Nu cred că după o aventură ca Mai Dulce și Ia Mania, aș fi putut îndată să descriu ce am trăit și prin ce am trecut în aceste 7 săptămâni de aflare acasă, în Moldova. Dar m-am gândit că în curând toate se vor uită, or eu nu vreau să uit despre cum a arătat cel mai frumos vis împlinit din viața mea de până acum. Și cum mie nimic nu-mi cade ușor din pod, voi începe cu un preludiu plin de realitate.
Primele reacții după aterizare în Chișinău, la început de mai, au fost aceleași ca după fiecare călătorie în afară: Chișinău e un orășel-sat, în care cu cât mai multă dezordine e, cu atât mai ordinar asta devine. Dezordinea o fac, în primul, oamenii, iar oamenii nu au de la cine învăța cum să facă să fie mai bine. Nu se tem nici de amenzi, nici să li se ridice mașina parcată neregulamentar, nici să vândă mâncarea chiar pe marginea drumului. Mașinile se cațără una peste alta, pietonii nu au pe unde trece, șoferi își suflă mucii din nas drept peste geam, în timp ce tu treci pe alături, un traseu galben pentru biciclete realizat cu posteriorul, oameni care nu zâmbesc, nu se salută, panouri publicitare care sufocă orașul cu greșeli de română, care pentru unii devin o regulă. Bun venit în Pachistan, îmi șopteam și mă întristam. Nimic nu-ți vine să faci acolo unde oamenii nu vor să trăiască frumos împreună.
Apoi, am luat o gură de apă și ne-am apucat de treabă pentru festivalul ”Mai Dulce”. Căutam, în primul rând, să evităm îmbulzeala de anul trecut. Apoi căutam să avem o stradă cu mulți copaci, ca să nu trebuiască să dăm un pumn de bani pe corturi și să putem îmbunătăți un cadru deja existent al unei străzi din centrul vechi. Ne lipseau forțele de muncă. Ne lipseau banii ca să putem plăti forțe de muncă. Colac peste pupăză, la lipsa banilor s-au mai adăugat clienți care ne țineau cu răspunsul pănă pe ultima clipă ca apoi să ne refuze sau un client, care în pofida unui contract deja semnat și mai ales a promovării pornite cu numele și logo-ul său, a refuzat să mai sponsorizeze festivalul. Motivul? Oficial – nu ne mai interesează evenimentul vostru, neoficial – e prea josnic pentru a vi-l spune. Apoi, diverse probleme cu funcționarii de stat. Aceia care au fost educați încă de sistemul comunist și al căror răspuns automat la orice întrebare este: NU! De la refuzul de a ne permite să instalăm un gard de protecție, angajați care fără să-i ungi la buzunar se simt îndatorați să pună bețe în roate, până la participanți care se apucau să cheme poliția pentru că biletul era prea scump și nu le vin vânzătorii – răutatea și negativismul oamenilor scoteau din mine câte o cărămidă de optiism în fiecare zi. Probabil nu vreți să știți care este adevăratul preț al organizării unui eveniment public în Moldova. În două cuvinte: pierderea entuziasmului și a sănătății.
Mai Dulce în acest an nu a fost sută la sută strălucit, dar a fost mai bun decât anul trecut. O spun cu toată doza de autocritică pe care o am față de tot ce facem noi la Klumea. Poate doar la următoarea ediție vom înțelege exact ce trebuie să devină acest festival. După mine, are șansele să devină un spectacol gastronomic extraordinar – carte de vizită pentru Moldova și tradițiile sale culinare. A fost frumoasă experiența cu Târgul copiilor cuminți și o vom relua neapărat, vom pune mai mult accentul pe bucătari și ateliere de gastronomie, pe rețete casnice și tradiții și vom păstra doar ce este mai dulce. Mai jos am ales pentru voi poza cu care Mai Dulce rămâne în acest an în memoria mea.
