De-ale mele

DE CE POHUI ȘI NU MI-E TOTUNA?

DE CE POHUI ȘI NU MI-E TOT UNA?
DE CE CU INNA?
DE CE RUSEȘTE?
DE CE ÎNJURĂ?
DE CE VOPSIT PE FAȚĂ?
DE CE INNA NU SPUNE POHUI ROMÂNEȘTE, CI MOLDOVENEȘTE?
JOS! SUS!

Atâtea întrebări. Atâtea acuze. Îmi vine să râd. De asta scriu.
Întrebări care mai că nu fac sângele moldovenilor, adormiți de când sunt ei, să verse lavă, așa de tare s-a încins atmosfera după clipul apărut azi. Brusc, articole, bloguri. Un ţunami, nu altceva.

Toate astea sunt de râs. Și toți marii dătători cu părerea tot sunt de râs.
Dacă ar fi să-i întrebi pe cei mai mulți dintre ei ce părere au despre noul nostru primministru, s-ar apuca să răspundă că e bun sau rău,că-i prost sau frumos, fără să-și dea seama că, la cât îs de buni toți la dat cu părerea, nici măcar nu știu pe ce lume trăiesc și câte milioane de lei se fură în timp ce noi nu avem un primministru și nici Guvern.

În schimb, tare ne mai preocupă problema socio-politico-culturală: de ce Carla’s Dreams i-a pus cuțitul la gât Innei și a făcut-o pe biata româncă să-i cânte în drâmbă cu această josnică și rusească înjurătură. Măcar de înjura în română sau măcar în moldovenească, internauţii noştri tot mai liniștit dormeau noaptea. Că așa, nu știu cum, tot nu-i bine, nu-i omenește. Ce fel de pod de flori îi ăsta? Să înjure românca în rusă? Ptiuuuu.RUŞINE. JOS.

Cel mai trist este, că acest experiment cultural lingvistic, numit featuring între două maluri, nu-i decât un Wow muzical, dar care îi face chiar și pe prieteni să uite de simțul umorului și să se ia la harță. Cu siguranță,Inna la asta nici n-a visat, iar Carla’s Dreams de-i povestea în avans, ca să o convingă, că așa-s moldovenii: ușor se aprind de la nimic și nu au gram de umor, ea nu l-ar fi crezut de norocul care o să le cadă în cap. Oamenii atât de tare iau în serios un cântec, încât sunt gata să treacă pe diferite părți ale baricadei, să arunce sulițe unul în altul și să-și amintească de datoria de 600 de lei, demult uitată.

Oameni buni, muzica este frumosul, menit să ne transforme. În ce? Alegem noi. Nu complicați viața. Că noi nu ne-am învățat încă singuri să ne-o facem mai simplă.

Fie ca toți artiștii de la noi sau măcar jumate din ei, să aibă atâta inspirație și energia necesară ca să inspire și altă lume la discuții, controverse, reacții și comentarii, câte le-am văzut azi. Dar poate nu au fost atât de multe. Poate e doar o iluzie facebookistă.

Da, poate eu nu sunt totalmente de acord cu înjurături și comercializarea prea mare a unui proiect precum e Carla’s Dreams. Inna, brățări, breloace, hituri născute din înjurături…Toate astea deja sunt chichițe. E genul de proiect care este obligat să rămână în underground, pentru a fi credibil. Dar eu scriu azi pentru a spune că aș da orice, ca fenomenele care ne fac să vorbim despre ele, să roim în jurul lor, care nu ne dau pace, să aibă dreptul la viață. Ne inspiră să punem mintea în mișcare, că tare demult au ruginit roțile alea.

Și de ce mă rog vă faceți așa griji? Ca nu cumva frații români să afle cum se înjură în Moldova pe la tot colțul? Ca nu cumva moldovenii, care deja înjură așa, să creadă că asta e frumos. Ca nu cumva, așa zisa promovare a unui limbaj licențios, brusc sau mai lent, să ne întoarcă pe toți la sapa de lemn. Ei da, liniştiţi-vă? Toate acestea sunt procese care s-au întâmplat deja, unele se mai întâmplă și se vor întâmpla. Atunci de ce vă faceți atâtea griji?

Și nu mai fiți așa de serioși și gravi. Că tocmai mi se face greu pe suflet. Luați-o mai moale, amuzați-vă, luați-i pe cei serioși, gravi și falși la mișto. Nu le dați voie să creadă că acesta e un subiect la care părerea lor poate schimba ceva.

