De-ale mele

MISIUNE ÎMPLINITĂ

Săptămâna trecută mi-am scăldat ochii prin culori, broderii și ii. Este o stare inexplicabilă de liniște, magie și implinire, pe care o transmite bluza românească.

Am început cu Festivalul Covorului din satul Clișova Nouă. Duminica trecută am fost să văd covoarele Moldovei și să cunosc meșterii care le crează. Am admirat covoare de 5,6,12,16 mii de lei, dar m-am înnoit și cu 3 ii. Una am luat-o pentru maică-mea. Dar înainte să o poarte ea la Ia Mania, i-am făcut eu premiera la Sare și Piper.

Tot la Sare și Piper, toată săptămâna, am încercat să invit iubitoare, promotoare, colecționare de ii. M-am îmbolnăvit după ce am văzut colecția de ii ale Mariei Iliuț și ale Vioricăi Lupu.

Ioana Corduneanu din România, arhitect de profesie și autoarea blogului semnecusute m-am inspirat cu ceea ce face pe blogul său: imortalizează ornamentele de ii și le face digitale, adică le înveșnicește pe blogul său.

Iar Liliana Vițu, purtătoarea de cuvânt a primului ministru Leancă, a fost de acord să-și facă apariția în emisiunea noastră, purtând o ie pe care a primit-o de la mama sa în dar, pe vreamea când învăța la Londra. Când a apucat-o dorul de casă, mama i-a trimis niște conserve și…,această ie.

 

A fost o săptămâna magnifică. Începută cu Ziua Universală a Iei și încheiată cu IaMania. Am încurajat zeci de meșteșugari să creeze ii în continuare, am încurajat mii de femei să reîndrăgească ia și cu multă mândrie să poarte ie, am contribuit la nașterea a minim 5 noi meșterițe de ii prin atelierul pe care l-am organizat. Poate cel din urmă detaliu este și cel mai important lucru pe care am putut să-l fac pentru țara mea. Se poate spune, cu mâna pe inimă: misiune împlinită. E pentru prima dată, după monumentele istorice ale Chișinăului, când am ales să militez public, atâ de aprig pentru ceva. Recunosc, nu e o misiune ușoară să faci din ie o mișcare, mai ales dacă nu crezi în asta. Și e foarte ușor, când nu-ți pasă de ce vor zice cei din jur, pentru că asta contează mult mai puțin sau aproape deloc în comparație cu propria satisfacție și împlinire.

 

 

AICI CE A MAI SCRIS LUMEA DESPRE IA MANIA:

http://diez.md/2013/06/30/fotostart-bucuria-start-ia-mania/

http://www.youtube.com/watch?v=mmN-whpy56k&feature=youtu.be
http://diez.md/2013/06/30/foto-invatam-mestesugarit-si-culinarie-la-ia-mania/

http://unica.md/monden/ia-mania-pe-gustul-tuturor-foto/

 

Comentarii

Previous Post Next Post

11 Comments

 • Reply Lili 2 July 2013 at 04:13

  Nata, esti o comoara! Multumim pentru tot ceea ce faci pentru tarisoara asta. Tu ai facut mai mult pentru poporul asta, decit multi caposi si capoase luate la un loc.

  • Reply Iulia 2 July 2013 at 15:30

   Deacord. 🙂

 • Reply diana 2 July 2013 at 09:36

  toate ii-le super frumoase, dar ia mamei tale mi-a placut cel mai mult, frumoasa foc!!!
  imi doresc si eu o ie!

 • Reply Victoria Cecan 2 July 2013 at 10:58

  Cred ca a reusit “ia mania”. Am vrut tare sa merg si eu insa fetita mea de 9 luni a facut alergie si nu am avut posibilitate sa particitam. Daca poti Nata sa-mi dai citeva adrese, pentru a procura ii pentru fetita mea Miriam si pentru mine. Multumesc anticipat

 • Reply Alina 2 July 2013 at 15:29

  Intr-adevar, misune implinita… pacat ca nu am prea vazut artisti de muzica populara, (decat foarte putini), reprezentanti ai ministerului culturii, si de ce nu chiar dna ministru… care dupa parerea mea trebuiau sa fie acolo, si inca altii si altii care ar fi putut face parte din organizatorii acestui eveniment, la IA Mania ma refer. Oricum Nata esti BRAVO si iti uram succes in toate initiativele tale ce tin de pastrarea patrimoniului cultural, arhitectural si artistic.

 • Reply Zina 2 July 2013 at 16:41

  Salut Nata! De ceva timp tot urmăresc ceea ce faci, şi atunci cînd vii cu o ideie mă gîndesc:” oare o să iasă ceva din asta?” ştiind cum e mentalitatea oamenilor de la noi, şi de fiecare dată rămîn plăcut surprinsă de rezultatul final, totuşi demonstrînd că se nasc şi la Moldova oameni. Bravo pentru ceea ce faci, ai arătat nu o singură dată că dacă îţi doreşti ceva, atunci îţi atingi scopul. Bravo şi chiar mulţumesc pentru ceea ce faci, pentru mica ţărişoara noastră.

 • Reply Allesya 3 July 2013 at 11:16

  Frumoase ii,super! Mi-a placut blogul cu ornamente! Ce bine ar fi sa fie si schemele de brodat ,si tiparele pentru cusut ii in forma digitala, de exemplu eu mi-as face una, chiar daca mi-ar lua mult timp!

  • Reply Ioana Corduneanu 9 July 2013 at 02:28

   Allesya, va rog urmariti blogul sau pagina de Facebook “Semne Cusute” – pana la sfarsitul saptamanii voi publica mai multe ‘tipare’ pentru ii; croiala din Moldova, Muntenia si Oltenia este aceeasi; insa mai sunt si alte tipuri de ii in zona de munte (Muscel, Transilvania, Banat, etc). … sper sa gasiti panza potrivita, poate chiar tesuta in casa! succes!

 • Reply kafka 10 July 2013 at 16:15

  Nata, daca vii la Montreal ne asteapta la fel o IaMania? Ce zici?

  • Reply nataalbot 10 July 2013 at 18:07

   Dar tu ce zici?

   • Reply kafka 11 July 2013 at 22:33

    Bineinteles, UUUURRRAAAAA

  Leave a Reply