Recunosc, am făcut un efort de 3 nopți, ca să fac ordine în telefon și să eliberez memoria lui de aceste momente. Știam că nu va fi ușor să aleg cele mai colorate clipe, unele dintre ele nepublicate, dar nici chiar așa. Acum sunt mândră de rezultat. A ieșit un artcolaș de 1 km, dar ce contează? Sfidăm toate regulile bunului simț de blogger și ne încălzim de la aceste clipe minunate. Încep cu 1 ianuarie, 2013 și închei tot 1 ianuarie, dar 2014.
1 ianuarie, 2013, or. Colmar, Alsacia, munții Vosges, Franța.Un loc în care arhitectura, gastronomia și natura sunt cel puțin 3 motive pentru care merită să vii aici.
Mijloc de ianuarie, 2013, Chișinău. Un concert ad hoc cu Alexandrina Hristov. Un spectacol de suflet cu o artistă din Basarabia, de dragul căreia, într-o seară, am adunat prin fb o sală plină de oameni dornici să o asculte. Memorabil concert…
Sfârșit de ianuarie, 2013,Chișinău, Centrul Mamei și a Copilului. Picturile Evei trec de pe foaie pe pereții secției Pulmonologie, unde sunt tratați copiii bolnavi de mucoviscidoză.
Momentul a fost imortalizat, de fapt, prin mii de poze care au devenit un video.
Sf.Valentine’s Day, 2013, Italia. După nunta celei mai bune prietene. Dimineața după nuntă trebuie de mâncat ceva. Prima dată în pijama la supermarket. Senzațiile, din păcate, nu le pot descrie. Mai bine încercați să aveți propria ocazie de a merge din pat direct la magazin.Merită.
Aprilie, 2013, s.Băcioi. Filmările edițiilor de Paști pentru Sare și Piper. O casă păstrată, din fericire, așa cum a fost construită. Acum 60-70 ani.O poză pe care o voi arăta fetelor mele ca să le pot descrie cât de frumoase erau pe vremuri casele din satele moldovenești.
Aprilie, 2013, s.Hoginești – patria olarului Vasile Gonceari. Alături de el și cea mai mare din Moldova oală de lut, lucrată manual.
Aprilie, 2013, Amsterdam.Din 2010, in fiecare an mă îmbrac oranj și mă duc să sărbătoresc Ziua lor care a devenit, între timp și ziua mea. Ultimul Queen’s Day a fost superb…și ultimul. Din 2014 va fi King’s Day. Dar de data asta fără mine:(
Mai, 2013, or. Kiev, orașul care m-a inspirat pentru IaMania. Ardoarea și pasiunea cu care ucrainenii își iubesc identiatea, nu te poate lăsa indiferent. Ornamente tradiționale pe ambalajul înghețatei, pe pungi de la supermaket, pe cămăși bărbătești tradiționale, vândute în benzinării sau branduri de lux cu specific etno. Noi de ce nu putem, ca și ei, să ne transformăm identitatea în pâine caldă? Oare nu tocmai asta i-ar atrage pe turiști, aducând benefici atât celor care păstrează tradițiile cât și celor care le consumă?
Tot la Kiev am descoperit o piață de artizanat absolut încântătoare. Mult kitch, dar și multe lucruri valoroase. Ii de Bucovină, covoare de Ieremcea.
26 mai, 2013, Chișinău. Datorită ”Mai Dulce” am prins la curaj. Am simțit că lucrurile se pot face, dacă ai o idee care te face să vibrezi,o echipă care devine familia ta și o tonă de entuziasm. Sper mult ca această sărbătoare de familie, dedicată deserturilor tradiționale și moderne, să devină una așteptată an de an. De fapt, recent am conștientizat un lucru despre Klumea, organizația care s-a născut în urma evenimentelor pe care le-am organizat în 2013. Klumea reinventează tradiții. Oricine vrea să susțină inițiativa din acest an este binevenit să ne contacteze.
Ideea trofeului ”Cireașa de pe tort” pentru Mai Dulce s-a născut în timpul unei vizite la familia meșterului Andrei Sclifos. Am văzut la el vreo 10 crapi de aur, pentru un campionat de pescuit, și m-am gândit: De ce oare nu? Realizarea îi aparție în totalitate lui Andrei Sclifos, un meșter care lucrează cu lutul cum lucrează gospodina cu aluatul. Îl cunoaște, îl vrăjește.
Mai, 2013, Patiseria Creme de la Creme, Chișinău.Am organizat un atelier de felting. Cupcake-pernuța de ace, din dreapta, cu tradafiraș și acum o folosesc.
Mai, 2013, Chișinău. Balul de caritate Hospice Angelus. De la aeroport, direct la bal. 3 ani la rând. Un eveniment pe care l-am prezentat cu multă bucurie, pentru că îl făcea John McKellar și pentru că ne provoca de fiecare dată să ne reinventăm. Un lucru care lipsește la mai toate evenimentele din Chișinău. Reinventarea.