Pentru tot stresul pe care l-am trăit la primul eveniment am fost răsplătiți pe deplin la Festivalul ”Ia Mania”. Și asta în pofida cireșelor care i-au speriat pe oameni cu dezordine și mame frustrate, a prognozelor meteo care promiteau ploi exact când nu ne trebuiau, a distanței de tocmai 50 km de Cchișinău care unora li s-a părut prea lungă și a primarului de Holercani care, semnând cu noi contractul de parteneriat, și-a luat subit un concediu, exact până a două zi de după festival.
La ”Ia Mania” salvarea a venit de unde nici nu ne așteptam. Comisarul de Dubăsari, Vitalie Grabovschi, și întreaga sa echipă parcă s-au simțit provocați de această încercare ca să demonstreze tuturor de ce sunt ei capabili. Personal mă tem de cei care promit multe, fără nici o condiție: totul va fi bine, nu vă faceți griji. Firesc, eram precaută și cu promisiunile lor. Până am început să mă asigur că vorba dată de acești oameni chiar are greutate. Dacă se întâmplă, vă doresc tuturor să contactați cu așa forțe de ordine cum sunt cele de la Dubăsari.
Ne-au mai salvat un grup de voluntari absolut extraordinari, care ne-au oferit forța de muncă necesară pentru o bună organizare. Și ne-au mai dat un sentiment de liniște că totul va fi bine.
Cu ajutorul unor oameni colaborativi, gata, în virtutea funcției ocupate, să ne sară în ajutor, să răspundă la întrebări, să răspundă la telefoane, să găsească soluții, lucrurile s-au mișcat totuși. De la Lucia Culev – șefa Direcției Cultură a Primăriei, Dorin Recean – Mininistrul Afacerilor Interne, Mihai Harabagiu – șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Octavian Bodișteanu – Ministrul Tineretului și Sportului, Luminița Suveică – șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Nicolae Platon – Directorul Agenției Naționale a Turismului, Mircea Surdu – Director M1, Sergiu Porubin – viceprimarul de Holercani și până la Monica Babuc – Ministra Culturii, am avut parte de colaborări care m-au făcut să văd altfel lucrurile din țară.
Nu e chiar totul atât de pierdut. Nu e chiar totul atât de lipsit de speranță. Cred că sloganul cu care ar fi bine unii să meargă acum în alegerile din toamnă ar fi: Ba da, se poate!
Și chiar să se poată! Am refuzat orice mesaje politice la Ia Mania, mai ales că nu am fost susținuți de nici un partid, în pofida unui an electroral. Dar și fără dsicursuri politice s-a văzut foarte clar cum trebuie să-ți cucerești alegătorul, cum să-l convingi că ești omul faptelor și nu al sloganelor electorale. Adevărata politică se face atunci când fără să atragi atenția asupra culorii tale politice, faci așa ca oamenilor să le fie bine.
S-au găsit și la Ia Mania șmecheri care cumpărau bilete la prețul special pentru holercăneni și le vindeau la preț normal. Au mai fost și alți șmecheri care săreau gardul sau intrau pe teritoriu prin intrarea tehnică sau au plecat acasă cu obiecte care nu le aparțineau. Dar nu am auzit nici un cuvânt urât la adresa organizării, parcărilor, traficului, imbulzelii de la bilete sau amplasării toaletelor.
Am făcut un festival în care efortul câtorva zeci de oameni și organizații au făcut alte mii de oameni să fie fericiți și mândri de țara lor.
A fost o experiență foarte dificilă și tumultoasă care mă face să sper că acest efort poate într-o bună zi să fie luat în seamă mai serios de cei care fac politica în țară, pentru a oferi și mai multă susținere și facilități, inclusiv fiscale. Noi semnăm contracte oficiale și toate plățile le facem oficial și din fiecare plată turnăm în bugetul statului ceva. Mă îngrozesc când vine timpul salariilor și când văd cum jumătate din ce muncim noi se duce la stat, în timp ce statul ar putea mult mai mult să se implice când vine vorba de susținerea financiară a politicilor sale culturale și de imagine pe plan internațional. Nu e chiar corect așa. Să investești atât de puțin și să iei atât de mult de la oameni.
