De-ale mele

UN PRO EUROPEAN. INTERVIU INDEPENDENT CU #ALEGBREGA.

10343530_10203832327200434_6114469023383422149_n

Au mai rămas 5 zile cruciale pentru Moldova, unde trăiesc vreo 3 milioane de oameni și din care vreun milion a plecat. Vreau să ne mobilizăm, să simțim că putem fi împreună pentru ca și Moldova să devină în timp o țărișoară europeană de invidiat. Fiind uniți am putea schimba ceea ce nu au putut mulți pănă la noi să o facă: să detronăm această dominație post sovietică de-asupra capului nostru.  E mai simplu și mai comod să-i condamni pe cei care au eșuat până acum: Snegur, Lucinschi, Voronin, Roșca, Ghimpu, Filat. Pentru că așa ne scutim noi de orice vină. Da noi ce? Noi i-am votat. Noi am făcut tot ce am putut.

Ați făcut. Dar nu a mers. Nu a mers așa cum ne-am imaginat noi acest parcurs pro-european. Și acum ce facem? Ne mai dăm încă o șansă pentru dezamăgire? Atunci lăsați-vă prietenii de pe odnoklasniki și rudele de la țară sau  vecinul de alături, de la care tot sună Dym sigaret s mentolom….să mai voteze încă o dată aiurea. Și milionul de moldoveni din afară o să mai crească cu vreo câteva sute de mii. Nu îndată. Nu toți stau cu fundul pe bagaje. Dar foarte mulți sunt gata deja să o facă. De frică să nu fie și mai rău, din cauza unei dezamăgiri și mai mari, de frica războiului și a nedorinței să se sacrificie cu orice preț pentru țară numai să rămâna la patrioți la baștină. Voi măcar vă imaginați câtă lume dn 2009 încoace, câte familii de oameni frumoși și profesioniști au plecat din Moldova, anume din cauza porcăriilor făcute de politicienii de după 2009? Eu aceste familii le cunosc în fiecare zi. Și mi se pare incredibil ce aud de la ei: dezamăgiți nu de comuniști, ci de tot ce a urmat după 7 aprilie.

Avem 2 rele, constructiv ar fi să votăm răul cel mai mic. Cu toții suntem neîmpăcați că prin acest #binefăcutțării de fapt, vom face, în primul rând,un bine unor oligarhi corupți. Și asta nicicum nu se încadrează în a face bine țării.

Mulți vor prefera să nu meargă deloc la vot sau să voteze pentru vreun independent, ca să se simtă cu conștiința împăcată.  În mare parte, generația tânără, nu prea ușor de convins să meargă la compromisuri, va fi cea care va veni cu acest protest față de actuala coaliție pro-europeană. Și dacă acest lucru se va întâmpla și va aduna zeci de mii de voturi, pentru prima dată un candidat independent va face istorie în politica Moldovei.

Știți de ce? Pentru că legislația este atât de anapoda făcută, încât trebuie să fii suficient de nebun să crezi că poți să o respecți și să reușești.

E foarte greu de zis acum încotro vor evolua lucrurile pe 30 noiembrie. Dar am hotărât să fac un interviu cu un independent simpatizat de multă lume.  Oleg Brega este singura candidatură la această oră care, deși nu are armate de susținători, are suporteri fideli și cu inima împăcată pentru alegerea pe care o vor face. Și pentru ei aceasta va fi o alegere pro-europeană. Unica lui problemă  în această clipă este solitudinea. Dacă era partidul lui Brega, cu vreo 10 de-alde Brega plus vreo 3 oameni de la PLDM, vreo 3 de la PD și încă o armată de suporteri fideli, buni pe diverse domenii ….puteai să zici că avem o nouă generație de politicieni. Politicieni doriți de oameni ca să le conducă țara. Așa cum a fost Iohanis pentru mulți români.

1. Oleg, cum te simti intrat pe ultima suta de metri? Ce-ți șoptește intuiția?                

E istovitor, solicitant, uimitor de luminos la orizont. Am o vagă  impresie  că după acest sprint urmează un maraton legislator.

2. Din clipa în care ai decis sa intri în campanie si pâna acum, ai avut momente dificile, în care sa regreți această decizie?

Momente dificile, da, numai că n-am avut timp de regrete. Cînd fac ceva din capul meu și cu plăcere, nu mă plictisesc, nu-mi pare rău.

