EVENIMENTE

Arbatova. Feedback

“Noi avem grija sa cumparam pentru barbatii nostri tot ce-i mai scump si ce-i mai bun, spuneti-mi va rog de ce ne inseala?”

“Fostul meu sot are o noua iubita de 19 ani. Mie “aproape” ca mi-i tot una, dar fiica mea isi numeste tatal pedofil. Spuneti-mi ce sa fac?”

“Spuneti-mi cum sa fiu fericita?”

 “Spuneti-mi va rog cum sa fac asa ca nu ma sacrific pentru sotul meu?”

img_22801Acestea sunt doar citeva dintre intrebarile cu care a inceput seara de ieri. Nu stiu ce simteau alte femei din sala, eu insa nu am rezistat prea mult. Ce imaginatie are o femeie care crede ca cineva, fie chiar foarte destept si trecut prin viata, sa poata raspunde la astfel de intrebari. Primitivismul unor personaje din sala m-a blocat. Pe la jumatate de master class am plecat. In schimb, am stat cu Maria Arbatova de vorba toata cina. Am avut o adevarata revelatie de la comunicarea cu o femeie extrem de interesanta. Aveam atita nevoia sa preiau de la ea niste idei, niste viziuni, incit satisfactia pe care am avut-o de la comunicarea cu Arbatova a compensat deceptia mea in legatura cu pozitionarea femeilor noastre in viata, tara, societate, familie.  

Demult nu am mai vazut o femeie trecuta de 50, atit de sigura pe farmecul, intelectul si personalitatea sa. Poate niciodata nu am intilnit un orator atit de bun.  Rabdarea cu care si-a tratat spectatoarele, intelepciunea cu care raspundea la intrebari, viteza domoala cu care reactiona la cele auzite ma facea sa inteleg avantajul virstei si experientei sale. Oricum nimic nu m-ar cuceri, daca ceea ce ar iesi pe gura acestei femei ar fi neinsemnat. Din fericire, Arbatova chiar are ce oferi femeilor care vin sa o cunoasca. Ramine la altitudinea fiecareia sa decida daca scenariul propus de scriitoare este aplicabil sau nu si in viata sa.

Unul dintre pretioasele ginduri cu care m-am despartit ieri de Maria Arbatova:

 Reusita unui scop propus depinde de cit de bine si corect stii sa il formulezi!

Comentarii

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Nadine 7 December 2009 at 00:16

  Ha ha ha, m-a amuzat, draga Nata, ca si pentru tine, master-class-ul a fost relativ neinteresant. Eu am iesit pe la jumatate… Mi-e rusine, fiindca nu obisnuiesc, dar cam de la inceput am simtit ca nu e ceea ce as fi vrut eu sa fie. Sunt sigura ca Arbatova are multe a spune, multe a invata, dar aici nu stiu daca i-a reusit. Este totusi de admirat faptul ca a venit cu pieptul in fata – stiind ca nu are un scenariu pregatit si ca discutia va merge din intrebari, pe care ea nu le stie – adica cu adevarat crede ca va avea ceva sa comenteze si sa raspunda. Bine, anume acest lucru – a lasa sa mearga master class-ul din intrebari, face ca intalnirea sa depinda de “calitatea” publicului. Ea nu ar putea spune “Scuze, cred ca intrebarea cutare nu aduce valoare publicului de astazi sau nu are legatura cu intalnirea de astazi”… ea poate doar sa gandeasca asta in sinea ei, dar de raspuns – va raspunde. Iar publicul este nevoit sa asculte.
  Al doilea lucru in legatura cu nepregatirea unui “scenariu de idei” cel putin: Daca dorinta ei este sa invete femeile sa se respecte mai mult si sa le ajute sa-si faca viata mai buna (intre timp, mentionez ca nu am citit cartile ei sau nu am citit despre ea), de ce nu a pregatit un scenariu? Fiindca anume asta ar fi! Femeilor, uitati-va, am venit astazi sa va spun asa si asa, vreau sa stiti asta si asta, si asa sa-si expuna cateva din conceptele ei de viata. In baza lor deja, publicul poate pune si intrebari mai valoroase. Asta ar fi fost adevarata grija fata de publicul care a venit – sa nu-l lasi sa plece acasa fara cutare minim de idei pe care sa-l ia acasa, idei care vor ajuta in scopul ei – sa ajute femeile pentru o viata mai buna.

