De-ale mele

DE ZIUA VINULUI

Moldova nu are prea multe profesii legendare.  Printre acele puține domenii care au o istorie de secole  în spate este vinificația.

Tatăl meu Ion este vinificator de profesie. A învățat la UTM, apoi la Moscova. A proiectat fabrici de vinuri, muncind la Institutul ГипроПлодоОвощПром. Dar cel mai important, tăticul nu-și poate închipui grădina fără viță de vie și, bineînțele, că a mustuit vin de casă toată viața lui.

Vinificația este o profesie nobilă. Tocmai de asta e frumos când fiii merg pe urmele taților lor vinificatori. Așa cum a făcut fratele meu Sergiu, și el vinificator de profesie, absolvent al aceleiași UTM. Numai că fratele meu, ca și mulți alți vinificatori din generația lui, s-a născut într-o țară bolnavă. Și s-a pomenit într-un anumit moment al carierei sale  fără lucru într-un domeniu în care s-ar părea că de lucru ar trebui să fie tot timpul. Șeful său, Directorul Fabricii ”Vismos” a fost ucis,s-au închis fabrici, secții întregi de producții vinicole au fost oprite, oamenii erau concediați, salariiiole erau reduse. Ai senzația că cineva intenționat și conștient a distrus această industrie. Așa că fratele meu a fost nevoit să plece din Moldova ca să poată supraviețui.  Aceeași cale au avut-o foarte mulți vinificatori cu experiență din generația sa. Unii au pus cruce pe vinificație. Fratele meu este azi infirmier. Iată la ce i-a servit dragostea pentru chimie și biologie.

Fost-au vremuri când vinificația țării noastre, acest domeniu unic, născut din  pământ și soare, puținele resurse naturale pe care le avem, începuse pur și simplu să moară.

Apoi rușii au spus că vinurile noastre sunt de calitate proastă și ne-au tăiat accesul spre cea mai mare piață de desfacere a producției vinicole basarabene. Multe vinuri chiar erau proaste. Multe dintre ele și azi continuă să fie proaste. Dar în același timp, vinificația Moldovei renaște văzând cu ochii. Apar vinării de familie, sunt construite pe lângă vinării comodități pentru turism oenologic, se lucrează la formularea brandurilor, la identitate vizuală, la acțiuni de promovare a vinurilor noastre. Și toate aceste eforturi nu sunt zadarnice.  Șutul primit de la ruși i-a făcut pe mulți să spună Amin, dar  pe alții i-a motivat să caute soluții și azi vinurile noastre pot fi găsite în China și Japonia.

Cred din toată inima că, la cât de modestă este ofertă Moldovei în materie de branduri locale, vinurile noastre trebuie conștientizate de fiecare dintre noi drept o comoară care merită să fie promovată printre străini cu multă venerație. Am gustat și din vinuri australiene, și din cele din Africa de Sud, și din Franța, și din Italia. Dar am băut vinuri excelente precum Lupi și La Petite Sophie de la Vinăria Gitana, Feteasca Neagră de la Vinăria din Vale sau  Rose de la Mimi.

Sfințiți vinul din Moldova și pe vinificatorii noștri, oameni care au grijă să mențină în viața această meserie frumoasă. Și nu ignorați elementarele reguli de consum al vinului:

http://jurnalul.ro/scinteia/special/cum-se-servesc-vinurile-502976.html

Azi ”Ziua Vinului” trebuia să fie o sărbătoare mare, dar nu va fi. Poate pentru că încă nu s-a ajuns la o formulă mai elegantă de a marca această sărătoare În schimb, azi vinăriile din țară vă așteaptă să le gustați și să le lăudați vinurile. Mai jos aveți programul zilei. Luați un taxi  și trageți o fugă până la o vinărie. Sper să fie suficient de inteligente să vă și hrănească gustos Și nu uitați odată cu paharul de vin dat peste cap să trimiteți un gând bun vinificatorilor noștri rămași în țară, pentru că pe cei plecați puțin ce-ar mai putea să-i  mai întoarcă acasă.

Comentarii

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Sideachin 4 October 2015 at 00:03

    Ai atins o temă care mă doare şi pe mine.Eu fiind specialist in domeniu,cu experinţă ,am fost nevoit să plec peste hotare.Spun aceasta cu durere ,căci mă doare.Viticultura ,şi de a fi viticultor, este ceva aparte.Este ceva ,care vine din suflet .dar din păcate, pentru a supravieţui trebuie să mă aflu peste hotare.Aici totul este bine ,muncesc ,posibilitate de a intreţine familia,dar, de ce nu la noi să pot face aceasta.Eu aflind-ma aici am cumpărat vin produs in Moldova am preparat măliguţa cu brinză de oi şi fripturică vroiam să primesc o mică satisfacţie de a simţi o părticică de Moldova.
    Dar deschizind sticla cu vin moldovenesc am rămas nesatisfăcut de calitatea vinului, în sticlă era vin de calitate ce lăsa de dorit.Şi mi-am pus intrebare, de ce aşa vinuri ajung pe piaţa europiană,ce strică imaginea vinurilor moldoveneşti.Din cauza aceasta şi suntem in dezastrul în care ne aflăm.Vinul de obicei il folosesc persoane gurmaze,care consumă puţin alcool……Eu personal consum puţin,dar numai vin de calitate.Şi acasă cînd eram făceam vin de calitate şi aveam satisfacţiea să impărţesc bucuria produsului meu cu prietenii,fraţii şi surorile….Te salut….

  • Reply Teodora 5 November 2015 at 15:52

    Din cate productii de vin se realizeaza in Moldova, ar fi culmea sa nu se gaseasca si vinuri proaste. Dar multe dintre ele sunt bune. Oamenii au asteptari din ce in ce mai mari, dar cred ca Moldova ar putea fi cu usurinta cel mai mare producator de vin, daca nu e deja, nu sunt prea informata. Sunt numite vinuri proaste pentru ca sunt normale, naturale, asa cum se fac ele, totul doar din struguri. Cele de “calitate”, bune la gust, au mereu ceva sintetic in ele.

  • Leave a Reply