De-ale mele

Atenţie concurs! Preselecţia Moldovision 2012

Acest concurs nu are nici premiu, nici perspectivă mare.Deocamdată. Poate doar îţi oferă şansa ca timp de o lună să afle despre tine circa 10000 oameni noi. Cu FB ar ieşi chiar mai mulţi. Mai departe, fă ce vrei cu ei.

Am intrat, din nou în febra Eurovisionului. Au început, tradiţional, scăndălaşele.Cântăreţele s-au pus pe dat jos kilogramele, se fac lansări şi conferinţe de presă absolut inutile, la care presa nu se duce. Dacă ar promite cineva să-şi arate vreun sfârc, ar fi altă treabă.

Suntem un popor petrecăreţ. De aceea ne place să dansăm şi să cântâm. Dar mai ales să cântăm. Unde te uiţi, peste tot măcar un copil, un vecin, un coleg, o rudă cântă sau visează la asta. În fiecare săptămână cunosc oameni, tineri şi mai puţin, care visează să-şi petreacă tot restul vieţii în muzică. În plus, mai vine pe poştă mea câte un mesaj cu rugămintea de a promova un talent în devenire. Multe dintre operele prezentate nu pot fi puse la tv. Şi nu neapărat din cauza înjurăturilor. Pur şi simplu provoacă reacţii la limita între râs şi plâns. Apoi m-am gândit că oamenii ăştea şi-au făcut vreo speranţă în legătură cu mine. De ce oare subiectivismul gusturilor mele să le decidă soarta? Noroc că pe blog poţi face ce vrei sau aproape tot ce vrei. Aşa că promit, de acum înainte, în fiecare săptămână să vă ofer spre judecata dvs cântece noi. Vom face un Moldovision al nostru. Ce naiba ne tot dăm în mintea europenilor? Şi tot filosofăm dacă e sau nu de Eurovision cutărească sau cutărească piesă. Sunt ei mai buni ca noi? Au ei ceva ce noi nu avem şi ar merita plagiat? Mentalitate? Ordine? Legi? Lăsaţi-o voi mai moale….Cum n-am fost în Uniunea Europeană atâta timp, nici nu vom fi în apropiaţii 12 ani. Deci să ne păstrăm verticalitatea şi să continuăm să umblăm gheboşi, încruntaţi şi trişti, că aşa ne este cătătura.

Începem cu cea mai proaspătă propunere. Venită acum câteva zile. Cine-i următorul? Trimiteţi mesajele cu linkuri de pe youtube la această adresă: nataalbot@gmail.com. Pentru cine nu a înţeles, juriul sunteţi chiar voi. Să curgă criticile. Să fie clar, acest concurs nu este un fel de Golden Rasberry award. Altfel ar trebui să-i iau tot pe artiştii noştri binecunoscuţi şi să-i supun la tot felul de umilinţe. N-am chef. Aşa e mult mai distractiv.

La ei, în străinătate, e underground, la noi – muzica din beci. Trăiască muzica din beci!

Comentarii

Previous Post Next Post

36 Comments

 • Reply Tolea 23 January 2012 at 15:46

  Creativ, dar foarte murdar.

 • Reply oxana 23 January 2012 at 16:28

  ffoooarte interesanta propunere, sunt siguraaaaa ca vor fii multeeeeeeeee mail-uriiiii la acest capitol! sper sa ne alegem si cu ceva foarte bun, mai degraba cu cinve care nu are bani, dar are talent 😉

 • Reply Mariana 23 January 2012 at 17:10

  Am ramas uimita pentru ca stilul vorbirii a molodeojului de azi a fost bagat si pe muzica foarte creativ pentru o ideie probable aparuta la o betie

 • Reply Rodica 23 January 2012 at 19:38

  Nu poţi să nu susţii că băieţii au imaginaţie. Asta e un lucru care nu ne lipseşte în general nouă, oamenilor.

  Dacă ar reuşi să scrie versuri fără să combine româna cu semi-rusa ar fi excelent.

  Să fi fost ideea că ironizează limbajul din Moldovioara?

  Părerea mea este că le este absolut paralel de limbaj. Au făcut melodia că sună cool (în capul lor).

 • Reply anudvega 24 January 2012 at 02:39

  Laudabila ideea. chiar. dar prima piesa pentru aceasta gaselnita tb sa fie alta, parerea mea. adica promovam prostia? adica suntem pentru ca**turi? nu sunt impotriva limbajului silentios atunci cand isi are locul si cand exprima idee interesante in fond. insa magaria asta chiar nu a transmis nicio idee mai mult sau mai putin geniala..a facut doar sa creeze jale pt acest soi de indivizi care idee n-au ce fac si de ce, dar “important” e ca ei canta..ei canta?

