De-ale mele

Vreau să-ți fac cunoștință cu prietenul meu…

– Salut. Ce mai faci? Vreau să-ți fac cunoștință cu prietenul meu?
– Prietenul tău?
– Da, Nata. Iubitul meu.
– Iubitul tău?
– Da.Sunt gay.
– Eşti gay. Nu pot să cred.Asta-i bună.
– Dar te rog să nu spui lui…..

Reacţia mea iniţială a fost destul de infantilă. Totuşi nu în fiecari zi un om apropiat îţi recunoaşte că este gay.Mai întîi am zâmbit. Adică m-a amuzat spiritul meu de observaţie adormit, care niciodată nu a remarcat vreo manifestare ieşită din comun, în comportamentul acestui om. Un bărbat în toată firea, pe care femeile nu-l excită, dar asta nu se afişa nicăieri şi niciodată.

Mai târziu am simţit un sentiment de recunoştinţă pentru acest om şi pentru faptul că a văzut în mine un confident. Pentru că mi-a încredinţat secretul său intim.După atâta timp în care ne cunoaştem a hotărât să-mi spună ce ascunde. De ce ascunde, de ce  a hotărât să aibă încredere în mine? Cu toţii avem nevoie să fim noi înşine. Să fim cât mai apropae de ceea cu ce ne-a înzestrat mama natură. Avea nevoie să nu mai pretindă că este altcineva decât este în realitate.

M-am simţit chiar mai aproape de el, graţie acestei confesiuni pe care a făcut-o fără frica de a fi condamnat de mine. Oricum îi este frică să fie condamnat de alţii. M-a rugat foarte mult să nu spun despre asta unui alt om, un prieten comun. Pentru că acela nu l-ar înţelege şi l-ar renega. Şi pentru că nu vrea pe nimeni să dezamăgească. Dezamăgească…opriţi-vă aici un pic. Imaginaţi-vă că printre noi trăiesc oameni cărora atitudinea noastră le dictează un complex de inferioritate, un sentiment de ruşine pentru ceea ce sunt ei. Cine suntem noi să ne permitem această dojeneală morală? Ne asumăm dreptul de a condamna homosexualitatea, ca şi cum am condamna că afară e iarna, e ger aprig şi nouă asta nu ne place. Dar gerul nu devine mai bând din cauza asta. Şi nici oamenii cu orientare sexuală netradiţională nu devin mai puţini din cauza că nu-i acceptăm.

Precum bine ştiţi, în Uniunea Sovietică sex nu a existat. Apoi am descoperit cu toţii că el exista, doar că nimeni nu vroia să-l recunoască drept ceva frumos şi absolut necesar pentru fiecare om. Apoi a venit dezlegarea la sex, iar oamenii, sălbatici fiind după atâta abstinenţă informaţională, au început să transmită unii altora boli şi infecţii, pentru că prezervativul cică fură din plăcere. Apoi prin intermediul artei şi culturii a început tot mai frecvent să fie rostit cuvântul gay.

Personal, am auzit prima dată cuvântul gay, prin 1991, când aveam 12 ani, fiind fana lui Freddy Mercury, atunci când acesta a murit. Şi când toată lumea zicea că a murit de SIDA, din cauza că era gay. Apoi tot mai mulţi artişti-gay au început să se regăsească printre preferinţele mele muzicale.  Apoi am început să călătoresc şi să văd diverse culturi şi societăţi. Am ajuns prin SUA, în Massachusettes. Acolo am aflat cum un stat, din cele 50 ale Americii, poate să decidă, dacă vrea,  legalizarea căsătoriilor între găy, fără ca să ţină cont de faptul că în alte state din aceeași țară aceste căsătorii nu pot avea loc. Apoi am fost în Olanda şi am văzut familii puternice, cu mulţi copii, şi cele mai vesele petreceri de gay în preajma acelor copii, apoi am fost în Canada şi din nou am remarcat o convieţuire paşnică şi armonioasă în aceeşi societate a gaylor cu heterosexualii.

Aşadar toleranţa faţă de orientările sexuale, diferite decât a mea, este o calitate care în mod firesc s-a cultivat în mine de-a lungul timpului. Sunt un copil norocos, am crescut alături de părinţi care niciodată nu au manifestat intoleranţă faţă de orice fel de diferenţe de ordin etnic, rasial, de vârstă sau sex. Mai mult, părinţii mei sunt atât de normali, încât acum, văzând la tv promotori ai homofobiei,  realizează cât gunoi există în capul feţelor bisericeşti şi schimbă postul.

De aceea, predicile lipsite de orice sens şi raţionament ale părintelui Văluţă, de rând cu promisiunile de răzbunare bisericească ale tuturor businesmanilor bisericeşti de la noi, mi se par întruchiparea stagnării şi nimicniciei, băgate cu multă iscusinţă în sufletele disperate de atâta sărăcie şi dezordine ale moldovenilor. Nu de aici ni se trag necazurile.

Mi se pare îngrozitor să trăieşti într-o societate ortodoxă, în care zilnic cineva se spânzură de dor de mamă, sau se omoară pentru bani, sau violează copii, dar care nu tolearează şi nu acceptă fenomene inofensive, fireşti, atât de intime, dar atât de esenţiale pentru fiecare om. Cred că sexualitatea şi sexul în viaţa noastră pot fi o mare binecuvântare, dar şi o sursă de continuă suferinţă. Depinde de societate, de anturaj, de necesităţile şi mai ales experienţele la care este supus omul în viaţa sa intimă.

Noi avem nevoie de aprobarea celor din jur, avem nevoie de confidenţe, avem nevoie să ne armonizăm cu lumea dură în care trăim. Suntem animale sociale.Neacceptând un fenomen care există de când e lumea şi pâmântul şi care nu se transmite prin propagandă, necăjim oamenii din jur şi îi băgăm în cuşti. De ce? Pentru că ei nu sunt ca noi.

Dragul meu prieten. Sper că mesajul meu nu te va întrista. Pentru că nu ţi-am dezvăluit identitatea. Îţi mulţumesc că mi te-ai deschis. Acum aş vrea să-ţi fiu şi mai aproape.

P.S. Reprezentanţii diasporei moldoveneşti din străinătate au cerut autorităţilor din Moldova să voteze cât mai urgent legea antidiscriminare. Biserica noastră şi acolo vede laba homosexuală atotcotropitoare, susţinând că i-a verificat pe cei din diasporă şi că şi acei reprezentanți sunt gay. Iată şi răspunsul nostru.


 

Comentarii

Previous Post Next Post

66 Comments

  • Reply kukuku 14 May 2012 at 16:14

    Nata…cata inteligenta bagata cu iscusinta aiurea
    Cu cata durere constat ca un jurnalist bun poate face elefanti din rahat 🙂
    Apropo ai observat ca in textul tau a fost regasita toata evolutia prezisa de parintele Valuta, ce urmeaza dupa acceptarea acestei legi. Momentele cheie din textul tau:
    Casatorie intre homosexuali la rand cu casatoria fireasca.
    Adoptia copiilor de catre homosexuali.
    (prove me wrong)

    Pentru mine nu toti jurnalistii il cunosc personal pe Dumnezeu si reprezinta vocea poporului. Chiar si daca nu primesti bani pentru asta, poti fi vocea la ceva ce a cazut ca fulgerul “in mama natura” dintr-un loc foarte maret, inainte de crearea celor vazute.
    Mai multe detalii vezi biblia 🙂

    • Reply basarabu 14 May 2012 at 21:25

      ai perfecta dreptate kukule! mai ales ca acele afirmatii sunt anti-profesioniste: “Mi se pare îngrozitor să trăieşti într-o societate creştinească” la care adauga ” în care zilnic cineva se spânzură de dor de mamă sau se omoară pentru bani sau violează copii, dar care nu tolearează şi nu acceptă lucruri fireşti, atât de intime, dar atât de esenţiale pentru fiecare om.” aceste ‘murdariciuni’ nu au nimic in comun cu societatea crestineasca! Va respect,draga doamna, dar ce stiti dvs-tra despre ortodoxie?! aveti duhovnic?! Trebuie sa intelegeti ca ori sunteti ortodox si respectati canoanele ori nu, nu se reformeaza ortodoxia pentru ca e cuvantul si calea spre Dumnezeu, nu putem sa ne “targuim” cu sfintii d-na Albot! homosexualii sunt lasati in pace in tara asta, ce mai vreti? sa apara lindandu-se pe bulevard?! la ce bun?! nu ne dezamagiti!

