Acest articol este tradus din limba engleză pentru a permite răspândirea unor informații utile printre toți cei care încă mai manifestă scepticism, ironie sau ignoranță față de această pandemie. Articolul a fost completat în unele segmente cu informații relevante pentru cetățenii Republicii Moldova.
Da, este rău
Nu panica, dar nici nu neglija avertizările organelor de sănatate publică despre Coronavirus. Concluzia la care s-a ajuns este că răspîndirea virusului ar fi putut fi împiedicată sau, cel puțin, încetinită drastic cu cîteva săptămîni în urmă, ceea ce nu nu mai este realistic astăzi. Chiar dacă măsurile din China ne-au oferit timp pentru ca să ne pregătim, noi l-am risipit. Actualmente suntem în faza de pandemie, care va fi urmată de repetiții sezoniere ale bolii. Repetițiile virusului vor putea fi evitate din momentul în care vom dispune de un vaccin, care ar putea fi produs peste 18-24 de luni, dacă avem noroc.
Nu este o gripă banală. Nici în cel mai bun caz.
Organizația Mondială a Sănătății estimează o mortalitate medie (media pe toate grupele de vîrstă) de 3.5 %. OMS a monitorizat și analizat un număr mare de date și a luat în considerare și cazurile de infecții asimptomatice. Este general acceptat că persoanele din categoria de vîrstă 60+ ani și cei cu maladii cronicii, sunt cei mai expuși.
La începutul epidemiei, erau presupuneri că cifra de 3.5 % va fi o supra apreciere, însă noi informații apar și sunt analizate, iar această presupunere nu diminuează. Statisticile sud-coreene sunt cele mai optimiste din lume, cu 0.7% cazuri fatale de COVID-19.
Trebuie însă de luat în considerare că populația ddin Coreea de Sud este mai tânără decât în alte țări și spre deosebire de SUA, a luat măsuri la apariția primelor cazuri de infectări. Succesul sud coreenilor se datorează transparenței autorităților publice, suportului și disciplinei din partea cetățenilor, dar și a sistemului de testare ”drive-through”. În cazul testării ”drive-through” oamenii vin cu mașina, rămân în mașină pe durata efectuării testului, completează un formular despre simptome și despre deplasările recente. Asistentul medical situat în afara vehiculului ia probele mucoasei nazale și ale gâtului. Probele sunt apoi transmise la laborator. Acestă metodă de prelevare a probelor a permis sud-coreenilor efectuarea a mai mult de 380 de probe pe zi. Autoritățile coreene spun că aceasta este cea mai importantă lecție pe care doresc să o comunice lumii, deoarece astfel lucrătorii medicali sunt mai protejați, procesul de colectare a probelor mai efficient, iar pacienții din spital nu sunt mai expuși viruslui.
Pentru majoritatea oamenilor, infectarea are ca rezultat o îmbolnăvire relativ ușoară, dar extrem de contagioasă – astfel se răspîndește virusul. Unii însă pot fi afectați foarte puternic. Italia raportează că 10% din cazuri au nevoie nu doar de spitalizare, dar și de servicii de terapie intensivă, precum și ingrijire timp de 3-6 săptămîni. Această situație e precară.
Să ne concentrăm pe ce e mai important
#FlattenTheCurve # DiminuațiCurbaÎmbolnavirilor
Multă speculații au avut loc despre “adevărata” rată a îmbolnăvirilor. Noi însă ne aflăm doar în faza inițială a pandemiei și avem nevoie de ani pentru a face o estimare corectă. Dar știm că mortalitatea este între 0.5% și 4%, iar acest interval este cel mai justificat motiv pentru a instaura acțiuni de prevenție la o scară largă, decisive și imediate. Mai întâi de toate, prioritatea este să micșorăm curba epidemiei, astfel încât sistemul medical să poată face față situației, dar și să dăm suficient timp cercetătorilor pentru dezvoltarea vaccinurilor și tratamentelor.
