De-ale mele

DESPRE S(T)ARE ȘI PIPER, CU DRAG

Azi sunt nostalgică. Cum e și normal într-o lună de noiembrie, fără soare, cu frig și departe. E o nostalgie caldă şi pozitivă. Ca după un copil care a crescut şi a plecat de acasă în lumea mare. Ca după o călătorie care s-a încheiat, dar care a lăsat atâtea amintiri şi atâtea clipe de neuitat. Ca după o bucată de viaţă, plină de culori, pe care ai vrea să o pui în borcan şi să o conservezi, ca nu cumva vreo culoare să fie uitată de memoria ta selectivă.

Pe 8 noiembrie, 2010, Sare şi Piper a avut prima emisie. Şi cu toate că această expunere zilnică în faţa publicului, timp de aproape 3 ani, a fost pe alocuri şi foarte traumatizantă pentru mine, eu azi îmi amintesc de Sare şi Piper ca de unul dintre cele mai mari și dragi vise ale mele, împlinite. Îmi amintesc cu drag şi cu căldură. Şi odată cu amintirile, aş vrea încă o dată să le mulţumesc celor cu care am făcut această echipă, şi celor care au crezut în această idee de a combina gătitul cu interviuri în bucătărie, în direct. De asemenea le mulțumesc oamenilor care i-au dat voie proiectului Sare și Piper să existe la TV, şi partenerilor care au căutat să-şi promoveze produsele anume în cadrul emisiunii noastre. Unii dintre noi pentru prima dată au auzit despre turmeric, chimion, tabbouleh, zabaglione, ghimbir, ba chiar şi le-au gustat. Alţii au ajuns să urască smoothie de broccoli. Au mai fost și dintre acei care pentru prima data au aflat ce este o beta, o ambianță, un sincron prin telefon sau un video off. Am plâns, am râs, ne-am certat, ne-am împăcat, am concediat, am angajat, ne-am cuprins, ne-am îndrăgostit, ne-am distrat, am călătorit împreună.

Într-un cuvânt: Am trăit cu Sare şi Piper.

 

Datorită Sare şi Piper, prin gătitul zilnic, am recuperat tot ce nu am reuşit să învăţ acasă, de la mămica. Am încercat peste 3000 de reţete. Graţie lor, de sărbători, şi musafirii veneau în casa mea cu mai mult drag, întrebându-se oare cu ce îi voi mai suprinde de data aceasta. Din păcate, s-au pierdut toate reţete mele. Le păstram pe pagina Sare şi Piper de pe FB, pe care o creasem și o administram cu tare multă dragoste, dar din pur entuziasm, ca să avem măcar o arhivă a emisiunilor noastre, pentru că televiziunea nu-și putea permite o arhivă. În scurt timp, pagina a devenită foarte populară, poate chiar cea mai populară pagină a unei emisiuni tv, de divertisment, din Moldova. Din fericire, astea nu erau niște iluzii, ci cifre reale. Aveam peste 20000 de fani cu care eram zilnic în contact. Ne împărtăşeam noutăţile, ne amuzam, eram prieteni. Prietenia noastră cu telespectatorii a fost ştearsă, fără avertisment şi incontestabil. De parcă nici nu a existat. Asta cu toate că atunci când am fost siliți să renunțăm la pagina emisiunii, ni s-a promis că aceasta va rămâne activă și intactă.

Asta e trist. Și probabil foarte nedrept față de cei pe care televiziunea îi vrea ca telespectatori fideli.

Şi arhiva de poze, de la toate emisiunile noastre, cu cei mai aleşi invitaţi, pe care doar Sare și Piper îi aducea în direct, cu cele mai speciale momente de confesiuni, lacrimi, noutăţi şi evenimente din viaţa lor. Toate astea peste noapte nu au mai fost. De parcă Sare și Piper era doar succesul nostru, nu și al televiziunii unde era difuzată emisiunea. Asta tot e trist. Că o televiziune care devine simpatică și importantă pentru un număr mare de oameni, într-un moment dat le arată acestor oameni că ce iubeau ei nu era important, că de fapt…acea iubire nu a existat și tot ce a a contat pentru acești telespectatori se poate șterge prin apăsarea unui buton de DISABLE.