      • Reply nataalbot 14 May 2012 at 21:57

        Poate pe Valuta sa-l rog sa-mi fie duhovnic.Mai scutiti-ma cu nu ne dezamagiti-ul. Dvs ma dezamagiti la fel de mult ca si seceta de afara, dar am cum sa o opresc.

        • Reply basarabu 14 May 2012 at 22:43

          de parintele Cleopa ati auzit? de sfantul inchisorilor Valeriu Gafencu, de Nicolae steinhardt (evreu ce a avut revelatia si a devenit unul din cei mai mari teologi crestini romani, ar trebui sa va fie apropiat) Dumitru staniloae (lucrarile teologice alecaruia se predau la Paris… am inteles ca sunteti bine crescuta… in muzica clasica! unul din cei mai mari pienisti francezi ai momentului Jean Claude Pennetier a lasat mai la o parte cariera si a devenit preot ortodox al episcopiei romane de la Paris, mai este si parintele Jean, tot francez, care a avut si el revelatia si e parinte ortodox la Catedrala Romana din Cartierul Latin… duhovnici din astia sa cautati!!!
          dv-stra nu trebuie sa va umflati in pene in lupta inutila cu Valuta… cautati lumina, Hristos va chiama si va striga numele… “VENITI, VENITI LA MINE”, cat despre seceta, ea nu e afara, ci in sufletele unora, chiar si din biserica! sa stiti ca vin timpurile cand toti vor lovi in ortodoxie, dar Biserica va rezista cu cei putini si buni, va invit sa fiti printre ei! Doamne ajuta

          • Daniela 15 May 2012 at 09:14

            Basarabule, da’ TU ESTI ORB de tot! Sa te informez un pik: “preasfintii” preoti enumerati de tine sunt deasemenea homosexuali!!!
            Asa ca scuteste lumea de prelegerile tale religioase! Credinta trebuie sa fie in suflet si nu se manifesta prin relatia ta cu duhovnicul!

          • basarabu 15 May 2012 at 15:20

            danielo, nu-ti fac fata vorbele astea, chiar deloc… poate te duci pana la chilia parintelui Cleopa, pana la groapa cu sfinti a Aiudului, a celor ce au trecut prin “experimentul Pitesti” nu prea cred ca ai cea mai mica idee despre toate astea… acolo s-a suferit enorm pentru Hristos, si la inceputul arestului ei nu erau preoti, au devenit in puscarie! pacat de oaia ratacita…

  • Reply Vova 14 May 2012 at 19:30

    Nata sunt Posmotrel şi Bolocan? 🙂

  • Reply Z.M. 14 May 2012 at 22:16

    In ultimul timp aici pe blog apar cam multi cuci, muci etc care enerveaza cu comentariile lor venerindu i pe alde valuta cu toata banda lui. Mai oameni buni voi cu Markel a vostru ati facut asa un colb cu legea asta ca mii sila sa va mai aud si sa merg la biserica. Cat priveste gay ii si lesbienele sunt si ei oameni si eu de cit timp traiesc in tara asta inca nimeni din ei nu m au deranjat in nici un fel, chiar citeodata am admirat curajul lor de aparitie pe la tv etc. La noi lumea ii inapoiata rau de tot, inapoiata si credincioasa pe deasupra nu credincioasa in Dzeu dar credincioasa in popi cu burtile mare cu mercedes uri si cu orientari politice. Articolul e bun, foarte bun si adevarat.

    • Reply kukuku 15 May 2012 at 13:56

      nu veneratie…mie nu-mi place ca parintele Valuta deseori e netacticos in discutii, si din sinceritatea lui raspunde asa cum este… dar din ceea ce el citeste de pe hartie spune totul corect, si el e bravo ca s-a apucat sa apere acest subiect, poate asa veti intelege cum biserica va apara interesele de care voi nu aveti timp sa va bateti capul, e gata sa primeasca o galeata de murdarie, si nu se gandeste defel la mincarea si banii care ii aduceti ca jertfa (n-ar fi logic sa accepti gayii si sa ai mai multi clienti la biserica, ba mai mult sa faci turnee de impartasire cu tainele bisericii si a acestor bieti oameni si sa faci o gramada de bani taxandui la tot coltul – cum fac unele confesii care folosesc religia pur ca imagine de marketing ?)

      Exista practica straina in ceea ce tine de liberalizare a acestei patime, si ea arata exact strategia de evolutie ce urmeaza dupa ce lasi terenul liber in mainile acestor cetateni care nu vor sa-si ascunda sau sa-si trateze aceasta patima. Spre exemplu in Marea Britanie si SUA dupa adoptarea unor astfel de pachete de legi se va interzice sa spui Mama mamei, si parintii trebuie sa fie numiti Parent 1 si Parent 2, pur deatata ca sa nu fie discriminati Mamele Gay, si poti fi dat in judecata si amendat daca copilul numeste mama Mama )) ce tampenie (Google it – parent 1 parent 2). Si acest moft al minoritatii maninca si influienteaza majoritatea societatii.
      Eu nu stiam ca libertatea si civilizatia se asociaza cu – narcomanie, pederastie, betie, vulgaritate sexuala, si multe alte chestii pentru care platesti la medic ca sa te lecuiesti dupa ce le incerci (la orice masa nobila toti promoveaza o conduita specifica lipsita de vulgaritate). Business is cruel, is doar scheme. Patimile sant simplu virusi, nu poti sa nu le spui pe nume, ca altfel ele se strecoara si descompun corpul omului, societatii, politicii etc.

      Daca tineti la integritatea tarii, daca va dorit un stat suveran, daca doriti sa fiti independenti de alte state, sa aveti banii vostri (neimprumutati de pe la straini, care nu va influienteaza salariile si politica tarii), trebuie sa fiti gospodar , sa tineti lucrurile in ordine. Stiu ca femeilor le plac gospodarii, in orice caz ele nu prea prefera narcomani si alcoolici ca gospodari pe viata (asta e un hint pentru cei care cauta fete :)) fiti gospodari)

      Sant popi buni si sant care nu prea si-au invatat lectiile, asta se intampla in toate specialitatile tarii noastre, si doar din acest motiv nu trebuieste disconsiderata intreaga Religie Ortodoxa.
      Sant politisti rai, dar oamenii au nevoie de aceste institute.
      Sant medici rai, dar avem nevoie de medicina, la fel si cu religia.
      Simplu religia intra in cele mai intime parti ale omului, e practic dragoste, deatata oamenii reactioneaza atat de dur la ea, asta e relatia de dragoste (prove me wrong, mai ales cand te inseala cineva :)) ).
      Dumnezeu este dragoste, un om responsabil are o dragoste buna, solida, placuta, unul iresponsabil te face sa te chinui in dragoste o viata. Si dragostea nu este o boala ! Pai staruitiva sa-l gasiti pe cel bun, ca de cel rau are grija Domnul, ca Lui nu-i place cand din dragostea Lui oamenii fac borsh de vinzare !

      • Reply curcudus 15 May 2012 at 17:23

        mucule, pardon, kukule, tu nu pierde timpul tau si ai mila de timpul altora. doar nu crezi ca cineva va sta sa citeasca eseiele tale 😉

        apropo. mai bine cu credit si masina proprie de cat fara datorii si cu troleibusul. dar ma rog, alegerea este a fiecaruia….
        of saracii de americani ori canadieni, au saracii atitea credite la curu lor… of cum traiesc.
        iaka asa si traiesc, cu credite, casa, masina, vacante si alte probleme

        • Reply kukuku 15 May 2012 at 19:55

          Eu la fel îs cetăţean al acestei ţări şi prefer un alt stil de viaţă şi altă viziune asupra lumii. Şi ştiu că supravieţuieşte viziunea corectă.
          Credemă fericirea şi moartea cu credit n-ai s-o cumperi (hatea depinde şi ce înţelegi tu prin noţiunile astea). Şi tot ce cumperi de aceşti bani, măcar să îi îngropi sub sicriul tău şi să torni deasupra titan, totuna ţiganii hoţi o să scoată şi o să le dea drumul încă odata în circuit )) (nu toţi ţiganii îs hoţi mă refer doar la cei răi, care au cunoştinţe ezoterice despre furat, învăţate doar de cei aleşi :)) )
          aşa că de facto în lumea asta nimic nu-ţi aparţine, din păcate nici opinia şi nici viziunea asupra vieţii, mai ales dacă o să trăieşti în credit, la ce libertate şi independenţă mai speri ?
          N-am eu de gînd pentru o furcă de bani azi, mîine să trăiesc ca un cîine al nimănui cum trăiesc musulmanii şi ţiganii în europa. Pîna la sfîrşit oare nu pentru originalitatea caracterului tău vrei să fii apreciat şi nu după ceea ce ai cumpărat ? Asta şi este unicul “aur” care o să-l ei după moarte. Şi să mă bag în constituţia morală unde e scris şi despre moarte şi despre viaţă şi inclusiv despre patima homosexualilor eu n-am de gînd.
          E dreptul tău să ai opinia ta despre lucrurile estea, şi dreptul meu să nu fiu deacord – să cîşlige adevărul. Aşa că Jucaţi şi cîşligaţi !

