În copilărie, părinţii mei nu au făcut abuz de educaţie religoasă în casa noastră. Acum înţeleg că am avut noroc în a fi lăsată să aleg între religie şi credinţă. Ştiu,unii, mai religioşi aşa, vor începe să comenteze: se vede că nu eşti umblată la biserică, aşa îţi trebuie pt toate necazurile tale şi bla..bla.bla…Niciodată în viaţa mea, aşa neumblată la biserică cum sunt, nu am putut să mă bucur de durerile altora, nu am atentat la bucuriile altora şi nu am judecat un om care credea într-o altă divinitate decât a mea.
Părinţii mei s-au rupt de ţară, au venit la oraş ca să-şi croiască o viaţă mai bună şi nu au mai avut timp să mă tunchească cu dogme bisericeşti. Fiind mai măricică, le mulţumesc mult pentru asta.
“Tatăl nostru” l-am învăţat de la bunica. Tot cu bunica am fost prima dată în viaţă la sfinţit, în noaptea de Paşte. Era foarte frig, erau multe femei îmbromodite, şuşotindu-se despre tot felul de noutăţi de prin sat, având la picioare coşuri cu o grămadă de mâncare. Se sfinţea vin în sticle de plastic, cu dopul deschis,se sfinţeau ouă roşii care mai apoi se mâncau o săptămână. Oamenii aruncau cu banul peste tot, în speranţa că Dumnezeu are ochi pentru fiecare leu pus în poala preotului.Trecea întîi unul cu ligheanul, apoi altul, apoi preotul. Şi de fiecare dată curgeau leii ca din robinet. Copil fiind, veneam acasă cu o sumendenie de întrebări. Eu nu înţelegeam multe lucruri. Mi se păreau lipsite de orice raţiune detalii pe care le observam acolo, dar bunica mea nu lăsa loc de explicaţii. Aşa trebuie, aşa vrea Domnu, aşa se face din moşi strămoşi. Am încercat de numeroase ori să citesc Biblia. Chiar şi în cele mai dificile momente, aşa cum mi se recomanda. N-am putut. Aş fi o ipocrită să spun că asta ar trebui să fie neapărat cartea de căpătâi a unui om bun. Iar ipocrizia este un păcat.
Nu pot înţelege condiţiile pe care le impune biserica noastră pentru ca să poţi avea o întîlnire cu Dumnezeu. Să nu intri în pantaloni. Să-ţi pui batic pe cap. Să nu cumva să intri cînd ai ciclu, să pupi icoanele pupate de sute de buze, să înghiţi vinul din linguriţa care a intrat în atâtea guri. Mi se pare groaznic când preotul cunună mai multe cupluri concomitent sau când botează copiii de parcă ar fi la strungul de botezuri, unul după altul. Mi se par prea ne binevoitoare femeile care muncesc pe lângă biserică. Nu cred că este normal în timpul slujbe oamenii să se gândească oare când mai repede se va termina, pentru că ajung să fie sleiţi de oboseala după ore în şir stând în picioare, sufocându-se şi inhalând aromele la atâtea corpuri şi paltoane scoase de la naftalină. Nu mi se pare normal să aprind o lumânare, să o fixez în preajma unei icoane, să ezit un pic, ca în clipa imediat următoare să vină o slujitoare a bisericii, să-mi stinga lumânarea şi să o arunce în ligheanul cu alte lumânari care vor merge să fie topite pentru a se face unele noi.
Şi cred că verbului a judeca i s-a dat o conotaţie mult prea negativă. A judeca înseamnă a chibzui, a-ţi pune mintea în mişcare. De ce e greşit să-ţi pui mintea în mişcare? Ca să nu-ţi pui prea multe întrebări?
Astăzi voi sări peste obiceiurile creştin-ortodoxe de a petrece omul în ultimul drum. Nu ştiu dacă mai există vreo religie pe pâmânt, ale cărei tradiţii, legate de petrecerea unui suflet în cealaltă lume, să fie atât de traumatizante pentru cei dragi rămaşi în viaţă. Aveam senzaţia că tot ce urmează după tragedie, din punct de vedere al tradiţiilor este să mai provoace o tragedie, să mai frângă un om. Chinurile respectării acestor tradiţii uneori erau mult prea mari şi îndelungate. Acesta este un capitol aparte din viaţa mea. Azi nu. Nu azi voi atinge tema.
Mesajul meu nu are ca scop clătinarea unor munţi sau minţi. Mesajul meu nu este nici unul răutăcios şi nici războinic. Dumnezeu nu are adresă. Şi nici carne şi oase. Dumnezeu nu are nevoie de BMW luxoase şi nici de manageri care să-l administreze corect.Dumnezeu este putere divină şi tot de ce are nevoie e să-i laşi un loc în inima ta. Asta nu are vreo legătură nici cu bisericile, şi nici cu preoţii. Dumnezeu se materilizează prin fiecare dintre noi. De aceea, el poate să se numească diferit, să arate diferit, să se manifeste diferit. Condiţiile de bază a existenţei sale sunt acceptarea,toleranţa, iubirea şi iertarea. Nu conferinţe de presă, instigare la ură şi propagandă politică. Dar mai ales, nu un business scutit de taxe, ajuns să pună ultimatumuri în faţa legii.
67 Comments
Esti o fiinta foarte profunda. Iti impartasesc ideiile si te felicit ptr articol. E trist cand vezi tot mai multa lume axata pe religie (cea, care mie personal nu imi inspira decat frica, supunere, pacat). In credinta lucrurile stau altfel, acolo tu esti intr-o uniune cu Dumnezeu, in iubire, smerenie, rabdare, bunatate….si lista ar continua. Din pacate putini isi atribuie credinta, majoritatea alearga sa imbratiseze religia.
Nata, articolul asta mi-a dat fiori… Sunt ABSOLUT solidara cu tine. Absolut cu majuscule pt ca citind articolul aveam senzatia ca ai expus exact gandurile si ideile pe care le am in minte de ceva vreme, mai exact de cand parerea parintilor si a bunicii nu mai prezinta o piedica pt a judeca (sau a analiza logic). Am pomenit de bunica pt ca ea este persoana care confunda religia cu credinta, dar care m-a facut pe mine sa fac diferenta intre ele. Cand a decedat cealalta bunica a mea, eram eleva in clasa a 11-a si am intrebat-o pe bunica daca este necesar sa port doliu…(pe atunci inca nu judecam), iar bunica mi-a zis ca doliul este in suflet si nu in haina… Acum, insa, de fiecare data cand merg sa o vizitez, ea nu ezita sa-mi spuna ca m-am indepartat de Dumnezeu, nu ma mai merg la biserica etc, iar eu ii zic: “bunica,Credinta este in suflet…” ;si pt moment ea nu are un contraargument.
Multumesc pt articol.