 • Reply natalia 24 January 2012 at 11:54

  Nata, ce-a fost in capul tau, cand ai decis sa postezi prostia asta? ti-a venit cumva in creerasul tau, ca ai copii si ce impact va avea toata mizeria asta nu numai pentru ai tai,dar posibil si pentru ai mei, abea se incepuse campania cu promovarea betieii prin cantece, aprpopo initiata de trustul la care esti angajata si ai decis la sare sa mai adaugi piper, ca nu cumva sa dispara prostia din societatea asta bauta, alcoolizata, puturoasa si fara pic de bun simt?/ plus la toate (nici intr-un caz nu vreau sa dau lectii..) pana la urma esti o doamna, mama, fiica…chiar iti place limbajul pretinsului cantec?

  • Reply nataalbot 24 January 2012 at 12:53

   Draga Natalia, injurăturile tot timpul au făcut parte dintr-o limbă. Nu noi le inventăm şi nu noi le promovăm. Ciudat este că in hiturile internationale acestea rasuna si sunt acceptate la noi, pe cind cele locale fac parul maciuca. Limbajul pretinsului cintec nu poate să-mi placă sau să nu îmi placă. El este o realitate. Şi cine nu vrea să-l auda, ca se inverzeste la faţă, să nu-l asculte.

  • Reply Ela 1 February 2012 at 07:47

   Natalia, vrei nu vrei si tu faci parte din “societatea asta bauta, alcoolizata, puturoasa si fara pic de bun simt” … si atit timp cit vorbesti asa de sus nu te diferentiezi prea mult 😉

 • Reply Tina 24 January 2012 at 12:04

  Ideea este bună și cei care sunt promovați indirect de Nata trebuie să-i zică un Grand Merci.
  Titlul piesei trebuie să exprime ideea acesteia, de aceea din cauza titlului nu o voi asculta. Acest titlu mi-a pus un stop în față și m-a făcut chiar să roșesc…
  De ce să încurajăm o limbă vulgară, chiar limba română este atât de urâtă?

 • Reply Viorel Burlacu 24 January 2012 at 13:22

  Mdaaaa…
  Fiindă s-a iniţiat discuţie în jurul acestei perle scriu şi eu ceva.
  Am ascultat.
  Înţeleg ideea, şi mai ales ce spune Nata Albot referitor la limbajul vulgar.
  E ştiut lucru, că limbajul literar sau vulgar există cu sau fără voia noastră.
  Problema e că: în majoritatea statelor civilizate, limbajul vulgar nu este interzis nici în massMedia, ei nici nu clasifică acest limbaj ca ceva “criminal”.
  Ce se întâmplă la noi?
  Cu, cât mai înapoiată este ţara, cu atât mai “în extreme” se face clasificarea – a tot ce-ţi doreşti. Bogaţi – săraci, oamenii legii – lumea interlopă, snobism – frâne a societăţii, artişti profesionişti – amatori – putem continua ohoho.
  În concluzie: clasificarea limbajului în vulgar şi literar este o prostie a prostiei care are drept scop a subestima, a ţine sub control pătura socială care zace şi utilizează acest limbaj.
  Salut ideea Natei de a plasa perla aceasta.
  Odată şi o dată, trebuie să “descărcăm” negativismul oncentrat tot de noi în unele cuvinte.
  E foarte simplu: acelaşi cuvânt pentru cineva poate fi ceva sfânt iar pentru altcineva ceva perfid, pervers, etc..
  Cuvântul are putere, dar puterea i-o atribuim noi.
  Important e – ce generează ideea cuvântului – mesajul -suprasarcina.
  Haideţi să depăşim handicapul social comun şi în comun.
  Da piesa asta n-o mai ascult. :)))

 • Reply natalia 24 January 2012 at 13:36

  cu ref: injuraturi – da ele exista la orice popor,asa cum exista violatori, pedofili, alcoolici, hoti, miliardari, printi si cersetori…dar la sigur nu exista vre-un loc, unde injuraturile si celelate chestii mai putin decente ar sta in virful mesei, nu poti nega existenta uratului, dar poti face lumea mai frumoasa; limbajul hiturilor intrenationale: care sunt aceste hituri internationale???, nu neg existenta unor piese straine, in care contin cuvinte indecente, dar pina a fi numite hituri internationale, cred, ca e cam mult spus; sa afirmi, ca aceste cuvinte persista in majoritatea hiturilor, atunci ar fi bine sa definim CE ESTE UN HIT INTERNATIONAL?,si, apoi de unde ai luat-o , ca noi acceptam aceste piese, sau daca sunt ascultate, marea majoritate nici nu intelege despre ce se canta si atunci ???;si ultima ai cumva impresia, ca ceia ce ai postat poate fi numit cintec cu pretentie de HIT INTERNATIONAL?

