Ieri am postat pe FB o poză cu mămică-mea, pozând cu un certificat, oferit de Agenția Turismului a Republicii Moldova. Mai apoi pe www.pentru.ea pozele au devenit o știre. Apropo, vă mulțumesc pentru asta. Datorită Nadei Darie, care mi-a transformat amuzamentul în știre, mi-a picat fisa.
M-am gândit puțin azi și am decis să vă întreb ceva. Ce credeți dacă, pentru prima dată în viața mea, voi lua în serios un titlu? Ambasador al Turismului Moldovenesc. Sună magnific de măreț! Și îl primești doar pentru 2 ani.
De ce nu l-aș lua în serios? Îmi poate cineva interzice să-mi asum o responsabilitate. pusă pe umerii mei de tocmai Agenția Turismului, care este nemijlocit responsabilă ca despre Moldova să afle cât mai multă lume, și preferabil doar de bine.
Sunt cazul de om ”anti-sistem” și îmi voi asuma acest rol, măcar și pentru că nu primesc nici un fotoliu sau cabinet. Nu am nici un șef, nici job description. De fapt, nu primesc nimic, decât un titlu. Deși moldovenii pleacă din țară în mase de pe la începutul nouăzecilor, abia acum câțiva ani, autoritățile noastre s-au dumerit că nimeni nu se ocupă de soarta lor, de problemele lor. Cu toate că banii trimiși de aceștia acasă constiuiiau în 2013 peste un 1 miliard si jumătate de dolari.
Din partea statului este implicarea, din ce în ce mai caldă, a Biroul pentru Relații cu Diaspora. Apariția acestei diviziuni a înviorat simțitor relația între moldovenii plecați și țara lor. Măcar și pentru faptul că o dată pe an le poate acoperi cheltuielile de transport, ca să revină acasă și să-i vadă la ochi pe alții ca ei, plecați. Din păcate însă, această instituție depinde de situația politică a țării, de aceea nu putem miza doar pe prețiosul lor ajutor.
Singurele resurse pe care le am sunt imaginația, foarte puțin timp liber, căldura cu care sunt gata să-mi prezint țara în fața străinilor, frustrarea că moldovenii ajunși peste ocean sunt văzuți de parcă ar veni din țara nimănui, stresul provocat de faptul că trebuie să-ți creez de la zero identitatea, din simplul motiv că oamenii confundă patria mea Moldova cu Maldive sau Mongolia.
Mai am ceva prețios ca resursă: mulți oameni care au nevoie de asta la fel de mult ca și mine și au și energia necesară, ca să o consume pe această misiune. Cunosc din ce în ce mai mulți moldoveni, în Olanda, SUA, Marea Britanie care se ocupă cu drag de promovarea imaginii și turismului moldovenesc, fără ca să-i roage cineva. Și acești moldoveni sunt peste tot în lume. Uneori îmi vine să râd la cât de isteți suntem ca popor și migrăm peste tot în Thailanda, Angola sau Islanda…dar nu știu cum, de acolo, nu mulți turiști se îmbulzesc să ne viziteze țara.
Voi continua să militez pentru fortificarea imaginii Moldovei pe plan internațional. Voi continua, luînd mai în glumă , mai în serios, un titlu care acum încă nu are o mare valoare. ÎNCĂ nu, dar ar PUTEA deveni în timp. Depinde cât de eficient și responsabil îl va valorifica fiecare deținător al acestuia. Și cu acest prilej, mă adresez la toți cei din comunitățile moldovenilor, de oriunde ați fi: am un rol interesantl și sunt gata să împart povara lui cu oricine este dispus să promoveze Moldova peste hotarele ei.
Știu că mulți dintre voi deja faceți asta. Este extraordinar de frumos ceea ce reușiți voi să faceți pentru alți moldoveni, promovându-vă patria! Eu aș veni cu sugestia de coordonare și unificare a eforturilor noastre. Asfel încât să elaborăm un calendar comun de evenimente. Nu multe, între 4 și 6 pe an, dar să devină o tradiție peste tot și să invităm din ce în ce mai mulți localnici la evenimentele noastre. De faima lor vom beneficia nu doar noi, ci și nepoții nepoților noștri:)). În rest, fiecare este liber să-și administreze resursele disponibile cum vrea el, pentru a face campanii și evenimente de promovare a imaginii țarii noastre ca destinație turistică.