Toti egali in fata lui Dumnezeu-toti diferiti fata de Dumnezeu. Nevoia de identificare implica dogma-nevoia de individualizare implica cultul.Un cult metamorfizat in diferente, pentru a se regasi in egoizmul alimentat de zbuciumul cotidian; ne pierdem in detaliu neglijand esenta. O rugaciune din suflet-o rugaciune “citita” . Cel mai mare obstacol: exemplul/vecinul?
Creierul incearca o insiruire logica si distribuire a elementelor din jur conforme cu perceptiile personale insusite de-a lungul timpului. Daca fiecare si-ar exclama individualitatea intr-o perceptie personala ca fiind general valabila am avea 7 mlrd de religii. Pentru a sti de unde vii: folosesti traditia, pentru a sti ce faci: folosesti religia, pentru a sti unde vrei sa ajungi: folosesti credinta.
“Exprimati-va mai simplu si oamenii va vor intelege” – p.3, cap.7, alin 13, psalmul din noaptea de luni spre marti
P.s. religii pot fi cite vrei, macar si cite fire de iarba, important e sa nu se propage ostentativ si sa nu instige la violenta
important e sa nu fie confundata dogma cu traditia.Traditia poate devia de la dogma pe cand reciproca nu e valabila. Sper ca a fost simplu.
Fara credinta-care presupune comuniunea trupului cu sufletul intru dragoste, nu exista un rost. Putini sunt cei care merg la biserica pentru a simti si asta datorita lipsei educatiei dogmatice. Este rezultatul unei limitari : sub forma de datini, obiceiuri. Perceptia generala: “Daca fac asta-primesc asta”. Merg pentru ca trebuie/merg pt ca simt.,etc
P.S: este mai simplu sa-i vorbesti Lui decat oamenilor.
p.s: “Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă” Ar.Boca
mdaaa.. am citit articolul si am ramas cu impresia ca ai scris exact ceea ce gandesc si eu..
afara e secolul 21 dar lumea mai crede in povesti cu zmei… si inteligentza nare nimic comun cu asta. trist…
atata timp cat exista credintza intr-un prieten imaginar, vor exista razboaie si terorism. raspunderea pt ele va apartine si voua.
DRAGA NATA,
dragi cititori ai acestui blog.
Intr-adevar, multe sunt discrepantele dintre CREDINTA si MANIFESTAREA EI prin TRADITIILE BISERICESTI.
Ma tem ca ne vom lupta cu morile de vant, incercand sa schimbam un comportament emotiv, bazat pe dogmele care nu intotdeauna sunt nascute din CREDINTA VIE.
Eu va indemn sa ne orientam spre trairea noastra, interna, si sa ne exteriorizam aceasta traire prin fapte care ne-ar place in primul rand noua insine – si cu siguranta atunci ele vor fi bineplacute si DOMNULUI (indiferent de numele lui in diferite religii!!!!!)
DRAGOSTEA este ingredientul care ne ajuta sa mergem pe calea cea buna!
In Biblie, Sf Apostol PAVEL, explica ce este DRAGOSTEA.
Sotul meu a versificat aceasta parabola:
De aş grăi în limbile puterilor cereşti şi pământeşti,
Având Cuvântul vieţii şi Duh stăpânitor,
Văpaia dragostei curate în slove dacă nu zăreşti
Făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
Şi de aş fi proroc, cunoscător a toată taina şi ştiinţa
Descoperind enigma în cer şi pe pământ,
Mutând grămezi de munţi cu propria credinţă,
Iar dacă dragoste nu am – nimic nu sânt.
De-aş împărţi averea mea la toţi săracii lumii,
Iar trupul meu să ardă-n foc ce mă sfinţeşte.
În slava mucenicii să cuceresc cununii,
Iar dacă dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
O dragoste curată răbdare multă are
Şi-n inimă deschisă nimic nu pizmuieşte,
Cu toată lumea este binevoitoare,
De laudă se ascunde şi, deci, nu se trufeşte.
În simplitatea ei ea nu gândeşte răul,
Fiind nedreptăţită, nu arde de mânie.
Nu caută de sine, mereu alină dorul
Şi cuviinţa ei etern rămâne vie.
Nicicând ea nu se bucură de nedreptate,
Ci bucuria ei în adevăr îi este.
Smerit cu inima le suferă pe toate,
Pe toate ea le crede şi binele doreşte.
Nădejdea ei se întăreşte-n suferinţă,
Şi rabdă cu tărie răutatea toată.
Puterea dragostei e-n propria fiinţă
O dragoste curată nu cade niciodată!
autor: Romeo Cemirtan după I Corinteni 13, 1-7.
Biserica ortodoxa in Moldova a fost compromisa de prima linie ce contacteaza cu credinciosii – preotii de rind din biserici. Oamenii se simt tot mai inconfortabil in contact cu biserica. Nu credinta ortodoxa a impus dogmele timpe, ci preotii mediocri.
Un om fără religie e ca un pește fără bicicletă.
Edward Murphy
da eu de cand spun despre imormantari…pe mine m-au marcat, dar mai precis mi-au creat traume psihologice pe viata…cu toata ca am peste 25 ani dar si acum ma ingrozeste gandul ca o sa trebuiasca sa mai fiu pusa in situatia cand sa merg la imormantari. Bunelul meu la care am tinut atat de mult a murit 7 ani in urma, si de atunci de cate ori l-am visat doar in cosmaruri 🙁 totul din cauza acelor 3 zile..de dupa…de traditie :((((
Iti impartasesc groaza. Cand aveam 15 ani am mers la o ruda indepartata ‘la mort’. Cand am intrat in camera cu sicriul, femeia care il veghea m-a rugat sa stau putin cu mortul ca trebuie sa mearga undeva. Credeam ca trebuie sa stau la capul mortului, si stand o haba de vreme, am apasat cu degetul pe fruntea lui si s-a afundat putin! M-am speriat ingrozitor, si acuma tin minte senzatia ceea oribila!
Alta experienta horror tine de vegherea mamei mele. Pentru ca ma stiau tare de fire, rudele mi-au spus c-o voi veghea eu. Stand asa langa sicriu, am observat ca a inceput sa-i curga un firicel de sange din nas. M-am ingrozit, dar m-am aplecat spre fata ei sa vad daca nu cumva era inca vie. E clar ca nu era, dar o visez si acum dupa ani de zile. O visez spunandu-mi ca noi am ingropat-o de vie.
http://www.imdb.com/title/tt0145531/
un film mai vechi cu ideea expusa in articol..
si de ce sunt asa putini oameni in jur, macar cu astfel de convingeri..
si inca ceva: nu e mai putin igienic sa pupi icoana decat faptul ca intri intr-un lacas care se numeste bussines. Majoritatea fac teologia pentru un trai mai bun…si nu pentru a zamasli ceva tainic intre El si el. Exista preoti buni si rai, exista profesionisti buni si prosti. Diferiti si toti egali.Pe pamant diferiti-in cer egali. Fiecare isi alege calea.
multumesc,Nata.
