Să vin acasă într-o vizită atât de scurtă și atât de încărcată este o experiență nouă pentru mine . Încă nu am înțeles dacă mi-a plăcut sau nu. Am apucat să fac atâtea lucruri, dar nici o seară, din cele 2 săptămâni, nu am stat cu părinții, în liniște, la masă. În plus, e un stres prea mare pentru mine toată treaba asta cu diferența de fus orar și nesomn. Oricum vă datoram, după atâta trâmbițeală, și o poveste post Bal al Brazilor de Crăciun. Mai cu seamă, niște concluzii.
Prima concluzie: nobila misiune pe care am ales-o, de a susține prin acest proiect un domeniu atât de sărac cum este învățământul și educația viitorilor oameni din domeniul artelor din Moldova pe nimeni nu interesează. În afară, bineînțeles, de cei vizați nemijlocit de proiect: stundenți și instituții. Colegii mei din presă vor să știe de ce am plecat, cu cine am plecat, pe ce bani trăiesc. Iar când treceam la premizele sociale ale Balului Brazilor cu toții începeau să caște. Eu îi înțeleg, pentru că vin din același domeniu și nu-i mai înțeleg, pentru că tot timpul am avut grijă, pe lângă cancan, să dedic timp în emisiunile mele și celor care alegeau să nu fie în viața lor niște simpli consumatori.
Concluzia nr 2: Expoziția Brazilor de Crăciun a fost un experiment fericit și poate fi repetat. Muzeul Național de Artă a înregistrat peste 2000 de vizitatori în doar 7 zile de uși deschise. Pentru anul viitor, am discutat deja cu administrația muzeului, să extindem expoziția pentru o durata mai lungă, dar și să modificăm programul așa încât în zilele de muncă să poată reuși mai multă lume să vadă expoziția.
Concluzia nr 3: Nici la cea de-a 3 ediție a proiectului nu am apucat să valorificăm până la capăt potențialul acestui proiect. Se pot scoate mult mai multe foloase. Mai ales dacă sunt brazi mulți, înteresanți și variați. Pentru anul viitor încercăm să fim mai înțelepți.
Și acum despre Bal. Parcă s-a simțit neîncăpătoare sala pentru câtă lume am invitat la eveniment. Cineva mi-a sugerat că ar fi bine la anul să renunțăm la ea în favoarea altui local. Eu însă vreau să cred că se poate reduce lista invitaților și de rămas la cei care chiar vor să contribuie la colectarea de fonduri prin licitarea unui brad. Și poate avem noroc, între timp, să vedem încheiată și reparația unei săli mai mari din muzeu . Pentru mine defășurarea Balului Brazilor la Muzeului Național de Artă e simbolică și nu vreau să renunț la ea.
Seara a început cu un recital susținut de marii pianiști Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.
Iulian Ursu, VJ la Muz TV, are toate șansele să devină un prezentator bun și pentru celelalte ediții ale Balului.
Am ținut neapărat, dacă tot încercăm să schimbăm spre bine lucrurile în domeniul educației viitorilor artiști, să port ceva creat de absolvenții celor două instituții participante. Am început cu o rochie creată de Ludmila Storjuc, absolventă a AMTAP. Am continuat seara cu o ținută creată de Cristina Gurulea, o absolventă de la UTM. Ambele rochii m-au făcut să mă simt foarte bine și chiar frumoasă. Cu siguranță, lucrările de diplomă ale absolvenților acestor instuții ar putea fi plimbate pe covoarele roșii ale evenimentelor mondene de la Chișinău. Important e să se știe despre existența lor.
De la bun început am rugat fiecare instituție să vină cu un discurs în favoarea evenimentului ca să convingă invitații de impactul participării lor la licitație. Luminița Gorcinschi, șefa catedrei Design Vestimentar de la AMTAP, pentru al doilea an caută surse de inspirație și argumente ca să convingă studenții să creeze brazi. Îmi pot doar imagina cât de greu îi vine.
Studenții de la UTM și AMTAP și-au prezentat pe rând câteva colecții cu care se mândresc. Aici vă propun să o cunoașteți pe tânăra Irina Madan de la AMTAP, autoarea unei colecții de haine bazată deseen extraordinar de frumos pictate pe textilele și al cărei brad participant în licitație a fost extrem de popular atât pe fb cât și la eveniment.
Nu știu ce făceam fără entuaziasmul și implicarea Elenei Musteață în proiectul nostru. Șefa catedrei Design Vestimentar de la UTM a ales cele 2 colecții de mai jos pentru a fi prezentate ca și carte de vizită a instituției în care activează.
Cât atmosfera pentru licitație se încingea, invitații Balului nostru și-au stins puțin foamea, după o zi de muncă, cu gustări oferite de Cafe Propaganda, deserturi fine de la Creme de la Creme și un vin bun de la Mimi.
Alți artiști, tineri și frumoși, au avut grijă de atmosfera din sală. Pe ”Ciacona” i-am descoperit la Sare și Piper și tot căutam ocazia în care să-i mai revăd.
