

          Dreptul la opinie nu e dreptul de a insulta.

  • Reply aurasu 9 September 2011 at 17:31

    Nata,noua ne place ceea ce faci ,ceea ce scrii,cum gindesti,noi te iubim,noi te citim,noi asteptam sa aduci mereu articole noi si ne bucuram multa ca tu esti.De aceea,nu merita sa te atinga o parere ….

  • Reply curcudus 10 September 2011 at 12:30

    dupa punct se lasa spatiu.
    sanatate!

  • Reply liza 10 September 2011 at 14:00

    vai…. atita fraze destEpte, COrectate s-au scris in comentarii. Imi place ca in aruncatul cu pietre moldovenii nu au concurenti!

  • Reply Aurica 10 September 2011 at 22:55

    Nata, câinii latră, caravana tre să meargă 🙂

  • Reply Nata C. 11 September 2011 at 19:30

    Nata, te citesc de ceva timp, dar nu intervin niciodata, din simplul motiv ca nu sunt suficient de informata in ceea ce priveste comunicarea si media din RM, eu fiind plecata de ceva timp din tara.
    De data asta, insa, am hotarat sa intervin pentru a-ti spune cat de mult imi place ce si cum scrii. Imi place stilul tau non-conformist (in Moldova e mai mult o perla rara, noi fiind o turma cu pareri prafuite si ruginite), dar si mai mult taria cu care iti aperi punctul de vedere.
    E adevarat ca exista dreptul la opinie, dar asta nu e in niciun caz echivalent cu a arunca cate o galeata de rahat in ograda celor care nu gandesc ca noi.
    Asa ca, datatorii de pareri, ar trebui mai intai sa intelega pe-ndelete sucul unui mesaj si doar succesiv sa ajunga la niste concluzii.
    Acestea fiind spuse, Nata esti tare, continua sa faci ce stii mai bine ca-ti reuseste!
    O alta Nata.

  • Reply Dana 12 September 2011 at 13:14

    Nata, are perfecta dreptate Vaculovschi, de fapt te-a pus un pic la punct, dar grav e ca nu recunosti….insa…pacat…!!!!!

  • Reply CrisCross 13 September 2011 at 17:13

    “Oamenii reactivi sunt afectaţi de mediu. Când vremea este frumoasă se simt bine. Când vremea este urâtă performanţele le sunt afectate negativ. Oamenii reactivi se simt bine când sunt trataţi bine şi devin defensivi când sunt trataţi rău. Practic îşi construiesc viaţa emoţională bazându-se pe comportamentul celorlalţi, sunt controlaţi de ceilalţi, îi blamează pe ceilalţi pentru ceea ce li se întâmplă.
    Oamenii proactivi îşi asumă responsabilitatea pentru viaţa lor. Şi ei sunt influenţaţi de stimulti, fie fizici, sociali sau emoţionali. Dar nu dau vina pe părinţi, pe circumstanţe, pe mediu. Răspunsul lor este o alegere conştientă, bazată de valori.
    Eleanor Roosvelt a spus: “Nimeni nu te poate răni fără consimţământul tău.””
    /Stephen R. Covey – Eficienta in 7 trepte sau un abecedar al intelepciunii/

    Nata, am vazut cum e cand esti reactiva. Vrem sa te vedem si proactiva. Altfel, indraznesc sa spun ca.. iti irosesti potentele.
    1. “Daca nimeni nu mi-ar face observatii, cum as putea sti ca gresesc?”
    Sunt foarte multi cei ce te admira si te apreciaza. Pentru unii, probabil, esti model de conduita si atitudine. Din acest motiv am doar o rugaminte : incearca, totusi, sa respecti normele gramaticale si sintactice ale oricarei limbi in care alegi sa te exprimi. Pentru ca influenta catorva persoane se rasfrange asupra tuturor. (Apropo, corect e “isi dau cu parerea”)
    2. Daca la usa ta vine un postas cu o telegrama care contine o veste proasta, il vei lua la bataie? Unde vreau sa ajung: primeste mesajul fara sa condamni solul. El e doar un mesager. (Pct. 2 e general valabil)
    Nimeni nu are nimic personal cu Nata Albot.

    P.S. Cand orgoliul atinge cote minime, omul incepe cu adevarat sa DARUIASCA!

  • Reply Cristina 14 September 2011 at 20:57

    Nata , esti bravo, si ma bucur sincer ca avem asa personalitate ca tine in tarisoara noastra. MUlta bafta in tot ceea ce faci!

  • Reply eli 14 September 2011 at 23:58

    Nata, esti o moderatoare buna, chiar as risca sa spun cea mai buna in ceea ce tine de “entertainment” in tv-ul moldovenesc. E nevoie acuta de asa ceva, asa cum e nevoie si de scenaristi.
    Atunci cand moderezi, erorile tale gramaticale nu sunt chiar atat de deranjante. Dar, cu siguranta, textul scris nu reprezinta punctul tau forte. In textele tale se simte lipsa de respect pentru cuvantul scris. Oamenii de litere tremura asupra oricarui cuvant, litere, virgula. In cazul tau insa asta lipseste.
    Sorry, dar felul tau de a scrie mai denota si faptul ca gandesti in limba rusa, adica ai o topica calchiata.
    Nu dispera. Totul e reparabil. Mana pe gramatica si pe DEX.
    Chiar in prima propozitie ai comis doua greseli. Corect ar fi: “E adevarat, dle (sau domnule, dar nu d-ul) Vakulovski”. Este o adresare, deci corect e domnule, nu domnul, iar varianta prescurtata este dl, nu d-ul…
    Un sfat prietenesc. Daca vrei sa continui in ale scrisului, incearca sa-ti cultivi un respect pentru fiecare semn grafic pe care il scrii.
    In rest, in textele tale poti gasi uneori cate un graunte rational, de asta mi se pacat ca acesta se pierde din cauza unei forme neslefuite. succese

  • Reply Tania 27 October 2011 at 09:46

    Doamne,si de unde atitia destepti,intr-o tara atit de mica?si de aici se isca intrebarea de ce atunci traim atit de rau si suntem atit de rai?

  • Leave a Reply