Este al treilea martie când merg la expoziția Manger Santé et Vivre Vert din Montreal. Peste 250 de expozanți vin să se laude cu ce au ei mai bun în materie de mâncare și mod sănătos de viață. Foarte multe produsele expuse sunt produse în Quebec. Eu nu sunt vegetariană, cu atât mai mult vegană, dar curiozitatea gastronomică și mai ales plăcerea de a găti vegetarian și dorința de a diversifica meniul m-au adus din nou la acest eveniment. De data asta i-am propus și Evei să meargă cu mine, știindu-i interesul pentru mâncare vegetariană. Sonia a mers mai mult pentru a scăpa de plictiseală.
Evenimentul mi s-a părut mult mai aerisit, organizatorii au tras o lecție din înghesuiala de anul trecut. La intrare tuturor vizitatorilor li se oferea un sac pentru cumpărături, semn că organizatorii își pot permite și că vrei-nu vrei, dar cumpărături trebuie să faci, măcar ceva, mic, mic, mic, dar tot să pui în sac.
Pe lângă o multitudine de produse alimentare pe care le cunoșteam din alte ediții, oferite spre degustare la tot pasul, expoziția avea și câțiva participanți noi și mai rupți de formatul culinar: să trăiești verde nu înseamnă doar mâncare, ci și atudine grijulie față mediul înconjurător – de la mijloace de transport electrice, veselă biodegradabilă până la cosmetice artizanale.
Mai jos urmează produse despre care am aflat prima dată sau care cumva mi-au atras prin ceva atenția.
Lucuma este un fruct care crește în Ecuador, Chile sau Peru.Anume acum, în martie este perioada când se culege roada de lucuma. Pudra de lucuma e bună drept un îndulcitor natural cu o glicemie redusă, beta-caroten, fier, zinc, vitamin B3, calcium și proteine. Eu am gustat o mostră de smoothie și mi s-a părut curios la gust. Fetele mele au dezaprobat-o.
Un alt produs destul de prezent în oferta expoziției este cânepa, fie sub formă de semințe, bune de pus în mâncare, fie sub formă de ulei, fie sub formă de cosmetice. Cânepa cucerește din ce în ce mai mult spațiu pe rafturile magazinelor de mâncare bio și, precum mi-au explicat cei care vând aceste produse, nu e vorba despre marijuana care se fumează în coffee shopurile din Amsterdam. E vorba despre o plantă din aceeași familie dar cultivată special pentru semințele sale. De ce sunt bune produsele din cânepă? Seminele sunt bune pentru întreținerea tenului, o sumedenie de minerale, proteine și fibră, importante pentru digestie. Uleiul nu e bun de folosit la gătit, ci doar crud, în salate. Cosmeticile din cânepă, din spusele producătorului, merg foarte bine.
Standul celor din pozele de mai jos m-a impresionat printr-o gamă vastă de produse colectate din pădurea boreală a Canadei. Condimente, plante pentru ceai, hribi hrănitori. Este o afacere de familie bazată pe tradițiile locului: se colectează tot ce poate oferi natura locală mai bun, împachetează și aduce în casele oamenilor.De la ei am aflat despre o ciupercă druidă, care, odată uscată și transformată în pudră, devine o sursă extraordinară de antioxidanți, bună de făcut ceai din ea, având un gust dulcișor. Noroc de fiul familiei, pădurar de profesie, care pare să aibă o adevărată plăcere de la afacerea sa. Abordarea lui este cu atât mai admirabilă cu cât acesta spune: noi colectăm din natură fără să dăunăm naturii.
Pita din hrișcă – o noutate pentru mine. Mie mi-a plăcut la gust. Nu știu dacă aș consuma-o permanent, dar aș adopta-o ca să reduc cantitatea de pâine din alimentație.
Destul mare oferta de produse gen: rață sau găină vegetaliană, altfel spus brânză tofu, tratată cu diverse sosuri și condimente ca să amintească a carne de pasăre. Eu nu pricep de ce să nu vrei să mănânci carne, dar să vrei să mănânci ceva care să îți amintească la gust a carne . Cui trebuie tot chinul ăsta vegetarian? La gust carnea vegetaliană amintește a cauciuc cu aromă de restaurant chinezesc. Dar uimește oferta bogată și interesul activ al publicului față de aceste produse.
Eu sunt o mare fană a semințelor încolțite. Le încolțesc acasă, iar pe cele de floarea soarelui, care sunt preferatele mele, le iau de la magazin. La expoziție puteau fi cumpărate zeci de feluri de semințe pentru încolțit – lucernă, trifoi, fasole, varză, năut. Unele mai dulcii, altele mai picante. De asemenea, cei intersați puteau să își cumpere borcanul magic în care pot fi cultivați germenii în condiții de casă și fără prea mare efort. Eu mi-a pus deja borcanul la treabă. Aștept să gust din Croque Mixul biologic cu năut și in.
O altă descoperire pentru mine a fost busuiocul, care nu mai miroase doar a bususioc, ci combinat cu lămâie sau cu scorțișoară. Numai să nu-l amestece tot cu busuioc, că ar fi prea banal.
Știți de ce zâmbește așa de frumos doamna de mai jos? Petru că așa un efect are asupra omului capseicina – substanța care dă iuțeală ardeilor. Femeia vinde iuțeală, de diferite intensități, în sosuri cu arome diverse. Sosurile puteau fi gustate pe loc. Iuți de la 7 până la 22 de puncte. Eu mai sus de 10 nu am putut urca.
Mult mai variată în acest an a fost oferta de băuturi. De la sucuri din grâu fraged și băuturi din cătină, băuturi energizante bio până la limonadă cu cărbune activ.
Băutura energizantă se numește Guru și e un fel de ceai verde îndulcit cu zahăr din trestie de zahăr și conservat cu CO2, adică carbogazat. Pe mine nu m-au convins.
Băuturile aceste companii au cucerit prin gust și combinații. Limonada cu cărbune activ a fost chiar bun la gust.
M-a impresionat numărul afacerilor cu producție locală. Și mai mult bucură imaginea companiilor de familie. Unde copiii preiau de la părinți ștafeta pentru a merge cu ea mai departe. Mulți copii, toți buni cunoscători ai produsului lor, și obișnuiți cu atenția publicului.
Nu pot să nu remarc faptul ca standurile interesante deveneau ele însele ambasadori ai brandului și neapărat vroiai să le faci măcar o poză.
Aceste deserturi vegane, cu lămâie, goji și ciocolată au rămas în memoria mea datorită gustului lor divin. Eu am gustat doar 3 feluri, că mi-a stat rușine să mai cer, dar erau o nebunie curată.
Cu burțile pline cu de toate am revenit acasă. Cumpăturile m-au costat 30 $.Să mai fi cumpărat un sos iute, nu greșeam. Poate la anul.
Fetele obosite, dar mulțumite de escapadă. Eva nu a amânat prea mult și ne-a gătit un mic dejun a doua zi. Copii absorb tot ce văd. Aveți voi grijă ce le dați să absoarbă.
No Comments