 • Reply tania 24 January 2012 at 14:45

  La Facultatea de Litere a USM, un foarte respectat profesor le propunea odata studentilor un curs special dedicat etimologiei celor mai vulgare cuvinte din limba noastra, de tipul celor din titlul piesei. Chiar daca aceste lectii nu se mai tin, profesorul G. Rusnac, ca despre el e vorba, are mai multe studii publicate cu acest subiect, cine e interesat poate usor sa le gaseasca. Asadar acest limbaj exista, are o istorie, o motivatie, DAR ISI ARE SI LOCUL LUI!, care, dupa parerea mea nu este in arta-daca eu am inteles corect ca respectivele creatii pretind a fi arta. De sa le promovam- ele foarte bine exista si razbesc peste tot si fara ajutor/promovare!!!!
  Si piesa eu tot nu am de gind sa o ascult, chiar nu ma intereseaza.

 • Reply dada 24 January 2012 at 22:44

  HA-HA! eu chiar m-am amuzat normal pe seama acestui cintec.:D si o sa-l mai ascult vreodata, cind m-a durea capul de salbaticia noastra si din cauza ca sintem complexati ‘po jizni’.
  tre sa acceptam realitatea. generatia tinara de acum – ‘molodeojul’ tre sa se ‘tiriie’ dupa ‘hit’-ul asta.:) ce folos ca parintii nostri s-au ferit sa vorbeasca asa urit in fata copiilor, ca ei oricum aud si daca li se spune ca nu e bine sa folosesti cuvinte vulgare si daca nu se vorbesc in casa, respectiv nici copiii n-o sa vorbeasca, vor intelege. dar nici sa-i ferim, sa nu asculte asa ceva (cum am facut char eu, cind am gasit aici cintecul;), ei oricum aud, din societate. asta e.

 • Reply Lariska (Madrid) 24 January 2012 at 23:53

  Otsosatelno-)))))

 • Reply bonjour 25 January 2012 at 12:38

  mai mai mai ce pudici s-au adunat aici 😉

  Pe mine m-a amuzat chiar. Baietii au o abordare creativa si originala si cu simt al umorului.E realitatea noastra,din pacate. Au descris firea moldovanului intr-un singur cintec.Vreti sau nu vreti,asta e.

  Vizavi de dezbaterile de mai sus daca aceasta muzica e arta sau nu…E arta,care iti provoaca niste emotii.Faptul ca nu sunt frumoase nu inseamna ca aceasta arta nu are dreptul la existenta. Carla’s Dreams = Tracey Emin al Moldovei 😉

  P.S. Nu am nici un interes sa-i apar,nu-i cunosc pe baieti.O parere absolut deinteresata.

 • Reply Cristina 25 January 2012 at 14:15

  Catastrofa… 🙂
  mai ales dupa ce vre-o ora am ascultat noul album al Katie Melua… 🙂 ar fi trebuit sa fac o pauza.

  Citisem articolul, si mi-a placut mult ideea….. mai departe insa, dezamagire.

 • Reply tania 25 January 2012 at 20:51

  Nata, nu stiu daca i-ai ajutat cumva pe baieti, dar pe noi sigur ne-ai provocat! nu ma satur sa citesc comentariile, imi place ca-s diferite, sper sa mai curga!

 • Reply Tolea 26 January 2012 at 11:25

  Bleaa! pizdeeeets! ahuieti, Nata! Tu esti, blea, de-a nostra, Nata. Voobshe, blea, daca treci pe la noi prin sat, intra la un stacan-doua de bazareala. Cintecu-i cliovii. Eu, blea, is convins ca asa muzon ar face mare colb la eurovizion. Locul intii, blea, ne e garantat.

  • Reply nataalbot 26 January 2012 at 14:31

   la voi, asta unde? ca eu vin!

