Poştaşii Chişinăului

Poștașii pun mâna pe mături!

A fost acum 5 luni. Mai exact înainte de vacanţa de vară.  Am văzut cum sub ochii mei, în centrul istoric al  Chişinăului, a fost demolată o clădire veche, care îmi era foarte dragă. Practic, pe lângă ea mi-am trăit cei mai frumoşi ani din ultima mea iubire. Ştiu că şi până în vară se întîmplau asemenea acte de eroism, dar atunci parcă mi s-a umplut paharul. Am văzut că nu doar mie mi se umpluse. Am scris mai mulţi oameni, câte un anunţ, pe blog şi ne-am întîlnit atunci vreo 30 şi ceva de inşi care ne-am revărsat durerea, unii peste alţii, ca să înţelegem că dacă mai continuăm să trecem indiferenţi pe lângă aceste acţiuni, într-o zi ne vom pomeni trâind între termopane şi celebrele anexe(пристройчь)ale Chişinăulu. Uite aşa s-au născut Poştaşii Chişinăului. Totul a pornit de la o Poştă-nepoştă. Un grup de chişinăuieni. Jurnalişti, vedete, oameni simpli. Atunci am protestat lângă Leogrand, acţionarii căruia sunt noii proprietari ai terenului unde în loc de vechea Poştă,o clădire frumoasă, cu un singur etaj, urmează să fie înalţat încă un business centru din metal şi sticlă.  De atunci, nici un om nu a fost tras la răspundere pentru acea demolare ilegală. Mai mult, în baza acestui caz au fost descoperite atâtea porcării, încât mi-e frică să vi le înşir. Începând cu potlogăriile făcute de fostul minstru al culturii Artur Cozma şi continuând cu cele ale unor funcţionari care încă mai sunt în funcţie. Deci, de la demolarea de ACUM 5 LUNI nu s-a luat NICI O MĂSURĂ!!!. Să fi fost în Chişinău un primar ca în Vilinius, sigur nu ar fi permis aşa ceva.

Aş vrea să cred că acest mesaj îşi va găsi susţinătorii. Dintre acei care nu se mai mulţumesc cu poziţia de un simplu spectator. Ci susţinători care ar pune luni dimineaţa mâna pe o mătură şi ar veni în faţa Primăriei, la un protest.

Aşteptăm să ni se alăture tot cei care cred:

1. Că merităm un centru istoric al Chişinăului, bine definit, protejat şi reconstruit. Iar toţi cei care au cumpărat clădiri vechi, lăsându-le să se prăbuşească, doar cu scopul de a se alege cu un lot de pământ în centrul Chişinăului, să fie deposedaţi de ele.

Asta înseamnă revizuirea planului urbanistic  al Chişinăului, care în momentul acesta conţine lucruri  inaceptabile pentru centrul istoric.  Asta mai înseamnă alegerea unui arhitect, poate din străinătate, care ar veni la Chişinău cu o viziune modernă, dar protectoare pentru ceea ce a mai rămas din inima Chişinăului. Deocamdată, marea noastră performanţă este faptul că D-ul Modărcă nu mai este în funcţia de arhitect principal al Chişinăului. Arhitectul, care prin semnăturile sale, a ucis o sumendenie de clădiri vechi şi a permis o grămadă de ilegălităţi la acest capitol, nu a fost destituit din funcţie pentru mârşăveniile comise, ci a fost trimis la pensie!!!! Ştiu că şi-a asigurat o pensie liniştită. De asta nu mă îndoiesc.Mă nelinişteşte însă faptul că în locul acestuia a venit Radu Blaj, înlocţiitorul său. Radu Blaj pare să fie un băiat cuminte. Dar oare aceasta este cea mai importantă calitate a arhitectului principal al unei metropole? Mie nu mi s-a părut, din interviul pe care l-am realizat acum 1 an, că d-ul Blaj are vreo viziune şi mai ales vreo putere de decizie. Şi dacă are o viziune, aş vrea şi eu ,ca locuitor al Chişinăului, să o văd prin acţiuni concrete.