          • curcudus 16 May 2012 at 16:22

            haoleu, ma doare capu 🙂
            sa stii ca eu nici nu pretind sa fiu apreciat intr-un fel sau altul. adica judecat… iar banii! banii trebuie sa circule. eu, stii nici nu ii tin in maina aici 🙂 am un card, il bag il scot si gata. nu vad eu bani sau galbeni sau altceva zi-le cum vrei. dar ei sunt un instrument care sta la baza civilizatiei. datorita lor omenirea a putut sa progreseze. este doar un instrument si fara multa filosofie. e ca si transportul. o zi de greva in oras si e haos. asa parinte si cu rubla. doar ca multi incep sa interpreteze cum vor ei si sa manipuleze.
            apropo, eu cred ca religia este o forma puternica de manipulare in masa si e cam paradoxal sa pornesti razboaie in numele lui domnezeu. non sens. va contraziceti.
            ei da cine sunt eu sa judec. eu nu stiu nimic. desi stiu cate ceva.

            stiti parinte, homosexualii sunt vazuti de dvs. ca barbatii de amazoane. e doar o viziune sau interpretare. dvs nu sunteti vinovat ca v-ati nascut barbat. nu-i asa…

            iar popa din sat la noi la timpul lui a zdrobit cea mai mare casa din sat si masinile le schimba cam odata pe an. iaca asta da credinta

    • Reply basarabu 15 May 2012 at 15:37

      daca doriti sa nu apara nimeni, nu va publicati pe fituica (cazuta recent la acest rang) aia de jurnal.md… dumneaei este formator de opinie… iar noi nu putem ramane indiferenti la opiniile pe care le formeaza, avem un viitor de trait! si daca am avut si noi ceva glorios in trecut ca neam, a fost si este legat de ortodoxie( unire, razboaie castigate, scrieri alese, principi nemtsi care primul lucru ce au facut in calitate de conducator al neamului au devenit ortodocsi si astfel, doar astfel au mers chiat si impotriva neamului lor de dinainte pentru dreptatea acestui popor… doar ortodoxia), in afara ortodoxiei am fost si suntem nesemnificativi (in orice aspect)

  • Reply marius platon 15 May 2012 at 07:21

    Nata, de la un timp citesc unele articole scrise de tine (mă refer la bloggeri și altele). Încep chiar să te simptatizez. 🙂

  • Reply Alina 15 May 2012 at 07:50

    tare fain articol!
    iata comentariile, primele, exprima exact particularitatile societatii noastre indoctrinate de secole.

  • Reply Adrian 15 May 2012 at 09:38

    nata, dar cine a spus, ca societatea nui tolereaza – SOCIETATEA URLA DIN TOTI BOJOCIII – DRAGI GAY, FACETI CE DORITI CU VIATA VOASTRA PRIVATA, ESTE DREPTUL VOSTRU SA VO TRAGETI SI SA VA IUBITI ,UNDE SI CUM DORITI!!! ACEASTA CATEGORIE DE CETATENI A FOST, ESTE SI VA FI, DAR E BINE SA SE IA IN CONSIDERATIE SI DREPTURILE NOASTRE A MAJORITATII SOCIETATII CU ALTE POFTE, ORI CU DORINTA LOR SE INCALCA DREPTURILE CELORLALTI SI ATUNCI CE SE INTIMPLA MINORITATILE NE CANTA LA FLUIER IAR MAJORITATEA DANSEAZA, CARE ATUNCI SUNT DREPTURILE NOASTRE??? SE STIE, CU APORTUL UNOR DEMNITARI ALESI DE NOI, ONG-URI, PRIN DIFERITE PROIECTE SUSTINUTE FINANCIAR DE OFICIALI GAY SE PAPA MILIOANE SI SE PUN BAZELE UNUI BIZNESS , ORI SUB ACEASTA LEGE URMEAZA UN SIR DE ACTIUNI CE TIN DE BUSINESS, CARE CE VOR FACE ? CORECT, VOR ATRAGE NOI CETATENI. AICI MA INGRIJOREAZA ALT FAPT, CAT DE BINE STAU ACESTI CETATENI CU MORALA, FIZIOLOGIA, BUNUL SIMT LA CAPITOLUL SATISFACERE POFTA SEXUALA CU COPIII, SAU MAI CORECT PEDOFILIE??? AVEM VIOLURI, ABUZURI COPII, INCLUSIV BAIETI, PRECEDENTE, CAND OFICIALI CU PASAPORT DIPLOMATIC AU ABUZAT COPIII, CE A FACUT STATUL, REPUBLICA MOLDOVA ? LE-AU DAT VOIE SA PARASESCA MOLDOVA, STRANIU DE CE ESTE CAUTAT BAGHIROV SI DE CE OFICLUL EUROPEAN NU? SE STIE, CA IN MOLDOVA EXISTA TURIZM SEXUAL , UNDE SUNT EXPLOATATI SI COPIII BAIETI, PENTRU 2 BANUTI…CINE SUNT BENEFICIARII ACESTOR PLACERI NU CUMVA IN MAREA MAJORITATE HOMO? AU FOST CATEVA SEMNALE REPORTAGE IN MEDIA, SI FOARTE STRANIU CAT DE REPEDE SAU POTOLIT SPIRITELE, DE CE NU VORBIM DE SIDA , % DE INFECTARE DIN PACATE IN MOLDOVA CRESTE SI IARASI STIM, CINE SUNT CEI MAI VULNERABILI LA ACEASTA INFECTIE, ESTE OARE SOCIETATEA CIVILA GATA DE IMPLEMENTAREA ACESTEI LEGI, CARE MAI DEGRABA NI SE IMPUNE, CA UN MODEL DE VIATA NORMALA DE CATRE UNELE OFICIALITAI EUROPENE. NU INTELEG, CARE ESTE TANGENTA INTRE LEGEA ANTIDISCRIMINARE SI LIBERALIZAREA REGIMUL DE VIZE, CARE NE DA NUMAI DREPT DE A CALATORI, DAR NU DE A MUNCI SI BENEFICIA DE ASISTENTA SOCIALA, MEDICALA SAU DREPT DE TRAI ? VENITI CU PROBE CLARE CINE DIN EI, CUM SI DE CINE AU FOST DISCRIMINATI, AVEM CUMVA CAZURI PIERDUTE LA CEDO. DE CE EUROPENII, CARE PROMIT LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE NU SUNT DERANGATI DE FAPTUL, CA DREPT CONSECINTA CETATENII MOLDOVENI VOR AVEA UNELE FACILITATI LA INTRARE PE TERITORIUL UE, SI CARE VA FI COMPORTAMENTUL SAU RESPECTAREA LEGISLATIEI UE CU REF. LA TREMNEUL DE SEDERE SI ACTIVITATE. OARE NU ESTE CLAR, CA MAREA MAJORITATE A MOLDOVENILOR SE VOR FOLOSI DE ACEASTA LEGE, PENTRU A RAMINE ILEGAL IN EUROPA? DE CE NU NE IMPUN ALTE CONDITII, CUM AR FI CRESTEREA ECONOMICA, PRINCIPALUL FACTOR, PENTRU CARE MOLDOVENII PLEACA DUPA HOTARE, ORDINE IN JUSTITIE, PROCURATURA, INTERNE, CORUPTIA DIN ABSOLUT TOATE ASEZAMINTELE DE STAT, MIZERIA SI AINTISANITARIA DIN MOLDOVA,,OARE PENSIA DE 400 DE LEI PENTRU UN PENSIONAR, SAU PENSIA DE INVALIDITATE DE 280 LEI NU ESTE DISCRIMINARE???? DESPRE CE DISCUTAM?????????? Cu ref. la discutia avuta cu bunul tau prieten se pare a fi cam las, daca e SIGUR, CA CEIA CE FACE ESTE BINE SI SE SIMTE IMPLINIT SI FERICIT, DACA ASTA ESTE MODUL VIATA PE CARE IL PREFERA , DE CE S-AR ASCUNDE?