Iunie, 2013, Shopping Malldova, Ziua Copiilor, Eva are spectacol, dar înainte de asta își servește colegele cu cireșe din grădina noastră. Aveam atât de multe și erau atât de dulci, cărnoase și mari, încât puteai hrăni cu ele și o armată.
Iunie, 2013,Valea Morilor, Chișinău. Eu m-am scos pe mine la plimbare, un nene a venit cu o geantă plină de boboci pe care i-a scos prima dată la apă. Încântătoare priveliște. Oare ei, bobocii, țin minte cum e asta prima dată?
Iunie, 2013, Strasbourgh. Atelerier de Stil – o experiență de neuitat. Am gătit gustos, am cunoscut moldoveni frumoși.Am cunoscut-o pe Oxana.
Iunie, Aeroportul din Munich.În 2013 am zburat mult. Mi-am promis să mânânc acasă de fiecare dată înainte de zbor, pentru că mâncarea din avion îți poate strica ziua, mai ales când la o foame ești gata să înghți orice porcărie. Nu e de mirare că imaginea aceasta, de confort adăugat la aeroportul din Munich, m-a făcut să mă întreb cum oare trebuie să se simtă omul ca să vrea, așa pe loc,să facă și un duș în aeroport.
Iunie, 2013, Chișinău, Buciumul. Iamania Forever! Apropo, suntem în căutare de parteneri pentru ediția din acest an. Am inventat ceva cu totul special. Asta doar dacă găsim și finanțare. Dragi sponsori, sunteți bineveniți să mai susțineți un eveniment Klumea.
August, 2013, Montreal. Această poză vorbește despre faptul că mi-am găsit noul cuib. Am vrut să imortalizez momentul pentru că a sărbători în felul acesta încheierea unei proceduri destul de anevoiase cum este căutarea unui apartament bun, în august, în Canada. Asta în timp ce toate apartamentele bune se dau pe 1 iulie.
Septembrie, 2013, Montreal. Jardin Botanique, Expozitia Mosaique. Unul dintre cele mai colorate episoade culturale din noua mea viață. Sculpturi gigantice de topiari, lucrate de sute de oameni, care au adunat alte sute de mii de oameni ca să le admire.
Septembrie, 2013, Montreal. Prima decepție. Vin dintr-o țară care oferă diplome corupte și studii pe care nimeni nu le recunoaște pe plan internațional. A doua decepție, am un CV demn de toată critica. Învățăm să facem CV nou, fie cronologic, fie pe comptențe. Doamne, cât de înapoiată mă simțeam în fața acestor noi descoperiri. Mulțumesc destinului pentru ferestre noi. Păcat de noi și de țara din care venim.
Octombrie, 2013, Montreal. Învățăm să criticăm constructiv. Chiar și fetele mele aplică tehnică și se amuză de fiecare dată când o aplic cu ele.
Noiembrie, 2013, Laval. 3 curcubeie simultane după o ploaie sănătoasă. Nu mă puteam opri din a le fotografia. Un fenomen angelic. Cică nu e bine să fotografiezi curcubeul, că-și pierde farmecele.
Noiembrie, 2013, Montreal. Trimit actele pentru admitere la studii. Clipe dulci de fiori și așteptare.
Noiembrie, 2013, Laval. Când îi adun așa în casă, la o masă, nu-mi pot rupe ochii de la ei. My 4 little stars. I finally found what i was looking for.
Decembrie, 2013, Laval. Prima data la zumba. În orice instruire rolul profesorului este decisiv. Așa cum a fost și cu Carianne, născută pentru a pasiona oamenii de zumba.
20 decembrie, 2013, Chisinau. Balul Brazilor de Crăciun – ediția 3
Decembrie, 2013, Laval. Veștile bune nu întârzie să apară. Back to school.
Decembrie, 2013, Montreal, College Jean-de-Brebeuf. Everybody in the casa mare. Primul event oficial al Koolture Tricolore, o soră Klumea de la Montreal. Ei sunt cei care mi-au făcut aterizarea mai moale. Parcă-mi vine acum să-mi păstrez în secret emoțiile pentru ei ca să nu-mi amintesc de piesa Holograf ”Dar să nu-mi iei niciodată dragosteaaa”
Decembrie, 2013. Montreal, Everybody in the casa mare. Bujor’elle se numește brandul lor. Moldovence care reinventează meșteșugul de lucrat lâna și ne promovează ornamentele tradiționale, transformându-le în accesorii unice.
1 ianuarie, 2014, Montreal. Revelionul cu neamuri montrealeze. În curând sperăm să ne extindem și cu un brazilian îndrăgostit de o părticică a familiei noastre.
Acesta a fost 2013. Mai urmează un articol despre cele mai gustoase aventuri gastronomice ale lui 2013.
2 Comments
Stiu ca intrebarea risca sa fie in stil “papparazzi” dar nu ma pot abtine sa nu intreb ce domeniu vei studia….
Eu chiar ma gindesc la o re-profilare a vietii mele in urmatorii ani si sint curioasa 🙂
Am început cu franceza. Nu știu ce va mai urma