Strategiile sistemului de protecție publică
Personalul medical din toată lumea este pe baricade. Ei pot fi ajutați prin măsuri ale guvernelor precum interzicerea manifestațiilor și adunărilor de mai mult de 100 de oameni. Autoritanismul este nefast pentru a controla pandemia, pentru că reduce transparența și încrederea dintre cetățeni și stat, precum și capacitatea de a lua măsuri eficiente. Măsurile draconice determină oamenii să ascundă infectările de autorități și să înrăutățească pandemia. Din punct de vedere statistic, este aproape imposibil ca Rusia și Turcia să declare atît de puține cazuri, iar această opacitate dăunează.
Speranță există. Tu și responsabilitea ta este speranța
Poți ajuta, urmând cât mai conștiincios recomandările autorităților. Cu cât mai devreme luăm precauții, cu atît mai multe veți vor fi salvate. Nu pierde speranța. Soluția este să ramânem calmi și să focusăm pe împiedicarea răspândirii virusului. Îndemnați și pe cei apopiați să facă la fel.
O mărturisiere din Beijing:
“Distanțează-te de teama și isteria care ar putea lovi localitățile tale. Fii înțelept, dar nu permite precauției să fie o scuză goală pentru a ignora oamenii din jur. Alege generozitatea în loc de isteria cumpărăturilor alimentare exagerate. Iar in zilele cu adevărat grele, sau după prea multe știri triste, pune muzica și dansează. Celebrează bunătatea. Bunătatea există, iar tu o poți cataliza. ”
Următorii pași explică cum să o faci corect.
Instrucțiuni de urmat
Spălați-vă pe mâini
Spălați-vă pe mâini cel puțin timp de 20 secunde cu săpun și apă caldă. Unele forme ale virusului pot persista timp de 9 zile pe suprafețe din metal, sticlă sau plastic. Cercetările recente arată că virusul poate supraviețui pînă la 4 ore pe suprafețe de cupru, pînă la 3 zile pe plastic și oțel inoxidabil și pînă la 24 ore pe carton. (Informația urmează se fie actualizată când vor fi disponibile mai multe informații despre modalitățile de decontaminare).
Suprafețele pot fi decontaminate dacă le ștergem timp de 1 minut cu o soluție de 62-71% de etanol sau cu peroxid de hidrogen cu concentrația de 0.5%. Virusul rezistă mai greu la temperaturi superioare la 30°.
Aceeași cercetare a determinat ca gelurile cu o concentrație de 80% etanol sau 75% 2-propanol sunt eficiente. Cu toate acestea, nu exagerați cu utilizarea gelurilor antibacteriene. La școală, la universitate, la lucru, la restaurant spălați-vă pe mâini cu săpun. Folosiți gelurile dezinfenctante doar când nu aveți acces la un robinet cu apa și săpun. De asemenea, nu goliți farmaciile de soluții de etanol de 80%. Aceste soluții sunt necesare în spitale pentru a proteja personalul medical, deci de interes public. Spălați-vă pe mâini!
SARS-CoV-2 are o membrană dublă din lipide (grăsimi). Săpunul dizolvă aceste grăsimi, membrana virusurilor este distrusă, iar virusul este inactivat.
Ieșiți la plimbare, dar evitați locurile aglomerate. Păstrați distanța!
Păstrați distanța de minim 2 m de alți oameni, atunci când ieșiți după produse alimentare sau până la poștă după pensie.
Slujbe bisericești la radio și tv > Slujbe în curtea sau în interiorul bisericii
Evitați atingerea icoanelor, mânerelor, butoanelor – surse sigure de transmitere a virusului.
Jogging > Fotbal
Filme acasă > Cinema
Eventimente în exterior > eventimente în clădiri
Evenimente mici > evenimente mari
Comandă produse online > cumpără produse în magazine
Prăjituri individuale de sărbători în loc de tort. Nu suflați lumânarea de pe tort pentru a evita proiecțiile de salivă.
Limitați vizitele fără urgență la doctor
Evitați vizitele la spital dacă ele nu sunt urgente.
