De-ale mele

Urgent!!!


Cind am aflat despre venirea Mariei Arbatova la Chisinau, am solicitat organizatorilor un interviu cu ea. Raspunsul a fost „NU”, pentru ca ea nu are  chef  sa ofere interviuri pentru fiecare in parte. Doar o conferinta de presa, ca sa prinda toti iepurii dintr-o data. Probabil ca cina la care am fost impreuna a lasat ceva in sufletul acestei femei, astfel incit azi dimineata m-au sunat organizatorii si mi-au spus ca Arbatova ar fi gata sa-mi ofere interviul. De doua ore sunt nebuna de cap, nici nu prea sunt sigura ca fac bine scriind toate acestea pe blog. Motivul pentru care am hotarit sa impartas cu voi aceasta noutate este faptul ca mi-ar placea, daca v-ar placea, sa-i adresez citeva intrebari din partea cititoarelor blogului meu. Ce zici? Poti sa vii cu o simpla intrebare despre o problema mai putin simpla sau sa-mi spui o scurta poveste, in baza careia sa vina si intrebarea. M-as bucura sa  am pe linga lista mea de intrebari,  subiecte, solutii, raspunsuri pentru voi.Multa bafta…Interviul vi-l promit tot aici, pe blog.

Maria Arbatova este o scriitoare din Rusia, un activist social (zisa si feminista) care lupta pentru ca femeile sa aiba drepturi egale cu cele ale barbatilor, psihoanalitic, psiholog politic. Este o femeie cu un destin absolut imperfect, invalid, cu 3 casnicii la activ, cu 2 fii adulti si cu o sumedenie de performante pe plan profesional. Are citeva carti excelente, reeditate de nenumarate ori si in mai multe limbi, film realizat dupa scenariul sau, piese de teatru dupa scenariile sale, emisiuni televizate si radio.De 19 ani conduce un club de consiliere psihologica pentru femei si inca unul de instruire pentru femeile care vor sa intre in politica. Mai sunt atitea de povestit despre ea, dar ma tem ca nici asta nu ar fi suficient pentru cei care nu sunt deschisi pentru nimic si interesant….


Comentarii

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Viorica 7 decembrie 2009 at 15:12

  Daca o feminista sau o carierista sau o femeie implinita are copii , Cum e posibil sa te imparti intre o cariera, intre a te instrui continuu SI intre a educa, a ingriji, a invata poezii si a desena si alte o mie de lucruri si atentii care trebuie de facut cu proprii copiii.
  Eu sunt in cautare de raspunsuri !

 • Reply E.T. 7 decembrie 2009 at 15:39

  Ce i-ai face unei feministe, care ti-ar spune ca omul cu care traiesti este un bou, iar tu meriti mult mai mult de la viata?

 • Reply natalia 7 decembrie 2009 at 16:10

  Eu as intreba-o: De ce o femeie trebuie sa fie egala cu barbatul? Adica asta e conceptia feminismului… Si ea o apara aceasta conceptie. Ea nu simte nevoia sa fie poate macar pentru un timp o fiinta mai putin puternica in relatia cu un barbat iubit? Nu stiu de ce, dar eu nu tind in instaurarea regulilor mele de joc in casa, adica ma simt absolut si stimata si iubita, nu numaidecit batind cu pumnul in masa.

 • Reply Soacra Mica 7 decembrie 2009 at 16:14

  Hai primele care imi vin in cap, un fel de blitz 😀 :

  1. Si-ar dori nurori feministe? (daca are deja nurori, cat de mult le ajuta sa paseasca pe calea emanciparii (sau in dependenta cum vede ea o femeie implinita))
  2. Care sunt feministele modele de la care s-a inspirat si poate inca se mai inspira?
  3. Feminista si beatch sunt sinonime? Daca nu, care ar fi diferenta.
  4. ce rol au jucat barbatii in viata ei de femeie libera si stapana pe viata ei?
  5. Nu se satura sa auda unele si aceleasi intrebari de la femei?

 • Reply Soacra Mica 7 decembrie 2009 at 16:20

  oops, am scris aiurea cuvantul bitch, semn ca-l folosesc tare rar :mrgreen: In scris.

 • Reply MARY 7 decembrie 2009 at 16:23

  E posibil o femeie sa atinga nivele inalte din punct de vedere profesional, poate chiar sa faca o cariera politica, nefiiind sprijinita de propriul sot? Si care sunt solutiile optimale in cazul in care dezvoltarea personala a sotiei este vazuta negativ de sot?

 • Reply cococ 7 decembrie 2009 at 16:24

  Eu sunt o mama a doua fetite degemene, am de toate , ce ar trebui sa aiba o femeie la 27 de ani, casa , masina, prieteni. Din pacate nu am o cariera , nu ma pot afirma pe plan profesional din cauza ca ma dedic 100 % copiilor. As fi dorit sa aflu de la Maria Arbatova, cum sa te lupti cu tine insuti, cu lumea ta interioara, si ce sa faci sa ai incredere in propriile puteri?