    • Reply tania 16 May 2012 at 15:11

      vezi ca ti-ai batut joc de caps lock

      • Reply Adrian 17 May 2012 at 16:14

        si care e scirba dumitale, v-am descriminat cumva?

      • Reply Natasha 22 May 2012 at 18:57

        Multumesc, Tania.

  • Reply Adrian 15 May 2012 at 09:51

    Cu referinta la DIASPORA, este clar DE CATRE cine au fost pusi la treaba , ca sunt reprezentantii voturilor necontrolabile, este clar si pentru CE UNII AU PRIMIT SI DISTINCTII DE STAT, dar poate e mai bine SA FIE DERANJATI DE NUMARUL COPIILOR LASATI , CARE SE SINUCID, TOCMAI DIN CAUZA, CA PARINTII LOR AU PLECAT DUPA BANI DE NUNTI SI PERDELE, SA-SI FACA GRIJI PENTRU PARINTII BATRINI, CARE STAU LA MILA VECINILOR SI SA NU UITE, CA ASIGURAEA MEDICALA SI SOCIALA, EDUCATIA DE CARE BENEFICIAZA PARINTII SI COPII LOR SUNT ACHITATE DE CATRE NOI, CEI DE ACASA, POATE E TIMPUL, CA SI EI SA CONTRIBUIE LA BUGETUL ACESTEI TARI , MACAR PENTRU CEI PE CARE IAU LASAT, POATE E CAZUL SA-SI BATA CAPUL, CA NU CUMVA INTR-O BUNA ZI FECIORUL ADRIAN SA NU-I SPUNA , CA IL CHEAMA ADRIANA…

    • Reply Tania 19 May 2012 at 18:26

      Bravo!ai talent))

  • Reply Urtep 15 May 2012 at 11:45

    Удовлетворенный Остап, хлопая шнурками по ковру, медленно пошел назад. Когда его массивная фигура отдалилась достаточно далеко, отец (Valuta) Федор быстро высунул голову за дверь и с долго сдерживаемым негодованием пискнул:
    — Сам ты дурак!
    — Что? — крикнул Остап, бросаясь обратно, но дверь была уже заперта, и только щелкнул замок. Остап наклонился к замочной скважине, приставил ко рту ладонь трубой и внятно сказал:
    — Почем опиум для народа?

    Am impresia ca fum de tămâie, în care își petrece o buna parte a vieții acest Valuța nu este chiar benefic pentru acest sănătatea lui.

  • Reply curcudus 15 May 2012 at 17:16

    of nata, bun articol… dar dupa comentariile expuse asa ma bucur ca am plecat din tara. of of cat ma bucur, in pofida ca ii deficil si tii dor de casa, dar cand deschid cate un sait ceva si citesc despre rmoldova, apu ma conving din nou ca am decis corect ca am emigrat si ca da! Canada este o tara unde casatoriile intre homosexuali sunt recunoscute…

    cat negativism e in tara ceea si ce diferenta e aici. ma bucur de fiecare zi traita aici, fiindca ziua ne-o facem noi. In loc sa ne injuram si impingem unul pe altul, hai sa ne zambim si sa ne respectam reciproc. si asta ne va scoate din rahatul care e rmoldova, dar nu gazul rusesc sau pcrm sau pldm sau orice alt drec.

    eu nu ma mai intorc in tara si copii mei o sa vorbeasca alta limba de cat cea materna si asta este alegerea mea si va rog incetati sa ma judecati sau sa judecati. ca dupa cum spune biblia voastra, nu judeca si nu vei fi judecat. mii sila de popii moldoveni…

    si da. eu invat sa respect si invat sa fiu deschis si stii ca e bine.

    • Reply kukuku 15 May 2012 at 20:23

      îţi dau o recomandare ca cetăţean la cetăţean – nu da copiii tăi în şcoli unde se predă cultura sexuală, sau ţine-i departe de aceste ore, dacă vrei să nu ai debili exagerat de decomplexaţi, sau cum se mai spune – cu pozitivism dezaxat (e deajuns să deschizi youtube să vezi cum cresc americanii). Ceea ce învăţăm noi copiii o să răspundem noi pe urmă. Şi apropo chiar în Canada şi SUA sînt multe ONGuri care îs împotriva homosexualităţii ca în orice stat normal. Iaca chiar îţi spun şi cum se numeşte o organizaţie mare şi cunoscută – American Family Association (din păcate îs sectanţ, da asta aşa pentru statistică) şi mai mult ca atît eu nu cred în zvonul care tu acuma îl pusteşti – că cică Canada este un stat foarte pozitiv, deschis şi liber, că chiar tucma şi fiecare cîine îţi zîmbeşte şi poştaşul îţi aduce marihuana. Eu nu cred că tu ai analizat multe aspecte legate de societatea Canadiană.

      Oameni serioşi sînt ? cu care n-o să vorbim doar despre zvonuri, cu care chiar e posibil de făcut dvijănii. Ne strîngem aici să apreciem comenturile unui jurnalist serios, da pînă la sfîrşit mă simt ca în asociaţia secretă a tinerilor pentru drepturile Spiriduşilor din codri.

      Şi apropo nimeni pe nimeni nu împinge şi nu înjura la noi (în orice caz eu pentru mine răspund şi mă strădui să nu fac aşa chiar şi dacă îmi scapă), şi eu nam nimic cu gazul rusesc sau PLDMul sau PCRMul ))) eu îs apolitic. Simplu dezbatem liber o temă foarte serioasă, kak minimum pentru mine ))

      Nata PUPICI ! TE CUPRIND NINUNE !!! ))) (nu ironizez 🙂 brotherly love) – asta aşa mi s-a înmuiat inima oleacă)

      • Reply curcudus 16 May 2012 at 16:34

        tovarashu kuku, netale de metafore ai auzit!? pai iata textulmeu de mai sus e plin din astea, metafore.

        si inca ceva. mai scuteste-ma de educatia sovietica, cu copii complexati si schiloditi de educatia voastra. nu intru in detalii ca nu merita, dar eu copilul o sa-l dau la scoala asta, unde este lasat sa gandeasca liber si nu i se baga in cap ca homosexualii trebuie arsi pe rug. ca asa ati facut cu, cum il cheama pe acela, Galilei. Ca omu ave dreptate, pamantul se invarte in jurul soarelui, dar voi pleaki pe foc na, pe foc. Shini-i aista sa se puna cu biserica. Shi stie el. Dumnezeu a creat pamantul si inca a facut asta in sapte zile. Mai scutiti-ma…

        Eu am fost educat in spirit ortodox. Am fost dus la biserica. Am fost chiar si botezat, dar eu nu tin minte asta, ca eram mic copil si neputincios, dar cu timpul am inteles si am ales sa nu cred in asta. E alegerea mea. Sa cred altceva de cat vreti voi.

        PS: Nu uitati parinte de metafore. Metafore, parinte.

        • Reply kukuku 16 May 2012 at 21:29

          nu sant parinte eu 🙂 sant cetatean de rand care are o alegere si o opinie.

          Despre Galileo – esti foarte apasnîi, ca şi Brega – idee nu are de unde îşi are începutul acest zvon ateu, dar îl foloseşte fără să asculte argumentele. În două cuvinte – asta au făcuto catolicii – apropo europeni spre care tare vă trage, din felul lor stupid de a interpreta Biblia, şi el nu era homosexual. (http://www.youtube.com/watch?v=AspQRpwTW8g). Noi nu ardem pe rug, noi luptăm cu argumentele pentru adevăr.

          Despre Botez – evreiii făceau şi fac circumcizie după cîteva zile de la naşterea copiiilor. Asta e botezul vechi dinaintea lui Hristos (pe care şi evreiii pînă azi îl aşteaptă). De ce ? Deoarece trăsătura istorică caracteristică a acestui popor este faptul că ei nu îl iau pe Dumnezeu drept un mit ci l-au cunoscut direct, şi încearcă şi găseşte printre ei atei. În Israel sunt legi din vechiul testament la nivel de LEGE. Şi apropo şi cei mai bogaţi dintre ei, care conduc afaceri, inclusiv bănci de la care tu ei credit, îs profund religioşi. Alta e că ei au devenit făţiş inamici ai ortodoxiei şi cu orice scop se străduie să şteargă această religie după răstignirea lui Hristos, chiar şi dacă avem un vechi testament comun.

