După căderea în păcat, Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin, iar În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin. În unul din capitolele Coranului, profetul Mohamed menționeză fructele de smochin, considerându-le coborâte din Paradis, deoarece fructele paradisiace nu au sâmburi. Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt.
În Grecia smochinele se vând pe marginea drumului. E păcat să treci pe lângă ele.
6 smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceașcă de lapte degresat. Diminețile noastre au devenit mai interesante datorită lor.
6 smochine conțin 891 mg de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnică și de două ori conținutul de potasiu dintr-o banană mare. Poate de aceea, când mâncăm smochine, ne trăsnește o stare inexplicabilă de fericire.
În medicina chineză, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Noi le folosim nu doar la desert. Noi inventăm salate. Bune, tare bune, cu diverse frunze și sosuri cu ghimbir. Și parcă simțim cum ne detoxifiem.
5 Comments
Le ador si eu ,le-am gustat pu prima oara in Turcia, aveam in curte un copac mare de smochine…si ce roditor era…m-am indragostit de ele in aceeasi clipa…le consider un fruct divin…si uite ca si tu Nata cate lucruri interesante ai mai aflat despre aceasta biluta plina de sanatate.
Offf da cina cu fructe de mare din instagram…imi lasa gura apa……
Vacanta gustoasa in continuare!!!!!!!!!!
si eu le-am descoperit in Grecia, sunt foarte gustoase!!
Anul asta am servit si dulceata din smochine si agute – nemaipomenita!!
N-am banuit ca smochinele pot fi atat de benefice. Le-am considerat intotdeuna un fruct exotic, mai mult un capriciu, moft decat necesitate reala. Si totusi, in perioada avem si noi foarte multe fructe: care crezi ca-s mai bune?
Apropo, smochinii cresc si in Moldova, numai trebuie acoperiti iarna. Exemplu este copacul de smochin de la bazinul de dupa guvern. face foarte multe smochine si nimeni nu stiu ce sunt ele 🙂 iarna, lucratorii de la bazin le acopera ca sa nu inghete. Ele suporta temperaturi de -5 -10 grade usor.
in engleza smochina e “fig”.. in california tot cresc bine.. si noua ne place sa zicem:
– vrei o figa?
– na o figa!