Hristos a înviat! Am fost educată sa nu judec oamenii după religia lor ci după faptele care le fac. deci pot să mă consider o persoană tolerantă care are credinţa in suflet. ea sta milostivă acolo fără să ceară taxă pn chirie sau orice altceva…
tocmai am citit si eu articolul….. nu stiu sa zic daca e bun sau rau. cert e ca am ajuns sa citesc biblia de 2-3 ori, si multe lucruri practicate in biserica ortodoxa nu sunt in concordanta cu normele biblice….. si aici “de vina” e traditia, pe care multi o considera de multe ori mai importanta decat invatatura biblica. si acesta de multe ori duce la conflicte sau chestii de genu.
este una din cele mai bune postari, de care am luat cunostinta, anume la acest capitol atat de “traditional” la moldoveni…., felicitari…
Ceea ce deduc din acest articol este ca Nata ca si multi altii confunda religia si credinta cu perceptia ignoranta a multora a ceea ce este religia si credinta… Am avut ocazia sa aud diverse argumente pro- si contra practicilor pseudo religioase , care sunt luate drept canoane si traditii bisericesti..Asta cred ca pe multi ii duce pe drumul cautarilor in secte si alte grupari… Citim putin si judecam din ceea ce intelegem doar – asta e problema ! Biblia o poti citi doar daca vrei sa intelegi ceea ce ai in tine, ce poti deveni , ceea ce a fost distilat in timp din cele mai luminate minti, ceea ce iti poate aduce starea de pace in suflet si dragostea de oameni. Iar practicile ignorante … oamenii le creaza si le multiplica. Nu au nimic in comun cu credinta. Ganditi mai mult si nu le copiati si astfel nu vom avea ceremonii de cununie caraghioase, nunti penibile, parastase si inmormantari traumatizante. Cultivati-va si veti avea marea satisfactie sa purtati lumina in suflet si sa vedeti lumea prin alta optica decat cea a nihilismului.
Fariseii lîngă zei se încălzesc.
Trag din pipă mulţumiţi de loc ales.
Pipăiesc din cînd în cînd ce au cules
prin minciună –
Banii sună!
Îi adună
Combinatul de furtună,
de război.
Murim noi,
Muriţi şi voi,
Mor naivi şi dîrji ca leii
Soldăţeii…
…lîngă zei se încălzesc fariseii…
(Otilian Alinescu)
Dacă lăsăm la o parte e corect/incorect ce scrii în articolaş, apoi primul lucru care se cere de spus – e imposibil să răspunzi la subiect în cîteva propoziţii şi doar bazîndu-te pe “cum consider eu” şi “mi-a venit în cap”. Subiectul e prea complicat pentru a răspunde la el pe seama a cîteva gînduri răzleţe, care apar întrîmplator în capul unei doamne, fie ea chiar şi foarte frumoasă. Ca să nu mai zic că subiectul este de o responsabilitate şi importanţă enormă (ca creştin eu zi că e cel mai important şi responsabil), de aceea mă miră uşurinţa şi superficialitatea cu care arunci “argumente”.
Subiectul acesta a fost de atîtea ori discutat şi materiale (scrise de oameni care şi-au dedicat întreaga viaţă lui Dumnezeu), care dovdesc că (folosind această divizare pe care o invoci) credinţă şi biserica este un tot întreg, imposibil de separat, că chiar mi-e jenă să intervin şi să iniţiz o discuţie la temă. Vă zic doar una: nu fiţi atît de categorici, lăsaţi măcar o portiţă deschisă şi admiteţi macar cît de puţin că aţi putea greşi, şi dacă cu adevărat credeţi în Dumnezeu, atunci rugaţi-vă sincer să vă deschidă vouă ochii, să ne deschidă şi nouă ochii; rugaţi-vă şi pentru slujitorii bisercii să fie mai buni şi să devină cu adevărat un exemplu pentru toţi creştinii. Doamne ajută!
Mi se pare că s-au gresit adresele. Eu nu prea am chef sa ma rog pt slujitorii bisericii….Asta e ceea ce invata ei sa faca pt noi. Apropo, cit frumos sau frumoasa sunteti daca acest detaliu in privinta mea vise pare atit de important
n-ai chef sa te rogi pentru slujitorii bisericii, dar ai chef să tori murdărie şi răutate peste biserică. Atunci fă ce consideri că trebuie să faci, Dumnezeu ne-a dat liberatea să decidem, dar nu uita că orice nu am face ne asumăm consecinţele. Dacă preoţii fac rău – vor răspunde, nu-ţi face nici grijă; dacă noi le facem – vom răspunde.
DRAGA REGARD, da-mi un indiciu de ce a trebui sa ma rog pentru slujitorii DE AZI A BISERICII? Atunci, cand slujitorii bisericii agonesesc imobile, isi fac businessuri, se plimba cu jeep-uri luxoase se odihnesc in locuri luxoase isi mingiie pintecul cu bunatati si multe alte chestii lumesti, si toate astea din taxele luate de la sarmani, atunci, cand o slujba de inmormintare costa o pensie, cand o lumanare costa 2 lei, cand un preot vine acasa sa faca rinduielile si si are tupeul de fata bisericeasca sa apostrofese sarmana bunicuta, ca nui convine pomana, atunci cand slujitorii bisericii transforma ALTARUL IN CAMPANIE ELECTORAL SI EI SUNT PRIMII, CARE IMPART CRESTINIII IN BOIERI SI SLIGI, ORI CUM NUMESTI DUMNEATA FAPTUL, CA “BOSI-I” DE LA GUVERN , PARLAMENT SI PRESEDENTIE STAU LA SLUJBE APROAPE, CA IN ALTAR. IAR CEI, CARE VIN SI DAU ULTIMUL LEUT BISERICII IN TURMA, OARE NU SUNTEM TOTI EGALI IN FATA DOMNULUI? de ce sa ajuns la faptul, ca Dumnezeu ii iubeste mai mult pe cei, care dau bani mai multi bisericii, oare cine a influentat acest fapt, nu cumva slujitorii bisericii? Sa uitat, ca omul vine la biserica sa se roage pentru iertare de pacate si mintuire, dar nu pentru demonstrare de grosime a portmoneului! CUM E POSIBIL INTR-O TARA CU ATATEA PENSIONARI, INVALIZI, ORFANI CAPUL BISERICII SA-SI SCHIMBE HAINELE, DE PARCA AR FI LA DEMONSTARTIE DE MODA, CUM E POSIBIL SA SE BAGE ATATA BANARIT PE ATRIBUTICA AURITA (ASTA II PLACE LUI DUMNEZEU?), CUM E POSIBIL SA SE BAGE ATATA BANARIT IN LUXUL CARE ESTE LA PATRIARHIE, CUM A FOST POSIBIL DIN BANII ENORIASILOR SA SE CONSTUIASCA HOTELE DE CAPRIANA SI CINE ARE ACCES IN ACELE IMOBILE, VRE-UN SARMAN CUMVA, ATI VAZUT CU CE JEEPU-RI SE PLIMBA CEI DE LA MANASTIRILE, CARE AU FOST RECONSTRUITE PE BANIII CETATENILOR, CA SA NU MIA ZIC AICI DE UNELE “POFTE TRUPESTI” A FETELOR BISERICESTI, DE COMPORTAMENTUL UNOR PREOTI, CE SA INTIMPLAT CU TIPUL, CARE A FACUT SPECTACOL CU CONCUBINA SI SA LUAT LA HARTA CU POLITISTII, CARE ESTE SUMA, PE CARE O INCASEAZA UN VIITORSLIJITOR DE BISERICA, PENTRU A PRIMI UN LOC SI CARE ESTE SUMA , PE CARE O DAU LUNAR FETELE BISERICESTI MAI MARILOR…cHIAR NU VEDETI CATI CETATENI SAU INTORS CU FATA DE LA BISERICA NOASTRA CRESTIN ORTODOXA, UITATI-VA CATA LUME SE DUCE LA IEGOVISTI, EVANGHELISTI, CRED CA ASTA ESTE UN INDICIU, CARE AR TREBUIE SA PUNA IN GARDA SLUJITORII BISERICII SI AR FI BINE SA LE DEA DE GINDIT, CA INTR-O BUNA ZI AU SANSE SA FIE CU LACASELE GOALE, ESTE UN INDICIU, CA ESTE NEAPAT NEVOIE SA SE SCHIMBE CEVA IN COMPORTAMENTUL SLUJITORILOR BISERII…AICI TIN SA MENTIONEZ, CA NICI INTR-UN CAZ NU ZIC, CA ABSOLUT TOTI SLUJITORII SUNT ASA, SUNT SI FETE BISERICESTI IN FATA CARORA MERITA SA TE INCHINI, SA-TI DESCHIZI SUFLETUL SI SA ROGI IERTARE, DAR SUNT PREA PUTINI..