Dar voi încheia cum îmi place. Cu ce a fost mai bun.
Decorul evenimentelor noastre întotdeauna stârnește admirație. Știm și de ce. Pentru că e conceput de oameni talentați și totul e lucrat manual, de la coșuri de baschet cu cheițe colorate, instalații haioase lângă care vrei să faci măcar o poză, până la porți de fotbal țesute cu panglici.
Prin asta vrem să spunem STOP evenimentelor în care se urmărește numai rostul banilor. Sunt urâte și triste. Și încurajăm companiile comerciale din Moldova să-și trateze aparițiile la diverse târguri, expoziții și iarmaroace cu mai multă creativitate și suflet. Așa cum au făcut, de exemplu, Lia Fia.
Am fost impresionată să văd cum și-au tratat cei de la Gura Căinarului participarea la festivalul nostru. Satul Neamului a fost o dovadă că o companie comercială poate, dacă vrea, mult mai frumos și deosebit să trateze un eveniment pe care îl sponsorizează. Că nu doar vânzările contează.
Contează și emoțiile pe care le lași în sufletul oamenilor. Amintirile lor frumoase fac mult mai mult decât câteva sute de sticle de apă vândută. M-au impresionat cei de la Vinurile Bostavan care printr-un setting special te făceau să te apropii de standul lor ca să le guști vinul.
M-a încântat seriozitatea celor de la Ministerul Tineretului și Sportului, care cu trânta lor, improvizată chiar pe teritoriul festivalului și cu berbecul care își aștepta smerit noul stăpân, au adunat lumea la un adevărat spectacol de lupă națională. Ei, copiii din imagini, sunt cei la care vrem să ajungă spiritul Ia Mania.
M-am liniștit văzând câtă lume a venit nu doar să mănânce și să beie, așa cum se îngrijorau unii, ci și să asculte discursurile invitaților noștri talentați la Podul de Flori. E sigur că la anul repetăm această secțiune. A fost prea frumos și prea scurt. În plus, am rămas cu câteva datorii din anul acesta. Sper mult ca Alina Zară și Alin Prunean în 2015 să nu-și uite pașapoartele acasă.
Mândria și-a meritat tot efortul. Preselecție, filmări, contramandări, repetiții, anulări, verificări, playlisturi, solicitări. Atât de multe componente pe care trebuie să le ții sub control. Și e greu. Dar m-am umplut de bucurie văzând colecțiile celor 11 tineri designeri pentru Concursul Mândria.
Ansamblul Veselia m-a făcut pentru jumate de oră să uit de ceas și de scenariu. Băieții de la Mamaliga Warriors au profitat cum au știut ei mai bine de spațiul pe care le-am oferit pentru a-și promova proiectul lor aventuros din această vară. Cei de la Because au, în afară de bean baguri colorate, un spirit foarte colorat. Și sunt și profesioniști pe lângă toate.
Fetele de la Ingenium ne-au convins unde e cel mai bine să-ți duci copiii pentru ateliere și distracții creative. Am avut la festival o zonă a copiilor de toată frumusețea.
Dara a fost splendidă cu noul său program folc, artizanii noștri au fost formidabili cu toată varietatea de meșteșuguri vândute.
Iar gastronomia, cu toate că nu am apucat decât să fac o singură tură și de emoții nu am putut nimic mânca, din poze arată tare bine și delicios. Avem o performanță mare și aceea se numește prietenia cu oamenii pasionați, cu care vom colabora din ce în ce mai des.
Am regretat doar că nu putem transmite live toată nebunia asta frumoasă, ca și cei plecați din Moldova să poată urmări Ia Mania. Poate reușim la anul. Deocamdată vă doresc o vară cu de toate și sper să avem din nou șansa să ne vedem printre cei mai frumoși și creativi brazi de Crăciun.