        • Reply kukuku 17 May 2012 at 00:03

          pe timpurile sovietice bisericile erau persecutate )). Schilodeau copii si ii foloseau ca expereimente medicale in Auschwitz si alte lagare tot felul de ideologii laice socialiste alde comunism si nazism. Asta este “fist-ul” rece al ateismului.
          Gagarin a zburat in cosmos si a spus ca Dumnezeu nui.
          Gagarin nui a spus Dumnezeu )))

  • Reply ana 15 May 2012 at 17:37

    Sincer nu vreau sa fac cunostinta cu prietenul tau homosexualul ci poate as vrea cu prietenul tau omul. Treaba lui si numai a lui ce orientare sau frustrare are. Pe mine nu ma intereseaza.

    • Reply curcudus 16 May 2012 at 21:29

      mergea pe drum un om si o femeie…

      se vede ca nu e treaba lui doar ce orientare sexuala are… vad ca va deranjeaza cam pe toti. pe mine insa ma doare descriminarea care inca persista in rmoldova. o sa ramaneti o tara inchisa cu popi cu tot. biserica tot timpul a tras civilizatia inapoi.
      datorita crestinismului civilizatia umana a stat in intuneric 2000 de ani!!!

      in Roma Antica era totul, bai publice, wc publice, drumuri din piatra, era republica… la fel si Grecia Antica. Orase cu canalizare si drumuri din piatra. Cu bliblioteci si bai publice. inca acum 2000 de ani in urma… nuuuu, crestinii au considerat toate asta paganism si au dat foc la biblioteca din Alexandria caci totul era paganism si a stins civilizatia pt 2000 de ani.

      crestinii au interzis spalatul fiind considerat omul cu cat mai mult pute cu atit e mai aproape de dumnezeu… capeteniile orasului se algeau dupa cine mai multi paduchi are, iar in Luvru se cacau si pisau in colturi si putea mai ceva de cat la wc din piata centrala. iar palariile mari erau pt ca sa nu iti cada rahatul in cap in timp ce era aruncat de peste fereastra si asa zisul reverans, cu scoaterea palariei din cap era cand te intalneai cu cineva, scoteai palaria cea mare ca sa nu puta a cacat. si asta e adevar. si asta a adus crestinismul. a distrus wc si baile si a trantit lumea in cacatul propriu.

      inchizitia a distrus mii de oameni, iar femeile frumoasa erau arse pe rug din cauza ca erau frumoase.

      nu v-ati indepartat mult de dogmele acestea. vorbiti de dumnezeu, dar judecati dur lumea. va contraziceti dragi crestini.

      • Reply ana 17 May 2012 at 14:52

        @curcudus: Iti recomand sa faci cativa pasi inapoi ca sa poti cuprinde cu privirea intreg peisajul.

      • Reply kukuku 18 May 2012 at 13:34

        de unde ai asa informatie :)) spui minciuni…
        apropo baile publice romane – era o chestie, daca era cineva bolnav si se baga in ele se imbolnaveau toti.
        Wc publice – chiar la discovery au aratat o reconstituire a romei, si au mentionat si wcurile estea publice – aratau cum toti care intrau foloseau un fel de buret cu care se stergeau la fund, care a dus la infectii grave la toti care foloseau wcuri publice.
        Impresia de civilizatie aduce omul la infectie )) Ei nu stiau multa biologie atunci, dar era in voga sa mergi la wc public )) exact si tu acuma strigi ceea ce e in voga.

        Spui aberatii mari frate. Esti un scandalagiu )

  • Reply carpediem 15 May 2012 at 20:44

    chiar ieri iar citeam stiri pe tema discriminarii si mi-a abatut un gind, oare cum s-ar simti moldoveanul de rind, heterosexual, daca despre sexualitatea lui s-ar vorbi in fiecare zi la tv, in gazete si in parlament???? oare cit se mai poate?????
    vreau urmatoarea lege sa se axeze pe pozitiile se***le permisibile (cu acordul bisericii evident), discutata in parlament, analizata de societatea civila, pusa la dezbatere in talk showuri, si de ce nu, chiar de facut un referendum. ce ziceti?

    p.s. am avut un coleg la facultate, nu in Moldova bineinteles, care imi parea extraordinar, vorbeam cu el despre toate, ca doar dupa vreo doua luni sa-mi faca cunostinta cu iubitul lui…. am ramas un pic si eu shokata caci nu dadea nicio aluzia ca ar fi homosexual, caci vine si el dintr-o tara unde probabil cuvintul homosexual nu exista… in fine, dupa ce am trecut momentul un pic stingaci, am ramas in continuare prieteni buni si il admir pt omul din el, si putin imi pasa cu cine se culca seara la el acasa.

  • Reply kukuku 15 May 2012 at 21:13

    Si apropo eu tot am vorbit cu un gay si el deasemenea a gasit in mine – un simplu umil crestin ortodox, un prieten caruia poate sa-i spuna totul ce are pe suflet. Si din cate am inteles nu are probleme cu serviciul din moment ce mi s-a destainuit, se simte increzut la lucru si urmeaza sa se impartaseasca de tainele bisericii.
    Eu nu stiu cu care homosexual ai vorbit tu Nata, dar a meu n-are pretentii dupa ce i-am spus ca legea asta nu are sens, si din cate am inteles pe el il interesa problema lui personala atat de mult incat nu-l mai intereseaza autoafirmarea in societate si beneficiile legii, deoarece stie ca sant oameni normali care o sa-l sustina cat de patimas nu ar fi si n-o sa-l dea de rusine. Sa injosesti asa oameni, care nu si-au exprimat ura fata de biserica e un pacat din partea ortodocsilor.
    Urmeaza sa vedem, poate e o irosire de timp si buget, simplu din cauza la cativa homosexuali care nu se inteleg intre ei de ce au nevoie ei in acest stat ? Sau poate niste politicieni au nevoie de fonduri europene folosind spinarea “populatiei afectate” ?

    • Reply curcudus 16 May 2012 at 16:37

      parinte, e un pacat sa concediezi de la lucru pe cineva fiindca nu e ca dvs. sau are alte idei sau ca este gras, sau ca este de culoarea sau ca e musulman sau evreu sau ca e din asta, o, gay… fuu

      • Reply kukuku 16 May 2012 at 22:12

        la noi în republică ca şi în orice alt stat civilizat la lucru este locul unde se calculează şi se apreciază coeficientul de productivitate. Spre exemplu un şef are tot dreptul să concedieze orice salariat (musulman, negru, calic, francez, femeie etc.) pe motiv de neîndeplinire a sarcinilor sale.

        Ce înseamnă să fii homosexual la serviciu şi ce îţi oferă acest statut ?

        Pentru homosexual asta înseamnă 2 lucruri – sau el la serviciu o să poată să “lipească” şi să sustragă de la lucru angajaţii masculi, sau el va face asta doar în afara orelor de serviciu.

        În primul caz – eu ca şef raţional n-aş vrea ca lucrătorii mei în loc de lucru să se lingă pe coridor şi să se întreacă dea cine e hetero şi cine e homo, în orice caz mie la serviciu mi-e interzis să am relaţii conjugale cu alte lucrătoare, chiar şi cu prietena mea, şi cu această discriminare eu trăiesc, şi înţeleg raţionamentul acestei jertfe din partea mea – cu asta e deacord oricine care porneşte o afacere, altfel asta nu e afacere.

        În al doilea caz – dacă la lucru şeful nu îţi permite să te lingi da s-o faci doar acasă, chiar şi dacă ai titlul oficial de homosexual, asta iarăşi e o restricţie de comportament şi respectiv care e sensul acestei schimbări, care deja funcţionează fără această lege. Toţi îs gheroi la ei acasă şi e normal aşa.

        Ambele cazuri sînt deja prevăzute de legile în vigoare. Pe majoritatea şefilor la moment, nu-i interesează cine eşti tu, principalul să poţi face ceea ce trebuie să faci, şi majoritatea asta se referă la acele societăţi unde nus 3 lucrători da sute şi mii, unde salariaţii nu-şi văd conducerea cu zeci de ani.

        Dacă o să-mi spui de micile societăţi unde poate să nu te angajeze pe motiv de orientare, iartămă dar în Milano cunoscuta mea nu a fost angajată în Dulce & Kaban (D&G) pe motiv că nu e destul de frumoasă (asta mi se pare mai înjositor, şi acest criteriu de selecţie din păcate nu se prevede în lege) şi asta i s-a spus în faţă şi de dat în judecată era inutil deoarece angajatorii la judecată automat găsesc o problemă în CVul tău şi nu spun care a fost de facto motivul de a nu accepta la serviciu. Nu toţi şefii îs diplomaţi. A tăcut, a mîncat găluşca şi s-a dus la alt angajator, ea nu e vinovată că nu e frumoasă în opinia unora.