 • Reply Condoliza 26 January 2012 at 12:42

  Vai, nu-mi ajung degete sa-mi acopar urechile. Eu si sex fac cu becul stins. Lumea e doar cuvinte si gesturi frumoase, carti elevate, corpuri fara grasime si fete fara riduri. Cei care nu fac parte din enumerare sunt “moldoveni”.
  Scoateti, dragelor, ochelarii si priviti lumea din jur. E respingator ca vorbesc cu rusisme? Dar asta e realitatea. Injura? N-ati mai auzit?
  Baietii astea au captat esenta si au redat ceea ce suntem. Constinetizarea ajuta la reeducare.
  @Natalia, tu din societatea asta puturoasa de care te scuturi cu scarba faci parte. Mai grav este faptul ca tu ai crescut cu valori ca toti is inapoiati, iar tu superioara lor. Si mai grav e ca promovezi ceea ce se numeste a fi “perfid”. Cand renegam ceea ce suntem si ne pretindem a fi “rozovyie si pushistyie”.

 • Reply inger 26 January 2012 at 15:03

  numic nou, au mai fost de cei care fac arta din nimic,daca voi primiti placere de la acest fel de muzica,ma rog,e treaba voastra,eu zic ca normal este sa-ti cultivi gusturile,nu santem rupti de realitate cei carora li se usuca urechile ascultand “piesa”,dar….,de asta si avem ratiune sa alegem,sa crestem,pentru mine muzica este meditatie,ori;cu asa muzica eu nu pot medita…..

 • Reply carpediem 26 January 2012 at 16:31

  N-am citit toate comentariile caci mi se par tare infantile. Toata lumea utilizeaza limbajul vulgar zi de zi, iar cind acesta apare in gura ‘artistilor’, gata, e sfirsitul lumii. Cind limbajul vulgar apare in gura ‘politicienilor’, nimeni nici nu baga in seama. Aici e paradoxul. Acest paradox se aplica pt Moldova.

  In Canada, muzica contine tot ce vrei si nimeni nu face scandal din asta. Insa daca un politician a scapat cuvintul ‘cur’ in plenul parlamentului, iata asta provoaca scandal, conferinte de presa, scuze publice, etc…..

  Da piesa rupe! Si imi place tare mult!

  • Reply Ani 28 January 2012 at 14:47

   ei hai, daca astia pot fi numiti artisti :)… Iar celor care gandesc ca mine, cred ca gresim atunci cand incercam sa convingem ca tipii de mai sus nu merita ascultati, pt ca ideea lor si a celor care ii promoveaza este de a “ieshi in evidenta” si de a arata cat de “emancipati” sunt in gandire atunci cand sustin asa “opere de arta”… …nu conteaza ca macar nici voci nu au, important e ca “sunt ca nimeni altii” si sunt atat “haiosi”, si atat de “cool”, si atat de “sinceri”, si atat de “underground”, si atat de “frumos vulgari”….
   Asha ca haideti sa/i lasam sa se relaxeze pe ritmurile acestei “melodii cool”, pe mine nu ma deranjeaza ca le place, macar si copiilor sa le/o dea sa o asculte zilnic pentru a/i familiariza de mici cu “realitatea asha cum este ea”…

 • Reply Veronica 27 January 2012 at 13:55

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tPJ_rnUzTPc

  asta-i mai bun parca

 • Reply iri 29 January 2012 at 20:29

  ii bun, i-ni plashi

 • Reply The Legend 1 February 2012 at 18:27

  Piesa e o provocare, fara dubii. Initzial am crezut ca e o porcarie. DAR! Am ascultat inca cateva piese de-ale lor – shi am intzeles ca imi plac toate, mai putzin asta , dar restul toate.
  P.S. APROPO – una din piese se numeshte ceva de genul “hai sa fim mai buni” … Asha ca cred ca e devreme de spus daca sunt sau nu copii :))
  P.P.S. Dar piesa in cauza totushi, din cate observ din comentarii, a trecut o limita nevazuta a cenzurii din societatea noastra – fapt care nu poate sa nu bucure. IMHO

 • Reply Dana 1 February 2012 at 18:30

  1. Nata, ai putea aceasta piesa sa o pui spre ascultare parintilor si fetelor tale? 2. Daca e sa nu ne ferim de realitatea limbii, ce-ar fi sa auzim piesa aceasta sau altele similare la orice colt, in magazine, in transport, la radio si TV? Si apoi sa auzim copilasii fredonindu-le… 3. Daca e sa faci o selectie ar fi binevenita divizarea dupa stil, gen muzical, cultura….