Cei din formația Peeno, deși lipsită de data aceasta de prezența sa feminină, a fost, ca de obicei, magnetizanți.
Iar Dara a fost încântătoare cu toată prezența sa melodică…..și foarte sexy. A mai spus, nu odată: O iubesc.
Licitația este partea mea preferată la Balul Brazilor. Le mulțumesc din tot sufletul celor care au participat la atingerea cauzei noastre. Silvia Radu a plecat acasă cu Bradul Cupcakes, Rodica Ciorănică a licitat 2 brazi, cei de la Taraf Lăutăresc au cumpărat un brad pentru studioul lor. Designerul Ludmila Storojuc s-a bătut aprig pentru bradul creat din cele peste 2000 de monede de 5 bani.Petru Scalețchi a intrat în posesia bradului realizat din semințe de floarea soarelui, Sergiu Cumatrenco JR ne-a ajutat să vindem un brad, cafe Propaganda s-a manifestat foarte activ lipsindu-ne de un brad, creatoarea de ii Elena Ețcu a plecat acasă cu Bradul ”Fără 5 minute”.
În total s-au licitat 20 de brazi. Prețul minim a fost de 500 lei. Cel mai scump brad a fost licitat de Corneliu Botgros care a lăsat pentru Bradul ”Fortissimo” 200 de euro.
În afară de licitație, am avut și o tombolă la eveniment. Cei 5000 de lei adunați de pe urma tombolei au fost adunați pentru pictorița Eudochia Zavtur pe care, plecând acum câteva luni din Moldova, o lăsam sănătoasă și care, între timp, s-a îmbolnăvit foarte grav. Invitații, sensibilizați de această veste, ne-au ajutat să realizăm câteva lucrări ale artistei. Fata cu pasărea măiastră a mers cu mine la Montreal.
În poza de mai jos îl vedeți pe Petru Scalețchi. demonstrându-și iscusința de bucătar. O cină gătită de Petru a fost unul dintre numeroasele premii oferite la tombola menționată mai sus.
În final, titlul de ”Cel mai frumos brad” și premiul de 5000 lei a fost împărțit între Alexandru Terentii și Valentin Borș, autorii bradului – pian.
Iar premiul ”Ales de public”, în valoare de 3000 lei, a fost împărțit între Valeria Dragoş și Radu Musteaţa pentru bradul ”Omagiul lui Brâncuși” . În ambele cazuri munca în echipă și-a spus cuvântul.
Anul trecut Balul Brazilor a adunat în jur de 23 mii lei. În rezultatul Balului Brazilor de Crăciun din acest an s-a reușit adunarea sumei de 46 mii lei. Dintre care 5000 sunt donați Eudochiei Zavtur, 4569 lei au fost donați Muzeului Național de Artă al Moldovei și restul sumei, puțin peste 36 mii lei,vor fi repartizați între cele doua instituții participante. Nu e foarte mult și deloc suficient pentru a face schimbări majore. Dar e un beneficiu adus acestor instituții chiar de către studenții săi, prin talent și creativitate. Și prin solidarizarea unui braț de oameni cărora le mulțumesc: Incasso, Mimi, Vegetal Org, Student Travel, Zahăr 5 Inimioare.
Casa Imago a avut grija că evenimentul nostru să aibă o identitate grafică onorabilă. Datorită pentruea.md, unica.md, locals.md, allfun.md și Aquarelle FM și multor altor surse media lumea a aflat despre expoziția noastră.
Balul Brazilor de Crăciun nu este un eveniment simplu și pentru realizarea lui e nevoie de o echipă talentată. Cristina Corțac și-a folosit talentul ca să ne decoreze evenimentului, Denis Jardan și Valeriu Istrati au avut grijă să imortalizeze în fotografii superbe cele mai frumoase momente ale serii. Doina Calcea este o meșterița extrem de talentată, ale cărei coronițe ne-au făcut pe noi toate să ne simțim speciale.
Iar acestor 2 femei extraordinare, puternice și inteligente le mulțumesc, în mod special, pentru că am făcut o echipă atât de bună timp de aproape 2 luni, în pofida oceanului care ne despărțea: Viorica Șubă și Compania organizatoare de evenimente AQA și Viorica Nagacevschi, cu care sper de aici în colo să organizăm cât mai multe evenimente Klumea.
Mai multe poze de la eveniment puteți vedea AICI
Dacă avem noroc de oameni care înțeleg și sponsori dornici să ne susțină la anul va fi și mai bine. Promitem.
6 Comments
Frumos eveniment, cea mai corecta alegere a facut Nata oferind o motivatie celor de acasa sa-i sustinem pe studentii care au un mare talent.BRAVO NATA.
Vreau si eu o lucrare acasa a Eudochiei Zavtur. Cum pot lua legatura cu dna?
Bravo, te apreciez foarte mult.
Felicitari si succese.
Felicitari. La anul sa ne inviti si pe noi.
Neapărat. Iertare că v-am scăpat din vedere.