        Eu am lucrat cu homosexuali la serviciu, ştiindule patimile, înţelegîndumă perfect cu ei şi pot spune că la serviciu ei nu se angajau ca homosexuali ci ca “masă gri, neutră”, care în faţa şefului nu are deosebire şi cu condiţiile astea (de a fi doar un pion în sistem) toţi cad deacord. Faci lucru ai rublă, nu faci lucru n-ai rublă.

        P.S. – problema nu e în restricţiile la locul de muncă, ci în imaturitatea opiniei sociale, care pentru ideea de libertate, oferind teren liber acestei schimbări va pierde şi mai mult după ce homosexualii în numele libertăţii o să vă rescrie istoria cuvîntului “mamă”. Libertate este şi în america, dar pentru formele vulgare a libertăţii ca – terorism, omucidere, instigare împotriva statalităţii faci ani grei de puşcărie. Okazîvaeţa, nu tot ce e libertate e libertate, şi homosexualitatea e un terorism local în pat, ca şi terorismul pentru o societate.
        Pentru ei în război orice mijloc e de folos, cum zicea Sun Ţu – Война это путь обмана. Nici un loc pentru concurenţă loială. Război adevarat între îngeri şi demoni. Da baba se cheaptănă, fumează kalian în Canada şi bea Corona în credit ))

        • Reply curcudus 17 May 2012 at 19:43

          Baba ca sa ajunga in Canada a depus efort si a jertfit cu toate si a riscat sa-si schimbe viata. Crede-ma! esti departe ca sa intelegi asta. Asta doar intelegi odata ce esti ajuns aici. Tu nu stii prin ce trece lumea odata ajunsi aici. Ei devin mai puternici si mai inteligenti. Cel putin din motivul ca o iau totul de la zero. De la zero, la o varsta departe nu 20 de ani.

          In rest, nu am inteles nimic din ce ai scris. Verzi si uscate. Iar D&G se scrie Dolce&Gabbana. Puteai si tu asta sa verifici pe google daca nu in dictionar.

          Domnezeu cu toti voi.
          Nu vreau sa supar pe nimeni, da mama mi-a zis sa ma feresc de oameni beti si prosti. Ca dealtfel e grav.

          • kukuku 17 May 2012 at 22:57

            curcudus, imi pare bine ca ai simtul umorului, as vrea sa iesim la o bere 🙂 – nataalbot.md, cel mai bun blog de cunostinte online )))))

  • Reply Elena 15 May 2012 at 22:39

    Chiar nu inteleg ce legatura are aprobarea acestei legi nenorocite cu liberalizarea regimului de vize? Pe cine incearca sa amageasca guvernul si UE?
    Am calatorit in multe tari europene si, da – s-ar parea ca ei sunt foarte democratici si au atitea legi care apara interesele minoritatilor, dar au cazut in extrema cealalta. Deja la ei a devenit anormal sa fii normal, adica nu mai esti cool, daca ai orientare sexuala normala. Si, Nata, chiar ai fi fericita cind va veni intr-o zi fata ta si-ti va spune ca e lesbiana? Chiar te vei bucura? Dar, celalalt coleg al tau cu microfonul: cind te vei insura si vei avea baiat – vei fi fericit sa stii ca-l impunge altul in c..? Si ca vei avea nepoti de la ei? Hai sa fim seriosi – nu ne caracterizeaza asa trasatura! Stefan cel Mare a luptat cu singe ca sa apere crestinatatea noastra! Crestinatatea – asta ne mai consolideaza. Imprumutam de la europeni toate prostiile! Hiadeti sa luam ce e frumos – salarii, pensii decente, medicina inovatoare etc. principii morale. Chiar nici animalele, ca-s mai limitate, nu sunt homo sau lesbi – ca si ele-s din natura mama luate… De ce sa promovam asa ceva?

    • Reply curcudus 16 May 2012 at 16:45

      oi pleaaaa. exista un cuvant tare super puper in limba romana, care de moldoveni este folosit cu alt sens: NORMAL. Tare imi mai place cuvantul asta…dar imi lamureste cineva ce e cu el?!
      Da nu va grabiti tare, ca e o interbare retorica…

      Dealtfel, cum trebuie sa fie un om NORMAL? Imi explica cineva?

      Elena e normala dar prietenul lui nu este normal sau e a normal, sau e gay. fuuu, p**arasu shi este el. Roaga-te lui dumnezeu tau sa ai copii NORMALI!..

      • Reply kukuku 16 May 2012 at 22:25

        normal mai vine de la firesc, care vine de la lucrurile care lucrează raţional în corp şi în afara lui şi au scop protejarea sau continuarea scopului raţional al vieţii. A bea, a mînca, a avea dragoste firească etc. care nu duc la spital după.
        A fuma, a consuma droguri, alcool, a curvări tot îs chestii fireşti după ce omori conştiinţa în tine şi ajungi la spital cu boli respiratorii, venerice etc. care din practică se observă că nu continuă misiunea omului pe pămînt.

        Pidarii prin asta şi îs anormali că ei fizic nu nasc copii.
        Logic în corpul lor a fost pus atîta testosteron ca ei să aibă forma de bărbat şi panimaeşli 2 grame nu ajungeau ca să fie polnoţănnîi mascul, deatata sînt foarte multe opinii printre oamenii de ştiinţă că asta nu e genetic ci e o boală psihică, da să lupţi cu oameni de ştiinţă, aventurieri politici, corupţi e greu.

        Mai recent studiile europene au arătat că homosexualitatea e un trend emoţional. S-a observat că tinerii care 20 de ani trăiau ca băieţi normali, după ce au fost de vreo cîteva ori la cluburi de noapte cu ghei, vroiau să-şi schimbe orientarea.
        Adică 20 de ani o putut trăi narmalina, da cum o adus pivă, raşi, parnuhă şî ţîgări, vdrug majoritatea îs homosexuali.

    • Reply curcudus 16 May 2012 at 21:15

      iata pt ce-i legea asta nenorocita… asta cum iti place?!

      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WmJWA9XpZT4#!

  • Reply iness 16 May 2012 at 13:53

    Nata tine mult la prietenul sau,si nu-l va obijdui,ca marog e prieten,si ca sa-l mai imbarbateze(daca putem sa-i spunem asa) e gata pentru legalizarea homo.Dap cum altfel,prietenul la nevoie se cunoaste…

  • Reply Urtep 16 May 2012 at 16:24

    Nata, in planul din spate a acestei filmari se vede un gard verde cu careva constructii temporare care infrumuseteaza parcul deja cred ca de mai mult de 10 ani. N-ati putea sa investigati provenienta lor si cind se va face ordine acolo?

    • Reply nataalbot 16 May 2012 at 18:25

      am investigat noi subiectul, cica isi securizeaza prin gard niste camari si depozite, probabil in care isi tin cadouri si donatiile care nu incap acasa la preoti

      • Reply curcudus 16 May 2012 at 21:08

        super. parcul public din capitala ca loc de depozit. da shi… tat normal

  • Reply curcudus 16 May 2012 at 17:18

    cum va place asta!?

    http://www.voyage.gc.ca/countries_pays/report_rapport-fra.asp?id=191000

    • Reply kukuku 16 May 2012 at 22:40

      Ion asta tu ? Johny B. Good ? ))))

  • Reply Sirun 16 May 2012 at 23:16

    Straniu este faptul, ca noi nu suntem toleranti unii cu altii. E un lucru firesc ca cineva sa fie pro iar altcineva contra recunoasterii anumitor drepturi ale homosexualilor.
    Cu ce drept hetero i-ar limita pe homo, pentru ca si unii si altii au orientare sexuala, doar ca diferita. Iar homo au existat mereu, la fel ca si hetero. Si pe nimeni nu ar trebui sa intereseze orientatia sexuala a fiecaruia. Si eu inteleg asta foarte bine. Dar, in acelasi timp, eu mi-as fi dorit, pentru ca asa simt, asa am fost educata, sa se iubeasca barbat cu femeie, si nicidecum altfel. Dar eu continui sa-i accept pe cei de orientare diferita de a mea, pentru ca nu am dreptul sa fac contrariul. Si stiti, e mai usor sa accepti pe cineva strain, decit sa accepti ca copilul tau sa fie homo. Aici e mai greu, dar desigur nu e imposibil.