Anulați călătoriile neesențiale
Acest virus poate începe încet și accelera rapid. Dacă ești departe de casă când se înrăutățește, stai departe de sistemele sociale (familie, prieteni) și fii aproape de sistemele de stat, care te vor îngiji și ține sătul. Chiar dacă ramâi sănatos, ai putea fi nevoit să stai în carantină. Carantina este în cel mai bun caz plicitisitoare, iar în cel mai rău caz înseamnă cheltuieli neprevăzute și condiții neconfortabile de trai. Riști să te infectezi chiar dacă ești atent.
Faceți rezerve de alimente și lucruri esențiale: Responsabil și Organizat
Cumpărăturile masive cauzate de panică pun presiune suplimentară pe sistem. Din acest motiv este inutil de făcut cozi la magazine și piețe. Stând în rând cu o mulțime de oameni doar veți agrava răspândirea virusului. Mergeți la cumpărături când e mai puțină lume. Cumpărați puțin mai mult decît aveți nevoie, dar nu goliți rafturile. Alți cetățeni tot au nevoie de produse alimentare. Să reacționezi exagerat sau să nu întreprinzi nimic sunt două extreme neproductive. Să fii pregătit înseamnă să acționezi prudent, rațional și cu măsură. Trebuie să avem grijă ca resursele să rămînă disponibile pentru cei mai vulnerabili.
Simptomele intestinale ale coronavirusului sunt extrem de rare, și nu există nici un motiv de făcut rezerve exagerate de hîrtie igienică acasă. Cumpărați de ce aveți nevoie. Lăsați restul produselor pentru alți concetățeni.
Lucrați de acasă
Nu oricine are posibilitatea să lucreze tot timpul de acasă. Poți însă întreba conducerea companiei sau departamentului în care lucrezi dacă poți lua laptopul sau acte acasă pentru a minima riscul de infectare. Dacă ai posibilitatea să stai acasă, fă-o. Aceste măsuri vor micșora volumul de muncă al doctorilor, a polițiștilor și a altor angajați publici.
Fiți un bun tovarăș de gripă
Găsește un/o amic/ă de gripă, cu care vei anticipa o eventualitate de infectare. Decideți cum veți avea grijă de copii, de persoanele apropiate ce au nevoie de îngrijire specială, de animalele de companie.
În special dacă trăiești singur/ă și în eventualitatea unei carantine, este foarte important să vă sunați persoanele apropiate regulat, să faceți planuri cum vă puteți procura alimente și medicamente în cazul unei îmbolnăviri. Întreabă pe cei apropiați și pe vecinii vârstnici de ce au nevoie și înceracă să îi ajuți.
Limitați interacțiunile sociale
Reduceți la maxim interacțiunile sociale. Înlocuiți-le prin comunicarea digitală. Dacă planificați o nuntă sau un alt eveniment mare, aveți unele sfaturi la această pagină: https://twitter.com/figgyjam/status/1236997165626478593
În contextul în care economia are de suferit din cauza la SARS-Cov-2 și, luând în considerare faptul că organizarea nunților este scumpă, este probabil mai rezonabil de amânat celebrarea pentru vremuri mai liniștite.
Menține casa curată
Mențineți-vă casa curată și dezvoltați o rutină pentru când te întorci de afară. Încercați să rezervați un colț la intrarea casei unde să vă scoateți încălțămintea, paltonul, fularul, etc.
Spalăți-vă imediat pe mâini, imediat după ce v-ați descălțat. Dacă lucrezi în zone de risc (spitale, case de bătrîni) spală-ți hainele imediat și usucă-le la cea mai mare putere a caloriferului, sau la soare.
Lăsați scrisorile, pachetele, cumpărăturile cîteva ore fără să le atingeți. Încercați să decontaminați alimentele care intră în casă (spală fructele legumele cu apă clocotită).
Ai grijă de alții
Fiți buni unul cu altul și spijiniți oamenii în situație vulnerabilă. Tu ești probabil tânăr și sănătos, dar o persoană de 80 de ani, sau un tânăr, care a avut recent o intervenție chirugicală la inimă se află în grupa de risc. Acești oameni au nevoie de a fi protejați și încurajați.