3. Pe tine, de fapt, ce te-a determinat să te implici în campanie: setea de putere, nevoia de schimbare, lipsa unui job permanent, nevoia de a-ți testa puterile, dorul de adrenalina?

EviDent, sau, cum îmi place mie să răspund la întrebări pentru care nu știu răspunsul corect, da, toate astea, plus dorința de a face mai mult decît reușesc să fac acum. Mai mult sau altfel.

4. Cum comentezi pozițiile potrivit cărora cei care vor vota pentru candidații independenți, de fapt iși vor egala votul cu zero, pentru că nici un candidat independent nu va trece în parlament, iar voturile lor vor fi repartizate proporțional între cei care vor intra în parlament: adică pe lângă partide pro europene, asta înseamnă că voturile alegătorlor tăi vor merge și pentru Dodon și pentru Usatîi și pentru comunisti. Una dintre aceste poziții este destul de argumentat expusă aici: http://dumitruciorici.com/2014/11/23/cum-va-fi-numarat-votul-tau-pe-30-noiembrie/

Cum va fi numărat votul tău pe 30 noiembrie » Dumitru Ciorici

Textul e manipulator şi inexact, cei care stau la îndoială pot fi siguri că această stare le-a fost indusă intenționat de cei care guvernează sau au guvernat. Toți merită un semnal clar că nu mai vrem să fim duși de nas, păcăliți cu lozinci și idei mobilizatoare. Degeaba au luat în mîini majoritatea instituțiilor media de pe piață. Internetul rămîne o sursă de informare tot mai puternică și adevărul despre goliciunea lor iese tot mai evident la iveală. Deci, nemulțumirea populației va lua forma absenteismului, a votului contra tuturor sau a votului pentru un concurent anti-sistem. Chiar dacă voi lua 10% și voi avea în mod nedrept  doar un singur vot, dar aceste voturi, e cert, nu vor fi distribuite partidelor, deci, faci o investiție sigură într-un viitor politician cu un om cu comportament civilizat, curajos.

5. Ai reușit sa mobilizezi foarte multi tineri. Inclusiv tineri din diaspora. Daca votează pentru Oleg Brega, ei, de fapt, pentru ce votează?

Pentru politică onestă, bazată pe lege și drepturi, nu pe interese de clan și înțelegeri de culise.

6. De câte voturi are nevoie Oleg Brega ca sa intre in parlament? Unii zic 30-40 de mi, alții 120 de mii. 

Am consultat și un autor de manuale școlare de matematică (eu, fiind artist, nu prea mă pricep și la științe exacte), s-a confirmat: totul va depinde de numărul celor care ies la vot pe 30 noiembrie și vor avea o opțiune clară, manifestătă pe buletinul de vot. Din acest număr se calculează 2%. Deci, cu minim 30-40 mii de voturi aș putea să fiu primul independent care intră în Parlament și chiar deputatul cu numărul 1, pentru că abia după aceea CEC calculează voturile/mandatele partidelor care au trecut pragul.

7. Multa lume spune că ar vota pentru tine, dar din păcate, la cum s-au aranjat acum lucrurile, le este frică să nu piardă votul lor în favoarea altora care nu merită. Tu,  fiind singur, nu vei putea face mare lucru în afara de gălăgie în parlament.

De ce le-ar fi frică?  Am fost guvernați 8 ani de comuniști, încă 8 ani de anticomuniști. Am supraviețuit tuturor încercărilor, doar că nu se schimbă mare lucru. Se pare că trebuie o schimbare de atitudine a noastră, a alegătorilor față de aleși.

8. Desenează-mi prin cuvinte portretul, mai puțin fizic, al alegătorului tău.

Omul e liber de frici și prejudecăți. E cel puțin o ființă curioasă, care vrea să știe mai mult, nu se mulțumește cu adevărurile despre care i s-au spus în familie, la școală, la biserică, la radio și tv. Simpatizanții mei sunt puținii revoltați și nesupuși, care își cunosc drepturile sau ar vrea să lupte pentru respectarea lor.

9. Chiar nici un om din anturajul tău nu te-a făcut să iți dorești să faci cu el, cu ei, o echipă pentru a avea mai multe șanse să luați mai multe voturi și să intrați în parlament?

Ba da, văd foarte multă lume bună în jur. Această electorală și aventura mea  i-a deschis pentru comunicarea cu mine, asta mă face optimist și chiar sigur că aș putea îngroșa echipa celor care m-au ajutat să strîng semnături și să le validez pe la primării, să particip la toate dezbaterile electorale la care am fost invitat.