    • Reply kukuku 17 May 2012 at 13:19

      Ai auzit la interviu vreodata la majoritatea societatilor sa scrii in CV sau sa fii intrebat de orientare sexuala ? Asa ceva se practica doar la societati specializate, ca modelingul.
      Pe angajator il intereseaz ce poti face nu ce orientare esti. Daca esti homo si nu te intreaba ce orientarea sexuala ai, pai ai sanse sa te angajezi si la Bentley. Nicaieri oficial nu scrie ca homosexualii nu se angajeaza la serviciu. Pina si
      In societatea bazata pe drept nu exista legi care sa acopere toate activitatile umane si definitiile lor, respectiv nu totul se prevede si gauri sant un milion si una in legi, de ce acuma conducerea noastra umple anume aceasta gaura, cand de facto tre sa se ocupe cel mai simplu de alte cazuri mult mai importante, ca coruptia, crearea unui sistem corect de votare, solutionarea problemei Transnistriene (care ar aduce venituri foarte mari tarii, daca Transnistria ar redevni parte integra a RM si ar acoperi “lipsa de fonduri pentru modernizarea RM”).

  • Reply Sirun 18 May 2012 at 00:02

    Ai dreptate, ei nu sunt limitati la angajare. Ca exemplu, prietena mea are un job tare bun in domeniul IT. Si pe nimeni n-o intereseaza viata ei personala.

    Dupa parerea mea, multi vor ca acest fenomen sa fie o normalitate, si insista ca este. Si ii judeca pe cei care cu greu se adapteaza la faptul ca acest fenomen exista, nemaivorbind ca el se extinde tot mai mult. Atunci Nata nu ar folosi termenul “confesiune”, nu ar ascunde identitatea prietenului, care la rindul sau nu ar ruga-o sa faca acest lucru. Ceea ce este normal, firesc – nu se ascunde si nici nu sta la baza unor dezbateri, atit de neplacute. De aceea si spuneam sa ne intelegem reciproc. Pentru ca fiecare are dreptatea sa. Un lucru e sigur, nu trebuie aplicata violenta nici verbala nici materiala in adresa homo, si nici intre hetero in privinta homo. Daca vrem sa demonstram ceva, sa luptam pentru ceva frumos, atunci sa o facem in modul respectiv.

    • Reply nataalbot 18 May 2012 at 09:55

      like mare

    • Reply kukuku 18 May 2012 at 15:55

      Nu e vorba de ignorarea unei preferinte, alegerea intre vodka si martini ci de inlocuirea unor axiome cu altele. Asta e motivul acestor dezbateri, pe alocuri crancene. Dar nimeni nu a vopsit peretii cu sange inca ))) E discutie bazata pe argumente. Pentru cineva tema adevarului e atat de sensibila si retraieste atat de mult ca intra in manie, se intampla…

      La chestiile astea nu trebuie de adaptat, pe jumatate gravida nu exista, si stii ca somnul cand te fura cand esti obosit are un scop – sa te adoarma. Homosexualitatea are un scop si el nu opreste doar aici, Nata deja a descris intreg peisajul ce urmeaza, chiar si daca ea insasi nu va fi deacord mai tarziu cu aceasta. Asta au facuto alte state. Dar noi deatata si avem capul nostru si prietenim cu el – ca sa nu sarim dupa ei.

      P.S.: dreptate relativa nu exista, a mea sau a ta, fix cum si consilii coordonatoare a audiovizualului nu-s a diferitor posturi. Daca ar fi relativ, s-ar strecura orice si n-ai face diferenta intre manipulare, incalcare, abuz, corect, incorect, bine, rau, alb, negru etc.

      • Reply Sirun 19 May 2012 at 21:34

        kukuku, dap’ nu toti gindesc ca tine, eu nu am expus gindurile mele pentru aprobarea sau dezaprobarea ta:) Nu aveam sa-ti raspund, ca sa-ti mai dau un motiv de a comenta, plictisitor daca sincer, dar te-a lipsit Nata de acest drept, asa ca iti ramine doar sa citesti. Lucru dificil pentru tine, cred.
        Spre mirarea mea, tu te-ai legat de fiece gind al meu. Iti sunt atit de importante, n-ai alta ocupatie sau mai degraba, ai vrut sa ma provoci la o dezbatere. Pai atunci nu ai fost atent la cele invocate de mine, pentru ca eu, dimpotriva, am optat pentru intelegere. Si apoi, dupa dezbaterea provocata de tine, tot tu, vei spune ca eu si altii suntem rai, “scandalagiosi” iar tu un “umil crestin ortodox” 🙂 Iar eu cred ca tu daca erai, nici nu mentionai acest lucru. “Umil” dupa multe comentarii postate de tine aici, pare a fi spus mai mult cu ironie. Si mie imi pare ca tu mai mult declari decit simti si percepi ce inseamna sa fii cu adevarat un crestin ortodox. Eu cer iertare, ca am atins acest subiect intim pentru fiecare, dar prea mult te-ai aruncat cu cuvinte anume in aceasta directie.

  • Reply kukuku 18 May 2012 at 07:26

    ca sa nu ziceti ca europa e solidara intru tot cu voi ))
    http://www.sedmitza.ru/news/2961225.html

  • Reply Viorica 18 May 2012 at 09:36

    E foarte frumoasa treaba cu toleranta… dar am doua intrebari:
    1. Cine ii incurca pe gay sa se iubeasca si sa fie impliniti, se baga cineva in viata lor intima?
    2. Cum te-ai simti, Nata, daca vreunul dintre copiii tai ar fi de alta orientare? Cu toate pretentiile: recunoastere publica si prin lege a orientarii, casatorie, nunta?… Sunt curioasa sa-ti stiu raspunsul, mizind pe o profunda si sincera sinceritate (si pe un sincer exercitiu de empatie).

    Poate cam grosolan, adica netolerant, bancul, dar vreau sa-l citez in acest context:
    Un gay ii spune tatalui sau despre adevarata sa orientare si despre faptul ca mai vrea sa faca si nunta, la care parintele, iubitor si tolerant, dar cu durere in glas il intreaba:
    -Bine, dragul tatei, dar macar cine am sa fiu eu la nunta ta: socru mare ori socru mic?

    • Reply nataalbot 18 May 2012 at 09:59

      Viorica, depinde oare orientarea sexuala a copiilor mei de ceea ce vrea eu sau ce nu vreau. Esential pt mine e sa aiba toata viata in persoana mea un prieten, gata sa-i inteleaga si sa-i accepte asa cum sunt

      • Reply kukuku 19 May 2012 at 09:51

        Nu mai stiu ce filosof grek era care avea idei foarte profunde insa avea o problema cu vorbirea (musculatura gurii). Si ca sa schimbe vorbirea lua pietre in gura si vorbea. Peste un timp dupa aceste antrenamente si-a recapatat vorbirea devenind si orator iscusit.
        Nata tu vrei ca copiii tai sa fie relaxati ca o beșină ? Deatata ii dai la scoala si cauti o universitate ? Tu din start admiti ca exista lucruri care nu se schimba ? Institutiile de invatamant nu ar trebui sa dezvolte doar meseriile ci si personalitatea.
        In vietile sfintilor sant cazuri de homosexuali care s-au mantuit si de patima asta si indeobste de pacat, deatata noi atata urlam ca homo este o patima, la rand cu furtul, cu invidia, cu ura etc. Depinde vrei tu sa ai o schimbare? Dai sanse ca religia sa te modifice. Indeobste patericul egiptean povesteste foarte multe vieti de pacatosi care si-au revenit.
        Inainte sa devin ortodox tot am auzit de cazuri urate din biserica, dar m-a furat simplul șocul care l-am avut cand am intalnit un calugar ortodox care nu se inscrie nici in una din categoriile in care toti ii baga.

        • Reply nataalbot 19 May 2012 at 10:15

          Asta-i ultimul tau mesaj la mine pe blog. De copiii mei nu te iei, iar pîrțurile tale verbale ți e tragi pe blog la tine. Te-ai cam scapat la libertate de exprimare acolo unde tre sa intri cu bocancii curati.cred ca esti un homosexual la cap si meriti interzis.

