Recent, un prieten Brazilian de aici, din Montreal, a inițiat pe net o campanie de fundraising. Paulo, prietenul de care vă vorbesc, este muzicant și a scris o lucrare pentru un quartet, inspirat fiind de Frida Kahlo. Acesta a făcut niște calcule: cât l-ar costa să plătească alți muzicanți, studiou, apoi tipar, marketing, lansare și a ajuns la concluzia că are nevoie de vreo 14 mii $. Din momentul lansării campaniei sale, Paulo își bombarda zilnic prietenii cu mesaje pe FB în care le amintea cât de tare are el nevoie de susținerea lor.
Cauza pentru care solicita ajutor Paulo, dar mai ales insistența lui, ambiția cu care se scula zilnic și se apuca să scrie prietenilor mesaje, amintind câte zile de campanie au trecut, câte au mai rămas, câți bani s-au adunat, de câți mai este nevoie, care este adresa site-lui pentru colectarea banilor, m-a convins să intru pe site-ul cu pricină și să fac o donație. În final, Paulo a reușit să adune 9 mii $. În plus, datorită gălăgiei pe care a făcut-o pe FB a fost invitat la diverse interviuri la radio, s-a scris despre el prin reviste, ba mai mult, și-a găsit o sumedenie de artiști-suporteri care i-au oferit serviciile lor fie pe gratis, fie la un preț foarte modest. În fine, campania i-a adus lui Paulo doar beneficii: prieteni noi, promovare și….un foarte important lucru…o comunitate de oameni care se simt oarecum uniți prin cauza inițiată de artist. Și asta mi se pare extraordinar.
Cultura campaniilor de fundraising în Moldova este aproape inexistentă. Aproape. Oamenii, preocupați de rezolvarea propriilor probleme, mai greu își asumă implicarea în grijile altora sau ale țării. Dar ceva mă face să cred că ambiția lui Paulo nu este caracteristică doar brazilienilor. Este o calitate pe care oricine o poate avea. Important e să ai o idee bună, cu impact social, la realizarea căreia să merite să se implice o comunitate de oameni.
În acest an, se fac 545 de ani de la bătălia de la Lipnic, unde Ștefan cel Mare i-a înfrânt pe tătari. A fost singura bătălie a voievodului pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Potrivit legendei, lupta a început de la Fântâna Cadânei. Se spune că numele fântânei vine de la o fată frumoasă care, fiind urmărită de un turc ce încerca s-o ducă în haremul său, a sărit într-o fântână de lângă Lipnic. Fântâna datează încă dinaintea bătăliei de la Lipnic (fiind, astfel, cel puțin din secolul XV). A fost reconstruită de câteva ori, iar în 1970 capătă statutul de monument protejat. Ultima renovare a fântânii s-a realizat în 1989. Având în vedere că Fântâna Cadânei este în prezent într-o stare deplorabilă, un grup de tineri s-a ambiționat să o restaureze și au pornit o campanie de colectare de fonduri pe platforma indiegogo.
Mă bucur că acasă, în Moldova, încep să apară campanii prin care o comunitate poate face o schimbare spre bine. Mă emoționează faptul că acest proiect este legat de Lipnic, satul natal al mamei mele. Regret că, având o jumătate din mine născută acolo, copilărind pe acolo, nu mi-a venit mie gândul să inițiez acest proiect. Adevărul este că nici nu auzisem de fântână. Știam doar de bătălia lui Ștefan cu tătarii. Sper foarte mult să mă fac utilă măcar prin această postare și prin câteva sute de dolari care s-ar putea adăuga în urma ei.
În primul rând contribui eu. Apoi vă încurajez să contribuiți și să vă puteți mândri mai apoi că ați făcut un lucru bun pentru patria voastră. Valoarea totală a proiectului este de circa 5000 de euro. Până pe 9 august inițiatorii campaniei și-au propus să adune 4000 dolari. Deocamdată au adunați peste 2 mii $.
Oameni buni, oriunde v-ați afla, în Moldova sau departe de casă, faceți un bine țării voastre. Nu e nevoie de mult, e nevoie de mulți. De cât mai mulți care ar fi gata să doneze….hai să zicem măcar și 1 $. Sunt sigură că nici nu îi veți observa lipsa în bugetul vostru, în schimb vă veți mândri cu fapta frumoasă la care ați pus umărul, de rând cu alți oameni buni.
Schița de proiect pentru reabilitarea Fântânii Cadânei și a zonei adiacente a fost inițial supusă dezbaterii Consiliul Național al Monumentelor Istorice la sfârșitul lunii mai 2014. La acel moment, Consiliul a venit cu anumite recomandări pentru a se respecta cerințele de autenticitate ale amplasamentului. Astfel, în iulie 2014, proiectul în forma ajustată a fost redepus la Consiliu, primind avizul pozitiv.
Pregătiți-vă cardul bancar și intrați aici, https://www.indiegogo.com/projects/restoring-a-15th-century-well-from-moldova
Apoi amintiți-vă de visele voastre. Poate există unul care ar putea să fie de folos unei comunități și la care comunitatea ar putea contribui. E nevoie de cât mai mulți oameni cu intenții bune. Astăzi, prin intermedul netului se fac lucruri mărețe. Numai dorință și ambiție să fie.
Mulțumesc celor care au pornit proiectul, dar și celor care vor face posibilă realizarea lor.
Unde-s mulți puterea crește.
1 Comment
Done!