Poştaşii Chişinăului

Adio, speranţe spulberate de excavatoare

Am dansat duminică pentru a mobiliza tinerii la vot, am votat,apoi am aterizat după amiază la Budapesta. Oraşul pe care am tot amânat să-l vizitez până acum. Şi am greşit. Pentru că Ungaria în mintea mea a intrat cândva demult ca patria celor două plapume, verde şi roşie în carouri, cu care maică-mea s-a întors de acolo , pentru mine şi fratele meu. Cea verde îmi plăcea cel mai tare, dar nu mi-a revenit mie. În schimb , când s-a însurat fratele meu, ambele au fost ale mele. Apoi despre Ungaria aflasem că este patria europeană a pornografiei, apoi ca e patria gulaşului, apoi ca e patria unor oameni destul de morocănoşi şi ciudaţi. Dar nimeni nu mi-a spus cât de simpatic poate fi un oraş separat de o Dunăre, cu un patrimoniu arhitectural păstrat cu o sfinţenie deosebită, iluminat noaptea ca cea mai preţioasă comoară, cu străzi aerisite , largi, spaţioase, cu un trafic rutier de invidiat, fără nici un poliţist văzut în 3 zile, cu piste civilizate pentru biciclişti, cu câteva poduri splendide peste Dunăre,cu piscine cu apă tremală chiar în centrul oraşului, cu lume care-şi vede de treaba sa.Merita să descopăr farmecele Budapestei mai înainte. Este oraşul perfect pentru a îmbătrâni fericit,alături de un om drag.

Am revenit la Chişinău, după câteva zile fără net, şi am constatat că avem un primar. E trist, dar trebuie să spun că nu-l pot considera victorios. Asta nu e o victorie, asta e doar un simplu noroc sau matematică cu erori presupuse. Victorie e atunci când poţi cu mândrie să spui că eşti dorit de majoritate. Când însă majoritatea ta e cu doar 1 % e mai mare decât a concurentului tău…ce fel de victorie e asta? Şi cum îndrăzneşti, intrând în funcţie să-ţi răslplăteşti alegătorii cu o ţeapă atât de mare. M-am despărţit azi, cu amărăciune în suflet, de sediul primei Poşte din Chişinău. Un an şi jumătate treceam pe lângă ea, în drum spre Jurnal. Vâzând că se munceşte acolo, sincer m-am bucurat, c a un copil naiv. Îmi făceam speranţe că şi copiii mei vor vedea acea veche, dar foarte interesantă clădire de culoare roşie. Azi însă,am simţit nevoia să vă întreb dacă numai mie îmi vine să urlu după atâta cruzime şi să ies în stradă şi să cer demisia acelui om care consemnează demolările din Chişinău. Idioţi, tâmpiţi, animale necruţătoare, care trăiesc doar cu clipa de azi. Acesta este oraşul meu. Acesta este oraşul celor care vă aleg. Cum îndrăzniţi să schimbaţi arhitectura veche a Chişinăului, pe chioşcuri din steclopachet, dibond, plastic. Cum poate mâna unui om, fie el Nistor Grozavu sau cine o fi, să pună semnătura pe acte care permit distrugerea Chişinăului. Iar noi stăm ca proştii şi ne uităm cum trenul pleacă cu tot ce ne este mai drag. Ne uimim în fiecare zi de mizeria pentru care votăm şi ne culcăm cu dinţii spre perete, şoptindu-ne: Moya hata s kraiu….
Dacă aş ieşi singură să protestez, nu m-ar lua nimeni în serios. Dacă se adună cineva care suferă ca şi mine, anunţaţi-mă…că eu nu mai pot…oraşul ăsta tare doare…Noi însă am putea opri demolările, numai să vrem…Iar viitorii copii al actualului primar o să citească istoria Chişinăuluui de pe tabliţele agăţate pe prăvălii de steclopachet: Aici tata vostru a mai dat voie să se distrugă o clădire frumoasă, şi aici, şi aici, şi aici, şi aici…..

Comentarii

Previous Post Next Post

21 Comments

 • Reply Valentina 24 June 2011 at 07:41

  Nata doar un si jumate ai trecut pe acolo, dar eu 5 ani, eu am plins cind am vazut aceasta inregistrare.

