De-ale mele

Amy, cea de pe alta planeta


„Combinatia exceptionala de jazz si soul care-i caracteriza muzica l-a facut pe faimosul producator american Quincy Jones sa declare ca Amy e atat de talentata incat „vine de pe alta planeta.”

Probabil ca tot acolo a revenit deja.Altfel cum s-ar explica faptul ca din atitea celebrebritati netalentate, dependente si ele de anumite vicii, tocmai aceasta, la doar 27, sa se lase luata.
Cele 2 discuri originale pe care le am cu Winehouse, imi erau atit de dragi, incit mi-a parut rau sa le port in masina, ca se ferfeniteaza. Mi le-am copiat pe citeva suporturi si le-am pus intr-un sertar. Chiar m-as uita acolo, sa vad daca n-au plecat si ele pe alta planeta.

Cu toate ca lumea showbizzului international este incomensurabil de indepartata de Moldova, azi, chiar si un foarte glumet medic-legist, care nu cunoaste nici o piesa de Amy Winehouse, s-a aratat trist la aflarea acestei vesti. N-as numi-o noutate. Cind moare un om, asta nu e o noutate, ci mai cu seama o veste….trista.
Revenim la deceptia medicului-legist. Nu stiu daca tristetea lui era una pur profesionala sau doar umana, eu insa m-am gindit imediat la acei oameni care aprovizionau aceasta supertalentata, dar foarte slaba fire, cu mici picaturi de moarte. Cum unii primesc bani ca sa vinda moarte. Si m-am mai gindit la ceva. Din moment ce o persoana publica, prea publica, se stinge in ochii lumii, si nu era vorba despre un fenomen scurt, ci de o istorie tumultoasa si indelungata, de ce oare nici politicieni, nici politie, nici jurnalisti si nici parinti nu au bat alarma. Adica nu au insistat asupra unui razboi, eventual, impotriva celor care profitau de pe urma acestei oi ratacite.Ba dimpotriva, Amy apare si rupe gura tirgului cu o piesa despre cum taica-su o baga la dezintoxicare, dar ea refuza. Piesa devine hit, iar Amy are si mai multe motive sa se drogheze in continuare.
Eu nu cunosc raspunsul, dar as putea sa ma dau cu presupunerile. Unii filosofi ar spune ca acest talent pierdut a facut parte dintr-un proces de echilibrare a lucrurilor in Univers. Unii crestini ar spune probabil ca asa o trebuit sa fie.Unii moldoveni au scris pe fb ca odata cu moartea lui AW in sfirsit li s-a implinit visul de acum 6 ani si se apuca, exact cum e si normal cind moare un om, sa se injure unii pe altii la tema cine si de ce a scris sau nu a scris despre moartea lui Amy Winehouse. Mai am o presupunere. Publicul a mistuit-o. O javra incontrolabila si dezlantuita, dornica de carne, singe si ratati pe care sa-i compatimeasca, bucurindu-se in adincul sufletului sau bintuit de puterea propriei vointe.Asta nu e condamnare a publicului. Doar o constatare despre el.O constatare a unei realitati din care as vrea sa nu fac parte. Consumam la greu violuri, omoruri, accidente, cataclisme si alimentam speranta celor care ne hranesc cu ele, ca asta e ceea de ce avem nevoie.

Trist destin si din neferice, acum chiar i se pot ierta toate pacatele.
Caut sa va recomand o piesa. Probabil cea care imi place cel mai mult, dar intr-o versiune care imi place cel mai putin. E o versiune a carei vizualizari vor creste insa acum in mod deosebit, aceasta fiind probabil ultima aparitie a lui Winehouse in scena. Concertul, daca am putea sa-l numim asa, a avut loc acum o luna la Belgrad. 20000 de fani au platit biletul ca sa vada si sa auda aceasta splendoare sinistra. Amy nu-si mai apartinea, publicul a huiduit-o, iar turneul sau European a fost suspendat. De aici foarte clar se vede la citi metri de tristul eveniment se afla Amy Winehouse. Dar era prea tirziu, se pare…


Comentarii

Previous Post Next Post

13 Comments

 • Reply Mishka 24 iulie 2011 at 08:38

  Fire slaba cu voce puternica… Obisnuiam sa o ascult in masina, si de fiecare data mi se facea pielea de gaina, ceea ce insemna ca savuram din plin muzica ei:) Dumnezeu sa te odihneasca, Amy!:(

 • Reply Lariska (Madrid) 24 iulie 2011 at 09:34

  pacat, nu stiam ca a decedat, se cunoaste ca dupa comportamentul din scena ca se intimpla cev cu ea…. cred ca totusi daca parintii insistau se putea salva de la droga si alcohol…. pacat, pacat….

