De-ale mele, DIN INIMĂ BRANDURI DIN MOLDOVA

OXANA LUNGU, LIA FIA  ȘI VISELE CARE SE ÎMPLINESC DUPĂ AMIAZĂ

COPILUL LEVĂNȚICII

O fi o coincidență sau nu, dar acest articol apare exact în acea perioada a anului când eroina mea trăiește euforia unui om fericit fără prea multe motive. E perioada când în Moldova înflorește levănțica, or această plantă are o magie care i-a marcat întreaga viață.

Prin clasa a 7-ea copiii din satul natal, Borogani, erau adunați de pe la școală ca să meargă în satul vecin și să ajute la culesul levănțicii. Și, deși tata era împotrivă ca fiica sa să meargă la muncă în câmp, aroma aceea o vrăjea până la a o face să ignore restricția lui  tata și să meargă cu alți copii în marea violetă de flori.

AȘA S-A NĂSCUT LIA FIA

Oxana Lungu, creatoarea brandului Lia Fia,  are un simț estetic extraordinar, pe care îl datorează mamei sale, adăugând, că pe vremea când era copil și era criză de lucruri frumoase, mama avea tot timpul grijă să facă rost de ceva deosebit pentru fiica sa. Poate de asta, când a devenit mamă de fete, Oxana  și-a dorit și ea ceva special pentru  fiicelor sale. Nu le cumpăra îmbrăcăminte cu paiete sau de culori prea țipătoare, precum ușor se găseau pe atunci. Le comanda fetelor sale haine după propriul model, la o croitoreasă. Apoi, încurajată fiind de cele mai bune prietene, s-a gândit că ar fi o idee bună să se apuce chiar ea să creeze ținute pentru fetițe.

Deși hainele se coseau deja de câteva luni, denumirea brandului sub care acestea ar fi trebuit să apără încă nu se năștea în imaginația Oxanei Lungu. ”Lia Fia” a apărut  într-un moment de răsfăț al fiicelor sale, care făceau gălăgie, iar mama încerca să le potolească și le-a spus: ”Lia, Fia, da liniștiți-vă o dată!”. Fetelor le-a plăcut atât de mult sunetul celor două cuvinte încât pe loc le-au și adoptat.

DEȘTEPTE ȘI COCHETE

Odată cu prima colecție , Oxana a înțeles că vrea să transmită mamelor care cumpără hainele Lia Fia și un set de valori cum ar fi importanța educației fetelor, lecturile, culturalizarea. ”Deștepte și cochete”, așa vrea să-și vadă Oxana propriile fete, dar și pe cele care ajung să-i poarte hainele.

FAMILIA MEA – REFUGIUL MEU

Deși are grijă mereu să le  ocupe cu ceva util și frumos, recunoaște că ar vrea ca fiicele sale să nu meargă pe urmele sale, pentru ca să abă o viață mai puțin grăbită.

Emilia, fiica mai mare, este însă foarte atrasă de activitatea mamei, furând cordele din atelier și inventând cu ele propriile modele. La doar 13 ani, Emilia este și o bună gospodină, calcă, spală, face curat și are grijă să își aștepte părinții cu mâncarea gata făcută, atunci când aceștia se rețin la serviciu.

Sofia, mezina, merge la dansuri, înnot, face pictură și este norocoasa căreia tata în fiecare seară îi citește povești.  Soțul Oxanei, Victor, un tehnician dentar cu experiență, primește în cadrul interviului nostru cuvinte calde și pline de recunoștință din partea Oxanei.Îi mulțumește pentru că o rabdă, o susține și îi dă libertate să creeze. Ba chiar îi dă șuturi, atunci când entuziasmul o părăsește pe Oxana.

CE NU VEDE ÎN LUMINA REFLECTOARELOR

În pofida unei pasiuni inepuizabile pentru Lia Fia, Oxana este cu gândul la familie. Cel mai mare regret îl are că petrece prea puțin timp acasă. Zice că ar fi bine ca oamenii să nu se lase amăgiți de coperte și apariții la TV și să afle ce îseamnă, în realitate, munca producătorilor locali. Nu e deloc atât de romantic precum pare pe fb, zice Oxana. Pentru a supraviețui cu afacerea, trebuie mult să călătorească, în căutare de stofe și cumpărători noi. Cară valize, repartizează marfă, organizează repetiții,  face livrări. O muncă istovitoare, a cărei răsplată este atunci când dimineața intră pe ușa atelierului cu un model nou, proaspăt visat, iar după amiază își vede visul deja cusut și pus pe umeraș.

Într-un ritm de viață atât de acerb, câteva tradiții simple o ajută să-și împlinească pofta de comunicare cu cei dragi. Vineri seara o petrece neapărat cu familia, sâmbăta iese obligatoriu la ceai cu cele 5 prietene, pe care și le-a făcut încă din adolescență.

DESPRE AFACERI ÎN MOLDOVA

Producătorii autohtoni se descurcă greu pe piața locală, spune Oxana. Nu prea au unde se dezvolta, le este dificil să se mențină. Dar atunci când o mai bătea gândul să lase totul baltă și să plece în străinătate, soțul său Victor a fost cel care s-a împotrivit.  ”Noi suntem generația care va pune Moldova pe picioare”, a zis el. Oxana nu doar a ascultat de soțul său, ci a realizat  că prin intermediul Lia Fia ține mai multe mame acasă, ba chiar și pe propria mamă o aduce acasă din Italia, unde era plecată de mai mulți ani.

MAI MULTE FEMEI ÎMPLINITE

”Sunt multe femei care vor să facă lucruri frumoase, dar au nevoie de cineva ca să le încurajeze”, spune Oxana. Este gata să ofere din curajul și experiența numai să vadă mai multe moldovence împlinite, acasă, alături de copiii lor.

 

10 lucruri despre Oxana Lungu

 • La 15 ani Oxana a părăsit casa părintească și a venit singură la Chișinău pentru a învăța la liceul Vasile Alecsandri
 • Are studii superioare în contabilitate și administrare
 • Sunt 2 lucruri pe care adoră să le facă : să miroase levănțică și să manânce zmeură
 • Colecționează ii vechi. Acum are o colecție de vreo 15 ii.
 • Destinația sa preferată de vacanță este Amsterdam
 • În fiecare an organizează cu familia un picnic în levănțică
 • Își cumpără tot timpul flori proaspete la serviciu
 • Sofia, mezina familiei,  este prima care testează noile creații de Lia Fia
 • Acum mamele fetițelor care poartă Lia Fia pot să își cumpere aceleași haine, dar în mărimi mai mari
 • Pentru a încuraja fetele să citească, Lia Fia organizează prezentări de colecții în bibliotecă

Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare  Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii), și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Maria 17 June 2016 at 09:50

  Felicitari si succese Oxanei!!!

 • Leave a Reply