De-ale mele, DIN INIMĂ BRANDURI DIN MOLDOVA

ECATERINA PASCENCO –  FEMEIA CARE NE ÎNCALȚĂ CU BUN GUST

Am încălțat sandalele din piele oranj, cu talpă groasă, de culoare albă și am făcut câțiva pași în ele. Sunt perfecte, ușoare, comode, din piele moale, gata să-ți îmbărțișeze piciorul și să rămână pe el cât mai mult timp. Am încercat și o pereche de balerini. Sunt minunați. Apoi, o pereche de ghete. Din nou, aceeași senzație. Încălțăminte foarte comodă și modele rupte din revistele de modă, iar prețurile – incredibil de accesibile!

Olsa Shoes este noua mea descoperire plăcută printre brandurile locale. Gata! În Moldova te poți încălța comod, modern și accesibil. Ați remarcat că în primul rând am scris comod? Pentru că de acest principiu se ține Ecaterina Pascenco, creatoarea brandului Olsa Shoes. Nu au încălțăminte pe tocuri, în magazin veți găsi încălțari pentru viața cotidiană, deci confortabile, dar și foarte proaspete ca și model.

La începutul anilor 90 soțul Ecaterinei a decis să deschidă o cooperativă de producere a sandalelor pentru copii. Ecaterina a intrat în activitate doar după nașterea celei de-a doua fiice. Au împărțit cu soțul obligațiile. El se ocupă de achiziții, ea – de partea creativă.  I-au fost de folos studiile în domeniu. A absolvit facultatea de design vestimentar de la Kiev.

La început nu era prea încântată de modele care se produceau în atelierul familiei. Își dorea ceva  mai colorat, mai frumos, mai cochet, pentru femei. A început să elaboreze modele noi. Să înfășoare calapodul în hârtie albă, apoi în baza bucăților de hârtie să croiască pielea. Pentru orice model nou de încălțămite întâi este creată mărimea 38. Ecaterina o încalță, o poartă câteva zie, remarcă neajunsurile, apoi începe producția în masă a modelului. Are în garderobă nu mai puțin de 50 de perechi de încălțăminte.

Ecaterina ține pasul cu moda, urmărește revistele de specialitate, merge regulat la expoziții internaționale. A vizitat mai mulți cizmari din Spania, care i-au trădat secretele meseriei. Spania îi place nu doar din motive profesionale. Are o conexiune aparte cu această țară. Petrece destul de mult timp acolo încă de când una dintre fiice își făcea studiile în această țară.

Este absolut convinsă că producătorii locali au un rol nu doar economic în dezvoltarea țării, ci și educativ. Olsa Shoes, de exemplu, vrea să încurajeze femeile să nu se îmbrace pentru ochii lumii, ci pentru propia comoditate. Să coboare de pe tocuri, să fie mai practice, mai chibzuite în ce privește de confortul lor personal, dar, totodată, să rămână cochete.

Am înțeles din discuția noastră că stau de vorbă, în primul rând, cu o mamă care tânjește tare după fiicele sale. Olga și Alexandra locuiesc în străinătate. Ele se fac vinovate de denumirea brandului Olsa Shoes.

Când vine vorba de fiice Ecaterina se schimbă la față. Zice că tot timpul a pus familia și copiii pe primul plan. Acum că au ales străinătatea își stinge dorul de ele pe skype. Se mândrește cu Alexandra, care face medicină în Olanda și cu Olga, care este specialistă în resurse umane.

Este convinsă că părinții care le oferă copiilor lor prea multe beneficii materiale, educă niște trântori. Dragostea pentru copii se manifestă în alte lucruri, precum  o educație de calitate, comunicare sănătoasă, cultivarea pasiunii pentru lecturi, călătorii. Din asta se formează bunul gust și o personalitate interesantă.

De Moldova o țin rădăcinile. O mai țin cei 25 de angajați care depind de bunăstarea companiei.

10 lucruri despre Ecaterina Pascenco

Afacerea cu încălțămintea a fost pornită de soțul Ecaterinei acum aproape 20 de ani, dar brandul Olsa Shoes s-a născut abia în 2015

Ecaterina merge anual la Expoziția de tălpi și calapoade din Milano

A absolvit designul vestimentar la Kiev

Olsa Shoes nu produce pantofi pe tocuri

Olsa Shoes și-a primit numele de la Olga și Alexandra, cele două fiice ale familiei Pascenco

Spania este țara în care Ecaterina petrece mult timp

Toate modele noi Olsa Shoes se fac întâi pentru mărimea 38 pe care o poartă Ecaterina

Fiecare sezon Olsa Shoes înseamnă minim 30 de modele noi de încălțăminte

Nu-i place să petreacă timpul în bucătărie

În curând vor deschide un magazin nou. Olsa Shoes vor putea fi cumpărate pe Kogălniceanu colț cu Pușkin.

 Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii), și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Comentarii

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply olesea 11 August 2016 at 01:29

    Buna ziua! Unde putem gasi la moment incaltmintea Olsa Shoes?

    • Reply nataalbot 25 August 2016 at 08:39

      La Zorile sigur puteti gasi.

    Leave a Reply