De-ale mele

ACIBADEM – unde speranțele prind viață

La sfârşitul anului trecut am început să simt primele semne ale surmenării. Cu toate că știam de unde mi se trag problemele de sănătate, eu tot încercam, în loc să mai reduc din ritmul de muncă, să cutreier laboratoare, medici și spitale în căutarea unei explicații la ceea ce mă deranja. În primul rând am avut noroc să cunosc un doctor imunolog foarte bun. Și asta m-a ajutat mult. Împreună am încercat și cu binișorul și mai agresiv să punem capăt acestor probleme de sănătate, dar cel mai important este că doar cu fiertura de orz și fiertura din semințe de in am reușit să obțin primele rezultate vizibile. Oricum, la revenirea din vacanța de iarnă planificam să fac o investigație mai profundă ca să mă asigur că totul e ok. Aterizez după vacanţă, pornesc telefonul și descopăr pe fb un mesaj prin care am fost invitată să fac o vizită la Spitalul ACIBADEM din Turcia, pentru a face cunoștință cu serviciile acestuia, dar și pentru o investigație generală a sănătății mele.

20130111-013433.jpg

20130111-013152.jpg

20130111-013828.jpg

20130111-013212.jpg

Probabil faptul că despre ACIBADEM am mai auzit înainte de la Doina Cernavca și Andreea Marin, dar și nevoia de a primi o viziune nouă asupra problemelor mele de sănătate, m-a făcut să accept rapid și cu o doză firească de curiozitate această propunere.În două zile m-am pomenit la Istanbul. Unde am fost primită frumos și generos. Aici am cunoscut-o pe Ana, o moldoveancă cu studii medicale absolvite la București, care activează la ACIBADEM. Cunoaște româna, rusa, engleza și turca, bineînțeles. Învățați oameni buni limbi străine, cât mai bine și cât mai multe cu putință. Nici nu știți ce suprize vă pregătește destinul.

20130111-013415.jpg

Am început dimineața devreme la primul spital, ele fiind mai multe în rețea, fiecare cu o speacializare a sa. Intrând în spitale, am remarcat în toate la intrare același detaliu: locul în care erau aduse florile, fie pentru pacienți, fie pentru medici. În fiecare spital, acest loc era aglomerat cu bilețele, urări și compoziții florale. Мелочь, cum s-ar zice, но приятно.

20130111-013552.jpg

În unul dintre spitale, în hol, un tânar vine zilnic și cântă, pentru o atmosferă mai tămăduitoare.

20130111-013801.jpg

În fiecare spital există butelii cu apă potabilă, la dispoziția oricui. În fiecare spital există un loc de relaxare atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Cantinele arată mai puțin a cantină, mâncarea este de o calitate foarte bună.

20130111-013748.jpg

Intenţionat am început cu partea estetică a lucrurilor din ACIBADEM (în traducere migdală amară, numit în cinstea regsiunii unde a fost construit primul spital acum 20 de ani), pentru că nu pot ignora aceste detalii, dar nu voi pune prea mare accent pe ele. Și totuși sunt convinsă că unul dintre cele mai importante detalii care trebuie puse la punct într-o instituție medicală este să scape pacientul de senzația că se află într-un spital unde îl așteaptă durere.

Ana mi-a organizat o sumedenie de teste, analize și vizite la diverși doctori. Este vorba de un pachet de health check up de care poate beneficia un pacient și care poate elimina sau adăuga în pachet anumite investigații, în funcție de necesitățile sale.

20130111-013642.jpgUnele rezultate le-am avut imediat, altele au venit peste o săptămână. Datorită unui dosar deschis la primul medic generalist, informațiile despre mine figurau deja în sistem și fiecare medic următor putea vedea în sistem toate informațiile și rezultatele analizelor proaspăt făcute. Se poate spune că ACIBADEM este spitalul în care consumul de hârtie pentru fișe și dosare este redus la minim. Chiar și în odăile pacienților există un ecran inserat în perete unde doctorul nou care vine într-o nouă tură de muncă poate vedea tot dosarul pacientului. Eu, datorită acestei fișe primite la laborator, știam deja ce analiză și când va fi gata.

