De-ale mele

DE ZIUA IEI

Dragă Ie,  de ziua ta vreau să-ți spun  că mă bucur foarte mult pentru că ai și tu o zi a ta. Imaginează-ți cum te invidiază toți ițarii, fotele, maramele, cojoacele, traistele și opincile pentru onoarea de a avea o zi care îți este dedicată. Apoi, vreau să-ți mai spun, că de ziua ta mă alătur cu plăcere tuturor femeilor de pe glob care te iubesc și te poartă. Am femei dragi peste tot în lume, de la Chișinău până la Montreal, iar pe 24 iunie mă voi simți ma aproape de ele. Avem foarte puține simboluri care unesc necondiționat oamenii, iar tu ești unul dintre ele.

Îți mulțumesc că ne solidarizezi. Ești plină de magie, atragi priviri și ești confortabilă pentru orice condiții climaterice, dar mai ales pentru canicula asta sufocantă.

Vreau să-ți mai spun, că am o datorie față de tine. Am pornit să te cos, dar nu mi-a ajuns răbdare și te-am lăsat într-un coș. Tocmai pentru că știu cât te greu te naști, înțeleg de ce munca de a te crea costă și sunt gata să plătesc atât cât îmi cere o meșteriță atunci când mă îndrăgostesc de tine și vreau să te iau cu mine acasă.

Mă întristez când văd cum mulți te confundă cu bluze florate pe care le numesc ii, mă întristez când oamenii nu-și dau silința să te cunoască în profunzime. Aș vrea ca cei care te îndrăgesc să poată face diferența, să deosebească o ie autentică de un kitch, să știe că ești creată din altiță, încreț, râuri. Dar cred că trebuie să avem răbdare și neapărat dorință ca să nu lăsăm lucrurile să meargă de la sine. Ci să ne implicăm, să educăm, sa ne luminăm.

Iată de ce, pe 24 iunie, de la miezul zilei, ne adunăm în inima orașului Chișinău. Ne punem câte o ie și ieșim în stradă ca să-i facem pe oameni să-și întoarcă privirea, să se întrebe ce se întâmplă, să le rămână un gând despre ie în memorie. Tot mai multe femei vin să te cinstească în fiecare an la OSPĂȚUL SÂNZIENELOR. De mai bine de 4 ani, vin tot mai mulți tineri la FESTIVALUL IA MANIA, să se laude, să cumpere sau să învețe să coase o ie. Iată că avem o Sărbătoare a Portului Popular, pe care o vom sărbători pe 26 iunie. Suntem pe calea bună.

 Dar cel mai mult, dragă Ie,  îți mulțumesc pentru că mă inspiri. Pentru că ai venit în viața mea la un moment când îmi căutam rădăcinile. Iar datorită ție mi le-am descoperit și le-am înțeles. Am în mine sânge ucrainean, polonez probabil, dar și românesc. Cunoscându-te , am înțeles că pot iubi și înțelege alte popoare și alte tradiții  și că diversitatea este o bogăție și o virtute.

De ziua ta, te îmbrac, te port, te laud și astfel te cinstesc, pentru că în această lume grăbită și trecătoare, rămâi unul dintre puținele lucruri frumoase care nu se trec. Pentru că fiecare din noi, cei care te iubim, avem grijă, prin propriul exemplu și prin fiicele noastre, să te ducem mai departe.

LA MULȚI ANI, LA BLOUSE ROUMAINE!

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Olesea 24 June 2016 at 16:22

    Datorita ,,ospatul sinzienelor” mi-a venit dorinta de a coase o ie, exact aceeasi stare cind mi-am dorit sa-mi concep copilul!

  • Leave a Reply