Vor să schimbe? Serios? Atunci să producă ei înșiși. Măcar ceva, orice, mai bun, mai rău, acasă, în scară, în atelier, în trafic, la muncă, între prieteni. Dar să producă! Plină țara de bezdelinici, cărora în realitate li-i fix POHUI, dar de ochii lumii nu ne mai scot din ce ce ce-uri și vai vai vai-uri. La treabă! Numai nu vă sfădiţi, vorba bunicii mele.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Evy 13 martie 2013 at 21:43

  Eu nu prea nu sint la curent cu ce s-a scris azi prin ziare, bloguri. Am gasit insa multe comment-uri negative la adresa acetui proiect – Carla’s Dreams – si m-a facut sa zimbesc, exact asa cum ai scris si tu. Eu numesc arta ce fac ei. Pe unde mai buna, pe unde mai proasta, dar e arta. In comparatie cu pictorii, de exemplu – care poate decide ce picturi vor expuse si care nu -, baietii acestia au decis sa expuna totul la vedere, sa arate tot ce fac. E un fel de arta moderna, oricum. Si arta nu e doar muzica lor, ci si textele. Si ce daca injura? Uneori, nu gasesti cuvinte mai potrivite pentru starea asta in care se afla omul in zilele noastre. Pentru ca, hai sa fim realisti. Toti avem zile in care ne este egal de toate si de toti. Multi traiesc intr-o continua stare de P.O.H.U.I. toata viata. Asa ca… relax… si savurati macar melodia, daca nu va plac versurile. Aici chiar nu au dat gres baietii.
  Pacat doar ca nimeni nu aude si alte cuvinte importante din cintec care exprima cauza acestei Patologii Obstructiv Huliganice Uniform Iradiate: e trist, e „depresniac”, stresat de stiri, www cu fete goale, factura la lumina, ultimul scandal,

 • Reply daniela 14 martie 2013 at 00:43

  da mie chiar imi place piesa, desi nu sint deacord cu injuraturile dar realitatea in care na aflam noi toti te face chiar sa-ti fie exact asa cum se cinta…si fiecare din noi trece prin anumite momente cind ti-i P……….. de tot ce se intimpla, pentru ca uneori obosesti sa te lupti pentru o schimbare … doar ca trebuie sa ne trezim la timp din acest P………I

 • Reply Yana 14 martie 2013 at 20:53

  Da mie imi place cantecul. Il ascult in masina cam de 2 ori pe zi: spre serviciu, si, in drum spre casa:-)

 • Reply ana 15 martie 2013 at 10:11

  Ce inseamna pohui ?

  • Reply LILIANA 17 martie 2013 at 08:27

   In clip apare un fel de explicatie decenta 🙂 , dar de fapt e o imprecatie ruseasca, care s-ar traduce : „mi-e indiferent”, ori mai exact, „mi-e in cot” sau „pana la …ula”.

 • Reply Mari 15 martie 2013 at 14:28

  Ha!
  Nata e în televiziune, adică după ecran. 🙂 Nu le știm nici noi pe toate câte se zic acolo (nu că aș condamna ceva). Fiecare alege contextul în care să se plaseze, numai de i s-ar face mai ușor pe suflet, cum s-ar zice.

  Aiurim deja de la atâta libertate de exprimare. De parcă pe cei de la Carla’s Dreams îi interesează în vreun fel.

  De ce cu mască? Dacă te-ar fi interesat cu adevărat această latură, dragă Nata, deja știai de ce. De ce? Pentru că ei nu urmăresc o inserare în porcăria de pseudoșoubiz moldov’nesc, ci pentru că doar își expun punctul lor de vedere, iar, în consecință, ar vrea să fie apreciați anume pentru asta și nu pentru tot modeling-ul pe care-l promovează azi TV.

  Și în final. Nu fac ei ce fac pentru a scoate o capică. Nu „produc” bani. Că, altfel, îi și aveați invitați pe la Sare și Piper. Da’ nu-i pe asta. Voi continuați să-l invitați pe Ionel, pe Ionel Istrati, și promovați-i lui prostia. Că ăștia de la Carla’s Dreams nici nu mușcă din mizeria pe care o aruncați în direcția lor.