2. Că merităm măcar o stradă pietonală în Chişinău.

Una de pe care să fie măturate toate maşinile şi pe care, cu multă atenţie, să se elibereze autorizaţii pentru diverse restaurante şi magazinaşe. Cănd mă refer la atenţie, mă refer şi la schiţele de publicitate de faţadă care urmeză să fie aplicate. O strada pietonală în centrul istoric nu are doar menirea de a le oferi locuitorilor un respiro ci şi ar putea reconstitui atmosfera Chişinăului de altă dată. Poftiţi un video la acest capitol.

3. Că merităm un centru istoric fără atâtea panouri şi ecrane publictare. Şi mai ales fără toate aceste gherete oribile de pe Ştefan cel Mare.

4. Că merităm un primar mai hotărât şi mai categoric. Ca cel din Vilnius măcar. Să ne amintim de acţiunea lui de răfuială cu şoferii care parchează ilegal.

5. Că merităm clădirea Poştei înapoi şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au permis demolarea acesteia.

Protestul nu vine să toarne toate zoile în capul lui Chirtoacă. Oamenii care se vor aduna la protest vor aduce cu sine instrumente de făcut curat (mături, mănuși, căști, mopuri, salopete). Aceștia vor face curățenie în fața Primăriei. Acțiunea va reprezenta un îndemn pentru primarul Dorin Chirtoacă să înceapă ORDINEA în Capitală. Nu venim cu acuzaţii doar la adresa lui. Ştim că multe lucruri nu-i reuşesc şi din cauza lipsei unei echipe cu care să facă ordine. Suntem mai mulţi oameni care îi oferim suportul nostru. Doar să-l vrea. Doar să-l ceară. Poștașii Chișinăului sunt hotărâți să meargă până la capăt și vor adopta diferite forme de protest împotriva instituțiilor responsabile.

Vă aşteptăm pe toţi cei necajiţi de starea lucrurile din Chişinău, cu o mătură în mână, luni, la 10.00, în faţa Primăriei. Aceasta nu este o acţiune politică, deşi mulţi ar putea să o califice aşa. Aceasta este o formă de exprimare a faptului că îţi pasă.

Comentarii

Previous Post Next Post

13 Comments

 • Reply SIDEAKIN 23 October 2011 at 20:53

  Bună seara Nata!!!!!
  Este greu să faci ceva în Chișinău cînd în oraș este un antagonism așa de pronunțat.Unii umblă cu soluția pentru al ponegri pe oponent altul îl netezește pe cap și se lingoșește, dar urzește planuri pentru a se mai pricopsi cu ceva finanțe în dauna Chișinăului istoric.Cît este de frumos cînd se păstrează ceva de la strămoși .Mai în scurt Nata dacă ești sinceră în acțiunile tale și nu ai interese obscure atunci o să ai succes,cu toate că riști să fii ponegrită și marginalizată dacă ve săpa mai adînc.
  Procesul de distrugere a sufletelor e în plină acțiune pînă n-o să fie dus pînă la capăt ,o să se încheie atunci cînd o să înțelegem adevăratele valori și o să ne pară rău de cea ce pierdem și cea ce am pierdut.

 • Reply margareta 24 October 2011 at 09:09

  Ma doare tare ce se face in orasul nostru, dar de ce nu ai scris macar cu 2 zile inainte despre actiunea aceasta? Acuma nu am cu cine lasa copilul ca sa vin si eu,desi tare doresc si demult astept. Chiar imi pare rau.