M1, Pentruea.md, unimedia.md, unica.md, locals,md, diez.md, madein.md, allfun.md ne-au ajutat cu ceea ce pot face ei mai bine: promovare. Și dacă nu erau ei, mai puțini oameni ar fi avut norocul să să laude că au fost la Ia Mania. Știu că la anul veți fi mult mai mulți. Și asta mă bucură. Cumpărați-vă de pe acum biletele ca să reveniți acasă pe la sfârșit de iunie. Ne facem luntre și punte ca să găsim susținerea necesară pentru aceste festivaluri.
Cei de la hailatara.md se fac vinovați pentru destinația pe care am ales-o pentru Ia mania din acest an. Nu știm încă unde vom merge la anul. Dar sigur nu rămânem în Chișinău.
Vă mulțumesc și din numele unei găști Klumea pentru că ne-ați fost alături. Noi foarte tare avem nevoie de voi și de încurajările voastre. Pentru vă vorbele bune nasc bine. Și când am zis că mi s-a împlinit un vis, exact asta s-a întâmplat: mi-am văzut cu ochii împlinindu-se un vis de demult: oameni din Moldova mulțumiți.
12 Comments
Am citit toata “spoveania” ta si mi-au dat lacrimi, cit de bucurie, atit si de tristete! Ramin nedumerita, de rautatea si ipocreziea oamenilor. Vreau sa cred ca nu la noi in tara se intimpla toate acestea, dar realitatea e cu totul alta! Sper si celor care s-au comportat urit, sa le fie Rusine de ceea ce au facut!
In rest, am doar cuvinte de lauda pentru voi! Sunteti minunati! Si astept cu mare nerabdarea urmatorul eveniment!!!!!!
Nata esti foarte bravo, te-am vazut la festival cu ochii mei ce om puternic esti mereu sa fii asa, ma bucur mult ca exista asa oameni ca tine…
Sunt unul din cei care nu a fost la Holercani, dar care a urmarit cu sufletul la gura desfasurarea acestui festival.Ti-am tinut pumnii Nata si ai tot respectul pentru intreaga echipa Klumea.Bine spus: :prea frumos si prea scurt!
Bravo,Nata!Nu am idoli, dar,pe locul 2 (dupa mamica mea), esti femeia pe care o admir cel mai mult in viata asta!TE admir pentru tot ce reprezinti, pentru tot ceea ce ai realizat, pentru tot ceea ce faci, pentru felul CUM faci lucururile-la cel mai inalt nivel, mereu!ti doresc sa fii fericita si implinita acolo unde esti.Si daca nu te simti fericita in Moldova..sa FII, in Canada,sau Olanda, pentru ca meriti!
Un festival care m-a inspirat și mi-a încărcat bateriile pentru un an înainte ! Mulțumesc Natei Albot, mulțumesc organizatorilor, mulțumesc voluntarilor, meșterilor, artiștilor, bucătarilor și tuturor celor care pe lîngă faptul că au curajul să se promoveze – promovează și Republica Moldova! Cred și eu că în pofida faptului – că se poate și se merită tot efortul! Cred că aceste festivaluri repetate și perfecționate vor civiliza și vor deprinde lumea de pe la noi să fie Klumea – să muncească și să se distreze ca lumea !!! Mulțumesc și din partea fetiței mele, care a rămas încîntată de participare anul trecut și a așteptat acest eveniment cu nerăbdare de copil și anul acesta, a purtat ie și a convins toți prietenii ei că iia este cea mai frumoasă hăinuță !
Intrebare? cum pot deveni si eu un voluntar al echipei Klumea.
