Azi vă invit la Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., recunoscut prin lege ca patrimoniu cultural național, în prezent fiind un adevărat oraș subteran, cu galerii ce se întind pe o distanță de 120 de kilometri. Vizita de la Cricova mi-a dat un sentiment de mândrie. Din acelea pe care le trăiesc cetățenii unor țări mari, puternice și bogate, cu o economie prosperă și cu un nivel de viață ridicat. Toate sunt bine puse pe roți la ei. Au peste 40 mii de turiști anual, dar vor să crească la peste 50 mii. Eu sincer le doresc asta. Pentru că beciurile de la Cricova sunt o destinație pe care o poți recomanda cu inima împăcată oricărui străin. Au ghizi vorbitori de limbi străine, au infrastructura necesară, indicatoare traduse, totul arată impunător și somptuos. Dar până a ajunge la străini, haideți noi, acele câteva milioane de cetățeni ai Moldovei să mergem măcar o dată în subteranele de la Cricova. Pentru că necunoscându-le noi povestea, nu o vom putea transmite altora.
Vinul spumant este un adevărat rege al orașului subteran de la Cricova, aici fiind păstrate peste 3 000 000 de sticle, un număr practic echivalent cu populația Republicii Moldova.
Vinoteca Combinatului Cricova găzduiește o colecție unică de 1 300 000 de sticle de vin, iar personalități precum Angela Merkel, Joe Biden au caze speciale ce conțin colecții de vinuri moldovenești. Mai mult, aici se regăsesc 158 de mărci rare de vinuri de Bordeaux, Burgundia, Moselle, Tokaj sau Rhein.
Totodată, la 80 de metri sub pământ, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. dispune și de un cinematograf în piatră, care are o capacitate de 40 de persoane. Beciurile din Cricova găzduiesc evenimente inedite printre care defilări și prezentări de modă, precum și singurul maraton din lume desfășurat într-un beci de vinuri – WineRun.
Mulțumesc mult echipelor de la Unimedia și Autoblog pentru colaborare.
VEZI AICI VINĂRIA ASCONI DIN SATUL PUHOI
#EUVINDINMOLDOVA este realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.
No Comments