20130111-013309.jpg

Toată experiența mea cu ACIBADEM a fost un continuu, frică mi-i de acest cuvânt, șoc. Sunt încă un homus sovieticus în materie de spitale. Sunt plină de istorii ale altor oameni, experiențe personale, dar mai ales trăiesc și eu ca foarte multă lume în Moldova cu stereotipul că de spitalele moldovenești mai bine e să te ferești, chiar și atunci când ai nevoie de ele. E un stereotip, reiterez. Lucrurile s-au mai schimbat. Avem deja instituții private, se fac investiții în medicina privată, pe anumite domenii avem medici extraordinari: dedicaţi, profesionişti, din fericire solicitați de aceste instituții. Și totuși sistemul medical din Moldova încă mai are lacune, mai ales pe unele domenii.

Scriu acest articol în semn de recunoștință pentru serviciile medicale primite și pentru a le oferi o informație extraordinar de importantă și utilă celor: care suferă de cancer, celor care plâng de-asupra unui copil cu viciu cardiac, celor care visează să conceapă un copil dar nu reușesc, celor care au nevoie de o intervenție foarte complicată în fața căreia medicina din Moldova strânge din umeri și îi redirecționează pe pacienți fie acasă, fie spre clinici din Kiev Israel sau Germania. Despre alte destinații decât acestea pentru soluții medicale complicate nu prea am auzit până acum. Ei bine, există alternative, la 1,5 ore de zbor, în cea mai performantă, cea mai notorie rețea de spitale din Turcia.

20130111-013714.jpg

O echipă extraordinară de medici, cu experința teoretică și practică acumulată la cele mai valoroase instituții din lume, precum Harvard sau traininguri cu cei mai mari doctori din lume și dotare tehnică de ultimă generație.Cele mai noi echipamente la toate capitolele: ginecologie, oncologie, chirurgie cardio vasculară. Nimic însă nu se compară cu experiența practică a acestor medici, pe reputația cărora se ține lanțul de spitale ACIBADEM. Într-o țară cu 80 mln de potențiali pacienți e cam greu să rămâi un medic în teorie. În jur sunt atâtea motive pentru practică.

Am cunoscut un medic obstetrician foarte simpatic, cu un perete plin de poze ale copiilor concepuți in vitro. Chiar și în cazuri de infertilitate inexplicabilă acesta a făcut minuni.

Am cunoscut un medic ginecolog care este un extraordinar specialist în intevenții lapararoscopice, Mai simplu – intervenții foarte fine, fără tăierea țesutului, se intră organism pentru a se rezolva diverse probleme de sănătate, în cazul lui, de ordin ginecologic.

Am cunoscut un medic plastician care face minuni în chirurgia estetică și care mi-a făcut cel mai frumos compliment primit vreo dată: cică, nasul dvs este atât de frumos după operație plastică? Acesta planifică în curând să implimenteze în Bodrum o nouă tehnologie anti îmbătrânire sau antiaging, pe care chiar el o testează pe propria piele. Medicul la 47 de ani arată destul de fraged.

Am cunoscut un medic care face cel mai extraordinar lucru pe care l-am auzit vreo dată. Prin operația și implantul pe care îl introduce, acesta le dă oamenilor șansa de a auzi. Recent acesta a operat 2 surori gemene care s-au născut surde și care la 4 ani au început să audă perfect. Se numeşte implantul cochlear – este o invenţie extrem de soficticată care se introduce în organismul omului și care îi oferă posibilitatea să perceapă sunetul. Cu toate că prin 2010 în lume deja existau peste 200 mii norocoşi care au început să audă, sunt sigură că în Moldova mai puţini au auzit despre această şansă pentru oamenii cu deficienţe de aud ca să se simtă membri deplini ai unii societaţi.