 • Reply MARY 7 December 2009 at 11:00

  NATA, iti mulumesc foarte mult pentru faptul ca am fost selectata sa primesc un bilet la Maria Arbatova. Dar, cu mare parere de rau, din cauza bolii, am ratat aceasta ocazie.
  Oricum iti multumesc. Desi imi pare ca m-as fi implinit cu multe lectii de viata predate de aceasta femeie inteligenta, curajoasa si “valoroasa”, nu pierd speranta de a o mai vedea vreodata.

 • Reply atravedilun 7 December 2009 at 15:37

  who the f… is Arbatova?
  o fi Roza Luxemburg a zilelor noastre?
  (intrebare pusa fara urma de sarcasm)

  • Reply Nata Albot 7 December 2009 at 15:48

   Maria Arbatova este o scriitoare din Rusia, un activist social (zisa si feminista) care lupta pentru ca femeile sa aiba drepturi egale cu cele ale barbatilor, psihoanalitic, psiholog politic. Este o femeie absolut imperfecta, invalid, cu 3 casnicii la activ, cu 2 fii adulti si cu o sumedenie de performante pe plan profesional. Are citeva carti excelente reeditate de nenumarate lori si in mai multe limbi, film realizat dupa scenariul sau, piese de teatru dupa scenariile sale, emisiuni televizate si radio.De 19 ani conduce un club de consiliere psihologica pentru femei si inca unul de instruire pentr femeile care vor sa intre in politica. mai sunt atitea de povestit depsre ea, dar ma tem ca nici asta nu ar fi suficient pentru cei care nu sunt interesati de nimic nou si interesant….

  • Reply posmotrel 8 December 2009 at 01:28

   atravedilun, google-ul meu, și al tău, și al natei, îs totuna. serios.

 • Reply atravedilun 7 December 2009 at 16:13

  ba sunt. de aia shi am intrebat. am dat shi un search pe rambler. cu toate acestea feminismul mi se pare o prostie. cu cat s-ar face mai putina diferentiere cu atat ar fi mai bine. shi nu e nevoie de femnism pentru asta, ci de educatie!! lucru perfect valid in mediul celor care tzin in mana shi alt tip de carti decat TUZ DE DOBA. in cazul in care target-ul vostru e altul – am mari dubii ref la reushita acestui curent.
  PLEAVA TOT PLEAVA RAMANE. indiferent cat i-ai vorbi de Arbatova, Hakamada sau … Nata Albot -))

 • Reply atravedilun 8 December 2009 at 02:33

  pt Posmotrel
  ori am innebunit eu din cauza celor 5 ani care ma ashteapta sau de vina e ora. CE-AI VRUT SA SPUI? -))

 • Reply elena 8 December 2009 at 17:22

  Să nu ne lăsăm amăgiţi de vorbe dulci. Arbatova a venit aici nu pentru a-şi învăţa ascultătorii ce e adevărata fericire şi dragoste, după cum spune în anunţ, ci pentru a face reclamă subtilă egoismului obscurantist, amoralităţii, uciderii de prunci, perversiunilor sexuale şi pederastiei. Vorbind despre ceea ce numeşte dragoste eternă, nu va uita să menţioneze:
  Că prunc-uciderea e normalitate!
  Că copilul nenăscut este doar masă biologică, şi nu personalitate înzestrată de Dumnezeu cu suflet (contrar ştiinţei care afirmă: „Embrionul este OM!”, deci are suflet).
  Că perversiunile nu sunt, de fapt, nimic altceva decât plăceri necesare.
  Că schimbarea frecventă de soţi e ceva firesc.
  Că pederastia e înnăscută (din nou contrazicând studiile ştiinţifice) şi e chiar benefică pentru cei ce o practică.
  Cu alte cuvinte, că omul este un dobitoc ce vine de nicăieri şi merge spre nicăieri, trăind doar pentru nişte plăceri de moment!

  P.S. numai niste idioti sociali o poate considera pe aceasta Arbatova om demn de ascultat.

 • Reply Mrs.O 10 December 2009 at 05:37

  Nata, cu ce carte de Arbatova sa incep daca vreau sa’i citesc lucrarile? Ce zici?

