Poştaşii Chişinăului

Măturatul.Acţiune populistă.


Toată ziua am încercat să-mi formulez poziţia visavis de cele întîmplate azi dimineaţă la protestul cu măturile. N-am scris despre asta pentru că ceva nu mă lăsa în pace. Fie numeroasele neologisme din articolul lui Andrei Pleşu despre Huidu şi compătimire, fie spiritul meu pur şi simplu căuta dreptate. Sau mai cu seamă căuta justiţie. Cum adică? Eu, un om care are 100 de treburi pe zi şi ar putea liniştit să se ghiftuiască din acceptabila sa existenţă, asa cum o face prea multă lume în Moldova, nu sunt mulţumită de această existenţă! Merg la întîlniri, stau în chaturi pe fb,mă consum,mut şedinţă, scurtez altă şedinţă, mă chinui o săptămână să scriu o postare pe blog, o răsverific de câteva ori, dau telefoane, linkuiesc pe facebook oameni. Îl bat la cap pe Viorel, care nu e tocmai un cavaler al deadline-lor, să-mi transmită până la ora stabilită, capodopera sa pentru un tipar mai mare. Şi toate astea ca în final,D.Chirtoacă să-mi spună că ceea ce-am făcut noi azi este o acţiune populistă? Şi să se supere foarte diplomat pentru ca nu cascam ochii la numeroasele sale merite?

Nu primarul ar trebuie să se simtă ofensat de măturile noastre. Eu mă simt ofensată.

Dar ce înseamnă de fapt, D-le Primar, o acţiune populistă? A cărei importanţă nu este atât de importantă?(iertaţi-mă pentru repetare, dar chiar nu aş vrea să schimb vreun accent. )Şi că e făcută mai mult de ochii lumii?

Să vă spun eu ce cred despre populism. Şă fii un populist iscusit este o artă. Trebuie să simţi ce vor oamenii de la tine şi să le dai asta. Trebuie sa simţi cum, văzând cu ochii, iubirea poporului creşte ca pe drojdii si sa mai pompezi un motiv de iubire populara. Mă tem că nici unul dintre noi doi nu este în stare să fie un populist că Băsescu sau şi mai grav ca Berlusconi. Sau, Doamne Fereşte, un populist ca Putin. Unul dintre noi însă încearcă din răsputeri papucii de populist. Şi aceea nu suntem noi, cei care am venit azi cu maturile si cu pancartele in fata Primariei.

O scurtă trecere în revistă a evenimentelor-drojdii din ultimele 2 saptamini:

09.10.11 Până la Hram au rămas 5 zile.

Primarul oraşului Tbilisi, Giorgi Ogulava, şi edilul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, au semnat Acordul de înfrăţire între cele două urbe. Aşa dar Chişinău s-a ales cu un frate georgian. Not bad at all, cum s-ar zice.

11.10.11 Până la Hram au rămas 3 zile.

Primarul Dorin Chirtoacă a eliberat, practic personal, în Valea Morilor 1 tonă de peşte. Până la primăvară urmează să fie aduse încă 4 tone. Nor bad at all din nou.

13.10.11 Pinâ la Hram a rămas 1 zi.

Primarul Dorin Chirtoacă a anunţat redeschidera Muzeului Chişinăului, în incinta Turnului de Apă.

Acţiune totalmente eşuată. Pentru că muzeul, de fapt, nu funcţionează ca muzeu şi acolo e o mare încurcătură în relaţia dintre angajaţii muzeului şi Primărie. Angajaţii susţin că nu au fost anunţaţi din timp că Muzeul trebuie deschis. Reparaţia nu e terminată, exponatele lipsesc, nu se ştie de unde,a mai apărut în afară de Primărie şi USM printre gestionari. Şi deci Muzeul nu e gata pentru deschidere. Primarul probabil a forţat puţin lucrurile de dragul Hramului, fără a-l interesa în ce stare este muzeul-nemuzeu.Doar aşa explic eu această confuzie stupidă. Să anuţi că ai deschis Muzeul, dar oamenii să nu poată vedea decit niste pereti goi si o biata colectie de poze de la Apa Canal. Apropo, când un reporter de-al nostru a încercat să obţină o explicaţie de la d-ul Chirtoaca despre motivul deschiderii muzeului nepregatit, acesta nu a fost de găsit. Iar d-ul Oleg Cernei foarte furmos l-a redirecţionat pe reporter către o altă persoană ş.a.m.d Stim noi care e motivul. Oamenii, din pacate, de sarbatori s-au obisnuit sa fie hraniti cu artificii. Dar de artificii tot trebuie sa te ocupi serios, altfel ele vor arata ca niste scurt circuite.