De unde resurse disponibile?, mă veți întreba voi. Din donații. Un fel de contribuție benevol asumată. Să o numim ipotetic ”1 euro pe lună pentru Moldova”. Imaginați-vă că dacă această idee va veni pe plac la 30 mii de moldoveni, deja se pot face pași mici: cum ar fi finantarea proiectelor din calendarul comun în mai multe comunități. Dacă ideea va veni pe plac la 500 mii moldoveni,atât din acei 1 milion și jumătate plecați cât și din cei rămași acasă, deja se pot face lucruri și mai palpabile.
Iată așa o idee m-a pocnit azi. Dar înainte de a îndrăzni să o implimentez în vreo platformă de fundraising, vreau să vă cer părerea. Ați fi gata să contribuiți cu 1 euro pe lună, pentru un proiect social de promovarea a țării voastre în străinătate? Ar avea aceasta vreun impact asupra vieții voastre?
Cine simte , fiind plecat din Moldova, că oamenii din preajma sa au auzit prea multe despre Moldova și despre turismul nostru, vă rog să nu mă deranjața cu diverse comentarii ne prietenoase. Acest articol, pur și simplu, nu vă este dedicat.
Nata Albot, Ambasador al Turismului Moldovenesc (nu râ-de-ți am spus)
Agenția Turismului a Republicii Moldova.
P.S Principalul e niciodată trăind, să nu obosim să ne distrăm.
8 Comments
Nata, tara asta sa transformat intr-o “orfana”, nu stiu de ce, dar practic unde nu dai, se cere contributia cetateanului simplu, de ce EL, CETATEANUL DE RIND trebuie sa scoata TARA din mizerie? Pe starzile Chisinaului circula automobile de lux , de te crucesti, in tara asta, in Chisinau sunt cartiere intregi gen Beverly Hilz, ca ti se opreste respiratia, in tara asta costul unei zile la hotel costa mai mult, ca in Paris, preturile din restaurante mai mari, ca in Toronto, preturile din magazine net superioare tarilor europene, de SUA nici nu zic, in tara asta FIRMELE TURISTICE INCASEAZA COMISIOANE ENORME, DAR NICI O DATA NU AM INTELES CE TAXE SI IMPOZITE PLATESC TARII, in tara asta unii isi etaleaza brandurile, casele si lengeria de lux PE INTERNET, in tara asta functionarii de stat sunt miliardari, in tara asta O SUMEDENIE DE PROGENITURI DE SOI DE ACU AU IMOBILE DE MILIOANE DUPA HOTARE..in tara asta, in tara asta…. nu mai vreau sa fac nimic pentru TARA ASTA, care de fapt este TARA “LOR” SI TARA ‘NOASTRA”….cred ca voi merge in continuare la copiii bolnavi, care apropo tot TARA ASTA ESTE OBLIGATA SA-I TRATEZE, DAR DE F ACTO II NIMICESTE, voi da o piine unui artist si voi gasi timp sa stau de vorba cu el, voi pune o floare in curtea blocului, care evident va fi rupta de vre-un nenorocit de vecin, caruia ia venit pofta so duca acasa, in vaza lui…. da, TARA, suntem noi, numai, ca pentru inceput TREBUIE SA SIMTI, CA AI O TARA!!!
Super idee !
Daca sincer intodeauna spuneam sotului ca Nata Albot pote deveni Presedintele Diasporei Moldovenesti din lume. Dece nu? Aceasta poate cu timpul sa creasca intr-o comunitate mare care poate aduce beneficii oamenilor plecati peste hotare . Sa ajute pe cei care au probleme , sa le mai aline dorul de patrie , sa le faca veata mai integrata in comunitate , sa nu se simte singuri , sa faca prietenii , sa faca o legatura strinsa in deaspora.
Moldovenii imprestiati prin lume merita sa fie pare a unei familii din care s-au desprins.
Nata eshti bravo ai mereu idei reale si de folos ! Aportul financiar sunt sigura ca va pute sa fie donat de catre diaspora Moldoveneasca.
Sigur sustinem ideia si suntem pentru. Te vom ajuta sa o promovezi pe resursele sociale ale netului. Mina la mina vom reusi.