 • Reply Igorash 1 February 2012 at 19:07

  Nu ma pot contrazice cu parerea voastra…dar parerea mea e ca baietii de la Carla’s Dream…sunt ft bravo….in urma ascultarii tuturor pieselor …pot face concluzie ca sunt au si piese foarte superbe cu sens.fatza de alti asa numiti cintareti.au si succes la vizualizari printre comentarii am observat ca si fete asculta asa tip de muzica deasta nu putem spun ca piesa e rea…ci ascultatorii….fiecare iubeste tipul sau de muzika.Daca a fost cintata piesa “Если бы” si la radiou asta deja ceva inseamna…

 • Reply Igor 1 February 2012 at 19:17

  Am putea intra in discutzii pe marginea subiectului incarcaturii “artistice” a piesei in cauza, dar nu cred ca ar avea vre-un sens , mai ales ca sunt aproape sigur ca sensul era tocmai in reactia publicului, in eliberarea lui intr-un sens, si in constientizarea anumitor probleme in acest sens. Echipa asta, nu stiu citi sunt si de unde, dar au dat dovada de o maturitate exceptionala pentru show-biz-ul autohton (sa-mi fie iertata exagerarea) , pe langa faptul ca cinta in 3 limbi, au si texte cu mesaje foarte bune si , ce e important foarte rare dar atat de necesare noua acum. Iar persoanele de tip “Fi!” tre sa isi revada lista cu complexe :)))

 • Reply Maniak 1 February 2012 at 19:31

  Din start aș dori să mulțumesc Natei pentru că a menționat piesa. Articolul este succint dar transmite un mesaj pătrunzător. Cum a fost spus și în una dintre piesele lor ”nu-ni plașe vorba multă fără de folos”.
  Da, e tristă în Moldova perioada fițelor și aerelor Eurovision. Ascult de vreo 3 ani buni absolut fiecare piesă care participă la preselecție și plâng.
  Piesa ”Dati-n chi*da matii” a fost creată cu o adiere ironică, și pe-alocuri critică, la adresa societății noastre, precum și tineretului pe care îl poți auzi pălăvrăgind într-un mod odios și dezgustător în transportul public. A fost o piesă de lansare, o mică glumă, ceva ce a avut ca scop doar atragerea atenției publicului vesel și flămând de noutăți de pe Muligambia. Nici noi, nici cei din trupă, nu am pretins niciodată la ceva mai mult cu această piesă. Nu o considerăm un etalon al rap-ului moldovenesc sau Doamne ferește ce alte aberații și acuzații am auzit la adresa trupei, din partea oamenilor care le spun că fac Moldova de râs cu asemenea piese. Stați fără griji, Moldova se face și singură de râs prin tineretul fraged care este expus zilnic la lipsa de cultură din societate. Vreți să salvați această țară? Blocați Odnoklassniki.

  Referitor la trupa Carla’s Dreams, aș mai dori să adaug doar un singur lucru: e un proiect destul de ambițios și tânăr (are mai puțin de două săptămâni de existență), dar are vise, pentru că sunt încă tineri, și pot visa. Au lansat și alte piese pe care, cu voia Natei, vă invit să le ascultați aici: http://www.youtube.com/user/CarlasDreamOfficial/videos
  Aș aprecia foarte tare dacă ați asculta ”Carla’s Dreams – Если бы…” și ”Carla’s Dreams – Pentru cei ce pot” înainte de a îngropa și ultima părere referitoare la proiectul Carla în mintea dumneavostră.

  • Reply nataalbot 1 February 2012 at 21:06

   Vreau sa cint cu voi. Sincer. Hai luati-ma la vreun cintec

   • Reply Maniak 1 February 2012 at 21:52

    ai emailu privat al trupei rătăcit prin poșta ta electronică…dă un semn de viață acolo

  • Reply carpediem 2 February 2012 at 21:05

   blocati odnoklassniki – subscriu!!!!!

 • Reply AM 1 February 2012 at 23:14

  LENINGRAD MOLDOVENESC ;)))
  are drept la viata, fiind parte din viata noastra, din pacate si asta ne reprezinta, nu neg mai fac si eu cite un compliment, da si cum sa nu-l faci daca e STRESSSSS cronic placut si neplacut)))) si la volan si la servici si oriunde in MD, dar e urit de tot cind auzi asa ceva in liceu, vestiarul unui club de dans sau acus-acus si-n gradinita

 • Reply tudor 2 February 2012 at 02:05

  Nata,transmite textul spre o analiza ampla Ritei Ursalovschi-ca o gluma,dar daca serios,toata viata noastra e- date in chizda mati..

 • Leave a Reply