De-ale mele

FOTOREPORTAJ 3: COPIII LOR

Copiii lor îs fix ca ai noștri. Frumoși, zglobii, talentați, florile vieții, ce să mai zic. Doar că ei au minim 3-4 copii în familie, mai toţi sunt blonzi şi cârlionţaţi. Taţii lor îşi dădăcesc copiii mai ceva decât mamele. Copii lor nu umblă încoştoşmonaţi cu 3 rânduri de haine, ca să nu răcească, ca ai noştri, ci mai cu seamă foarte subţirel îmbrăcaţi, cu pletele în vânt, chiar şi pe cel mai mare ger. Şi încă ceva. Adulţii îşi pregătesc odraslele de mici să fie descurcăreţi. Să nu se fâsticească – vorba noastră, să intre in vorbă cu străinii, să fie cât mai sociabili, să se manifeste cât mai creativ. Mai pe scurt, cresc copii normali. Pe picior egal cu maturii, şi la port şi la crez.

Olandezii sunt un popor de comercianţi, cu tradiţii negustoreşti seculare. De Ziua Reginei aceştia le oferă şi copiilor posibilitatea să câştige un ban, dar şi să prindă secretele tratativelor şi negoţului. În primul rând, pe 30 aprilie în fiecare an,Vondel Park se transformă într-o piaţă imensă de jucării, haine şi talente, în care maturii se odihnesc, iar copiii vând, negociază şi se laudă cu toate cele învăţate la lecţiile de dans şi muzică.În Vondel Park îi veţi cunoaşte pe cei mai mici comercianţi olandezi.

Acest băieţel a fost învăţat de părinţi să se descurce în orice situaţie. De Ziua Reginei, ştiind că toţi semenii săi vor câştiga bani, şi-a pus şi el un carton pe gât cu un mesaj cel puţin amuzant: Răspund cu Da sau NU la 3 întrebări legate de viiotrul acelei persoane care îmi va plăti 25 cenţi.

Alţii, mai maturi, vor deschide garajul lui tata şi vor organiza un concert cu trupa.

Mai pe scurt, iubiţi-vă copiii, faceţi cât mai mulţi copii şi încurajaţi-i să fie independenţi şi descurcăreţi.

 

 

 

Comentarii

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply cristina 20 May 2012 at 20:04

  Deja am ]nceput sa visez cind vom merge si noi de ziua Reginei in Amsterdam!! Mulumim ca ne inveti lucruri frumoase! Apropo voi mergeti intotdeauna cu avionul?

  • Reply nataalbot 20 May 2012 at 20:13

   Intotdeauna.mai des de la bucuresti

 • Reply Nona 21 May 2012 at 08:14

  indemnul tau este foarte bun, dar vezi, ca in asa caz , trebuie sa emigram in Olanda, sau nu mai stiu pe ce meleaguri…

 • Reply natalia 21 May 2012 at 09:37

  Nata —ne incarci bateriile cu mesajele tale—mersi ,de azi si mai mult am sa ma uit in ichii copilului meu ca la un matur ,ce pacat ca nu realizam lucrurile aceste de fiecare data -tu scrii frumos ,noi ne facem concluzii pretioase.

 • Reply diana 22 May 2012 at 15:26

  da…vreau sa ajung si eu in urmatorul an 🙂
  mai scrie, asa ne mai facem si noi cate un wishlist de calatorii!!

 • Reply Catalina 24 May 2012 at 07:15

  E minunat ce se intampla acolo,bravo lor, dar e bine ce se intampla si aici-un copil-deja e bine, si DA este un fapt eroic sa cresti aici un copil- sunt sigura ca stii si tu asta// Tinant cont prin ce au trecut generatii intregi de moldoveni- buneii au suferit foame, pe parinti au fost testate tot felul de vaccine, antibiotice si hormonale, cred ca s-ar fi putut intampla ca copii nostri sa nu fi trecut de varsta adolescentei(( Normal ca ii pui trei caciulite daca vezi ca la o simpla adiere face pneumonie……..si ce placere sa-ti tratezi copilul aici(( Si sunt de parerea ca ale noastre mamici se rup in patru parti mai des ca sa-si vada odrasla fericita. N-am nici urma de frustrare in mesaj, dar se putea relata de la fata locului fara comparatii.

 • Reply Catalina 24 May 2012 at 08:43

  Apropo, am o intrebare- fiica mea si inca o prietena de a ei vor sa faca o afacere (strang bani pt tabara)-sa vanda limonada naturala cu miere- la yardsale este posibil asa ceva? putem face si noi acolo pe o zi “piata afacerilor celor mici”?

  • Reply nataalbot 24 May 2012 at 08:49

   Sigur, o cauti pe eugenia boldescu pe facebook si ea iti da detalii

 • Reply cristina 24 May 2012 at 10:51

  Nata, mi-as dori mult sa faci un articol despre educarea si cresterea copiilor, sa ne da-i sfaturi, ai experienta si ne-ai putea invata pe noi cele ce suntem la inceput. Articolul l-ai putea face daca ai timp si placere,da nu – nu, iti vom fi recunoscatori noi cei cu pici.

 • Leave a Reply