 • Reply C.C. 7 decembrie 2009 at 16:30

  1.Intrebarea care a dat-o MERY in privinta finilor ei. Adica, cum ar trebui sa procedezi in situatia cind un cuplu (oameni apropiati tie, ca nu cred ca D-na Arbatova stie ce insemna notiunea „nanas”) se cearta permanent, cind una din parti (de ex „ea”) iti cere sfat sau o oarecare implicare etc. ….. ce trebuie sa faci? cum trebuie sa actionezi?cum ar fi corect?
  2.cum trebuie sa actionezi in aparare drepturilor copilului tau in situatii de conflict: de ex. la gradinita, la scoala, cu vecinii…. chiar peste tot. Cind vezi ca educatoarea, profesoara etc. nu s-au purtat bine cu copilul tau.

 • Reply Felicia 7 decembrie 2009 at 16:42

  ce crede despre avort, ce e de facut in situatiia cind femeia vrea copii si barbatul nu, sa-i creasca singura?

  • Reply asoli 12 decembrie 2009 at 01:00

   Ah barbatii astia, vor sa faca de toate, dar fara rezultate.Femeia trebuie sa fie stapina pe situatie cind barbatul vrineaza ..ca ei c-am des o fac…

 • Reply Ala 7 decembrie 2009 at 17:19

  Ce sa faci cand sotul nu mai vrea sa faca dragoste cu tine?Si cind te manipuleaza sexual?

 • Reply C.C. 7 decembrie 2009 at 18:04

  …. ca continuare…..
  Imi plac foarte mult intrebarile care necesita un raspuns scurt, in rusa imi pare ca se numeste „blits-opros” si care se pun de obicei la sfirsitul discutiei:
  1 culoarea preferata
  2 mincarea preferata
  3 orasul preferat
  4 autorul preferat
  5 respectiv cartea preferata
  6 daca citeste ceva la moment, atunci ce anume
  7 filmul preferat
  8 actorul preferat
  9 actrita preferata
  10 dupa parerea ei, ce personalitate e cel mai apropiat de idealul frumusetii feminine
  11 respectiv – masculine
  12 nume preferat de baiat
  13 nume preferat de fata
  14 in ce epoca i-ar placea sa traiasca
  15 eveniment recent care a impresionat-o mult
  16 ce detesta cel mai mult la om
  16 ce ar putea fi iertat
  17 ce nu ar putea fi iertat niciodata
  18 intrebari care-i plac
  19 intrebari la care nu-i place sa raspunda
  20 moto-ul ei de viata
  Intrebari care necesita raspunsuri rapide, prompte:
  1 daca si-ar alege din nou profesia, ce ar alege
  2 ce profesie niciodata nu si-ar alege
  3 ce sunet ii place
  4 ce sunet o scoate din sarite
  5 ce injuratura foloseste cel mai des
  6 3 obiecte care si-ar lua pe o insula nepopulata
  Altceva nu-mi vine in cap…. sint intrebari pe care le-am citit cindva prin reviste, sau la televizor, si raspunsul careia imi era interesant. Un astfel de „opros” cu Maria Arbatova nu am citit.
  Si inca o intrebare care mi-a venit acum:
  Este de acord ca anul acesta premiul Nobel pentru pace a primit-o Barak Obama. Si daca nu (sint sigura ca va raspunde -nu), atunci cine ar fi trebuit s-o primeasca?
  Sper ca lumea nu s-a plictisit. Daca da – SORRY!
  O zi buna!

 • Reply Doina_vT 7 decembrie 2009 at 19:27

  Nata, iata si vreo citeva de la mine…

  1. Cunoasteti barbati – feministi? ( e.g. autori – feministi sau alti barbati cunoscuti publicului larg…)

  2. De ce in majoritatea cazurilor cuvintul ‘feminism’ nu evoca o semnificatie pozitiva? (feministe= femei grase/urite/paroase/ocolite de barbati..)

  3. Ar trebui sau nu femeile sa-si schimbe numele de familie dupa sot?

  4. ce credteti despre fenomenul ‘inelul de loogodna’ (semn simbolic de apartenenta a unui barbat)?

  5. Feminismul lupta pentru egalitatea intre barbati si femei sau numai pentru egalitatea intre femei?

 • Reply Light 7 decembrie 2009 at 19:32

  Care este cheia reushitei ei in viaza? si din toata experientza ei pina in ziua de astazi care este lectzia cea mai mare pe care a insushit-o?
  Mersi anticipat!

 • Reply elena 8 decembrie 2009 at 17:26

  P.S. numai niste idioti sociali pot considera ca aceatsa Arbatova este persoana demna de ascultat.

  • Reply daniela 10 decembrie 2009 at 00:49

   sunt de acord cu tine…si totodata imi apare intrebarea contradictorie..ce am vrut eu sa caut dar la „spectacolul” ei? ca am si participat pt unul din cele 4 bilete…se vede credca mintea moldovanului..daca e gratis se poate de dus…recunosc si mi-i rusine pt asta…mda…:(

  Leave a Reply