EU VIN DIN MOLDOVA

#EUVINDINMOLDOVA – VINURILE DIN ”POIANA” LUI BUDDHA

Vinăria Poiana, din satul Ulmu, reprezintă acea generație de vinificatori, cu viziuni proaspete și inovatoare, care au început să apară din ce în ce mai mulți în Moldova. Le pasă de vin, de cifre, de afacere, dar cred că, în primul rând, le pasă de protecția mediului înconjurător, de energia cu care se face vinul, de mâncare sănătoasă, de cultivarea viței de vie cu minim sau deloc intervenție de pesticide, de protecția solului. Într-un cuvânt le pasă de sustenabilitate.  

Poiana este o vinărie privată, care a luat naștere într-un loc despre care nici nu ai crede că se fală în Moldova. Acolo ne-au primit cu multă căldură, ne-au servit cu vinuri și colțunași de casă și ne-au invitat să mai revenim când vinăria își va deschide lar ușile pentru vizitatori.

 

În inima Codrilor Moldovei, la circa 30 km distanță de capitală, în localitatea Ulmu, în mijlocul unui luminiș al pădurii, cu o priveliște ce taie răsuflarea, este amplasată „Vinăria Poiana”. Filosofia acesteia este să valorifice și să prezerveze resursele naturale unice din zona codrilor seculari în care este situată vinăria.

Pe podgorie, împreună cu primăriile satelor Ulmu și Horodca, a fost creată o zonă delimitată de eco areal. Aici vița-de-vie se cultivă ca pe timpurile vechi, păstrând tradițiile milenare, renunțând la pesticide și îngrășăminte chimice. Vinul este creat cu multă pasiune, iar secretul acestuia sunt strugurii copți sub razele generoase ale soarelui și colectați manual în miez de toamnă.


Principiile agriculturii naturale sunt aplicate și în grădina de legume, unde se cultivă roșii, castraveți, ardei, dovlecei și alte ingrediente, potrivite pentru o gustare din produse crescute chiar aici, pe pământul Ulmului și în condiții ecologice.


Vinăria „Poiana” atrage nu doar prin vinurile bune, dar și prin peisajul unic, care inspiră și dă naștere legendelor. Valea în care se află vinăria este numită „Valea lui Buddha” și este un punct de atracție pentru practicanții de yoga. Tot aici, a fost filmat și unul dintre cele mai cunoscute filme produse în Republica Moldova – „O șatră urcă la cer”, regizat de maestrul Emil Loteanu.


Deocamdată, de acest loc misterios din Codrii Ulmului se poate bucura doar echipa vinăriei, dar în curând „Poiana” își va deschide porțile pentru vizitatori, care vor avea posibilitate să savureze natura, aerul, gastronomia tradițională delicioasă și, bineînțeles, vinurile remarcabile „Poiana”.

VEZI AICI VIDEO DESPRE COMBINATUL DE VINURI ”CRICOVA”

VEZI AICI VIDEO DESPRE CHATEAU VARTELY DIN ORAȘUL ORHEI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ASCONI DIN SATUL PUHOI

VEZI AICI VIDEO DESPRE SUBTERANELE DE LA MILEȘTII MICI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ETCETERA DE LA CROCMAZ

#EUVINDINMOLDOVA  este realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply