În cadrul turului fotografic pe care l-am organizat în acest an cu sprijinul USAID, am venit cu ideea unui sondaj de opinie gastronomic printre fotografii participanți. Un fel de focus grup pe un eșantion de oameni călători și cu un simț estetic dezvoltat. Am creat un formular cu mai multe feluri de bucate emblematice pentru Moldova. Și, totodată, am avut grijă ca fotografii participanți să aibă posibilitatea să guste aceste feluri de bucate în mai toate destinațiile pe care le-am programat. La final am colectat formularele și am făcut matematica. Iar mai jos vă invit să faceți cunoștință cu rezultatele, adică locurile din Moldova în care se mănâncă cele mai bune plăcinte, sarmale, mămăligă, tocană, zeamă și se servește cel mai bun vin. Reiterez, e un sondaj foarte subiectiv, bazat pe aprecierile a 11 fotografi din România, Italia, Polonia și Moldova și 2 dintre organizatori.
Recomand, înainte să vă uitați mai jos, să puneți ceva la stomac. Deși am avut grijă să avem plăcinte în meniu mai peste tot pe unde am ajuns cu turul, cele mai multe puncte le-au adunat cele menționate mai jos.
CELE MAI BUNE PLĂCINTE DIN MOLDOVA
”Plăcinta Miresei” de la vinăria Etcetera, satul Crocmaz, Ștefan Vodă. Este o alegere unanimă, binemeritată, pentru că plăcinta asta întruchipează perfecțiunea între gustul untos al aluatului, frăgezimea foetajului făcut cu mâinile Doamnei Nina (mama celor doi frați Luchianov), umplutură de brânză de vaci proaspătă sau cartofi cu ceapă și proporția de umplutură versus cantitatea de aluat din plăcintă. Recunosc, am încercat să reproduc această plăcintă acasă, după atelierul în care am participat anul trecut. Dar nu mi-a reușit. Aștept o nouă ocazie să mai trec o dată prin tot procesul. E vorba de vreo 6 turte de aluat, întinse până la transparență, puse una peste alta, cu brânză de vaci între ele și unsă cu ulei. E o nebunie! Și mă bucur că și majoritatea fotografilor din grup, anume Plăcinta Miresei au nominalizat-o pentru locul 1. Puteți să o gustați și voi, dacă faceți vreo 2 ore de mers cu mașina sau vreo 40 min cu avionul de la Vadul lui Vodă. O scăldați în puțin vin Petrihor sau un Cuveé de la Etcetera și simțiți pe voi al nouălea cer de fericire.
FOTOGRAF: ELLENA ANDRONACHE
Gozlemelele de la Vinăria Kara Gani din Vulcănești, au fost și ele foarte apreciate de gurmanzii noștri, care mănâncă pe gura aparatului foto și se exprimă apoi prin poze. La drept vorbind, Plăcinta Miresei și Gozlemelele de la Kara Gani pot, pe bună dreptate, pretinde la titlul de cele mai bune plăcinte din Moldova.
FOTOGRAF: MAGDALENA TOMASZESKA – BOLALEK (POLONIA)
De asemenea, au fost apreciate de fotografii noștri Plăcintele cu vișină, făcute în cadrul unui atelier de la pensiunea Butuceni, din Orheiul Vechi. În cazul acestor plăcinte a contat mult și procesul de facere, la care fotografii noștri au asistat și au tot salivat până au ieșit rumene din cuptor. Vloggerul Alex Damian, care vine din România, își aducea aminte de ele ca de cea mai gustoasă experiență culinară avută în trip. Deci le recomand pe toate trei cu încredere.
FOTOGRAF: WIKTORIA GORECKA (POLONIA)
CELE MAI BUNE SARMALE
Sarmalele de la vinăria Kara Gani au dat start tripului nostru. Au fost și foarte delicioase, sărățele, suficient de bine coapte, dar nici foarte ușcățele. Au ridicat ștacheta destul de sus și era greu cineva să o depășească. La Kara Gani nu doar sarmalele, dar și întreaga atmosferă este un lux pentru zilele noastre. Când oamenii te primesc chiar în casa lor, curtea lor, te hrănesc din farfuriile lor. Și totul este atât dd wow! Și mâncarea, și vinul, și gazdele și experiența și prețurile. Dar cel puțin pentru sarmale bune merită neapărat să mergeți la Vulcănești.
FOTOGRAF: WIKTORIA GORECKA (POLONIA)
Un alt loc în care am mâncat sarmale memorabile, regăsite în sondajul meu de opinie, sunt sarmalele-golubtzy de la Restaurantul Kumaneok din Tiraspol. Aici, veți putea să vă atingeți papilele de bucătăria ucraineană. Or pentru Moldova este o bogăție să aibă atâtea bucătării concentrare pe un singur petec de pământ.
FOTOGRAF: MICHELE GRIMAZ (ITALIA)
CEA MAI BUNĂ ZEAMĂ
La capitolul zeamă, am admis spre jurizare toate sorghiturile pe care în Moldova le numim zeamă: de găină, de pește, de iepure.
Zeama de la vinăria Asconi este motivul pentru care merită să veniți la Asconi într-o amiază de vineri și să numai plecați de acolo până duminică dimineață. Aici se servește adevărata zeamă de găină, cu tăieței de casă, fără cartofi, cu leuștean, smântână și înăcrită cu borș de casă.
FOTOGRAF: LAURA MASI (ITALIA)
Un alt loc vizitat de noi și rămas în memoria participanților pentru mâncare bună, dar mai ales pentru zeama de pește este satul Cioburciu și pensiunea Meșter Faur. Am avut acolo o zeamă din 5 feluri de pește. Proaspeți, toți prinși din Nistru, spre care poți coborâ chiar din grădina lui Meșter Faur. Anume de aici am luat noi kayakurilr și am bavigat câteva ore pe râu. Locul e minunat și e în dezvoltare. Sper stăpânii să nu se supra obosească, dacă vin prea mulți turiști. Așa că ușurel, ușurel.
FOTOGRAF: WIKTORIA GORECKA (POLONIA)
CEA MAI BUNĂ MĂMĂLIGĂ ȘI TOCANĂ DE LEGUME
Nu e de mirare că cea mai bună mămăligă în călătoria noastră a fost gătită la rug. Aroma lemnului ars ș al fundului de ceaun pârjolit e ceea ce face din mămăliga noastră o mâncare sacră. Noi am deschis tripul cu o noapte pe malul lacului Ialpug, unde echipa de moldoveni a prezentat Moldova celorlalți prin dans, muzică, costum tradițional, Pomul Vieții, povești despre vinuri și gastronomie. Mâncarea am gătit-o pe lemne, la rug, și mămăliga a ieșit super bună, moale și unsuroasă. Așa că și tocana de legume, din roșii, ceapă, morcov, gătită la foc de tabără, a fost apreciată cel mai mult tot pentru gustul său unic.
FOTOGRAF: ROBERTO GABRIELE (ITALIA)
CEL MAI BUN VIN
Timp de 5 zile, am degustat vinuri de la Asconi, Etcetera, Cricova, Kara Gani și Combinatul de vinuri la Hâncești.
FOTOGRAF: WIKTORIA GORECKA (POLONIA)
Personal, cred că a contat mult atmosfera în care a fost de fiecare dată servit vinul. De aceea pot explica anume următoarea alegere a grupului nostru: Vinăria Etcetera, cu aerul său boem, mirosind a furtună, cu dans sub ploaie, cântece și fulgere. Am degustat vin, fiind ghidați de Alexandru Luchianov, vinificatorul casei. Un alt loc care a adunat aprecieri numeroase au fost Subteranele de la Cricova. Unde opulența, somptuozitatea locului au fost atât de frumos servite de Roman, minunantul nostru ghid poliglot, care a umplut de legende degustarea vinuri. E clar că după o asemenea incursiune în istoria celor mai spectaculoase subterane din Moldova, fiecare a mers să își cumpere ceva pentru acasă. Eu mi-al luat 2 sticle, dintre care una gigantică, la recomandarea lui Roman, și o Viorica.
FOTOGRAF: VICTOR GARȘTEA (MOLDOVA)
P.S.
Aici clasamentul culinar al turului nostru fotografic din această vară ”Discover the routes of life” se încheie, fiind urmat de câteva recomandări personale de delicatesuri locale. Dacă ajungeți pe la vinăria Kara Gani, cereți să vi se gătească un BULGUR CU MĂRUNTAIE DE MIEL. Așa cum ne-am lins noi pe “botișor” după acest bulgur, ne vom aminti încă mult timp.
FOTOGRAF: WIKTORIA GORECKA (POLONIA)
Iar la Cairaclia rugați-i pe bulgari să vă gătească o Salată bulgărească cu roși de toate culorile. La pensiunea ”La Gura cuptorului” din Văleni, cât bunica bate toba, gustați dintr-o bucată de colac, proaspăt scos din cuptor, muiat într-o Saramură de pește.
FOTOGRAF: MAGDALENA TOMASZESKA – BOLALEK (POLONIA)
FOTOGRAF: ANATOL POIATĂ (MOLDOVA)
CEL MAI BUN DESERT al tripului nostru au fost Harbujii de la Todirești, vânduți cu mare drag de Anastasia, chiar pe margina drumului.
FOTOGRAF: WIKTORIA GORECKA (POLONIA)
Iar un alt desert local memorabil au fost Cornulețe cu dulceață de trandafir, pe care le-am gustat la pensiunea Butuceni, întinse, lipite și coapte chiar sub ochii noștri. Acea dulceața de trandafir magică, al cărei secrey îl cunoaște doar Olesea și..eu:), face toată diferența între aceste cornulețe și restul.
FOTOGRAF: ANATOL POIATĂ (MOLDOVA)
Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus poveste-așa. Vă doresc călătorii și descoperiri gustoase prin Moldova!
Mulțumesc pentru distribuire! #eatlikemoldovans #beourguest
No Comments