@regards
Confunzi noțiunile. Credința, religia și biserica sunt lucruri diferite. Credința poate exista și fără celelalte două, iar biserica e nonsens fără religie.
@regards
Rugăciunea e o invenție a religiei, care insinuiază pe nedrept că suntem vinoveți de păcate mortale încă de la naștere, ne face să ne simțim vinovați toată viața, dar ne dă și o ”soluție”, nu prea eficientă în timpul vieții, dar o probabilă iertare după moarte – rugăciunea. E o metodă de a-i ține sub control pe credinicioși și de a-i manipula.
Păcatul nu e altceva decât un sinonim al vinovăției, infracțiunii. Să nu uităm că vechiul testament e o istorie, dar și o lege a evreilor antici. Unica lege care funcționa în acele timpuri. Încălcarea legii însemna infracțiune, care la ei se numea păcat. Or, acum noi avem legi moderne, constituție etc. Preoții se supun și legilor ”lumești”, ce fățărnicie, dar continuă să ne dogmească cu legile evreilor antici, având universala ”soluție”: rugăciunea. Ingenioasă soluție, nu?
Cu adevărat liberi (în limitele legilor moderne) sunt ateii.
@Sergiu, şi ce spui tu nou? Tu repeţi în alte cuvinte ceea ce a spus Nata Albot. V-am spus nu am de gînd să intru în discuţii cu voi, fiindcă faceţi nişte afirmaţii infantile. Cu plăcere aş discuta, aş încerca să vă aduc argumente, dar am convingerea că voi nu aveţi nevoie de asta. aşa că tot ce voi spune va fi profanat de voi, şi nu am de gînd să arunc mărgăritare înaintea porcilor (e o figură de stil, nu mă refer la voi). Dacă aţi dori sincer să aflaţi adevărul, l-aţi căuta şi sunt sigur că l-aţi găsi. Dar dacă n-o faceţi, eu ce pot să vă dau?
Uite, tu zici că credinţa nu este sinonim cu biserica şi religia. Sfîntul Apostol Pavel (Cel care a scris unele capitole din Noul Testament) şi mulţi alţi sfinţi părinţi zic că nu poate exista credinţă fără Biserică şi că credinţa şi Biserica sunt de o fiinţă. Păi pe cine să cred eu, pe tine şi pe Nata sau pe Sîntul Apostol Pavel?!
Zici că rugăciunea a fost inventată “de religie” (cred că singur n-ai îneles ce ai zis, dar trecem peste asta). Păi însuşi Iisus Hristos ne învaţă cea mai importantă rugăciune – Tatăl Nostru. Vezi Noul Testament, Iisus asta ne îndeamă să facem – să ne pocăim prin rugăciuni. Iisus se roagă după cina cea de taină, Iisus se roagă pe cruce, fiind răstignit (de către noi prin păcatele noastră). Şi pe cine să cred eu, pe Iisus sau pe Nata şi pe tine?
Întrebările sunt retorice, nu am nevoie de “ce cred eu”-urile voastre, nu mai intru pe acest blog. Vă las în plăcerea voastră de sine.
chiar n-o sa mai intri? iti vom duce dorul
Iată că am intrat 🙂 am scris mesajul de mai sus pînă a-i răspunde lui Z.M., şi am revenit în speranţa că Z.M. a indicat satul în care se află.
Dacă îmi veţi duce dorul, atunci cu voia Lui, ne vom reîntîlni. Sper că motivul reîntîlnirii va fi altul decît cel care m-a făcut să scriu comentariile de azi… Mă voi întrista din nou să văd cum se loveşte în preoţi şi biserică. Mă întristează şi mă doare aceasta, le fel de mult cum mă întristează şi mă doare cînd văd cum unii preoţi greşesc, fiindcă prin ambele situaţii se loveşte în Dumnezeu. Iertare dacă v-am supărat cu ceva…
Hristos a înviat!
Avem libertatea să aderăm la religia dorită!!!!! Libertatea care pe unii îi face conştienţi de pericolul neascultării Poruncilor, iar pe alţii — să se mulţumească cu viaţa confortabilă şi stabilă. Avem libertatea să alegem religia care ni se potriveşte, care nu va solicita efort sau sacrificiu…
Da, Dumnezeu vrea să trăiască în inimile noastre, dar după Cuvîntul Lui, Biblia, Cartea care nu poate fi înţeleasă decît cu prezenţa credinţei sincere şi dorinţa de a trăi după voia Lui.
Întrebare retorică: poţi iubi pe cineva din tot sufletul dacă nu-l cunoşti??? atunci cît de adevărată este afirmaţia “Îl iubesc pe Domnul, dar nu înţeleg Cuvîntul Lui”????
Băbuțele de la țară iubesc pe domnul, dar îl cunosc oare? Mă tem că doar din auzite, de la preot? Câte dintre ele au citit biblia?
