Pe mine, colaborarea cu Pomușoarele Moldovei, începută anul trecut, m-a făcut să redescopăr aromele și gusturile acestora. Zmeura, coacăza, murele, agrișul, afinele sau goji le consider acum o bogăție locală, pe care nu o conștietizăm și încă nu știm să o ambalăm drept o carte de vizită locală. Acum, când am ocazia să compar pomușoarele noastre cu cele de peste ocean, realizez că diferența este foarte mare între copt de soare și copt în camioane, crescut local sau importat, ieftine, multe și dulci sau scumpe, puține și fără gust.
Un alt lucru minunat este că, în Moldova aproape fiecare om are acces la gustoșenii locale chiar în propria grădină, ceea ce în țări civilizate deja este un lux. În schimb, noi nu le avem proaspete și locale în sezonul rece. Și atunci salvarea noastră este congelarea pomușoarelor sau transformarea lor în dulcețuri.
Recunosc, nu am avut până acum nici ocazie, nici dorință și nici nevoie să fac dulcețuri pe iarnă. Procesul prea anevoios și îndelungat mă făcea să mizez pe răbdarea mămicai și pe câteva borcane de dulceață puse de ea în valizele noastre.
Așa că atunci, când Dr Oetker mi-au propus să exprimentez cu un produs de-al lor, folosit la prepararea dulcețurilor și care ar transforma fructele proaspete în dulceață în maxim 15 min, din curiozitate am zis să-l testez.
Eram tare grăbită, aveam multe întâlniri în acea zi, dar maică-mea mi-a zis că e ultima zmeură din grădină și dacă vreu să fac ceva cu ea, acum e momentul, altfel o culege și dispare imediat, la câte guri sunt în casă. M-am trezit pe la 7.30, am adunat-o de prin ascunzișurile grădiniii noastre, cam 1 kg, și am adus-o în casă.
Și acum, atenție! Urmează cel mai interesant. Am luat 2 linguri de zahăr (din cele 500 g cât se cuvine la 1 kg de pomușoare) și le-am amestecat cu un pachețel de Gelfix. Ce este Gelfix? O pectină naturală, extrasă din fructe, care odată amestecată cu pomușoarele, contribuie la transformarea lichidului din ele în jeleu și, respectiv, la prepararea rapidă a dulceții. Deci nu mai trebuie să o fierbeți mult timp, pentru a se evapora siropul din ea.
În plus, probabil știți, la dulcețuri se pune mult zahăr, ca să contribuie la caramelizarea sucului din fructe. Or acest produs reduce și cantitatea de zahăr folosit. Odată presurat Gelfix și cele 2 linguri de zahăr peste zmeură, am amestecat bine și am așteptat exact până la primul clocot.
Apoi, imediat am introdus restul zahărului, am amestecat bine și am așteptat primul clocot. După asta, exact 5 minute au trecut și gata! Eu știu că poate părea o șmecherie. Nici mie nu-im venea să cred. Am răsturnat dulceața în borcane, încă era puțin lichidă, și am lăsat-o pe noapte.
Imediat a doua zi, la micul dejun am deschis un borcan de dulceață, pentru a-l degusta. Avea consistența unui confiture francez, avea culoarea aprinsă a zmeurii și gustul minunat.
După 2 dejunuri consecutive am golit primul borcan. Restul le mai ținem, pentru că a fost ultima zmeură. Voi testa Gelfix cu următoarele pomușoare. Sunt curioasă cum ar ieși dulceață de agriș, pregătită la fel de rapid.
No Comments