  • Reply ECG 20 May 2012 at 12:02

    Nata ,te inteleg perfect.Asa mi s-a intimplat si mie,atunci cand o fata ,venind la consultatie,printre altele,mi-a marturisit ca e lesbiana si m-a rugat sa nu-i divulg secretul.Nu stiu ce a vazut ea pe fata mea,ci eu am ramas bulversata pentru cateva zile si nu eram sigura ca pot duce toate confidentele pacientilor in spate.
    Timpul insa m-a invatat ca pot face fata la astfel de situatii si ca noi “moldovenii” putem face fata realitatii,fiinca este realitate si nu de azi si nu de ieri ci de cand e lumea si pamantul.

  • Reply RTI 21 May 2012 at 23:05

    Nata imi e rusine ca esti jurnalista, mama si sotie. Am trait o buna bucata de timp in Belgia, trebuie sa vii sa vezi ce inseamna discriminare femeie!!! Homosexualii au instaurat dictatura lor impotriva tuturor. Am plecat din acea tara din acest motiv, chiar daca e peste Moldova, insa la educatie sunt zero.
    Iar emisiunile tale, sunt de 2 banuti. Nu te supara asta e realitatea. Am prieteni la jurnal si mi-au spus ca si tu esti o tipa care faci din homosexualitate lege acolo.
    Sa iti fie rusine si trebuie cel putin sa ai frica de Dumnezeu cind spui cite ceva

    • Reply nataalbot 21 May 2012 at 23:44

      Salut, drăgă citititor. Hai să facem cunoştinţă.Eu sunt Nata, tu cine esti? Deocamdata vorbesc cu un anonim(ă) care are dreptul la primul mesaj fără taxă. Următorul mesaj costă 8 lei. Şi bagă de seamă că eu muşc şi prin net. Ce mult îmi pare rău că îţi e ruţine pentru mine. De mâine promit să mă corectez. Şi voi interzice în primul rând toţi homosexualii din Jurnal. Voi începe chiar cu prietenii tăi.

  • Reply Adryy 23 May 2012 at 11:44

    Nata, imi place cum scrii, ce zici si ce idei ai uneori. Sigur, toti avem dreptul la opinie si alegere in viata. Locuiesc in Belgia, ce sa zic, sint mai avansati aici la acest capitol. Tot e bine si frumos, dintro parte. Eu una incer sa lucrez asupra mea, imi e greu, sincer, ii accept, dar ca sa fie discreti sa nu se afiseze si sa strige in gura mare ca e firesc modul lor de viata. Nu pot sa ascund asta de copii mei, sigur, dar nu vreau ca societatea, scoala, sa mii invete ca e normal asa. Sau ca o familie poate fi creata astfel si mai mult sa faca copii sau sa ii adopte. Asta eu nu pot intelege, sint contra sa fie puse pe acceasi balanta. In Franta, un candidat la prezidentiale, Bayrou, bine a spus, da tre sa poata si ei sa fie uniti in fata legii, intrebari de ordin juridic, insa nu fie numit “mariaj”, uniune, sau un alt termen. E o idee.
    In Belgia, acum un an sau doi, un caz care ma stupefiat, un prof de sport, sia schimbat sexul, ai sa zici e treaba lui asai? Dar ca sia pastrat locul de munca si venise ca madame la ore, sigur copii trebuia sa ii zica respectiv, madame. Au creat celula de suport cu psihologi si experti ca sa sustie copii si sa le explice ca domnul se transformaase ca sa rinza ii dorea, dupa o viata de familie si copii. Ma intreb cui ii trebuia asa consultatie? Imi luam copilul in acea zi de acolo. Cum sa mil traumezi cu asa subiect, miine imi vine acasa si imi cere alta …..intelegi tu.
    Una mai stiu si pot zice, multi mai sint inca socati cind vad sau aud de ei, dar fiecare tace in coltul sau, iata cum se petrec lucrurile. Multi aleg sa fie cool, ca e la moda. Stiu tineri de 17 sau 18 ani care la frageda virsta au decis deja ca sint gay sau ba, ce au trecut ei prin viata? Care e xperienta lor asa de vasta ca sa decida de care parte sint deja.
    Am asistat la un mariaj unde erau doua cupluri de gay, cei mai invirsti, modesti, discreti, nimic ce ii trada, desi toti stiu de ei. Cei tineri, fata de toti saruturi si imbratisari, socrul meu mereu a zis ca e modern , dar in seara aia pina si dinsul era jenat si a zis ca e prea de tot. Vezi cei ce striga in gura mare si vor atentie mereu is cu pokazuha, cei modesti tac si fac fara mare vilva.
    Noi ne criticam , noi netoleranti si bla bla, o lege va face alta lege. Desi legea asta nu vb doar de gay, aici intra si cei cu handicap, alte etnii, aici eu zic ca tre de pus accentul mai grav. Multe trebuie schimbate sa le usuram viata celor cu dificultati, ei au mai mare nevoie decit precedentii, zic eu.
    Vedeti ce fac musulmanii sa isi prezerve cultura, poate excesiv, da! Saria sa fie ca baza pentru orice lege, cica sa interzica Bikini si multe altele, femeia este la genunchiul broastei, dar asta este, nimeni nu le va dicta invers. Sau viitorul campionat de fotbal din Qatar, din start au zis ca nu accepta gayii sa fie expusi public, femeile acoperite si separate de barbati, ma intreb cu asa conditii, totusi Blater a acceptat sa fie petrecut acolo campionatul. Unde e vorba de bani, uita toata lumea de toate libertatile.
    De altfel, la toata lumea numai bine si sananate.

    • Reply nataalbot 24 May 2012 at 09:31

      Salut.pot sa te rog sa-mi dai un tel de contact?

    • Reply Victor 28 May 2012 at 23:40

      Nu știu de unde ai așa informații despre Qatar. Nu acceptă gay-ii să fie expuși în public? Ce înțelegi tu prin ”gay expuși în public” ? N-am văzut în alte state tinerii să se ”cațăre” unul peste altul pe banchete cum se întâmplă la noi pe lângă Catedrală, de exemplu. Asta ai în vedere? Nu cred că ar face asta suporterii, doar n-au deprinderi din astea moldovenești, nu?
      Cât despre prostia cu femei acoperite, sunt o mulțime de străini în Qatar iar populația băștinașă e doar de vreo 20%… 1% din populația Qatarului fiind Americani, de exemplu. Au un număr mare de Canadieni, Australieni, Britanici, Germani ș.a.m.d. Nu-mi închipui cum ăștia stau ”separat” pe undeva prin oraș 🙂 Vezi și tu un filmuleț despre Qatar: http://www.youtube.com/watch?v=bkTkTsRryWY uite cum se îmbracă lumea 🙂 E cel mai liberal stat din Peninsula Arabă. În ceea ce privește minoritățile sexuale, am fost și eu prin vest și am și prieteni prin Belgia, Franța ș.a.m.d. și cred că exagerezi…
      P.S. Nata, am pațit și eu cam tot așa, doar că bărbat fiind, în cazul meu e și mai ciudat să afli că un prieten e gay. Ciudată situație, ce-i drept că prietenia noastră s-a cam răcit ulterior, DAR îi păstrez secretul. Fiind conștienți de lipsa de toleranță de la noi ei se ”maschează” foarte bine, nu ghiceam în vecii vecilor că e Gay. Oameni buni, homosexualii nu-s neapărat cum vă închipuiți voi (bentițe, haine roz, gesturi, ciudate, și alte chestii perverse care apar doar ân imaginația voastră și mai rar în realitate 🙂 NU E absolut nicio diferență. Eu cred că ar trebui să-i lăsăm în pace să fie fericiți cum vor ei. Sunt convins că există mulți gay care s-au căsătorit cu femei, au întemeiat familii ș.a.m.d. Cât de fericiți sunt ei? Cât de fericite sunt soțiile acestora? Doar nu există acea dragoste la mijloc, acel ”foc”! Și o femeie până la urmă simte că nu e dorită, că nu e iubită… și o familie nefericită… și asta pentru că omul se forțează să fie, cum ziceți voi, ”normal”. Definiți normalitatea….

  • Reply Victoria 28 June 2012 at 17:54

    nu te poți bate cu sentimentele omului… daca e altfel, e altfel și gata!!! cît de tare n-ar vrea sa fie ca majoritatea… e diferit și desigur e tare urît că e arătat cu degetul pentru asta… mă simt în pielea lr cînd îmi amintesc că la școală aveam un port de haine diferit decît ceilalți și eram luată peste picior pentru asta… asta e mintea moldovanului și e mare păcat că mai sunt din ăștia care revin în Moldova cu gîndirea cu care au plecat… unde naiba au umblat? probabil nu au învățat limba de nu cunosc viziunile lumii…

  • Leave a Reply