Da , nam știut ce părere are Nata, o credeam cu ceva minte mai luminată, dar se vede că întră și în politica bisericească. Eu unul nu sunt de acord cu multe din biserică dar să critici atît de dur nu este de competența ta dragă Nata. Eu unul te-aș sfătui ca înainte de a scrie asfel de lucruri să ceri un sfat a unui preot educat cu școală , cu o experiență de viață trăită mai mult ca Dumneata și să-i fezi și faptele lui și anume părintele Pavel Borșevskii. Este un om minunat și cred că ar trebui să stai la sfat cu el și vei înțelege multe răspunsuri pe care nu le-ai aflat de la bunica ta sau de la mama ta. Mă gîndesc dacă bunica ar auzi ce spui cum sar simți ea ce cuvinte dă nepoata din ea. Cer iertare dragă Nata dacă te-am ofensat cam dur, dar tot Dumneata ai spus în emisiunea ta Sare și Piper că :de critică să nu fugim că ea ne întărește și învățăm să ne ascultăm unul pe altul. Te admir ca personalitate și te urmăresc cu mare plăcere. Dar tema cu biserica și tot ce depinde de ea nu ar trebui să comentezi că nu-ți stă bine unei persoane ca dumneata care se vede că ai ceva și acel ceva să nu-l pătezi cu astfel de fapte. Te rog să mă ierți încă odată de comentariul meu.
Și acum vreau să-ți spun că eu unul urăsc mult tot ce ese murdar din biserică și vina nu este a biserici dar a conducătorul acestei instituții și dacă bateți cu comentarii asupra biserici a credinții Ortodoxe nu faceți și voi discriminare după cum vă observ să sunteți împotriva discriminări. Bateți persoana care conduce instituția ca să se corecteze sau să-și ia randeaua de pe tron ca să vie o persoană cultivabilă , corectă, blîndă, milostivă, etc. Trebuie să cultivăm oameni în așa instituți cum este biserica pentru a da o moralitate corectă și să fie un exemplu și pentru întreaga societate. Biserica niciodată nu a fost contra unei democrații sau a face rău în societate Ci din contra a dat și dă oameni valoroși cu înțelepciune și rațiune. Eu după cum am mai spus condamn tot ce ese rău sau care pătează imaginea bisericii, și anume biserica dar nu altceva. Da este regretabil că așa persoane ca Markel, Vuluță, Cibric, și M.Vladimir și toată gașca lor pătează voarte grav biserica lui Hristos.
daca taceai filosof ramineai…
Da așa este , dar dacă și Dumneavoastră tăceați și mai mare filozof erai, așa că luați și unele pietre peste cap cu părere de rău. Îmi pare rău că vă lovesc imaginar în persoana frăției tale.
Dmitru, ai observat ca cei care se bat cu pumnul in piept ca sunt religiosi si ca din urma lor rasare iarba sunt cei mai putin toleranti. N-ar trebui sa fie invers? Si ai mai observat ca cei care au pareri similare cu ale Natei, seamana fericire in jurul lor?
Pentru ca a fi om bun este cea mai minunata religie!
ce sa zic….cu înmormântările sunt de acord că sunt exagerate si cu botezurile cu 90 de cumătri și cu cununiile la mănăstiri.Dar cu statul in picioare la biserică nu prea sunt de acord că până la urmă stai 3-4 ore (pu mine este o atmosferă puțin relaxantă),că într-un club stai si noaptea întreagă țopăind și tot nu te dai bătut și mai înduri și miros de țigară 🙁
Tradițiile care sunt acum la biserici au fost create inca din antichitate pentru a îmbogăți pe cineva sub pretextul că așa vrea d-zeu,asta știm…
Doamnă/domniţă, nimeni nu-ţi va cere nici un ban la biserică, de ce minţi cu atîta răutate şi neruşinare? Dacă vrei şi ai milă, aruncă bisericii cît te lasă inima (cum arunci unui câine o bucăţică de pâine, dacă o urăşti atît de tare şi vezi în ea un câine), dacă nu – stai într-un colţ al bisericii şi roagă-te în pace.
D voastre nu bagati maina in foc pu toti slujitorii ca anu cer bani, veniti la noi in sat, traiesc sub Chisinau si vedeti de cite ori imi trimite preotul slujnicii pe la poarta sa donez bani la reconstructia bisericii. El are 5 ani de cind a venit in sat si si a construit si casa si masina pe spatele credinciosilor da eu cu sotul muncesc in coate si tot la parinti stau. Plus la asta cum pot eu sa ma impartasesc la el daca el a divortat si a lasat 3 copii cu matusca si inca si o mai bocanea pe la sarbatori. Cind ii vad mii sila cu niste burti in fata si cu niste masini de parca ar veni din clanurile mafiote. Biserica la noi a devenit unul din cele mai profitabile bussines uri, in deosebi in unele sate si au pus pe roate scheme de scurgere a banilor din credinciosi. Si cind vad femeile atea naive care nu au alta ocupatie in afara de a merge la biserica si a cersi bani de la credinciosii din sat cica pu intretinerea lacasului da banii merg drept in buzunarul saracului preot mii sila de toata credinta. Am zis ca voi filma odata cu mobilul toate potlogariile care se petrec la mine in localitate si le pun pe net sa se vada adevaratele fete bisericesti. Asa ca nu sariti cu vorba asa convinsa ca nimeni nu cere banii, ca nu de putine ori sta lumea cu mortu pe laita si cauta 1000 de lei sa l ingroape. Da mie cine mi boteza copilul daca nu dadeam 700 de lei?
Nu trebuie să identifici Biserica prin preoti care nu şi fac corect misiunea, oricît de muţi sau puţini nu ar fi. Ştiu că există aşa preoţi, dar eu nu-i găsesc, fiindcă nu-i caut. Preoţimea trebuie să vină din chemare dumnezeiască. Dacă unele persoane vin din chemarea nevoilor trupeşti, atunci vai şi amar de sufletul acestora. Dar nu trebuie să fim noi cei care îi condamnăm, fiindcă vor răspunde înzecint pentru ceea ce fac. Nu uitaţi, că preoţii sunt supuşi ispitelor de zeci de ori mai mult decît noi, enoriaşii. Şi dacă cît de puţin ne doare ceea ce face preotul şi vrem ca ei să fie mai buni, atunci vă îndem să vă rugaţi pentru el, măcar cît de rar puteţi.
Înţeleg problema voastră şi o regret sincer. Spuneţi-mi despre ce sat vorbiţi, şi poate împreună schimbăm ceva spre bine. Doamne ajută!
Da nici nu te îndemn să faci acest lucru, cît de detaliu da este important că sunteți o persoană publică și astfel de gînduri exprimate facpe unii din admiratorii Dumneavoastră să se dezamăgească un pic. Uite dacă par cam îndrăzneți cer iertare, dar totuși te sfătuiesc să plecați la părintele Pavel și stați o oră cu el și vei afla cum ar trebui de promovat și de a scoate în evidență unele gînduri public. Da știu că sunteți supra ocupată dar vei găsi timp și pentru asta și chiar maș bucura să o faceți.
