De-ale mele

DE CE ÎMI TREBUIE MIE ASTA? O ALTFEL DE INVITAȚIE LA IA MANIA

”De ce îmi trebuie mie asta?” este întrebarea pe care mi-o adresează lumea mai des decât ”Ce mai faci?”. Ah, mai este una…ai venit? da de ce ai mai venit dacă ai plecat.  Totuși în mintea încă a multor oameni rostul lor în viață se limitează la o mocirlă de confort și autosuficiență atât de descurajatoare. Bineînțeles că dacă mă apuc să-mi  fac o contabilitate onestă,  în Moldova nu merită nimic, nici cărți să scoți, nici festivaluri de tradiții să faci, nici monumente să salvezi, nici tradiții să renaști, nici despre identitate  și valori naționale să vorbești. Pentru că oamenii percep asta fie ca pe o sursă de PR la care nu vor să contribuie, fie ca pe o sursă de îmbogățire rapidă la care, din nou, nu vor să contribuie. Orice gen de bune intenții, ce nu au la bază unul din cele două motive, începe să trezească dubii. Eu nu voi înșira o listă lungă de necazuri cu care se confruntă cineva care vrea să schimbe puțin lumea din jurul său. Pentru că asemenea necazuri le au toți. Începând cu un Ministru care vrea să dezvețe o țară întreagă să copieze la BAC până la un om simplu ,care în lipsă de comunitate solidară, renunță și începe și el să propage tipicul scepticism.

poster general_web_PRW@2X (1)

 

Nu, lucrurile nu se schimbă atât de repede  precum ne dorim noi, dar se schimbă. Vă asigur. Acum 2 ani strigam într-o ceată de entuziaști, în centrul Chișinăului, să se oprească distrugerea monumentelor. Azi, când mă plimb prin Chișinău, simt că nu a fost chiar degeaba. Da, mai există nereguli, dar există și lumină. Și din păcate, entuziaștii de atunci nu vor mai avea azi același zel  să iasă și să mai oprească niște demolări ilegale. Pentru că s-au simțit prea puțini. Cu toate că anume datorită lor, azi atenția față de patrimoniul arhitectural din Chișinău e mai mare.

Așa mă gândesc eu că vin schimbările. Prin consecvența și ambiție, în pofida tuturor și  la toate. Ia Mania din anul acesta e  importantă, mai ales pentru continuitatea sa, pentru ediția de anul viitor. Pentru că atunci când bați la niște uși în căutare de susținere, oamenii te pot privi cu mai multă încredere dacă ceea ce propagi nu e doar un moft, ci o religie de viață, pe care tu prin energie și inspirație o faci să dureze.  De aceea, prin venirea voastră la ediția din acest an a festivalului, prin cumpărarea unui bilet, printr-o atitudine  pozitivă și constructivă, chiar și față de momentele organizatorice mai puțin reușite, veți arăta susținere, solidaritate și încurajare pentru ceea ce vă place, vă pasă și vă este drag. În caz contrar de ce ați mai veni?  Să faci  Ia Mania la țară unora li se pare o utopie. Dar alegerea nu e întâmplătoare. Nu e ușor să mobilizezi un sat, care nu are nici un eveniment important in viața sa culturală, cu un primar plecat subit în concediu exact atunci când ai nevoie de el. Nu e deloc ușor să scoți lumea din oraș, anevoios și cu multe pretenții și să pregătești ceva pentru care să fi meritat acest mare sacrificiu. Dar mai știu că printre voi există o mână de oameni care pot face abstracție de nereușite. Care nu ar veni doar să numere eșecurile ca mărgele pe un fir, ci ar veni să se vadă cu prietenii, să cumpere niște obiecte frumoase de la meșteșugarii noștri, ar veni să guste sarmalele de Holercani, să tragă o horă, să facă o baie în Nistru și să vadă oare ce lucruri interesante au mai pregătit ăștia, de la Klumea.

poster_podul-de-flori_7_mic_x

 

Cu oamenii pe care îi vedeți în lista de mai sus vorbesc de prin ianuarie. Ei toți sunt cu Basarabia în suflet, dar unii nu au fost niciodată în Moldova. Am invitat artiști de la noi și din România, care pe parcursul activității lor s-au atins de tradiții și le-au împrumutat frumos. Oamenii aceștia, fiecare în parte, au câte un cuvânt bun de spus despre rădăcinile lor. Povești despre parcursul lor profesional vor putea fi ascultate în cadrul unui spațiu, o conferința improvizată, unde la fiecare 20 minute câte un vorbitor va avea câte un discurs cu momentele sale de inspirație din tradiții.  L-am numit Podul de Flori pentru că anume asta se va întâmpla: un simbolic moment de reunire între artiștii din aceeași cultură, dar din două țari separate de regimuri politice.

poster_mandria_4_mic

 

Concursul Mândria îmi trezește foarte mari emoții, recunosc asta fără frică. Mai ales pentru că nu știu la ce să mă aștept. Cu toate că am făcut o preselecție, am încercat să-i păstrăm în competiție pe cei care au experiență, un portfoliu, au o viziune,  oricum mă tem de necunoscut. Mă tem de publicul răuvoitor. Probabil ar trebui să mă relaxez și să las lucrurile de la sine. Am creat un spațiu de competiție, avem un premiu pentru cea mai frumoasă colecție, avem un juriu competent care va alege designerul care va merge la Oxford, la Săptămâna Modei. În rest, să lăsăm talentul să vorbească.

poster_artisti_3_mic

 