Super idee si ştiu ca va fi şi fact ,Austria te susţine,aşteptăm Unde depunem si Cind? ca să organizăm cit mai repede Calendarul evenimentelor.
Eu impartasesc in buna parte mesajul Margaretei, Nata.
Tu nu reprezinti Moldova, spre marele meu regret. Baietii in costume si la cravate, cei care sunt acum in guvern, incluziv in acele multiple agentii de stat, inclusiv cea a turismului – ei sunt tzara. Judecatorii de kkt, CSJ, toate lichelele cu shpagi si mai nou – salarii europene, si dupa cum reiese si buna parte a celor in listele electorate ale partidelor intrate in cursa – ei sunt tzara Moldova. De ce? pentru ca noi toti, intr-un fel sau altul, ii mentinem la putere, aah si dupa asta oftam.
O mica abatere – eu subsidiez bunicii mei la tzara de vreao douazeci de ani: bunica mea – dupa o viatza lucrata non-stop si trei copii crescuti in paralel – are o pensie de 600 de lei. Iar mama lui Oleg Melniciuc – asa la o adica, tot pensionara, si cu o vechime in lucru similara – e milionara. Iar fecioru-sau, imprumuta bani de la ea vasazica.
Deci, dupa multi ani de investitie in fabula Moldova – ajutandu-mi familia, prietenii, copiii lor, facind drumuri lungi pentru a merge la vot la ambasade de fiecare data – in ploaie si vint – constat resemnata ca, pentru mine, proiectul Moldova ia sfarsit. Voi dona nu 1 Euro, ci mult mai mult pentru idei viabile – pentru unire, pentru ceva care sa trezeasca moldovenii la realitate. Si nu in actiuni disparate de caritate *pentru Moldova*, pentru ca, la moment, ceea ce se intimpla in Moldova e o rusine care nu merita promovata (Legea? – care lege? Natura? – care natura? fantani cu apa poluata, WCuri in gradina, prliferarea semintelor GM, mentalitate innapoiata: apa burhut in robinetele conacului de la Purcari, lista de exemple o pot continua la nesfarsit). Si chiar daca ne vom limita la promovarea unor destinatii concrete, Orheiul Vechi, etc – de toate eforturile tale *tot baietii cu cravate si costum* – aka noul sistem – vor profita, si le vor etala ca propriile realizari, business as usual.
Un lucru e cert, ai fortza de convingere si carisma pe care ar urma-o multi dintre noi. Si asta conteaza, acum si in viitor.
Foarte buna idee! Imi place! Au mai ramas de pus la punct unele mici detalii:
1. Contul bancar pe care vor fi virati banii. Va fi un cont personal sau va fi contul unui ONG? Daca va fi unul personal atunci… mda… Daca va contul unui ONG, atunci va trebui de elaborat statutul, de selectat staful de voluntari (ca doar nu va fi format ONG-ul dintr-o singura persoana, chiar daca e Ambasador), iar staful va activa, inteleg, gratuit?, de aprobat Statutul la structurile abilitate canadiene, de invatat crearea şi gestionarea contului si a rapoartelor financiare anuale si alte mici fleacuri si surprize. Dar nu cred ca asta e o problema! Pentru o cauza nobila chiar se merita!
2. Cam cât ar costa serviciul de virare a unui euro dintr-o banca europeana, sau dintr-un cont personal intr-un cont din Canada? Ei, bine, oamenii au simtul umorului si nu cred ca au luat pe bune ca ar fi bine sa doneze chiar un euro… “1 euro” este ideea, dar fiecare donator ar trebui sa aiba “soveste”, ca doar nu se va interzice să doneze mai mult, nu-i aşa?
3. Partea finala, cea mai placuta! Cheltuirea banilor!!! Sunt convins ca va exista un consens absolut (tautologie, stiu) ref. modul de cheltuire a banilor si toti donatorii nu vor genera intrebari ci doar profunde satisfactii, deoarece au facut un lucru bun! Mai mult, spirala evolutionista a ideei îşi va spori lunar anvergura si eficienta cu aşa viteză încit… uf! nici nu-mi ajunge imaginaţie sa conturez tabloul final…
Astept detalii de materializare a acestei IDEI !!!
FELICITARI! Sa te ajute Dumnezeu! Sanatate si noroc!
Good luck!