 • Reply sua_v(E) 24 iulie 2011 at 10:20

  Parintii nu stiu intotdeauna ce ni se intimpla, la fel ca si in cazul Madalinei Manole.
  2009-Michael Kackson
  2010- Madalina Manole
  2011-Amy
  Tot ii super, inca traiesc, si nu vreau sa spun la nimeni ce mi se intimpla.

 • Reply sua_v(E) 24 iulie 2011 at 10:22

  JAKSON, parca-s bludnica Doamne di ma Iarta:)

 • Reply Sofia 24 iulie 2011 at 22:00

  Pacat ca a murit, era una din preferatele mele. Mama lor de droguri si alcool, cat de avansati nu am fi, dar in fata astora doua + fumatul suntem atat de slabi…

 • Reply Natalia 24 iulie 2011 at 22:07

  Cit ajutor cerea fata asta (e de ajus sa privesti aceasta – http://www.youtube.com/watch?v=ttJg8901qAU&feature=related ) da a fost prea tirziu…

 • Reply Napocel 24 iulie 2011 at 22:25

  Dumnezeu sa o odihneasca-n pace

 • Reply Napocel 24 iulie 2011 at 22:28

  Am un album original cu Amy castigat in urma unui concurs defasurat pe Radio Transilvania Cluj iar ieri cand am aflat l-am ascultat de 3 ori.

 • Reply InLoVe 25 iulie 2011 at 09:08

  Nu am fost fană AW, dar cu cea mai mare tristeţe şi nedumerire am aflat ştirea despre decesul ei.
  Mă doare enorm de mult că printre toţi cei care o iubeau, lucrau cu ea, nu a fost cineva foarte puternic să o pună pe picioare, să o trateze cu sau fără voia ei, fără să se ajungă la deces.
  Nu sunt din categoria de oameni care scriu comenturi pe net de dragul scrisului, mol aşa-i trebu şi că merita, NIMENI NU MERITĂ!!!
  Mă frământă cum de se poate ca într-o ţară ca Marea Britanie, ţară cu un nivel al economiei mult mai înalt decât în ţăra minunilor – Moldova, să se poate vinde cu uşurinţă droguri?!
  Adineaori am citit un articol cum că autorităţile Marii Britanii sunt îngrijoraţi de faptul că stocul prezervativelor la ei este foarte mic şi riscul de infectare cu HIV SIDA respectiv va creşte. M-a lăsat fără cuvinte acest articol, deci droguri sunt şi se vând ca seminţele, dar contează mult mai mult că firma Durex nu este aprovizionată cu „balonaşe”.

 • Reply anna 25 iulie 2011 at 10:11

  talentele se „ard” prea repede 🙁

 • Reply Natacha 25 iulie 2011 at 15:04

  Pe 23 iulie, ziua mortii ei, trebuia sa o vad la festivalul din Nyon. Cu cîteva saptamîni înainte, dupa esecul din Belgrad, s-a anulat tot turneul. La festival era o ambianta aparte… Mika, care a fost invitat sa cînte în loc de Amy Winehouse, a anuntat public moartea ei si i-a dedicat concertul 🙁

 • Reply oxy 31 iulie 2011 at 16:15

  A murit de ziua mea. Fapt ce-mi va aduce aminte de acum inainte in fiecare an de fosta AW . I regret it(((

 • Reply florea 4 august 2011 at 20:59

  Ima pare foarte rau, e una din cantaretele mele prferate, asteptam un nou disc sa fie si mai si…Sincer vorbind, cred ca e o moarte stupida… A fost atat de talentata….

 • Leave a Reply