De-ale mele

RESTAURANT DAY. PRIMA EXPERIENȚĂ.

IMG_2126
Restaurant Day este o super invenție pentru a aduna oamenii la grămadă oamenii. Nimic nu unește mai ușor ca un ospăț bun. Mă coving de asta a câta oară. Când vedeam cum se umple casa curții mele de musafiri îmi creștea inima de bucurie. Nu e ușor să suporți discomfortul de a-ți transforma casa intr-un mare depozit de ghirlande, tăvi, linguri, farfurii, tarte, cratiție, foarfece. Un coșmar. Dar  satisfacția este atât de dulce, încât suprimă orice dezordine.

12

Cel mai important este că asemenea evenimente te ajută să înțelegi ce lume frumoasă trăiește în preajma ta. De la membrii familiei mele, a tribului nostru Koolture Tricolore și pănă la oamenii pe care i-am cunoscut ieri prima dată, cu care vorbesc aceeași limbă, cu care ne unește același dor, dar și aceleași motive de a ne afla departe de casă.

Dacă ați ști ce moldoveni frumoși locuiesc aici. Dacă ați putea să vă imaginați ce aluat de oameni s-a dezrădăcinat de acolo și contribuie la îmbunătățirea altui pământ. De asta mi se rupe inima. Oare există ceva care ar putea vreo dată, ipotetic vorbind, să-i facă să revină acasă?

IMG_2292

Pe lângă experiența de a cunoaște moldoveni extraordinari, am avut și musafiri străini. Cu toate că evenimentul nostru a fost anunțat la ora 16.00, pe la 12 ne-a venit deja un quebecois, cu portbagajul plin de tobe, dornic să guste bucătăria noastră, dar și să bată un pic toba. I-am spus că a venit prea devreme, a zis că nu știe dacă va reveni. Dar a revenit. Și s-a înfruptat atât din bucate, cât și din muzica și dansurile noastre. Filma și fotografia totul, de parcă o avea pe Mona Lisa in față.

IMG_2221

IMG_2182

IMG_2196

Am încercat să potrivim toate gusturile: și sarmale, și plăcinte, și salate, și clătite și mici cu salată de varză. ba chiar și burgheri u mămăligă am gătit. Fără pic de modestie, dați-mi voie să mă laud cu tartele mele deloc moldovenești. Am pregătit vreo 12 bucăți diferite. Am rămas cu 2 și jumătate. De fapt nu am rămas cu ele. S-au găsit guri care să le nimicească apoi. Mândria mea este tarta de lămâie clasică, pe care eu am personalizat-o adăugădu-i zmeură, dar și o invenție nou, o improvizație pură: tarta de date. Wow, nu știu cum să vă redau gustul pe care l-am obținut în final. Da, bucătăria, este sigur un loc în care creativitatea și lipsa frontierelor pot face minuni.

IMG_2215

Am avut greci, americani, brazilieni, spanioli, mexicani. Nu foarte mulți. Dar în noiembrie, când va avea loc ultima ediție din acest an a Restaurant Day, vor fi mai mulți.

În timp ce amenajam, mi-a venit în vizită un vecin,atras de gălăgia noastră. Mi-a zis că se numește Fane. Stau de 1 an în această casă și nici nu știam că visavi locuiește o familie din România. Proprietarul casei în care stau este din Uruguai. D-ul Rodriguez, când l-am rugat să-mi permită să organizez acest eveniment știți ce a făcut? S-a apucat imediat să repare terasa. A turnat ciment și a pus gresie, singur singurel, la peste 60 de ani ai săi.

6

22

Noi am cântat ”Și-așa îmi vine câte-o dată” într-o voce, până la lacrimi,  și am dansat ”Băsmăluța” Victoriei Mahu, și ne-am înfruptat din bucate, și ne-am lăsat copiii să-și facă prieteni noi, și am organizat o tombolă în care 5 ii, oferite de Biroul pentru Relații cu Diaspora, și-au găsit câte o stăpână. Doamne ce emoții frumoase am văzut pe chipul lor. De parcă primeau nu o ie, ci un diamant mult visat.

10

Ba chiar și vremea a ținut cu noi. După 3 zile de ploi neîntrerupte, am avut un soare arzător, care imediat ce am terminat petrecerea, a eliberat locul pentru o ploiță. Ce să vă mai zic? Nu pierdeți șansa să vă alăturați acestui proiect. Dacă în Montreal a fost peste 60 de restaurante improvizate, apoi la Chișinău, la cât de multe gospodine bune cunosc, încă nimeni nu s-a încumetat să organizeze ceva.  Poate în noiembrie? Un izvar, o învârtită, o plăcintă. o tocană. Proiectul se întâmplă de 4 ori pe an: februarie, mai, august, noiembrie.

Le mulțumesc tuturor care s-au bucurat de această zi și care m-au ajutat să mă reîndrăgostesc de moldovenii noștri.

Aici puteți vedea un album din toate pozele pe care am reușit să le adun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Polvei Diana 23 August 2014 at 00:09

    Foarte frumos !!! Si noi vrem sa participam la un asa eveniment!

  • Leave a Reply