Completați vă rog acest formular: https://docs.google.com/forms/d/17c0uqP2XiAykQixF-fA16MaoN8Ql-3cKrADPNAz7az0/viewform
MULTUMIM Nata pentru toto efortul facut de tine pentru promovarea culturii si valorilor noastre
Multumesc Nata si Klumea pentru astfel de festivaluri care ne dau emotii pozitive si speranta.Si promit ca si la anul vin la IA MANIA oriunde a-ti face acest festival si ca umplu cu oameni buburuza mea mica si imi i-au si ingerasa cu mine,cum am facuto si anul acesta :)BAFTA
Trebuie sa recunosc, ca sambata, dupa o saptamana grea de munca, tare vroiam sa ma dorm pina pe la 12, insa trezita de un glas launtric, m-am sculat cu ochi carpiti si-i zic sotului: Trezirea si echiparea, mergem la Ia Mania. El pe jumatate adormit, se uita la mine cu o privire nedumerita: Care Ia Mania, ia si dormi mai departe. Eu: Daca nu mergi eu ma duc singura cu rutiera. A vazut el ca treaba-i serioasa, s-a sculat, s-a pregati si am iesit din casa. Pe scari, incarcata cu genti intr-o mana si copilul in alta mina ii zic sotului: Daca-ai sti cat de mult mi-as fi dorit sa dorm acum sau sa stau culcata in pat. El zambind: De ce dar ai ridicat toata casa in picioare cu festivalul asta? Eu: Trebuie, trebuie sa mergem sa-i sustinem pe oamenii care au muncit atata pentru a face ceva in tara asta si trebuie sa sustinem promovarea traditiilor nationale. Si asa ne-am pornit la drum, mai mult de nevoie decat din dorinta. Chiar de pe drum am inteles ca a meritat efortul de a ne scula din pat p-u a veni la festival. Bentitele multicolore si semnele care ne indicau directia ne-au usurat cu mult drumul si m-a facut sa ma umplu cu un sentiment de mult respect fata de organizatori. Cata munca depusa doar in acest prim pas, or cineva a parcus traseul acesta cu multe, multe opriri p-u a lega bentitele, a desena indicatiile. Ii zic sotului: Uite, macar si pentru aceasta munca colosala a meritat sa ne pornim la festival. El a fost de acord cu mine si acest sentiment si l-a pastrat pe parcursul intregii zile. Mi-a placut absolut totul, un eveniment plin de culoare si de oameni zambitori. Baietelul s-a distrat de minune, a venit acasa si cu un medalion pe care si l-a confectionat singur ajutat de fetele de la Ingenium, a mers cu calutul, a gustat compot, placintele si alte delicii. MUltumim si de locul ales, foarte pitoresc, coborand la Nistru pe stanca si ridicandu-ne inapoi am ars toate caloriile acumulate din placintelele si prajiturelele degustate si inca din inghetata cu care cu drag ne-a servit o sateanca amabila cu care am intrat in vorba la terenul de joaca din sat(trebuie sa recunoastem ca la noi oamenii nu-s scumpi la vorba, cu toate alte neajunsuri pe care le avem). Am ramas satisfacuta de eveniment si de calatorie in general. Ne-am rupt de viata urbana, am uitat de grijile cotidiene si ne-am odihnit pe cinste cu totii. Ma inchin intregii echipe, am vazut ce munca colosala a fost depusa, si va multumim si va rugam din suflet sa nu va dezamagiti si sa nu lasati mainile in jos. Eu va promit ca voi fi prezenta la toate evenimentele, cat de obosita n-as fi.
Efortul tau a fost rasplatit.Un eveniment de nota 10.Deja NATA ALBOT reprezinta un brand care se egaleaza cu idei originale , organizare buna ,creativitate…si lumea se grabeste sa vina si va veni ,iar IA va deveni un atribut al MANDRIEI pentru si mai multi.Succes in continuare.
Am venit tocmai da la tara de la nordul moldovei pt acest festival si am ramas tare multumita…BRAVO Nata !!!! A fost o zi superba chiar daca era multa lume nu s-a simtit nici o clipa aglomeraţie si imbulzeala , tare am vrea sa ma fie si la anul noi o sa venim cu mare placere .