  • Reply Nata Albot 10 December 2009 at 23:11

   «МЕНЯ ЗОВУТ ЖЕНЩИНА» …eu doar asta am citit-o…

 • Reply Alla 12 December 2009 at 22:30

  …….sint foarte indignata….foarte foarte……am fost si eu la Arbatova…..mam dus…..fiindka imi place sa aflu ceva nou….dezamagire totala…..nu stiu cum deam rezistat pina la jum la acel numit “master-class”….nu stiu daka pe cineva intereseaza dar imi expun indignarea:
  1. cind tu stii ca ai de spus ceva….spune,impartaseti cuvintele si nu astepta intrebari(care sunt la toate femeile aceleas)
  2.pe anunturi era scris…un fel de informatie..care adika noi trebuia sa o aflam de la minunata doamna…..informatia……..hm………..total nu la tema putin spus……
  3. si akum………mai!!!!!!!!……..tu daka esti ma rog asa de desteapta femeie….ce incepi tu “master-klasu” cu cuvintele ca ce rau este la voi…..ce bardak……vai, ce dezordine……si nu stiu ce……ai venit….tiai luat banii ai spus ce ai avut de spus si ai plekato fara sa obijduiesti tara mea….care este rea….buna este a mea…………
  si ultima……..ca sa-mi intelegi,Nata,indignarea…..in blogu mult desteptei doamne citesc:oshiushaesi sebea v Moldove zatormojennoi riboi plavaiushei v sotialisticeskim acvariume inogda balovannoi kapitalisticeskim kormom i podsvecennoi kapitalisticiskimi lampocikami…….v Moldove tariat 80-e godi……..

  asta-i respect?

  p.s. poate imi iubesc tara pria tare….nu stiu…..

  • Reply Viorica 13 December 2009 at 23:47

   Alla sunt totalmente de acord cu tine! Arbatova e o nesimtzita!!! Nata ia facut prea multa publicitate si nu merita. Da nu neg ca la o discutie privata cu un interlocutor intelegent Arbatova poate fi si dragutza. Multi ani in urma imi era interesant s-o ascult la “Я САМА”, dar si atunci aveam impresia ca se simtea in voce disprertul fata de sarmanele femei care ii cereau sfatul.

 • Reply atravedilun 14 December 2009 at 01:40

  stimate, doamne.
  ma bucura ca ati realizat, deshi nu este exclus sa fi stiut dinnainte, ca asha numitele promotoare ale feminismului nu sunt decat nishte persoane care au okupat o nisa, de cele mai multe ori una comerciala, shi profita de ea cat pot. raman la ideea ca pentru a shti ce e bine shi ce e rau nu ai nevoie de indrumarea unui guru, care pe langa toate nici macar nu este cel mai bun exemplu in materie.
  ceea ce am citit aici imi confirma inca o data ceea ce deja shtiam, chiar daca la nivel de perceptie strict personala.
  NIMENI nu shtie mai bine decat voi ce e mai bine PENTRU VOI.

 • Reply costashel junetzul 30 December 2009 at 15:10

  Daca sincer nici eu nu o ador pe aceasta…Arbatova. Sunt curios daca isi stie originea numelui pe care/l poarta,dar daca stia poate isi mai lasa acasa ceva din orgoliul ei de femeie ratata si descurajata de soarta. Pare a fi misogina,genul de femeie care, daca viata ei e un adevarat fiasco de ce sa nu/l transforme si pe ale celorlalte la fel…Nustiu cum voi,dar eu o admir ft mult pe Xenia Sobceak…nu Xenia anilor 2000/2006 ci actuala Xenie (ea, apropo, cind a fost pt I/a oara in MD nici n/a cricnit ceva de rau…eu, de fapt numesc asta educatzie,nustiu cum voi…).Ea nu invinuieste pe nimeni in esecurile ei:barbatii,Uniunea Sovietica, mama, tata, Putin/premierul etc.,etc…desi are succes…doar invidiosii si ratatzii numesc asta:consecintza protectzionismului rusesc,eu numesc asta tentintza de autoperfectzionare si emancipare…apropo,lectziile ei publice sunt mult mai consistente si pline de logica decit cele oferite de Arbatova…cel putzin sunt mai optimiste,si asta mult conteaza.Asta e parerea mea,si nu insist de a fi luata in calcul de cei ce stau la activul cucoanei arbatova.Am citit si eu impresiile ei despre Md…m/am indignat la culme…Сжеч ведьму!!!!!!

 • Leave a Reply