Programul muzical de la Ia Mania va fi animat de mai multe nume cunoscute și dragi. Holercănenii se vor lăuda cu fanfarele lor  minunate. M-am bucurat să ni se alăture Tharmis pe ultima sută. M-am emoționat când nu am fost refuzată de Iurie Sadovnic, pe care  îl iubesc din toată inima. Acordeoniștii de la Concertino au spus din start, Da!, Maria Iliuț și Crenguța de iederă și Surorile Osoianu sunt prezențe dragi  și obligatorii pentru un festival al artelor născute din tradiții, ansamblul Veselia va veni cu toate generațiile de dansatori pe care le are la activ și ne vor dansa pe săturate. Iar Dara pregătește un recital special pentru Ia Mania.

mamaliga

Băieții de la Mamaliga Warriors își pregătesc terenul pentru a ne  prezenta minunatul proiect și pentru a face un fundraising în susținerea aventurii lor din această vară, Stela Moldovanu și art salonul Moldeco vă vor aștepta să vă plimbați ochii într-o zonă de artă vizuală. Gura Căinarului au pus la cale un spațiu de distracție pentru toată lumea, iar Asociația Culinarilor Catering Moldova vor face un spectacol gastronomic de toată frumusețea.  Atelierul Tradiții Noi își va mobiliza toate participantele de la atelierele de brodat ie ca să le puteți admira în acțiune, www.super.md ne oferă premii frumoase pentru tombolă.

În jur de 50 de gospodine se vor chinui pentru ca să aveți ce pune la stomac și peste 130 de meșteșugari se vor pârjoli sub soarele de iunie, numai să nu-i lipsiți de atenția voastră. Și doar de voi depinde dacă vor veni sau nu și la anul toți cei care susțin acest festival cu bani sau cu resurse umane, sau muncă de voluntariat: K lumea și TRMVinurile Bostavan, Gura Căinarului, Tradiții Noi, Metro Cash & Carry. 

Cea mai mare susținere acest festival o primește de la Agenţia Elveţiana pentru Dezvoltare şi Cooperare, dar și de la www.madeIn.md, Casa Imago (care susține K lumea, ca niște adevărați prieteni,  în toate proiectele sale), Muz Art Show (un partener de încrede pe organizare de evenimente), Hai la Tara (care vă pot găsi și cazare în satul Holercani), AQA Logistics (cea mai prietenoasă și productivă echipă de organizare și logistică de evenimente), Youbesc (care chiar nu au nevoie de prezentare), iticket.md și USAID. Avem și câteva instituții de stat care s-au alăturat inițiativei noastre: Agentia Nationala a Turismului,  Ministerul Tineretului si Sportulu care va organiza o adevărată trântă cu un berbec pus la bătaie, Ministerul Afacerilor Interne, fără de care nu am fost în stare să ne securizăm spațiul, echipamentele și întreaga organizare și Ministerul Culturii, cu Doamna Monica Babuc, receptivă și deschisă pentru inițiativa noastră. Așa cum vă spuneam, se poate, sunt raze de lumină, e loc de speranță că instituțiile statului pot susține și încuraja inițiative civice.

Iar cei care au fost de-acord să ne susțină informațional și cărora, în avans, le spun mulțumesc petru că au avut grijă să-și informeze fanii sunt: www.pentruea.md, www.unimedia.md, www.locals.md, www.allfun.md, www.diez.md si www.unica.md

Nu am stat să număr câtă lume este implicată în organizarea Festivalului Ia Mania, credeți-mă sunt mulți. Și asta îmi dă fiori. Pentru că eu așa cred că se manifestă adevărata solidaritate și nu pirn lozinci politice, bine scrise de specialiști. Vă mulțumesc pentru că ați avut răbdare să citiți această postare lungă. Era important să vă spun cât de mult lucrurile depind de voi și cum ați putea peste ani să spuneți că și voi v-ați pus umărul.

Aici vine și răspunsul meu la întreabrea de mai sus:

De ce îmi trebuie mie asta?

Pentru că așa.

Și pe voi vă invit să veniți la Ia Mania. Pentru că așa… puteți și voi arăta susținerea pentru un eveniment cultural al țării voastre. Chiar și istoria a demonstrat că unde-i unul nu-i putere și unde-s mulți puterea crește.

CLICK AICI PENTRU BILETE LA IA MANIA!

 

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Rodika 14 iunie 2014 at 12:50

  IAMANIA FOREVER!!!!!! NATA ALBOT FOREVER!!!!!!!!

 • Reply Violeta 15 iunie 2014 at 15:06

  neobosita nevasta,bravo.!!Nu-ti fa griji!!! tu faci totul cu suflet si asta se simte .
  cum sa ajung eu cu copiii acolo? mmm

  • Reply nataalbot 15 iunie 2014 at 17:19

   Cu maxitaxi Chișinău-Holercani sau plasând un anunț pe pagina evenimenimentului despre căutare de șoferi cu mașina goală.

 • Reply Inga 16 iunie 2014 at 05:45

  ma bucur ca in Moldova se organizeaza asa eveniment cultural minunat!
  daca ar putea cineva sa-mi explice cum se scrie corect „ia”, fiindca am careva dubii, seamana mai mult cu verbul „a lua”.

 • Reply Natalia Pavalachi 4 iulie 2014 at 07:44

  Eu propun sa facem o comunitate, un fan club care sa se numeasca „Te ador! Nata Albot”

  • Reply nataalbot 4 iulie 2014 at 08:42

   Si totusi poate o comunitate Mame de ingeri? Dar una protejata de ochii curiosilor?

  Leave a Reply