EVENIMENTE

Care sunt şansele Rotondei?

100 de oameni, poate un pic mai mulţi. E mult, e puţin? Eu cred că e foarte puţin, reieşind din cei 800 mii cât se presupune că ar popula Chişinăul. Deci 100 de oameni asta ar însemna cam o sutime de 1 procent din populaţia capitalei. Atâţia oameni au ales  duminică să nu se ducă la biserică, să nu tolănească în pat, să nu meargă la prieteni, la film, la cumpărături, ci să-şi suflece mânecile şi să adune 40 de saci de gunoi dintr-un loc ex-foarte frumos al oraşului nostru. Cum vi se pare să renunţaţi la propriul confort ca să adunaţi mizeria pe care au făcut-o alţii?  Sunt absolut convinsă că nici unul dintre cei veniţi la această acţiune nu a aruncat vreo pungă sau pachet de ţigări pe acolo. Există aşa un soi de oameni, care nu aruncă gunoiul pe jos, dar,în schimb, pot să-l adune după alţii, de dragul propriul bine.

Acum încercaţi să vă împăcaţi cu gândul că la o acţiune locală, dar importantă pt 800 mii oameni, dintre care nici unul nu s-ar supără să se plimbe pe acolo, să întâlnească zorii, să-şi sărute  omul drag, să se ţină de mână, doar 100 de oameni au venit pentru că ei cred în solidarizare, în puterea schimbării prin propriul exemplu.

Starea acestui, cândva , loc romantic este deplorabilă. E un fel de carte de vizită a stării de lucruri în întreaga ţară. Distrus, furat, inundat în nepăsare, un fel de cadavru neîngropat. În timp ce 22 mln de lei se duc pe nuş ce monumente legate de evenimente care demult nimeni nu mai vrea să le ţină minte, alte 7 mln se duc pe alte pietre şi stâlpi patriotici, fix în ochii noştri este mistuit un loc care ar fi o elementară sursă de bucurie . Toţi stâlpii cu felinare, dar absolut toţi, sunt distruşi. Havuzul nu funcţionează, toate construcţiile de decor şi ornamentele s-au transformat în mormane de piatră amestecată cu glod. Cascadă e şi ea măcinată de timp. Rotonda e toată mâzgâlită cu imagini greu de descifrat.

Cert e că un asemenea peisaj e mai uşor să-l razi definitiv decât să-l reconstruieşti pentru că necesită investiţii mari şi orice  politicieni v-ar promite ceva în legătură cu salvarea lui  – nu-l credeţi, până nu vedeţi faptele.

Dar aş fi gata oricărui politician să-i strâng mâna, dacă ar veni ca un simplu cetăţean la asemenea evenimente şi ar pune mână pe lopată, iar mai apoi, o parte din banii săi electorali i-ar investi în salvarea acestui loc. Dorin Chirtoacă n-a venit, deşi ar fi trebuit să fie primul prezent la această acţiune civică. În locul lui, aş lua acum apă în gură şi aş căuta cum să susţin această iniţiativă a locuitorilor. Nu. Ca un adevărat cetăţean , incapabil să  vadă  o mână de ajutor din partea orăşenilor,  acesta s-a apucat în faţa presei şi minunaţilor săi colegi, să critice că ce căuta Dodon acolo. De parcă a fost cineva împiedicat să vină şi să facă la fel ca Dodon. Poate complexul moldovanului sărăc şi ranchiunos nu-i permite să vadă altceva decât scopuri meschine în această iniţiativă. Pot doar să confirm că politicienii care s-au alăturat acţiunii de dumincă, m-au sunat să mă întrebe dacă pot veni fără drapelele şi simboluri, ca simpli cetăţeni, ca să contribuie cu braţe de muncă. Poate gestul lor nici pe departe nu a fost unul lipsit de vreun scop, dar spre deosebire de toate celelalte lăcuste politice, aceştia chiar au venit şi chiar au adunat gunoi.

Care sunt şansele Rotondei noastre? Nu prea ştiu. Foarte mari, dacă se mobilizează Chişinăuienii şi foarte mici dacă o lăsăm în voia autorităţilor sau politicienilor.  Ca un om din media îmi pot asuma  efortul de a susţine, încuraja şi participa în aceste acţiuni atât cât va fi nevoie ca să le mediatizez şi să-i ajut pe alţi 100 sau 1000 sau 30000 de chişinăuieni afle despre ele ca mai apoi să creadă că susţinerea lor chiar contează şi poate mişca lucrurile din loc.

Eu ştiu sigur pentru cine nu voi mai vota la următoarele alegeri locale. Şi din păcate oameni pentru care aş vota cu mâna pe inimă nu s-ar băga, cel puţin acum, în tot spitalul ăsta de nebuni numit Primăria Chişinăului. Unul dintre aceşti oameni, sincer s-a bucurat pentru tot ce i-au văzut ochii  duminică şi aş face orice să-l încurajez să meargă şi să lupte mai departe pentru ce ne-a lăsat trecutul mai frumos. Fără pasiunea şi uneori nebunia sănătoasă a lui Ion Ştefaniţă, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a monumentelor ar fi încă o instituţie de stat impotentă.

Nu mai vreau pietre şi momenumente dedicate trecutului, vreau chiar acest trecut să-l reînvii şi să-l protejez.  Vreau ca ACUM şi ATUNCI să fie la fel.

ACUM

ATUNCI

Participarea la aceste acţiuni e una dintre cele mai frumoase posibilităţi pentru fiecare locuitor de a face voluntariat. Voluntariatul meu în această acţiune civică a fost să aduc un termos cu ceai, să devin aliatul acestor oameni şi să mă angajez să scriu despre tot ce fac ei. Cum a mai zis cineva, aici funcţionează legea  Guy Nr 3. Urmăriţi acest video ca să înţelegeţi cine este Guy Nr 3 şi ce efect are el.
Când unul începe ceva,e nevoie de-al treilea să i se alăture ca să vină şi ceilalţi. Nu vreţi să fiţi un Guy Nr 3?

Comentarii

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply anatol 5 February 2013 at 20:19

  Bravo celor care au organizat si au participat la eveniment!

 • Reply Alina 5 February 2013 at 22:31

  Nata, mai cearta-l pe super primar, poate se va schimba situatia in orasul nostru 🙂 http://news.point.md/ru/obschestvo/veduschie-k-parku-valya-morilor-allei-i-lestnici-budut-otremontirovani

  • Reply nataalbot 5 February 2013 at 23:11

   Minciuni

   • Reply Alina 5 February 2013 at 23:31

    Iarasi a minciunit!!!! Cite minciuni mai avem de inghitit?

 • Reply Tamara 6 February 2013 at 00:43

  Felicitari! 100 de oameni este FOARTE MULT! O suta de oameni pot intoarce roata istoriei. De fapt, Mary Bowman-Kruhm a scris asa “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. In fact, it’s the only thing that ever has”.

 • Reply Evy 6 February 2013 at 14:21

  e fantastica legea Guy Nr 3! din pacate in Moldova functioneaza aceasta lege doar in cazul unui act vulgar, care sa duca in detrimentul societatii. unul da cu piatra si imediat arunca si altii 100, fara sa-l mai astepte pe Guy Nr 3. populatia trebuieste invatata, educata, dresata (nu mi-e frica de acest cuvint). numai dupa ce se va forma un reflex ca e bine sa facem bine si nu invers, doar atunci oamenii o sa actioneze. pina atunci insa e nevoie de multe incercari, tentative si mai ales rabdare si intelegere din partea celor care incearca sa faca ceva frumos (cum au fost toti cei ce au participat la aceasta “claca de duminica”).

 • Reply Doina 6 February 2013 at 15:41

  Cu cit entuziasm a fost privit si cite sperante a ruinat…

 • Reply Livia 9 February 2013 at 02:58

  Mai vrem astfel de evenimente.

 • Leave a Reply