Anulați întâlnirile și evenimentele. Poate faptul că tu anulezi o întrevedere nu va salva vieți, dar faptul că fiecare-și anulează întâlnirile salvează vieți. Acțiunea colectivă e unica și cea mai bună metodă. Călătoriile răspândesc virusul.
Definește o zonă de carantină la tine în casă dacă ai posibilitatea
E bine dacă poți rezerva o cameră pentru cazul în care cineva se îmbolnăvește și trebuie izolat. Pregătiți în acea cameră câteva conserve și produse pe care persoana bolnavă să le poată consuma fără a fi nevoită să interacționeze cu cei sănatoși. Din motivul insuficienței de măști pe piață, dați masca persoanei bolnave. Este o măsură mai eficientă pentru a-i proteja pe cei sănătoși.
Transmiteți informații din surse de încredere
Oamenii de știință și instituțiile internaționale postează informații actuale pe rețeaua de socializare Twitter. Pe Facebook sau pe alte rețele de socializare efectul telefonului stricat predomină. Informațiile directe sunt cele mai relevante și nu cele interpretate de zece ori.
Asta demonstrază seriozitate și sporește credibilitatea. Doar astfel limităm dezinformarea care la rândul ei creează panică sau indiferență. Sună un prieten și povestește ceea ce ai aflat din surse verdice. Fii rațional și nu da crezare oricărei speculații. Ai mai multă influență asupra oamenilor pe care îi cunoști personal decât crezi.
În această perioadă dă-ți silința să demonstrezi, explici și încurajezi spălatul pe mâini corect copiilor. Menține-ți unghiile tăiate, pentru că virusul se poate instala acolo foarte confortabil. Evitați purtatul inelelor și ceasurilor, sau curățiți-le regulat. Dezinfetați ecranele telefoanelor mobile, tastaturele, mânerele ușilor.
Ce trebuie de evitat
Nu aștepta să vezi cum situația evoluează
Nu sta inactiv.Nu există avantaje în a rămâne pasiv. Trebuie să diminuăm acum și împreună curba îmbolnăvirilor.
Nu îți atinge fața
Virusul pătrunde cel mai ușor în organism atunci când ne atingem fața. E greu de evitat, or deseori o facem instinctiv. Din această cauză anularea adunărilor publice este eficientă, astfel reducem riscul de a contacta virusul prin contactul cu alte persoane. Nu vă atingeți fața, fiți vigilent, mai ales primăvara, în perioada alergiilor de polen.
Fii vigilent față de speranțe false și “remedii-miracol“
Fii înțelept cu propriul corp. Este probabil că în această perioadă unele companii oportuniste vor încerca să-ți monetizeze frica. Nu cumpăra produse care speculează că te vor proteja sau lecui. Fii precaut față de cei care afirmă că granulele, uleiuiurile esențiale etc. i-au ajutat.
Din cauza faptului că majoritatea cazurilor evoluează relativ ușor, prognoza este că mulți oameni se vor însănătoși fără o intervenție farmaceutică. În loc să cauți remedii miraculoase-dubioase, mai bine alimentează-te sănătos. Fă sport, odihnește-te suficient și încearcă să-ți menții echilibrul psihologic.
Nu asista la adunări publice
Istoria ne dă nenumărate lecții și dovezi că anularea evenimentelor publice e o măsura eficientă.
În imaginea de mai sus observăm că într-o pandemie de gripă în 1918, Philadelphia a organizat o paradă și a încercat să mușamalizeze numărul de infectați. Orașul St. Louis a intrezis adunările publice. Nu fiți Philadelphia în cazul pandemiei! Învățați din experiența din 1918. Nu evitați doar adunările mari, dar și pe cele mici.