 

E ca şi cum ai începe o viaţa nouă cu un om, dar ca să te asiguri că acesta nu-şi va aminti că i-a fost bine şi până la tine cu cineva, te apuci şi dai pe foc toate pozele şi amintirile lui. Este asta o formă de răzbunare sau negare, nu are importanță. Cert e că o asemenea atitudine este distructivă pentru imaginea și reputația televiziunii. Să negi astăzi cu ce te mândreai ieri.

Din fericire, dacă o pagină pe fb poate fi ştearsă, dacă emisunea care a adus mult succes timp de 3 ani unei televiziuni, azi ca şi cum nici nu a existat, familia pe care am creat-o noi nu poate fi destrămată. Iată ce aș fi vrut eu să le zic oamenilor mei dragi din Sare şi Piper, dar și celor care odată au apreciat munca noastră și au pornit televizorul zi de zi anume pentru Sare și Piper:

Oriunde ne-am afla, pe orice continent, iubirea, recunoștința și legătura noastră de suflet nimeni nu ne-o poate pune pe OFF.

Andrei Bolocan, Irina Galbura, Eugenia Boldescu, Sîrghi, Denis Jardan, Ana Teacă, Sanda Mardari, Elena Băncilă, Alex Enin, Andrei Culicov, Diana Botnaru, Larisa Donciu, toate echipele de regie și telespectatorii care ne duc dorul – vouă tuturor o caldă îmbrățișare.

Sare și Piper nu era o simplă emisiune de gătit și interviuri cu vedete, era o STARE de bine, de libertate, de voie bună și improvizație. Eu nu cred că telespectatorii caută la televizor rețete sau interviuri cu vedete, ei caută emoții, spectacol, semne de exclamație, oameni cu care să plângă și să râdă, oameni care să nu obosească să-i suprindă, oameni cu care să se identifice sau cu care să se împrieteneasă, măcar și virtual. Și nouă asta ne-a reușit. Am reușit să ne îndrăgostim de Starea Sare și Piper și să abordăm un model uman de divertisment de televiziune, care să fie primit și respectat de spectator, fără să dezgolim pe nimeni, fără să scotocim prea indiscret prin rufe murdare, fără să ne facem audiență pe necazurile altora sau din știri subte din deget cu titluri șocante și revoltătoare. Și culmea, din toate astea, nu în ultimul rând, a beneficiat și postul de televiziune, creîndu-și o reputație și un nume în acești 3 ani. Acum senzația este că ora 17-19 în istoria acestei televiziuni nu a existat. Pentru că ultimele rămășite de atunci sunt doar câteva zeci de poze din arhiva mea personală.

Eu salut și cred mult în schimbări. Și în lucruri noi. Și în oameni noi. Și în oameni talentați. Și în iertare.

Vă pup, dar nu spun “La mulți ani, Sare și Piper”. Ci mai cu seamă, legendarul mottor al quebecozilor: Je me souviens.

Comentarii

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply Carolina 8 November 2013 at 15:36

  Imi pare rau… e foarte dureros, nu e corect, e lipsa de profesionalizm si e pur simplu lipsa de omenie ! Am trecut si eu prin asa ceva, dar ceva cu mult mai mic decit asa un proiect extraordinar precum este Sare si Piper. Nu prea reuseam sa privesc emisiunile, dar pozele si comentariile din pagina de facebook Sare si Piper neaparat le citeam, si in primul rind RECETELE cu poze REALE ale bucatelor delicioase. Numai un om intelept si destept si profi poate sa ierte sincer si sa mearga inainte cu inima buna si zimbet pe fata. Respect Nata! Succese!

 • Reply Dina 8 November 2013 at 16:36

  Doooor de voi. Dor de cei dragi sufletului nostru. In fiecare seară vă aşteptam să reveniţi acasă cum aştepţi mama să vină cu bunătăţi, şi nu pentru că iţi aduce ceva neapăîrat în geantă întorcîndu-se de la serviciu, dar pentru ca e Mama. Aşa vă aşteptam eu … Nata, ţara asta a pierdut un om de valoare atunci cînd ai plecat şi păcat că ne sărăcim tot mai mult şi nu vrem să preţuim sufletul. dar nu banul, dragostea, dar nu interesele personale, clipa de fericire, dar nu faima deşartă. Sper să fii bine acolo unde eşti, fericit de tine şi păcat de noi…..