 • Reply Irina 24 October 2011 at 09:12

  Un film foarte placut. Iti lasa impresia de un Chisinau linistit, de ordine si fericit (daca poti spune asa despre un oras). Tare asi vrea sa revina acest trecut in viitorul nostru apropiat

 • Reply ana 24 October 2011 at 11:38

  In weekend am avut parte de ceva greu de repetat. Dupa o poveste extrem de incalcita cu protagonistii principali : Sorin Ovidiu Vintu, Sebastian Ghita si Elan Schwartzenberg, Realitatea TV a fost preluata ostil in direct de catre Elan Schwartzenberg si echipa. S-a intimplat ieri(duminica) seara.
  Uite momentul preluarii :

  http://www.youtube.com/watch?v=SlfCCMRRaEA&feature=player_embedded#!

  PS Imi cer scuze ca acest comentariu e in afara subiectului insa mi s-a parut interesant .

 • Reply Angy 24 October 2011 at 13:41

  Nata, nu vreai sa ne fii primar? 🙂

 • Reply Adriela 24 October 2011 at 20:59

  Draga Nata,
  Te admiram si respectam pentru actiunile pe care le initiezi. Esti un om integru, cu valori.
  Tu dai culoare acestei tari.
  Cu eforturi comune vom obtine ce ne dorim. Speram din suflet!

 • Reply Alisa 24 October 2011 at 21:12

  Nata, vreau sa-ti multumesc cu un asemenea video despre vechiul Chisinau.

  In genere, in ultimul timp dau prin multe site-uri peste fotografii, carti postale din diferiti ani, da desigur cu vechiul Chisinau…

  Am ramas impresionata, ce pornire frumoasa a avut cindva Chisinaul ca oras si dupa mine parca orasul de atunci (cu vreo 50!!! de ani in urma) era mai cu farmec si mai cu caracter decit in prezent….

  Pacat…

 • Reply Alisa 24 October 2011 at 21:25

  daca tot am scris de site-uri….
  citeva si pentru alti doritori, care inca nu le cunosc….

  http://www.basarabiaveche.com/tag/chisinau/
  http://chisinaul.blogspot.com/2009/08/chisinau-vechi-in-carti-postale.html

  insa m-as bucura, daca as primi si noi surse… 🙂

 • Reply gina 25 October 2011 at 12:17

  din anii `60 aveau sa treaca inca multi ani pina sa ma nasc eu, dar, privind filmul alb-negru mi sa parut atit de colorat si frumos prin simplitate + nostalgia unor timpuri/ monumente arhitecturale pe care le vom vedea doar pe ecrane. azi cind ma uit la Chisinaul plin de publicitate, cu mult mai putini copaci si foarte multa arhitectura moderna vad totul in alb-negru…

 • Reply N!ka 25 October 2011 at 16:32

  Nata, bravo pentru actiunea data. Cu toti ne dorim o Capitala Europeana, dar nashpa mai avem mult timp pina o sa ajunge sa fim o asa capitala.
  Domnul Primar o ia pe Nata Albot ca un conselier, o minte ca a Natei va fi un + mare pentru locuitorii Chisinaului.

 • Reply Elena 26 October 2011 at 11:14

  Проклятый город Кишинев!
  Тебя бранить язык устанет.
  Когда-нибудь на грешный кров
  Твоих запачканных домов
  Небесный гром, конечно, грянет,
  И — не найду твоих следов!
  Падут, погибнут, пламенея,
  И пестрый дом Варфоломея,
  И лавки грязные жидов:
  Так, если верить Моисею,
  Погиб несчастливый Содом.
  Но с этим милым городком
  Я Кишинев равнять не смею,
  Я слишком с библией знаком
  И к лести вовсе не привычен.
  Содом, ты знаешь, был отличен
  Не только вежливым грехом,
  Но просвещением, пирами,
  Гостеприимными домами
  И красотой нестрогих дев!
  Как жаль, что ранними громами
  Его сразил Еговы гнев!
  В блистательном разврате света,
  Хранимый богом человек
  И член верховного совета,
  Провел бы я смиренно век
  В Париже ветхого завета!
  Но в Кишиневе, знаешь сам,
  Нельзя найти ни милых дам,
  Ни сводни, ни книгопродавца.
  Жалею о твоей судьбе!

  А.С Пушкин

 • Leave a Reply