Am fost și la oncologie.Am intrat în sala cu un robot imens Cyber Knife, de ultima generație. Acesta este folosit în tratamentul oncologic cu radiație. Dar în loc să afecteze tot corpul, roborul Cyber Knife este conceput să-și direcționeze razele de radiație în doze foarte mari doar spre locurile afectate. Am văzut sălile pacienților unde aceștia fac chemoterapia. Designul, atmosfera – atât de importante pentru însănătoșire și atât de ignorate deseori la noi – totul este conceput pentru reabilitare și însănătoșire cât mai uşoară şi grabnică a omului care suferă. La ACIBADEM au și pacienți cu cancer din Moldova. Eu le doresc multă, multă credință și optimism. Chiar și  extraordinara medic oncolog pe care am cunoscut-o mi-a spus că pacienţii fără credinţă sunt cel mai greu de tratat.

În aceste containere, la ACIBADEM, sunt conservate  celulele stem. Acestea sunt colectate din sângele ombilical al bebelușului și uneori rămân unica șansă de supraviețuire a omului, în cazul în care aceste celule stem au fot recoltate la naștere.

20130111-013657.jpg

Am fost și la chirurgie cardio vasculară pediatrică. Mai pe înțelesul nostru, locul unde sunt operați copiii cu viciii cardiace. Știați că în Moldova acestor copii nu li se dă nici o șansă? Știați că de cele mai deseori părinții sunt redirecționați la Kiev, ca unica alternativă apropiată de tratament?

20130111-013813.jpg

Am intrat și în sala de operații. Am văzut cum bate, în cavitatea deschisă, inima unui băiat de 9 ani. Operația tocmai se incheia. În altă sală era operat un copil cu vârsta de 1 an care cântărește doar 5 kg. Am văzut în altă sală un bebeluș de 2 luni care niciodată nu a respirat singur și care urma să fie operat. Doctorul pe care l-am cunoscut mi s-a părut foarte optimist. Mi-a fost tare greu să văd atâția copii a căror inimă nu bate cum trebuie, care sunt atât de mici și atât de singuri în sălile de operații. Ai căror părinți stau cuminți și așteaptă să intre doctorul în sala de așteptare și să le aducă o veste buna. Copii din Irac, Turcmenistan, Kazahstan, Turcia. Dar mi-am stăpânit pornirea de a boci, văzându-i atât de mici și conectați la atâtea tuburi, datorită medicului care liniștit și calm mi-a dat detalii pe fiecare caz în parte și care la remarca mea visavis de echipamentele cu care sunt dotați mi-a spus: you can spend a lot of money for equipment but you do nothing with this without a good team.

20130111-013858.jpg

Am scris toate acestea pentru că am simțit nevoia să le dau o speranță celor care se confruntă cu o problemă de sănătate pe care nu o pot soluționa în Moldova. Probleme de sănătate despre care poate au auzit că nu au sorți de izbândă. Sorți de izbândă există. Trebuie de căutat, căutat, căutat soluții. Și un auz poate fi recuperat, și o inimă poate fi făcută să bată și o viață împiedicată de cancer trebuie neapărat de încercat să fie prelungită.

Comentarii

Previous Post Next Post

25 Comments

  • Reply Rodika 12 February 2013 at 19:44

    Merhabalar::))
    Am avut ocazia si imensa placere sa locuiesc 4 ani in acesta minunata tara.
    Istanbulul il ador-un oras al contrastelor.Limba turca nu este grea deloc,am inceput sa o vorbesc dupa 2,3 luni de aflare acolo.
    Prin 2009 am avut ocazia sa ma aflu 3 zile in acest minunat spital cu o mini interventie chirurgicala,sunt sigura ca daca o faceam la Chisinau ma taiau pe jumatate si ramineam vreo luna la pat . Avem deja un pic si noi cu ce ne mindri:Sancos, Medparc,dar ACIBADEM este absolut diferit.
    Seni Seviyorum Turkiye!
    Nata sagilikli kal, sana ihtiyacimiz var!!!!:::)))

  • Reply Tatiana 13 February 2013 at 00:31

    Nu ai pomenit de preturi? Da un exemplu, sa zicem o analiza generala a sangelui sau o alta investigatie…

    • Reply nataalbot 13 February 2013 at 09:26

      Tatiana, eu nu vând serviciile acestui spital. Eu am grijă doar să informez. Mai departe fiecare să se intereseze de prețuri și problema care îl preocupă.