17.10.11 3 zile după Hram.

La TV apare o lacrimogena poveste despre un artist de-al nostru, ajuns in mizerie. Primarul nostru se autosesizează, si merge cu reporterul si camera video şi preia din stradă artistul -alcoolic, devenit boschetar. Apoi îi oferă o bere in faţa camerei. Într-adevăr, n-ai să bei ceai cu un alcoolic. Artistul se alege cu un loc într-un centru de plasament, iar primarul cu PR. Apropo, am mers pe net  să văd cum arată fiica acestui fost actor celebru. Tocmai cineva se mira azi de Madonna care şi-a lăsat fratele să vagabondeze. Actorul Grău este un exemplu similar practic. Doborât de alcool, renegat de familia care i-a mai rămas. Fiica acestuia însă este o actriţă vedetă din Rusia. Una foarte hot.

Eu nu o condamn pentru această atitudine de fiică. Cine ştie ce fel de tată e acest Gheorghe Grâu. Şi de ce propria fiică nu vrea să mai audă de el?  Sufletul omului e o beznă.

Să revenim aşa dar la gesturi de populism. Oare acest tablou, pe care vi l-am oferit în dar azi dimineaţă, ca o prognoză urâtă pentru un viitor nu foarte îndepărtat al Chişinăului, poate fi catalogată drept un act de populism.

D-le primar, cine dintre noi îi mai populist?

Ştiţi ce? Introduceţi în agenda dvs zilnică 2 ore dedicate Centrului istoric al Chişnăului şi arătaţi-ne că acest subiect este unul prioritar pentru Primarul de Chisinau. Putoarea trebuie eliminata nu doar din Chisinau, ci si din capul oamenilor care cred ca pot face orice cu acest oras. Ma refer la cei care impart semnaturi la dreapta si la stinga, la cei care detin cladirile istorice si asteapta pina cind timpul le va prabusi, la cei care autorizeaza constructii de anexe si amplasare de gherete in centru. Sa zicem ca o strada pietonala e un lux pentru Chisinau. Dar pastrarea istoriei este si ea un lux?Atitudinea unui primar faţă de patrimoniul pe care îl primeşte moştenire  este cea mai obiectivă dovadă a inteligenţei şi culturii sale.

 


Comentarii

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply SIDEAKIN 25 octombrie 2011 at 05:38

  Salutări!!!!
  Populism ,po-….-lism,populism !!!!!!!!iată ce înseamnă acțiunile menite piarului .Mai bine spus ,sunt roadele strînse,și care vor fi strînse în urma populismului promovat,de toți de la conducere dela 1990 încoace,inclusiv și de la d.primar general și tovarici Dodoncic cu ,,soluția(suluția) lui”.D.Dorin Chirtoacă dacă nu s-ar deda piarului ar fi mai apropiat,dar cîte o dată devine caraghios .Îl înțeleg fiind criticat într-așa mod josnic de tovarici camuneaki, se luptă și el cum poate pentru a păstra imaginea sa de om onest și săritor la nevoie.
  Cîte o dată facerea de bine este ……de mamă.Vrei să faci bine dar primești negativ.

 • Reply LILIANA 25 octombrie 2011 at 08:10

  PARADOX!

  Departe de Chisinau cel mai mult mi-e dor de mirosul Chisinaului! Se pare ca tare norocoasa am fost ca niciodata n-am simtit miros de canalizare acolo, ca-n Bucuresti, Madrid, Moscova sau Atena.

 • Reply Radu 25 octombrie 2011 at 09:34

  Nata, oamenii ca dumneata misca lumea inainte.
  sa va mearga in toate ce le puneti la cale 🙂

 • Reply OLEA 25 octombrie 2011 at 10:33

  Chirtoaca demult s-a sters singur de la multe inimi, oare de ce???

 • Reply aurasu 25 octombrie 2011 at 18:51

  ce bravo esti!!!ce suflet mare si idei bune ai..poate ar trebui sa lucram mai bine cu Chirtoaca?

 • Reply Liv 25 octombrie 2011 at 22:43

  . Asa deci – „Asa dar” e, de fapt, „asadar”.

 • Reply Violetik 26 octombrie 2011 at 02:52

  Wow, ce chestie ati facut, Dna Nata! Bravo! Ce Dl Chirtoaca face e nimic pe langa meritele Altetii Dvs pt Chisinau!