 • Reply Tatiana Alexandrov 24 June 2011 at 07:45

  …pina la urma, cum e primarul, asa e si orasul…din pacate, sint de acord cu tine, Nata…sint gata sa protestez si eu…vreau un oras cu muuuuulta lumina, vreau un oras in care sa nu ma tem ca la colt de casa voi fi furata sau nu mai vreau sa vad dimineata, masina sotului fara cauciucuri…nasol cu asa succese…vreau un oras parfumat si cu oameni buuuni si inteligenti…un oras cu case arhitectural estetice…ma intreb, poate toatea astea nu se reuseste din cauza oamenilor care traiesc in el????…da-ne, doamne, mai multa C U L T U R A!!!(in toate sensurile)

 • Reply mariana 24 June 2011 at 08:51

  da,chiar azi la ora 10.00 in fata Parlamentului (temporar) Hyde Park si toti cei carora le pasa vor protesta contra demolării monumentului de pe str. Pîrcălab nr. 71,detalii vezi aici:http://www.facebook.com/event.php?eid=235826846444632

 • Reply Viorica 24 June 2011 at 09:15

  pai, parca au spus clar, ca primaria a sesizat instantele si astia li-a dat unda verde la proprietarul terenului. etc….@Tatiana nu prea vad legatura intre primar si cauciucurile sotului sau inteligenta locuitorilor Chisinaului.
  Eu ies la protest si am sa protestez, dar protestez, nu contra primarului , protestez contra legilor debile adoptate in Parlament si contra sistemului judiciar care stie sa interpreteze legile dupa buzunare….
  nu uitati ca terenurile au fost instrainate/vandute/daruite acu ani buni. si acum proprietarii de drept al terenurilor fac ce vor, fiindca le permite legea.
  Poti sa schimbi la primarie si primarii si culoarea politica , dara daca lumea-i handicapata n-ai ce face :(. eu am pus pe palier in scara blocului meu vreo 20 de ghiveciuri cu flori. ieri dimineata erau toate scoase si aruncata tarna. Imi este vinovat primarul , nu …… si apropo cu vecinii chiar ne intelegem bine. totusi s-a gasit cineva sa strice florile celea.

 • Reply Cenusa Viorel 24 June 2011 at 09:55

  Asa e, Tatiana Alexandrov : CULTURA — este ceea ce ne lipseste atit de mult, si de care avem mare nevoie…noi toti !!!
  Primari vor mai fi multi si de toate culorile, dar, CULTURA poporului va mai ramine inca multi zeci de ani -“rosie” !

 • Reply Cristina 24 June 2011 at 10:15

  Trebuie de facut ceva! Oribil

 • Reply Iurie Tataru 24 June 2011 at 10:15

  …perfecțiunea celor ce aleg este atunci cînd pot și schimba lucrurile în momente de criză. S-a luptat cu înverșunare pentru niște valori, care sunt călcate in picioare chiar a doua zi. Regretabil faptul că forța tînără nu are lideri și în alte momente, în afara politicii. Prin deducție pot spune cu fermitate că a cîta oară trebuie să iți fie spus ca alegînd trebuie și să ceri răsplată. Tu ți-ai făcut datoria, acum e rîndul celor aleși. Ori acest lucru trebuie sa îți fie scris pe frunte ca să nu uiți.

 • Reply Bo 24 June 2011 at 10:31

  Pai asta e si problema noastra – ca asteptam cineva sa iasa in strada/sa organizeze un protesc – asteptam cineva sa zica ceva si sa ne apere interesele, nu o facem noi…

 • Reply Damian 24 June 2011 at 10:36

  vin acasă şi te susţin 🙂

 • Reply Iris 24 June 2011 at 10:38

  imi place taggul “fuck off asa primar”:)) sunt de acord cu tot ce ai scris, inclusiv despre minunata Budapesta

 • Reply Viki 24 June 2011 at 10:47

  ma altur protestelor! ma intreb de ce la noi e totul invers? si nu-l inteleg pe Dorin , cum isi inchipuie el Chisinaul oras european fara ai conserva arhitectura sa originala nu cea sovietica absolut inestetica, cladirile astea patrate sure si urite? deseori ma gindesc toti alesii nostri conducatori au calatorit prin capitalele europene si revenind acasa OARE NU LE ESTE RUSINE ,OARE NU SUNT STINGENITI DE FELUL CUM ARATA ORASUL NOSTRU?
  le-as trimite la primarie un arhitect italian sa le cultive simtul estetic, gustul frumosului si armoniei arhitecturale! oare in spatiul nostru mioritic nu e loc de asa ceva?