 • Reply Nelea Bulgaru 8 November 2013 at 18:03

  Pacat ca in tara asta se poate sterge atit de usor orice…Ne este taare dor de voi ! Ati realizat o emisiune care chiar te tinea lipit de ecran! Bafta si realizari frumoase, sunt sigura ca v-a veni timpul cind Canada o sa vorbeasca despre voi:-)

 • Reply carpediem 9 November 2013 at 00:23

  Ce pacat ca nu am reusit sa-mi copii mai multe retete . Nici prin gind nu mi-a trecut ca pagina poate fi stearsa. Poate totusi va putea fi restabilita? Parca in memoria FB nimic nu dispare, totul ramine undeva stocat. Mai este si optiunea de a descarca pagina pe calculator. Poate natarii au salvat-o si o vor restabili dupa ce le trece sminteala?

  O data cu incheierea emisiunii, s-a incheiat si privitul tv din MD, in sfirsit, o spun si cu regret si cu bucurie (uneori prea mult timp petreceam sa ma uit la emisiuni in reluare in cautare de retete).

  Am urmarit vo doua emisiuni veranda. As comenta multe, insa ma innebuneste un singur lucru: cum voi reuseati sa pregatiti citeva retete, iar astia de la veranda doar UNA? si se vede cu ochiul liber cit de mult se plictisesc cit bucatele sunt la cuptor.

  Noi asteptam alte proiecte de la tine, Nata. Si istoria a aratat ca fiecare proiect nou a fost mai bun decit precedentul. Eu abia astept!

 • Reply TANEA 9 November 2013 at 12:55

  “Eu nu cred că telespectatorii caută la televizor rețete sau interviuri cu vedete, ei caută emoții, spectacol, semne de exclamație, oameni cu care să plângă și să râdă, oameni care să nu obosească să-i suprindă, oameni cu care să se identifice sau cu care să se împrieteneasă, măcar și virtual. Și nouă asta ne-a reușit.” DAAAAAAA ASTA CAUTAM…SI NE LIPSITI…dar speram sa va revedem…

 • Reply lori 9 November 2013 at 13:46

  Chiar, daca imi este atat de cunoscuta “rinza moldovanului’, CHIAR NU POT SA CRED, CA AU ” STERS” PAGINA….. cei, care au facut treaba asta mizera nu reprezinta decat un nimic, care nu poate face nimic, josnic si materie cenusie zero, niste neghiobi , iar cu ref. la “veranda’, inexplicabil pentru mine , numai dupa ‘denumire” mi-a perit pofta sa privesc emisiunea, apoi mi-am zis, ca poate intuitia ma duce in ispita si am incercat de cateva ori sa vad emisiunea , am rabdat ceva minuute si mi-am zis, ca timpul meu nu merita emisiunea lor…nu-mi place, prezentatorii neinspirati, expirati si gata,,,,,eu, cred, ca dupa ce vei trece perioada de “handra, zeleonaia bolezni’, neaparat vei veni cu proiecte intersante si atat de necesare aici, in tara asta furata, tradata mereu…

 • Reply Rodika 9 November 2013 at 14:54

  Tare asteptam sa editati o carte “Sare si Piper”cu retete…..poate nu incapeau toate cele 3000 de retete ,dar sunt mai mult ca sigura ca o procurau toti cei 20 mii de fani de pe fb,dar si alti cetateni care va admirau………
  Eu va admir in continuare…….fiti sanatosi….si succese!!!!!!!!

 • Reply Luminita 9 November 2013 at 15:31

  dragii mei , voi sa vedeti cum copilul meu de 2 ani merge si cinta si azi pin casa “RELAXEAZATE-MA, hai DISTREAZA-TE MA la SARE si PIPER cu NATA si ANDREI” chiar e greu si trist fara de voi. CU MARE DOOOOOOOR
  Asteptam orce alta initiativa sau ideie de la voi, noi va sustinem cu mult drag.
  pupici.