Da nici nu te rog să o faceți , cît privește de impotrtanță este alceva și chiar aș îndrăzni să spun că este important. Dumneavoastră sunteți o persoană publică și astfel de gînduri înșirate cam șterge din imaginea Dumneavoastră și veți pierde puțin . Dar uite dacă par cam Îndrăzneți cer iertare. Dar totuși te-ași sfătui să stați de vorbă cu pă. Pavel și vă asigur că mă veți înțelege și ași fi nespus de bucuros să-l învitați întro emisiune de-a ta. Și nu chemați niște preoți necărturari care nici nu știu măcar a se exprima. Să știți că este un păcat că aducem așa persoane la televiziuni și tulbură mintea unui om care mai are ceva Sfînt în el. Cer iertare.
nu cred ca nivelul de “sfintenie” al unui om tine de cit de des mergi la biserica sau crezi in biserica… credinta in D-zeu si mersul la biserica uneori sunt lucruri foarte diferite…
Nata, sunteti un jurnalist deja renumit, cu o experienta enorma. Mi-e placut sa observ pipaitul minutios al situatiilor, si rafinamentul cu care alegeti accentele, si nu-mi vine sa cred ca puneti ortodoxia in o astfel de lumina. Personal, citesc articolele Dvs. cu placere, dar temele legate de religie imi pare ca sunt clasate precum un copil incapatinat se enerveaza si tzipa in gura mare ca nu doreste sa-si ia masa pe motiv ca jocul la computer e mai interesant :)).
Da, sant deacord, exista preoti care nu au o atitudine duhovniceasca fata de ceea cu ce se ocupa, insa eu am dat de oameni foarte buni care mi-au schimbat impresia despre ortodoxie cardinal, eu fiind un practicant al unei religii induse inainte de schimbarea viziunii mele (n-as vrea s-o numesc ca sa nu trezesc interese, dar personal va raspund daca imi lasati o posta electronica).
nata.albot@jurnaltv.md
Ortodoxia nu se tine pe preotii uscati, precum si fiii superficiali ai oligarhilor care vor totul deodata, fara munca depusa de parinti sa ajunga sa aiba o afacere de succes ca si acestia, care deseori au aere grandioase si care nu cunosc cum s-a ajuns ca parintii lor sa aiba asa o avere si sa reuseasca s-o menajeze cu iscusinta.
Orice pas reusit in timp al ortodoxiei e doar datorita celor care au avut succes in ceea ce faceau. Oamenii nu sant prosti, multimea migreaza spre cel ce are putere in ceea ce face si spune, si mai devreme sau mai tarziu cei ce ramin superficiali devin depopulati. Exact cum un medic rau ramine fara pacienti.
Bravo sunteți de apreciat
Frumos. Ai exprimat in cuvinte ceea ce sustin multi, dar nu au voce sa fie auziti. Of, de cand trebuia…
sunt sigura ca sunt foarte multi care gindesc asa… si eu si toata familia mea gindeste la fel…
Pasionaţii de studiul psihologiei dar şi omul simplu într-un demers de cunoaştere sau autocunoaştere şi-a pus întrebarea: Care este acea capacitate specific umană care facilitează starea de pace şi de linişte sufletească, înţelepciunea, bucuria, entuziasmul, schimbarea, capacitatea de adaptare, depăşirea durerii şi greutăţilor, autoacceptarea şi iubirea necondiţonată faţă de lume?
Este vorba de un nou tip de inteligenţă- cea spirituală- SQ
Inteligenţa spirituală presupune o capacitate de înţelegere profundă a întrebărilor existenţiale. Ea poate fi descrisă ca o profundă conştiinţă de sine în care conştientizăm atît existenţa eu-lui fizic cît şi a unui eu spiritual. SQ este mai mult decît o capacitate mentală a persoanei, ea ne ajută să abordăm probleme legate de semnificaţie şi valori, ne ajută să ne plasăm existenţa într-un context mai larg, ne permite să evaluăm de ce o cale de urmat în viaţă este mai seminificativă decît alta. (Vaughan F )
Inteligenţa spirituală nu este neapărat legată de religie. O religie convenţională oferă unei persoane un sentiment de securitate şi apartenenţă, oferă un spijin social pentru membrii săi dar credinţa religoasă nu garantează un coeficient ridicat de inteligenţă spirituală. Pe de altă parte, în căutarea dovezilor ştiinţifice privind inteligenţa spirituală, cercetările din 1997 ale neurologului Ramachandran şi ale echipei sale de la Universitatea din California remarcă existenţa unei „zone Dumnezeu” în creierul uman. Acest centru spiritual înăscut se află printre conexunile neuronale ale lobilor temporali. În scanările topografice aceste arii neuronale apar iluminate ori de cîte ori subiecţi sunt expuşi unor discuţii cu subiect spiritual sau religios. În relaţia dintre dezvoltarea inteligenţei spirituale şi religiozitate un indvid se poate afla în patru ipostaze:
1. Religios cu SQ înalt- privesc propria existenţă prin doctrina şi valorile religioase, viaţa li se pare ca avînd o semnificaţie şi un caracter sacru şi o sursă permanentă pentru tăria personală cu care străbat existenţa;
2. Religios cu SQ scăzut- religiozitatea se reduce doar la respectarea şi practicarea unor ritualuri şi ceremonii şi nu influenţează dezvoltarea inteligenţei spirituale;
3. Nereligios cu SQ înalt- persoana nu apelează la vreo religie pentru a-şi valoriza existenţa ci se bazează doar pe resursele sale psihologice;
4. Nereligios cu SQ scăzut –persoane vulnerabile la diferite probleme ale vieţii şi conform unor studii mai des predispuse spre boli fizice şi mentale.
Voi in care categorie va incadraţi?
Chiar acum ma uit la Jurnal: o minoră de 12 ani din Negureni s-a spinzurat. Acest copil n-a fost ajutat să-şi conştientizeze existenţa, scopul vieţii n-a învăţat să se respecte, să se stăpînească şi să-şi găsească pacea interioară. Şcoala şi mediul n-au reuşit să-i dezvolte inteligenţa spirituală. Biserica intotdeauna a condamnat suicidul şi anume din acest motiv poate ar trebui să se implice mai mult în educaţie pentru a evita astfel de tragedii.
De ce s-a sinucis biata fetita numai Dumnezeu stie. Poate ca era atacata permanent de “crestini” prea increzuti ca Dumnezeu le va ierta purtarea primitiva, neomeneasca. Ca, aruncand lui popa cativa leuti sau chiar cladind lacasuri sfinte de la temelie pan-la prima predica, vor nimeri 100% in rai indiferen cum s-or purta.
Cand vad cum “crestinii”(chiar si de aceeas religie) se ciomagesc ca prostii, sincer, mi se face greata. Mi-e greata si cand vre-un fan al bisericii ma trage de maneca sa-l urmez de parca el e tatal meu. Stai bre linistit unde stai si nu-mi implea capul cu filosofii pe necerute.