390720_10150631591944572_1785662650_n

10. Ce le spui celora care cred că în afară de zarva, gălăgie și panică, tu nu ești capabil să fii un politician, care are nevoie și de diplomație, și de strategii, și de tactici de negociere pentru a reuși sa obții binele pe care vrei să-l aduci oamenilor.

Dacă păream ireconciliabil, n-aș fi fost invitat la discuții de mai multe ambasade occidentale de la noi , consultații publice sau evenimente civice internaționale. Diverse școli și instituții academice nu m-ar fi invitat să vorbesc noilor generații de jurnaliști, activiști, simpli cetățeni despre democrație, stat de drept, etc. Totuși, uneori situațiile în care nimeresc sau le creez, mai ales în instituții de stat, sunt atît de scandaloase,revoltătoare, strigătoare la CEDO, încît nu poți să-ți păstrezi calmul, sau chiar trebuie să reacționez răstit, răcnit, zbierat la abuzuri, ca să nu fiu căsăpit în tăcere ca oile la abator.

10337740_748642061862996_23708047462030992_n

11. Vreau să știu dacă te asociezi cu sintagma: pro european, dacă te consideri un candidat pro european și dacă da, ce exact înseamnă asta pentru Moldova, în viziunea ta?

 Indubitabil sunt un candidat pro european. Europenizare înseamnă civilizare, garanția respectării drepturilor omului și suprematia legii, înseamnă mediu de afaceri cinstit și nivel de corupție scăzut, înseamnă demnitate, libertate… piste de bicicletă!
 
12. Deși ziceai ca ai vrea măcar viata ta privată sa rămâna departe de public, te-am văzut în una dintre pozele postate de tine lângă o femeie cu care deseori ești văzut la braț. Să însemne asta oare că totuși nu ții chiar atât de mult să păstrezi în umbră viața ta personală? Este asta o tactică de a le închide gurile celor care  nu înteleg nevoia ta de a rămâne toată viața celibatar și a nu face copii? Cine este ea, cea cu care ai apărut în poză?

oleg si ileana

Apar adesea în poze alături de bărbați, femei și alte ființe, nu neapărat umane, dar foarte prietenoase, plăcute, cu care îmi place să mă afișez alături. Totuși, asta constituie viața mea privată și nu vreau să o explic, pentru  că eviciența mea în viața publică nu este condiționată de relațiile mele estetice, sentimentale, pe cînd  confortul meu depinde direct de gradul de intimitate pe care îl are modesta mea viață personală.

Până duminică nu mai scriu nimic despre alegeri M-am săturat. O să mă duc pur și simplu și o să votez pentru Moldova – o țărișoară care are nevoie de ani buni ca să fie Europa și pe care nimic nu o mai salvează, dacă o lăsăm pe mâna rușilor și de data asta. Pe capăt de vorbă poftiți un cântecel.

Comentarii

Previous Post Next Post

5 Comments

  • Reply Ion 25 November 2014 at 04:30

    Omul nu știe ce face, mai bine ar lucra.

  • Reply Rodika 25 November 2014 at 13:33

    Votul meu e pu Brega…sper sa ramana asa si peste 20 de ani…

  • Reply sofia 26 November 2014 at 13:17

    Mai are de invatat,nu e profesionist,aiurea filmeaza
    cum ar fi locas de cult si nu e cazul! Si cred ca are
    putine probleme de comportament.Mai bine ar face
    un control la fidesco,green hills,drumul viilor ,magazin
    mic, unde se vind produse expirate si pline cu viermi!

  • Reply Marina 27 November 2014 at 06:53

    O investitie extrem de proasta a votului cetatenilor: ‘Chiar dacă voi lua 10% și voi avea în mod nedrept doar un singur vot, dar aceste voturi, e cert, nu vor fi distribuite partidelor, deci, faci o investiție sigură într-un viitor politician cu un om cu comportament civilizat, curajos.’
    Nata, sunt dezamagita ca faci publicitate electorala lui Brega in situatia in care jumate din populatia tarii ar deschide portita si i-ar intampina cu paine si sare daca armata ruseasca vine sa-si ajute protejatii din viitoarul parlament:

  • Reply yo 28 November 2014 at 10:23

    Nata, vad ca ai dezamăgit multă lume pe aici … Cum de iti permiti sa-l sustii pe Oleg si nu compromisii si coruptii de la guvernare? :))))

  • Leave a Reply