  A înțeles de mult „plebea” cu ce se mănâncă publicitatea. Până și tu, care, de bine, de rău, ai oleacă de timp în televiziune, nu mai vezi nimic dincolo de formă. Nu ajungi la conținut. Ia mai răsfoiește o dată textele lor și PRODUCE tu ceva, dacă ai cumva impresia că ceea ce faci tu e mai util, mai cu sens.

  În rest, noi să fim sănătoși, zice bunica mea.

  • Reply nataalbot 15 martie 2013 at 15:46

   Tu matinca n-ai inteles nimic. Hai mai incearca odata

   • Reply Stratan Natalia 25 martie 2013 at 12:22

    Mie mi se pare ca multi din cei care au citit postul tau nu au inteles mesajul. pacat , pentru ca intradevar este o opinie pozitiva, si nu una negativa cum a fost interpretata de majoritatea. Lume , la scoala nu ati invatat despre exprimarea „la figurat” si alte procedee stilistice ????

 • Reply Mari 15 martie 2013 at 14:42

  Sărmana Inna, zici? Sărmana fată nu încetează s-o dea în bară la capitolul exprimare, cunoștințe elementare și, uneori, chiar voce. Ea le zice fără să trudească roțile cerebelului, fără să-și forțeze neuronii. Diferența e că românitatea nu-i sare în cap pentru asta – românii râd un pic, inventează bancuri despre ea și atât. Nu se face scandal din asta.

  Ce valori, ce idei promovează Karizma, Cristy Rouge sau toată turma care se rupe și se îmbrâncește să cadă pe scena de la Eurovision?! Mă amuză ipocrizia
  de care dați dovadă. Dacă acuzi un om pentru că e sincer și direct, înseamnă că ții la alte valori, hăt departe de acestea.

  Apoi, lumea noastră e foaaarte, dar foaaarte obosită de toată agitația asta politică – degradantă deja! – la care asistăm. Normal că-ți orientezi atenția către altceva, mai puțin epuizant. Muzica. Iar la noi, azi, ce muzică se face, care să-ți mai taie din furia cuibărită în noi? Ia mai moale nițel. Fără valuri în taz.

  În fine. Multă vorbă în cerc. CsD le zic mai simplu, mai fluent, cu o retorică deloc goală.

 • Reply Vitalie 15 martie 2013 at 15:02

  Piesă SUPER TARE!!!

 • Reply nkiam 15 martie 2013 at 18:07

  fiecare limbă îşi are farmecul ei,asta referinduse şi la înjurături,apropo,ruşilor din rusia-mamă a lor le place la nebunie ,,pula calului”!

 • Reply Lacrmioara 18 martie 2013 at 00:01

  Daca sincer si mie gandurile Natei mi s-au parut cam incurcate. Pina la urma asa si n-am inteles, ca a scris de bine sau de rau! Imi amintesc totusi ca tot pe acest blog Nata Albot a postat cu vre-un an in urma prima piesa semnata Carlas Dreams. Si stiti cum se intituleaza melodia si despre ce se canta in ea? TAADDAAMMMM „Da-te-n chizda ma-tii” asta e titlul dar si mesajul :)! Atunci Nata a apreciat piesa si cugeta ca indiferent cine nu ar sta in spatele proiectului, baietii fac o treaba buna! De ce astazi Nata nu mai gandeste la fel? Sau poate Pohui este mai injuratura decat Chizda? Sau poate ne place sa fim falsi? Sau cum? Mare dilema!!!

  • Reply nataalbot 18 martie 2013 at 00:20

   nu te obosi să cauţi adevăr, oricum nu-l găseşti. Articolul e de bine. Rămân fermă pe poziţii. Şi chiar dacă nu aş fi de-acord cu ultimul hit, nimănui nu dau socoteală

 • Reply Doina 12 iulie 2013 at 18:00

  S-a degradat singura pe ea … ”P…,, este in primul rind o injuratura care ar putea sa o foloseasca un barbat …. Dar cine stie…. Un cuvint rusesc foarte, dar foarte urit!!! Ar trebui sa se mai informeze inainte de a cinta ceva…. Hai cà e divertent hahahahahahahahahahahahahaha

 • Reply Irina 13 august 2013 at 00:25

  Eu nu inteleg cum poti sa citesti si sa nu intelegi ce citesti?!

  Mäi ,комментаторы хреновы! , cititi cu atentie ca sa intelegeti mesajul transmis de Nata .

 • Leave a Reply