      • Reply tatiana 13 February 2013 at 14:44

        eu doar am intrebat, iar intrebarea vina n-are… nimeni nu ti-a imputat ca vinzi serviciile, vroiam sa stiu daca un cetatean MD cu venituri medii isi permite astfel de servicii…

        • Reply nataalbot 14 February 2013 at 01:09

          Nu am vrut să par rea, am vrut doar să mă fac înțeleasă. Nu vând, informez. Iartă-mă..

  • Reply Ludmila 13 February 2013 at 11:14

    Salut! Am avut si eu aceasta experienta minunata- ACIBADEM!
    Fiind in vacanță am intrat întîmplător (ne-am ratacit în acel mare oraș și ne-am oprit să vedem unde ne aflăm. Întîmplător sau nu – eu sunt medic- ne-am pomenit în fața spitalului) Nu am putut rezista tentației să intru. Am fost primită foarte frumos, cu o excursie prin spital.
    Este ca un vis…..ACIBADEM!

  • Reply Maria 13 February 2013 at 12:10

    Serviciile sunt de inalta calitate si preturile pe masura. S-au confruntat niste prieteni cu serviciile lor. I-au ajutat mult. Sanatate tuturor si Natei in special.

  • Reply tatiana 14 February 2013 at 22:20

    🙂 eu chiar te apreciez: iti citesc blogul cu placere, privesc emisiunile tale la Jurnal TV si admir faptul ca le reusesti pe toate: in cariera, in familie, sa calatoresti, sa faci voluntariat, sa ai hobby-uri…Succese! Iar intrebarea chiar a fost fara tertipuri si ma gandeam daca familia si-ar permite niste consultatii acolo…Te asteptam cu noutatile si impresiile din Milano!

  • Reply Comment 15 February 2013 at 10:14

    intilmplator am citit acest articol, ca trimitere la o postare pe facebook…pot spune acelasi lucru despre clinicile din Austria…e trist articolul,dar increzator pentru cei care au nevoie de servicii medicale…am trecut prin experienta similara cu copilasul meu, doar ca in Viena..intr-o singura zi lucrurile iau o intorsatura neasteptata, diagnosticat cu tumoare la creier extrem de mare si imediat in terapie intensiva, interventii,terapie, etc…vezi atitea lucruri cite nu ai vazut intreaga viata,treci prin momente de nedescris,e o incarcatura emotionala care te doboara,dar cu echipament performant, medici bine instruiti care salveaza vieti si credinta treci peste toate…aici te simti in siguranta…copilul mi-a fost salvat!multa sanatate Nata si adresati-va imediat cum vedeti cind ceva nu este bine cu voi sau cu cei apropiati!

  • Reply Rodika 16 February 2013 at 13:56

    Nustiu pu ce tu Nata ai folosit fiertura de orz,dar Orzul este intr-adevar o panacee.Maica-mea a consumat aceasta fiertura pu dizolvarea pietrelor din rinichi si chiar au disparut treptat. Mai stiu ca sucul din orz verde ajuta la dizolvarea tumorilor canceroase.
    Semintele de in si multe alte condimente tot in Turcia le-am cunoscut si sunt mereu pe masa din casa mea.Semintele de in le dau prin risnitza de cafea adaug cite putin la supa-crema,iaurt s.a.Deasemenea folosesc in alte bucate praful de turmeric in rus.куркума,are si ea proprietati valoroase.
    Sanatate la toata lumea!!!