Am observat ca cei prea dusi la biserica sunt si prea plini de rautate. Nu stiu de ce…
Un articol frumos. Încercând să las un comentariu, mi-a ieșit și mie un articol.
http://iongnatiuc.com/2012/04/18/credinta-si-religie/
dar voi reda și aici articolul…
Sunt o persoană care merge la biserică nu pentru a face act de prezență, ori, cum s-ar spune, și religioasă și credincioasă. Citind articolul Natei Albot, recunosc, chinuit de o perioadă de vreme de o serie de întrebări la care nu găsesc răspuns, nu am mai putut să le țin în mine:
1. Împăratul Solomon îndemna să nu ne îngrijim de trup, pentru că Dumnezeu va avea grijă de noi și dădea exemplu florile câmpului care nu se îngrijesc și cât de frumoase sunt. Atunci de ce în predicile lor preoții pomenesc tot mai des “că lumea merge peste hotare, lumea face bani, lumea nu are grijă să doneze la biserică, se zgârcește” și alte chestii. Toate aceste mesaje merg către cele 5 băbuțe care vin duminică de duminică. Slujbele au ajuns la preț de 30% din benzină, lumânările la fel.
2. Ieri urmăream un reportaj la tv precum că preoții au avut întrunire la mitropolie. La ieșire au fost întrebați ce au avut la masă. Episcopi, monahi și alți preoți de rang mănăstiresc au vorbit de “răcituri, miel fript”. Eu de mic copil am știut că în mănăstire nu se mănâncă carne ori de când am crescut s-a schimbat rânduiala în mănăstirile noastre?
3. Se spune că “fă ce zice preotul, nu ce face el”. Dar pentru mine preotul e un exemplu. E un model demn de urmat. Alături de părinți, de bunici, de profesori. Ceea ce a făcut Episcopul de Bălți nu se poate numi model demn de urmat, care s-a aliat cu comuniștii (biserica a condamnat comunismul, declarându-l crimă/păcat) împotriva statului, care instigă la violențe și proteste, care merge la întrunirile lor, la fel precum i-a lăsat pe comuniști să vină la întrunirile preoților.
Eu voi continua să merg la biserică, dar nu aici, mai mult în România, unde trăiesc. Eu voi continua să cred în Dumnezeu. Doar că mă simt dezamăgit un pic – am crescut cu istoria despre Daniil Sihastrul, cu cărțile părintelui Cleopa în care se spunea că Episcopii și Mitropoliții umblau umili, fără o tonă de medalii pe piept (a se vedea pastorala de Paști a Mitropolitului Vladimir), fără nu știu ce mașini (fețele bisericești își puneau saci cu cenușă în cap și mergeau să se roage în pustiu). În cărțile alea se vorbea de pomană, dar dai atât cât de ține sufletul, ori, prețurile serviciilor bisericești au crescut exagerat de mult (sunt de acord să crească, dar nu în ritm cu barilul de petrol). În cărțile alea se vorbea de bogăția patriarhilor, dar era bogăția sufletească, erau cărțile pline de înțelepciune și învățătură ce le lăsau ei, nu de camioanele cu mere pe care le trimiteau peste hotare (Episcopul de Bălți) sau de castelele construite prin taiga (Patriarhul Moscovei). În cărțile alea eu citeam că mitropoliții sfătuiau domnitorii țării, dar era spre binele țării, nu spre implicare și influență politică (Patriarhul Moscovei îl apără și binecuvântează pe voronin). Și exemplele pot să continue la infinit.
Important este ca și voi să credeți mai departe, să nu fiți dezamăgiți. Știu că este greu, cu atâtea kitch-uri și atâtea adaptări, dar biserica nu ar trebui să se adapteze chiar după toți și după fiecare. Și eu, ca și voi, am senzația că Biserica nu mai e demult cea despre care ne vorbesc Sfinții Părinți și ai noștri strămoși că ar trebui să fie.
p.s. În avionul care a adus Focul Haric la Chișinău am impresia că se regăseau mai mulți laici, demnitari de stat, foști comuniști înflăcărați decât fețe bisericești. Mi se pare inutilă prezența ministrului agriculturii.
p.p.s. Toată presa a răsunat de faptul că deplasarea la Ierusalim s-a făcut din pomana prim-ministrului. Domnule Filat, în momentul în care ai intenția ca toată țara să știe că din banii tăi s-a adus focul, aia e lăudăroșenie, nu pomană din bani munciți în sudoarea frunții.
Bisericile din Olanda se inchid http://www.eurotv.md/stire-bisericile-din-olanda-se-inchid
Excelent articol !
of subiectul religiei e atit de “fierbinte”. La mine sotul e ateist insa niciodata nu am incercat sa ii impun sa creada in ceva sau sa incerc sa il schimb. Fiecare crede in ce vrea sau nu crede de loc, atit timp cit e un om bun si nu face lucruri rele nu vad nimic rau.
Referitor la inmormintari…cita dreptate ai. Nu pot sa zic ca e o placere sa mergi la o inmormintare peste hotare pentru ca pierderea unui om drag e la fel peste tot, insa ritualurile din MD te dau pe spate. Si le place la moldoveni sa cheltuie bani si sa imprumute numai ca sa nu vorbeasca lumea…e prea intrata in singe traditia aceasta ca sa o schimbe cineva, dar poate incetisor cu timpul se va schimba ceva.
“Crede” si Nata, dar si batranica care a mers sa sfinteasca raciturile de Pasti si are grija sa poarte toti basma pe cap in biserica. Oricum si-ar explica crezul – “toleranta, iubire, iertare” – au credinta ambele.
Partea a doua a textului postat – sistemul de norme din Biblie. si de ce credinta ar depinde de acest sistem? credinta Natei care se cere libera de normele sistemului religios e mai sincera decat cea a babei de la sat?
In Timpul recent este un interviu cu un preot din Chisinau, care fiind intrebat despre bogatia preotilor a zis: Apostolul Pavel a raspuns sa-l bateti cu pietre pe acel preot care va cere bani.
Nu am stiut.
Tot acest preot zicea ca lumea nu cunoaste si nu citeste Biblia. Dar discuta mult despre subiectul religie in societatea contemporana.
Recunosc ca nu am citit Biblia demult. Dar imi voi face timp sa o citesc. E un cod de norme care exista de mii de ani cu cea mai “recenta” “modificare” adusa “doar” 2000 de ani in urma. E un fel de cod genetic pentru civilizatia umana. Si nu zic de cladiri, temple, drumuri pavate sau canalizatie – astea vin pe urma. Baza sunt normele privind relatiile inter-umane, salvarea comunitatii umane in orice conditii de cataclism.
A fost si Roma. Dar au venit si hunii. Si istoria e ciclica. Si e nevoie de un cod care sa fie de capacitatea de a face “restart” civilizatiei umane, pastrand aceeasi esenta a relatiilor inter-umane.
Si nu cred a fi suparatoare sau depasite normele privind restrictiile de a intra in biserica in timp de ciclu, obligatia de a te prezenta la preot daca ai eruptii pe piele,etc etc. Pentru ca plasez aceste norme cu 2-3 mii ani in urma si vad alte circumstante. Sau 100 ori 1000 ani inainte si poate – nu da Doamne – tot alte circumstante, cand va fi nevoie de ele.