  • Reply diana 24 June 2011 at 12:20

   propun sa lansam o campanie de strangere de fonduri sa aducem acest arhitesc care ar face un likbez cu oamenii responsabili din primarie 🙂

 • Reply CALIN 24 June 2011 at 11:16

  frumoasă clădire a căzut sub cuțit
  ”noi nu avem (nevoie de) istorie”

 • Reply Adi 24 June 2011 at 11:34

  am inecput sa scriu reply mare, cu argumente, dar mi-i lehamete si am sters. Eu pot spune alt ceva – fuck off asa bloguri si fuck off oamenii care judeca mai rau decit babele

 • Reply Ani 24 June 2011 at 12:30

  Eu nu inteleg de ce noi toti ne inchipuim ca acest oras va fi reconstruit si va arata modern, european etc. Atunci cind statul nu are bani si nici posibilitati sa aiba grija de monumentele arhitecturale sau istorice, de ce nu le-ar da posibilitate sa o faca asta companiile private. desigur ca trebuie sa existe o legislatie in domeniu pentru ca sa se evite disparitia acestor constructii. sint sigura ca ati vazut cum arata oresele europene si chiar cele din SUA, multe cladiri care au doar o parte din fatada ca evidenta ca a fost o cladire veche iar deasupra zeci de etaje moderne construite in ultimii ani. Lasati criticile fata de cei care fac macar ceva si veniti mai bine cu propuneri cum sa facem orasul sa arte normal. Tot centru orasului e plin de “monumente arhitecturale” pline de sobolani si vagabonzi. de asta trebuie sa va fie rusine. open your mind people si intelegeti ca in conditiile actuale aceasta este poate unica posibilitate de a face ceva pentru patrimoniul arhitectural!

 • Reply Laura 24 June 2011 at 13:16

  Da, se vede că ai depus muult suflet în aceste rînduri şi e păcat de ceea ce se face cu şi fără voia noastră! E dureros că poate pe cineva leagă amintiri plăcute de acea clădire!
  Mă mai întreb încă o dată, merită oare?

 • Reply InLoVe 24 June 2011 at 14:54

  Am fost mereu pasionată de arhitectură, mă doare enorm când văd cum se dărâmă clădirile cele mai vechi, unele dintre puţinele care au rămas.

  Nu ştiu cât de real ar fi să iasă lumea să protesteze pentru a opri distrugerea oraşului şi care ar fi rezultatul, însă cu tot dinadinsul vreau să sălvăm Chişinăul de la distrugere.

 • Reply Ciobanu 24 June 2011 at 18:34

  ma pish pe toate cladirile cacacioase si imputite din Chisinau… din cauza lor si a unor indivizi primitivi Chisinaul nu se poate moderniza….

  daca tot asa va place vechiturile, duceti-va naibii la tara si construiti-va case ca in epoca de piatra… traiti acolo ca neandertalii in monumente istorice…

  lasati Chisinaul sa se dezvolte…

  turcii, grecii si altii fac bani din turism datorita piarului si semnificatiei istorice a multor locuri si evenimente… acolo si un cacat pe care a calcat Platon sau Aristotel atrage lume…

  pe cind in Moldova, cladirile imputite, jerpelite si invechite, dimpotriva, resping turistii si provoaca greata la multi cetateni autohtoni…

  mergi prin centrul CHisinaului si iti este a bori de bojdeucile rapanoase, care se numesc monumente istorice…

  si aveti in vedere un lucru, Chisinaul era pe timpuri un sat, ca oras a inceput de putin timp sa se dezvolte…

  treb de apucat odata de facut ordine in mahala asta de Chisinau

 • Reply Basarab 27 June 2011 at 07:40

  Nata, judeci pripit. Ia spune-mi cate cladiri istorice au fost demolate in opt ani de NEOcomunizm in chisinau?

  Am avut onoarea sa ta cunosc cativa ani in urma. Constat, nu fara regret, ca nota aroganta din vocea ta devine tot mai puternica.

  Vad ca esti frustrata de lipsa de progress si te arunci la Chirtoaca. Aduti aminte care a fost primul pas spre “democratie,” care a fost prima victorie NEcomunista dupa opt ani de Boronin & the politburo. Destinul democratiei moldovenesti autohtone e legat strans de cariera lui Chirtoaca. Cat de mult nu-ti displace la moment, eventual vei accepta acest fapt. Chirtoaca e, de bine de rau, un simbol. Vrei sa ajuti? Vezi care-i sunt greselile? Impune-l sa fie mai bun. Doar esti jurnalist, nu?

  • Reply nataalbot 27 June 2011 at 12:59

   Au fost demolate pina acum circa 80 de cladiri, recent cea de-a 81-a

 • Leave a Reply