Nu acumula măști
Lucrătorii medicali au o mai mare nevoie de măști pentru a ne oferi asistență medicală. Dacă lucrătorii medicali vor fi în pericol, vom fi toți în pericol. Măștile nu sunt cea mai eficientă metodă de a ne proteja. O personă poate face greșeli, să nu poarte masca corect: să o poarte pe perioade lungi de timp, caz în care masca se umezește de la respirație și eficiența filtrului împotriva particulelor virale scade (cicra 30 min). De asemenea, purtatul măștii crește probabilitatea că iți vei atinge fața. Recapitulăm că prin atingerea feței virusul penetrează în corp, iar masca ne ajută în special cînd e la îndemâna oamenilor din spitale.
Evită strângerile de mâna
Nu vă îmbrățișați. Nu vă sărutați. Salutați-vă fără contact. Fiți creativi. Un zîmbet poate înlocui o strângere de mână.
Nu atinge suprafețele publice
În ascensor folosiți încheieturile degetelor pentru a apăsa pe butoane. Deschideți ușile împingîndu-le cu șoldul. Folosiți coatele pentru a deschide mânere ușilor.
Daca sunteți bolnav
Stați acasă. Contactați 112. Telefonați doctorii / Serviciul de sănatate publică înainte ca sa vă porniți prin transportul public sau policlinici și să răspândiți virusul. Linia verde a Agenției Naționale pentru sănătate publică 080012300.
Nu dezinformați
Oamenii tind să exagereze, și mai pot crede speculațiilor. Fiți vigilenți!
Nu fiți neglijent/iresponsabil
Nu e doar probelema ta, e problema tutror. Demonstraază responsabilitate socială. Oamenii care mor de COVID-19 suferă nu doar fizic, dar și emoțional, de izolare, distanțare de familie, în carantină. Nu trebuie să permitem asta. Să fim responsabili și empatici.
Nu discrimina semenii/concetățenii veniți din zone de risc
Virusul ar fi putut apărea de oriunde. Fii empatic față de oamenii care vin din zonele de risc. Nimeni nu e pregătit de această pandemie, trebuie să lucrăm împreună pentru ca să evităm consencințe grave.
Informați-vă, dar nu urmăriți știrile obsesiv
După ce ai luat toate măsurile de precauție, citește o carte, gătește ceva gustos, sună oamenii dragi. Foloște timpul ca să faci ceea ce demult vroiai. Suntem toți in acestă situație. Aveți grilă unul de altul!
Despre autoare
Autoarea acestui articol este Julie McMurry. Autoarea a obținut Masteratul în sănătate publică de la Universitatea din Londra pentru Igienă și medicnă tropicală. A lucrat în 2000-2010 la dezvoltarea vaccinelor de Tuberculoză și HIV. Actualmente este profesoară și cercetătoare la Universitatea de stat din Oregon. Este directoarea grupului de modelare computerizată a bolilor genetice rare. Julie McMurry a decis sa colecteze informațiile esențiale despre noul virus, pentru a lupta cu știrile false și dezinformarea.
Traducere : Nicoleta Dahnovici, Ana-Maria Pojoga, 16.03.2020
Nicoleta Dahnovici e o studentă la inginerie medicală (https://www.linkedin.com/in/nicoleta-dahnovici-b79b38b9/)
Ana -Maria Pojoga este o tânăra artistă specializată în design grafic (https://www.behance.net/pojogaana-maria aici îi puteți vedea proiectele și arta)
Vrem ca toți cei dragi nouă, care nu vorbesc fluent engleza, să aibă acces la informații viabile. Toate sursele și declarațiile din aceste articol sunt citate. Vă rugăm să respectați acest efort, să nu îl discreditați prin speculații și dezinformare, să nu provocați panică. Noi suntem responsabile doar de traducerea versiunii originale și ținem să menționăm că nu suntem profesioniste, o facem voluntar și din intenții dezinteresate. Nu reprezentăm nici o instituție sau grup politic.Suntem deschise la critică pozitivă și corectări. Nu ne judecați dur.
Original la adresa https://www.flattenthecurve.com/#look-beyond-yourself
No Comments