Ziua Națională a Vinului în Moldova, cu fiecare an, devine un eveniment din ce în ce mai interesant și mai bine organizat. Din anul trecut, sărbătoarea nu se mai organizează doar în PMAN. Fiecare vinărie încearcă să ademenească vizitatorii cu diverse oferte, program special și promoții. Din fericire, oamenii sunt tot mai dispuși să iasă din Chișinău ca să descopere țara, să meargă pe la vinării, să susțină producătorii autohtoni. Iar vinăriile se simt tot mai amenințate de concurență, ceea ce le face să depună tot mai mult efort pentru a-și mulțumi clienții. Mai pe scurt, suntem pe calea cea bună de descoperire, valorificare a resurselor locale și de creștere a calității serviciilor.
Grație proiectului #EuVindinMoldova, am mers și eu vara aceasta,prima dată, la Vinăria Asconi. Știam de ei doar din auzite. Vinurile Asconi nu le veți găsi în supermarket, doar prin vinoteci și restaurante, dacă au patroni elevați, care cunosc aceste vinuri și le comandă.
E aproape de Chișinău (doar 18 km de la Aeroport), ușor de găsit (sunt multe indicatoare pe traseu). Complexul tutistic este încă în proces de construcție și amenajare. În curând vor avea deschise pentru cazare case tradiționale, cu acoperiș din stuf. Chiar și fiind încă în construcție, restaurantul funcționează iar atmosfera de la Asconi îți amintește cât de frumos, simplu și cu gust trăiau buneii noștri.
Au o sală de evenimente, unde mirii vin să își sărbătorească nunțile, iar părinții să își cinstească cumetrii.
1. La Asconi trebuie de mers pentru atmosfera de acolo. Sunt o serie de trăiri pentru care cuvintele sunt de prisos. Mergeți să aflați despre ce tac eu.
2. La Asconi te duci ca să te satur de tulburel și, totodată, să participi la înregistrarea unui record național de degustare a tulburelului. Băutura asta de fapt, ar trebuie să devină un brand național precum e izvarul sau țuica. Are o viață scurtă, dar e atât de veselă.
3. La Asconi te duci pentru că fac mâncare bună, foarte bună, adevărată, generoasă și gustoasă, fix ca la mama acasă. De Ziua Vinului au un meniu special, un combo din mai mule feluri de bucate + o sticlă de vin și toate astea la 300 lei/persoană.
4. La Asconi te duci pentru că vor avea artizani de la care ați putea cumpăra suvenire și obiecte pentru gospodărie.
Vor avea olari cu ulcioare și căni de lut, vor avea meșteri care confencționează opinci, lemnari, pielari. Veți putea participa la un atelier de olărit. Iar dacă veți dori, un cuplu de danstori vă va aștepta la un atelier de dans tradițional, între 13 și 16.00
5. La Asconi trebuie de mers pentru că au program bun în ambele zile, cu muzică haiducească și cu artiști excelenți: Nicolae Glib, Ștefan Vodă, Adrian Ursu și Alex Calancea Band
6. Iar luni, după ce se termină toată nebunia asta, trebuie de mers la Asconi pentru că vor oferi zeamă gratis celor care vor veni între 16 și 18 la vinărie.
Și pentru că luni e o zi grea, veniți să vă scoateți stresul cu o zemușoară cu tocmagi de casă, în liniștea satului Puhoi, unde veți auzi doar cum toarce gazda locului.
Acum că v-am povesiti cum stau lucrurile, poftiți niște informații utilitare:
1. Ziua Vinului la Asconi se organizează timp de 2 zile, 1 & 2 octombrie
2. Preț bilet – 100 lei/pers/zi
Biletul include 1 sticlă de vin Sauvignon Blanc cadou, excursie prin vinărie, degustare de 15 tipuri de vin, o cană de tulburel pentru a participa la record, concert live
3. Transport gratuit celir care vor prezentara biletul cumpărat la standul Asconi din PMAN
No Comments