 • Reply sssss 26 octombrie 2011 at 11:38

  Fara nici o legatura cu acest articol– LA MULTI ANI, Nata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Toata familia mea te admira, iti dorim cit mai multe impliniri!!!!!!!!!!!FELICITARI!!!!!!!!!

 • Reply margareta 27 octombrie 2011 at 11:06

  Imi pare rau,dar Chirtoaca chiar nu e cel pe care noi l-am asteptat. E un copil care se mindreste cu ale sale 2 fapte realizate in 4 ani. Si uitati-va ce mutre de porci si scroafe stau acolo in primarie… cu astea sa misti ceva… Noi trebuie sa-i biruim pe ei si sa-i impunem sa lucreze.

 • Reply margareta 27 octombrie 2011 at 11:08

  Am scris un comentariu acum usturator si nu a mers. De ce oare?

 • Reply Elena... 28 octombrie 2011 at 10:48

  Am lipsit de pe bulevardul central al capitalei cam vre-o 5 anishori…si ce bine am facut … cind am revenit zilele trecute…m-am ingrozit…cit de murdar poate fi un bulevard dintr-un oras-capitala. Poate au cam batut vinturile, poate au cam cazut frunzele…dar chiar asa… nu mi-am imaginat ca poate fi…am primblat un copil prin Chisinau si m-am bucurat ca nu paseste singurel…la inaltimea caruciorului nu il afecta aceasta mizerie…ce fel de Hugo Boss, ce fel de Paradise, Adidas…etc…daca in fata acestor magazine e doar gunoi…sa zicem ca nu ne permitem masini de maturat…dar legi de obligat unitatile comerciale sa aiba locul din fata amenajat si curat, ne permitem?

 • Reply Alexei 30 octombrie 2011 at 10:01

  Nata da cum se intimpla asa: dvs sunteti impotriva „gunoiului vizual” dar in acelas timp sunteti prezenta pe aceste panouri (Nescafe). Compania in care activati/reprezentati achita bani primarii si isi plaseaza panoul fix in centrul istoric sub coasta Primarului General al Capitalei?

  • Reply ani 31 octombrie 2011 at 20:07

   daca sincer, intrebarea cu nescafe si cu „100% naturala” mi s/a iscat si mie in minte vazand actiunile acestea… ma intreb daca cineva dintre cei ce participa la aceste actiuni sau dintre cei care nu facem nimic decat sa comentam ar refuza de dragul istoriei si frumosului sa apara pe oricare dintre aceste panouri in schimbul unei sume de bani de care avem sau nu nevoie la gat… sau ar refuza sa devina patronul vreunei asemenea gherete uracioase… mie de asta nu/mi place de noi, moldovenii 🙁

 • Reply diana 1 noiembrie 2011 at 16:39

  Nata, poate incepe-ti „maturarea” orasului prin eliminarea celui mare panou publicitar de pe primarie a serialului „Prison Break” difuzat de JurnalTV?.
  P.S. Stiti vorba ceia: ride hirb de oala sparta?

  • Reply nataalbot 1 noiembrie 2011 at 22:26

   nimeni de nimeni nu ride. aici nu e de ris, ci e de plins. cit des pre panou, sa-l elimine cei carora le apartine panoul.

 • Reply Svetlana 2 noiembrie 2011 at 12:44

  G.Grau a locuit cu fiica sa, Leanca si mama ei doar primii doi sau trei ani, dupa care a rupt orice legatura, recasatorindu-se. Eu o inteleg perfect pe fata aceasta, care, probabil s-a simtit parasita si neiubita. Nu poti sa ceri ceva, cuiva caruia nu i-ai dat nimic. Asemenea sechele raman pentru toata viata. Daca ai tradat un copil, nu cere mila de la el…

  • Reply caireac tamara 18 decembrie 2011 at 23:16

   el n-are nicio pretentie fata de copii.repet cuvintele dela emiciunea din moscova copiii nu eu i-am crescut .alimente n-am platit.nu-mi sunt datori cu nimica.din pacate oamenii se fac ca nu au auzit acestea cuvinte. el nu ccere mila de lanimeni. dar este inversunat din cauza ca a muncit pentru acest stat si nu i s-a dat macar 4 m patrati intr-un camin.si acum este vagabond si somer si foarte bolnav si fara pensie,cu stomacul o patrime ,fara dinti.esofagul ingustat,soldul cu trei piulite,coasta rupta. anemie. prostatita trombiflibita,operat recent la spital din cauza unei inflamatii la git.temperatura are permanenta in plus de 3 zule are tensiune mare 220-120.eu nu stiu cum organismul lui mai rezista.

  Leave a Reply