 • Reply Tatiana 9 November 2013 at 15:47

  Salut, Nata!
  Imi pare foarte rau ca trebuie sa treci si prin asta…
  Stii, chiar imi facea placere cand deschideam site-ul Jurnalului si in rubrica emisiuni gaseam Sare si Piper, era pana nu demult, odata ce am citit articolul tau am verificat si nu mai e…cum sa fie, daca au avut curajul sa stearga de pe FB un profil ce tinea in legatura persoane atrase de energia emanata de cei ce faceau zi de zi Sare si Piper.
  Esti o creatoare de frumos, pozitiv si atragi mereu persoane bune in jurul tau. Iti doresc sa reusesti sa adeveresti un alt vis al tau, stiu la sigur ca ai multe de realizat.
  Bafta si curaj in toate ce faci.
  Te cuprind cu mult drag!
  Tatiana

 • Reply Tamara 10 November 2013 at 13:24

  Cu parere de rau la noi in Moldova asta nu este de mirare… Multi isi fac interesele personale si mai putini se gandesc la cei din jurul lor, facandu-si numele tot cu ajutorul altora – celor talentati si care nu sunt apreciati la justa valoare. Oamenii buni, de obicei, pleaca din tara si se regasesc acolo unde sunt pretuiti.
  Chiar am plans cand s-a anuntat ca nu va mai fi emisiunea Sare si Piper, am crezut ca-i o farsa de-a lui Andrei, dar n-a fost sa fie… Bafta Nata si cred ca si Andrei este bine acolo unde este. Succese si realizari si mai mari…

 • Reply Liliana 10 November 2013 at 15:34

  nu as vrea sa fiu rautacioasa, dar de ce ei sunt rai ca au sters pagina facebook, dar tu esti buna pentru ca ai plecat, ai lasat o echipa intreaga, telespectatorii si o emisiune frumoasa?

  • Reply nataalbot 11 November 2013 at 08:29

   Liliana oricine ar dreptul să-şi croiască viaţa aşa cum îl duce capul. Despre intenţiile mele de plecare şefii mei au ştiut din 2010, din prima zi cum am început să lucrez la jurnal. Nu a fost nici o noutate, nici o supriză pentru ei.

 • Reply browser 12 November 2013 at 08:24

  Nu folosesc FB si nu am vazut emisiunea dar imi pare rau pentru ratatii aia care mereu distrug. Mereu nenorociti si neimpliniti.

 • Reply Irina 14 November 2013 at 07:00

  Cu cita dezamagire am primit aceasta veste ca Emisiunea Sare si Piper e la final, a fost mult mai mult decit emisiune , afost daruirea voastra, zimbete, retete pe care noi toti le asteptam ..sa ne mai intrebam oare,,ce ne mai gateste Nata..si ce *spectacol* Andrei mai are in gindirea sa. Si baietelul meu s/a indragostit de veselia voastra incit ma intreba<mama muta la Sare si Piper, avind doar 3 anisori. Am crescut si noi cu acesta emisiune plina de emotii pozitive, cu invitati speciali,cu muzica de calitate si oameni frumosi.Va ducem dorul Sare si Piper, am asteptat de mult timp o relaxare interioara si noi va Multumim a fost peste masura asteptarilor noastre. Traim intr/o tara cu multe goluri si meritam si noi un fulgusor care sa ne piste de nas si sa ne aduca Adevarata Fericire in casele nostre,Pupici Nata si Andrei!!!

 • Reply lucea 13 December 2013 at 03:37

  Scuze, pentru sinceritate, dar nu mi-ai placut niciodata. Erai prea multa peste tot! Acum inteleg de ce si nu inteleg cum te descurci dupa plecarea din RM. Imi imaginez kit ai “jertfit” din famile (ceea ce faceai avea nevoie si de timp si de nervi). Intodeauna iti doreai mai mult, poate de aceea unilor le era greu sa lucreze cu tine, dar kit de frumos era rezultatul muncii TALE si kite lucruri frumoase am descoperit ca se poate de facut si la noi in tara! Si straniu, ma ghindeam la emisiunea “veranda”, aceiasi idee, dar total deferit de “SARE SI PIPER” , pur si simplu CER SI PAMINT!(kiar nu ma pot impune sa o privesc)
  Imi vin in ghind versurile unui kintec “ABIA ACUM KIND A PLECAT SI NU MAI E A MEA, M-AM INDRAGOSTIT NUMAI DE EA…” Nu imi imaginez cum te ispravesti cu skimbarea facuta. Iti doresc numai bine si noi realizari frumoase, indeferent de domeniul pe care il vei alege.
  KIAR VA ESTE SIMTITA LIPSA SI A TA SI LUI ANDREI!

 • Reply valeria 16 December 2013 at 08:33

  Nu intyeleg de ce s-a terminat aceasta emisiune? Din ce motiv?

 • Reply xs 19 February 2014 at 10:02

  mare door de voi <3

 • Leave a Reply