Codul se cere pastrat, stiut intergu, inteles. Si aici e functia preotilor cel putin. Desi incearca si batrana de la sat sa o faca. (Aici imi aduc aminte cuvintele unui mare filosof roman privind credinta babei de la sat si valoarea ei…)
Am scris si eu ce cred; desi nu tot, ca si astfel e prea lung)
Bravo Nata!!! Admir curajul tau de a spune lucrurilor pe nume!!! da, eu cred in Dumnezeu cu toata fiinta mea, ma rog Lui in fiecare seara sau minut in care pot si vreau, cred in bunatate, in ceva Divin ce ne asteapta…DAR ! nu cred in Biserica, in unii oameni care merg duminica de duminica intr-acolo si se roaga si se pare ca sunt buni , dar de indata ce ies dupa poarta incep a vorbi murdar, birfesc, sunt rai si uita de credinta, merg la Biserica doar daca trebuie (cununie, botez), prefer sa merg la unul si acelasi Preot, pe care-l respect fff mult, si prefer sa merg cind nu e nimeni, cind nu-s ochi rai care se uita cum esti imbracat, incaltat, iti faci cruce sau nu, corect ori nu, etcccc….merg pt linistea de acolo, si atit … iar pe Dumnezeu il port in inima si in suflet, Dumnezeu ma inconjoara pretutindeni… nu ma tem de El (asa cum ne invata unii sa ne temem), Il iubesc, si cred… Dumnezeu sa ma ierte !!!
Daca Iisus ar cobori azi pe tarimurile moldave, cred ca primul lucru care ar face – ar darima bisericile de azi, care in numele lui au devenit un fel de business-uri gestionate de fariseii moderni – popi cu crucile de aur pe git si care-si schimba de 5 ori poalele aurite de sarbatori, fix asa cum el a darimat mesele negustorilor care au prefacut templul lui Dumnezeu in tirg. Mai mult decit atat, el ar rupe crucile de pe biserici, simbolul presupusei (de catre crestini) asasinarii sale, care a devenit pentru ei un simbol sacru. Iar acei popi si preoti care sunt rataciti si care duc oamenii la ratacire si profita pe seama ignorantei poporului, vor primi o pedeapsa dubla de la Dumnezeu.
Dumnezeu ii avertizeaza pe crestini si iudei in Sfintul Coran: “Spune: “O, voi oameni ai Scripturii! Nu treceti in credinta voastra peste adevar si nu urmati poftele unor oameni care sunt rataciti, de mai inainte, si care i-au dus intru ratacire pre multi si s-au abatut de la calea cea dreapta!” (Coran, traducerea sensurilor, 5:77)
Măi se vede de la o poștă că majoritatea nici nu cunosc elementar educația creștină, de a nu judeca pe alții că veți fi judecați spune Mîntuitorul. ea uitațivă sub nasurile voastre ce murdărie aveți și mai potolițivă.
kolea intre a judeca si ati spune parerea este o diferenta cat de la cer la pamint…..iar cu ref. la sfatul tau, te contrazici, in asa caz era bine sa-ti vezi de treaba si sa nu bagi comment…
bravo!
Nata Albot daca ai avea creieri si in cap nu numai in stomac, ai putea deosebi TRADITIILE LUMESTI DE LA SAT,BABISMELE,POVESTILE DIN MAHALA SI SUPERSTITIILE DE ADEVARATA CREDINTA SI ADEVARATA BISERICA A LUI HRISTOS,care asa tare oamenii marginiti le-au IMPLETIT cu BISERICA din cauza necredintii si prostiii lor.Si draga Nata mantuirea e numai in BISERICA cu participarea la toate TAINELE ei.Nu crede ca te poti MANTUI in fata televizorului cu telecomanda in mana,si stomacul plin de carne. Asa “VIP” cum esti tu si cum sint multi altii in tara aceasta,care o fac pe filozoful la “micele ecrane” tot vor da raspuns in fata Lui Dumnezeu pentru pacatele lor, ca si a cei in PALTOANE DE NAFTALINA,nu stiu cui ii va fi mai usor atunci…Fiecare gind,fiecare cuvint,nu mai vorbesc de fiecare fapta va fi cintarita la Dumnezeu.Nata nu fi ca MUSCA care intr-un cimp de flori,nu se aseaza pe flori dar pe o murdarie de la marginea cimpului,sa nu-i zic altfel…fii ca ALBINA, cauta florile…Nasusorul tau mandru de “VIP”, nu e cazul sa-l bagi in treburile bisericii,mai ales ca inca ai DINTI DE LAPTE in domeniul acesta…
Bravo, bravvo te susțin , jos cu ateiiștii
Pentru toti care sint deacord cu articolul Natei.Asa e de mare prostia si ratacirea voastra, ca nu mai incape in voi,va iese pe nas si pe urechi,si gura scoate murdarie…
wow, THE BEST, ma bucur, ca esti OAIEA Domnului, care a gasit calea corecta, PLUS, CA SI TE DAI MARELE INTELEPT DIN PARCAREA DE PE KLUMBA, IAR GURITA ITI IMPROASCA NUMAI CUVINTE MIEROASE, RECITESTE-TI, MUCKOIU-LE CE SCRII IN COMMENT SI APOI APOSTROFEAZA, IAR CU REF. CINE SI CE DREPTURI ARE, CHIAR NU TE PRIVESTE SI NU AI VRE-UN DREPT SA INCHIZI CUIVA GURA, SHARAPPP!!
Este infiorator ceea ce am citit acum, Nata, incearca sa mergi la un preot sa te marturisesti, un calugar batrin care niciodata n-o sa-ti perceapa taxe p/u vizite, n-o sa te puna sa-ti pui batic sau sa imbraci fusta cind te duci la el, insa dupa discutia cu el vei face toate astia fara a te intreba “de ce?”
E mare pacat sa vorbesti despre preoti si biserica, CEL MAI MARE PACAT.
Odata ce unui om ii vine in minte asemenea ginduri-sa nu se mai intrebe acel om de ce anume el are necazuri??????
Scuze Nata!!!!!!!!!!!!!!insa daca nu vrei-nu mai merge la biserica ca sa nu cazi in ispita cumva. Roaga-te la Dumnezeul tau si la sigur o sa te ajute, dar nu mai judeca in asa hal tot ce-i sfint!!!!te rog!
Cu stima, Adela!!!
Mii de scuze!!!!!!!!!!!!!
propun sa deshid special pt tine un blog pe care sa fie numai semne de intrebare si numai semne de exclamatie, ce spui? te ispiteste ideea?
vad ca moldovenilor le place sa vorbeasca despre religie si cel mai ciudat este ca toti se dau mari filosofi si experti în domeniu! problema cu excesele preotilor poate fi dezbatuta la nesfirsit, va exista mereu. cât despre relatiile inter-umane, Isus a zis: Iubiți-vă unii pe alții. aceasta e marea lectie pe care ar trebui să o învățăm.
Buna Nata,felicitari ai un blog superb, am ramas placut impresionata.