Voi când ultima dată ați pășit prin Găgăuzia? Cam puține ocazii ne aduc în sudul Moldovei, nu-i așa? Poate odată cu dezvoltarea vinăriei Kara Gani, vom avea un motiv convingător să mergem până la Vulcănești ca să gustăm din ospitalitatea găgăuzilor și mai ales din vinurile lor?
Numele vinăriei „Kara Gani” înseamnă în limba găgăuză „neamul Gani” – din care se trage familia lui Gheorghe Cerven. În cinstea strămoșilor, în gospodărie la „Kara Gani” este amenajat un mic muzeu, unde sunt adunate lucruri cu valoare istorică și sentimentală, care au aparținut membrilor familiei.
Pasiunea lui Gheorghe pentru producerea vinului a fost moștenită de la bunici, treptat devenind o afacere de familie. În prezent „Kara Gani” este înregistrată în Registrul Vitivinicol și este membru activ al Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova, fiind dotată cu echipament modern german – linie de prelucrare a strugurilor „Scharfenberger”, unitate de refrigerare, recipiente din oțel inoxidabil – strictul necesar pentru a produce în fiecare sezon până la 30 de tone de vin de calitate.
Pe cele circa 10 hectare de podgorii proprii familia cultiva soiuri tehnice europene precum Chardonnay, Sauvignon, Aligote, Muscat, Cabernet și Merlot, iar recent s-a plantat si 1,5 ha de viță de vie de soi autohton, strămoșesc – Feteasca Neagră.
Turiștilor care ajung în aceste locuri le este propus un tur al zonei, care include monumentul istoric al bătăliei de la Cahul și Valul lui Traian, urmate de vizitarea podgoriilor și vinăriei „Kara Gani”. Aici musafirii sunt întâmpinați cu mâncăruri tradiționale găgăuze: șurpa, sarmale, dolma, kavarma, gozleme și degustare de vinuri roșii „Kara Gani”, care au devenit o legendă a locului.
VEZI AICI VIDEO DESPRE COMBINATUL DE VINURI ”CRICOVA”
VEZI AICI VIDEO DESPRE CHATEAU VARTELY DIN ORAȘUL ORHEI
VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ASCONI DIN SATUL PUHOI
VEZI AICI VIDEO DESPRE SUBTERANELE DE LA MILEȘTII MICI
VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ETCETERA DE LA CROCMAZ
VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA POIANA DIN SATUL ULMU
#EUVINDINMOLDOVA este realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.
No Comments