  • Reply Rodika 16 February 2013 at 17:31

    http://www.hollywoodreporter.com/news/disneys-paperman-short-floats-online-416850 – Hoping for love forever!!!!!!

  • Reply Yana 19 February 2013 at 16:59

    Este interesant articolul, optimist. Dar am o intrebare, cat costa acest pachet de health check up de care spui, e o nuanta destul de importanta pentru noi. Merci

    • Reply nataalbot 20 February 2013 at 11:15

      serviciile care intră într-un health check up difera in functie de necesitatile fiecaruia. Respectiv si pretul variaza….

      • Reply daniela 18 April 2013 at 12:22

        Eu am fost in martie 2013 am facut programare la check up si ma costat 541 de euro la acibadem fulya istanbul , si sunt foarte multumita de ei. La noi nu faci intr o singura zi toate analizele chiar daca mergi la o clinica privata si te costa mai mult. Eu am facut si aici analize si nu am fost multumita si am cheltuit aproape la fel ca la istanbul . Apropo poate merge si un om de rand daca te gandesti la sanatatea ta eu am un salariu de 1200 ron.

  • Reply Catalina 2 October 2013 at 13:26

    Nu cred ca este cea mai utila informatie pentru cetatenii Republicii Moldova, care de fapt, abia isi string resurse pentru a se trata cit de cit si nu zboara din simpla curiozitate pina la Istambul…. pentru a vizita un spital. Cei care isi permit asemenea vizite, pot gasi informatie si pe net… ESTE SUFICIENTA. Mai prost la acest capitol sunt cei 90% din populatia tarii, care nu are bani nici pentru tratare in republica. In tara noastra, doar milionarii isi apreciaza viata, deoarece viata costa bani.

  • Reply luiza 27 November 2013 at 16:00

    Puteti spune va rog in Chisinau daca este o filiala a acestei clinici?

    • Reply nataalbot 2 December 2013 at 09:33

      In Chisinau este reprezentat al acestei clinici. Vitalie Sitari 060999144

      • Reply Titi 5 August 2014 at 15:49

        Dar la ce clinica anume se afla acest reprezentant?

        • Reply nataalbot 6 August 2014 at 12:02

          Acibadem are reprezentanta in Chisinau

          • gabi 2 October 2014 at 01:51

            salut, fetita mea de cinci anisori si jumatate este in coma de gradul IV de 5 luni , motivul fiind o infectie virala care a dat complicatii si a afectat creierul, este diagnosticata cu ” encefalita de trunchi”, la moment starea ei este stabila, dar dependenta de dopmin care-i mentine tensiunea si este la respiratie dirijata de aparat. Daca ma puteti ajuta cu un sfat, indrumare, nustiu, ceva care mi-ar putea salva copilul, va rog scrieti- mi pe adresa de email herescu@ mail.ru

          • nataalbot 6 October 2014 at 14:37

            Va rog sa luati legatura direct cu cu cei de la Acibadem

  • Reply dya 18 October 2014 at 15:59

    nata inainte de a scrie ceva tre sa te asiguri draga,copii cu vicii cardiace sunt operati la spitalul republican de multi aniii….no comment

  • Reply Ojog Isabela 22 April 2018 at 09:04

    Buna ziua!Ati menționat la începutul articolului despre șansa pe care ați avut-o cunoscand un medic imunolog foarte bun.As vrea sa va rog sa imi spuneți despre ce medic este vorba si unde il pot găsi, caci am mare nevoie de un profesionist
    cu experiență pt problema mea. Va mulțumesc !

    • Reply Nata Albot 11 May 2018 at 17:23

      Se numeste Valentina Smesnoi. O gasiti pe fb. Sanatate.

  • Reply Puie Camelia 1 January 2022 at 11:09

    Buna ziua,

    Va rog nr d-nei Ana dacă se poate!!!

    Mulțumesc

  • Leave a Reply