Bradul Câştigător al ediţiei din 2012 a
“BALULUI BRAZILOR DE CRĂCIUN”
Anul acesta, spre marea mea bucurie, Balul Brazilor de Crăciun devine expoziţie de muzeu.La cea de-a III Ediţie,brazii nu vor fi văzuţi doar în cadrul unui eveniment privat, cum se întîmpla în anii precedenţi, ci vor putea fi admiraţi, votaţi ba chiat şi licitaţi de voi. Asta dacă mergeţi între 11-19 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.Doar o săptămână. Atât aveţi la dispoziţie ca să găsiţi o oră şi să mergeţi să vizitaţi peste 50 de brazi unici, născuţi în imaginaţia tinerei generaţii de viitori artişti din ţară. Cum se exprimă această imaginaţie tânără ? Fac ei sau nu diferenţa între kitch şi stil sau bun gust? Unii ar zice că la cum arde satul acum, baba n-ar trebuie să se pieptene cu artă în Moldova. Eu însă cred că pentru artă, mai ales cea contemporană, în orice societate civilizată a existat şi există un loc special, aproape o rezervaţie naturală. Şi aceasta este mereu subvenţionată, nu ţinută pe pesmeţi cum ne-am obişnuit la noi. Atâta timp cât artiştii vor simţi că sunt apreciaţi, ei se vor simţi motivaţi să crească şi să existe. Fără recunoştinţă artistul se usucă. Iar roadele imaginaţiei lor ne fac şi pe noi mai bogaţi.
Dacă sunteţi student la UTM şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, faceţi cunoştinţă cu Regulamntul de participare la Expoziţia Brazilor de Crăciun 2013. Acesta poate fi găsit AICI.Nu uitaţi apropos să daţi un like la pagini. Pentru că aşa se susţin în ziua de azi cauzele sociale. Prin LIKE. Păcat că nu se susţin prin butonul I’m In.
Dacă nu mai sunteţi student, dar susţineţi că #eurămânacasă, atunci manifestaţi-vă patriotismul nu doar prin distribuire de video pe internet şi prin a fi un om bun care munceşte şi plăteşte impozite, fiecare pe bucata lui. Puterea de a schimba lucrurile îmi aminteşte de fabula cu fraţii şi mătura. Fiecare fir de mălai din mătură poate fi uşor frânt. Dar dacă le aduni la un loc, firele se transformă în mătură şi cu ea se poate face curat. În asta constă marea putere a celor rămaşi acasă. În solidarizare pentru cauze comune. Asta eu aşa cred. Dar s-ar putea să mă înşel.
Unirea eforturilor pentru aceeaşi cauză : educaţie, media, sănătate,cultură, artă, management..orice…dar să fie cauze în care oamenii rămaşi acasă să devină o forţă, care poate cumva ameliora respectivul domeniu de viaţă. Altfel care-i “pontul” fiecare să fie mândru că a rămas acasă cu satisfacţia patriotică din propria ogradă.
Vă invit să susţineţi 2 instituţii de învăţământ care educă potenţialul creativ al ţării.De ei, studenţii, depinde dacă în viitorul nu prea îndepărtat se va mai face cinematografie în Moldova, ce spoturi publicitare veţi vedea produse în Moldova, ce modă se va face în viitor, cum vor fi decorate casele voastre sau locurile publice, ce reclame de billboarduri se vor afişa pe străzi sau ce evenimente culturale veţi vedea în piaţă.
La Expoziţia de la muzeu puteti participa la o licitaţie silenţioansă. E genul de licitaţie care îmi place cel mai mult din toate formele de licitaţie existente. Îţi scrii numele şi coordonatele pe o foaie şi indici cât eşti dispus să oferi pentru bradul care ţi-a plcăut. Şi gata. Nimeni nu strigă. Nimeni nu te obligă să pui banul pe masă. Pe aceaşi foaie mai pot veni şi alte oferte. Câştigă cel care a oferit cel mai mult şi nu a fost urmat de o ofertă mai bună. Puteţi oferi şi 5 euro, dar parcă mi se pare că munca unui artist, chiar şi neafirmat încă, merită ceva mai mult. Dacă v-am convins, ne vedem la Expoziţia Brazilor de Crăciun.
Un mare mulţumesc Muzeului Naţional de Artă al Moldovei pentru găzduire, iar Incasso Moldova, Zahăr Cinci Inimioare, Student Travel, mimí ,Vegetal-ORG, Casa Imago și AQA, pentru receptivitate.
7 companii locale, rămase şi ele acasă, care au hotărât să suţină împreună anul acesta arta contemporană.
Să fie un eveniment Klumea.
1 Comment
Chiar ma intrebam, daca va avea loc MARELE EVENIMENT. Vin cu mareee drag.