De-ale mele

RECENSĂMÂNTUL ȘI NAȚIONALITATEA

Din clipa în care am văzut spotul video care mă convingea să scriu că-s ”moldoveancă” și până în ziua de azi au trecut vreo 2 săptămâni. Două săptămâni de frământări. Prima mea reacție la văzul acestui clip s-a revărsat într-o polemică aprinsă cu cei de-ai casei. Unii păstrau tipica neutralitate, alții dimpotrivă refuzau categoric să se numeasca români și eu…cu argumentele mele.

Ei cum, cum e posibil ca cineva care pretinde că ține la această țară, atât de săracă și atât de neputincioasă ca stat independent, cum cineva care susține ca îi pasă de viitorul acestei țări, își cheltuie miile de dolari ca să facă un spot cu un asemenea mesaj. Menirea acestui clip este să inducă oamenii în eroare și să-i nedumerească. Să se uite la pașapoartele lor românești și să nu mai înțealeagă nimic. Iar în rezultat, să decidă zăpăciți soarta unui recensământ de care Moldova are nevoie, de la independență încoace, dar și soartă multor politici pe care ar putea să le dicteze acest recensământ.

Pe cât de indignată, pe atât de sictirită sunt de aceasta temă. În plus, mai e și maică mea, femeie chibzuită și înțeleaptă, care tot îmi spunea: ce-ți trebuie..lasă-i în paza Domnului. Și eu i-am lăsat, aparent. Dar în adâncul sufletului, ființa-mi cere dreptate. Așa că azi, când începe recensământul în Moldova, un studiu atât de necesar, care sper să arăte adevărata situație a țării: ca și număr al populației prezente, a celor plecați, sex, limbi vorbite…și naționalitate, eu am decis să scriu.

Nu pentru a-l judeca pe dul Dodon pentru crima pe care o face împotriva propriilor săi copii. Pentru că a minți un om în privința identității sale naționale este la fel de grav ca și a face schimbul de copii într-o maternitate. Fiecare dintre noi are nevoie de identitate națională. Aceasta nu este doar o simplă inscripție în pașaport sau în formulare de vize. Identitatea este …soarta și puterea coloanei vertebrale a unui om. Și făra o identitate națională, care e a noastră adevărată, nu impusă, care să ne facă o dată și pentru totdeauna să ne acceptăm și să ne iubim pentru ceea ce suntem, o să rămânem în vecii vecilor cu fontanela deschisă. Cu toate că specialiștii spun că fontanela deschisă reduce riscurile unei comoții cerebrale, nu cred că în materie de identitate națională e valabil.

Pe dul Dodon o să-l judece istoria. De altfel, să ai o dispută cu genialul și capriciosul Eugen Doga este deja primul semn că istoria nu iartă. Cum a zis și maestrul: ” Nu trebuie de iubit Moldova și de făcut ticăloșenii”

Asa că eu scriu pentru niște mii de oameni care vor citi acest mesaj și pe care sper că acest subiect îi va face să discute cu alte sute de oameni din preajma lor. Iar subiectul discuției este: cu ce naționalitate ne anunțăm la recensământ?

Suntem acum într-un moment foarte dificil și decisiv pentru Moldova. Un moment în care nu diversitatea de opinii, ci unitatea este crucială. Un moment în care nu ne vom împărți în moldoveni de la nord sau de la sud, ci ne vom uni sub singura naționalitate pe care o pot avea în Moldova cei a căror limbă maternă este româna și a căror obiceiuri, tradiții sunt de cultură romănească.
Noi nu mai avem timp, ani de zile, să ne chinuim până îi convingem pe cei mai sceptici că suntem români, așa cum s-a întâmplat cu limba romănă. Noi trebuie să fim sau proști sau proști și orgolioși ca să credem că limba, cultura și tradițiile noastre să fie de proveniență moldovenească. Și asta ar fi nu doar o prostie, ci și o mare pagubă pentru această țară. Și aici nu are importanță care a existat prima Moldova sau România. Aici contează că noi vorbim, cântăm, dansăm, sărbătorim și murim în aceeași limbă, românească.

Nu e momentul incertitudinii. E mai mult ca oricând momentul siguranței că avem o naționalitate comună cu cei de peste Prut.Asta însă niciodată nu va schimba specificul nostru local, de Moldova. Așa cum îl au ardelenii, bucovinenii, muntenenii. Ei cu toții au ceva local, propiu și unic și cu toții au naționalitate românească.

În aceeași ordine de idei, nu pot să nu recunosc că ma simt mai specială, mai diferită, mai deosebită pentru că vin din această Moldovă. Pentru că sunt o româncă care vine din Moldova, unde alături trăiesc încă cîteva entități, datorită cărora eu reușesc să gust din alte culturi. Da, eu mă mândresc că sunt o româncă care vorbește la perfecție rusa și poate citi știri și cărți în rusă…engleza..și în curând și franceza. Iar maică-mea înțelege perfect ucraineana…pentru că a copilărit într-o zonă învecinată cu ucrainienii. Dar asta nu ne face mai puțin români.

Pe 16 aprilie a început mult așteptatul recensănsământ. Scrieți acolo ce vă șoptește inima. Mai ales dacă ea vă șoptește românește. Știu că nu am dreptul să spun nimânui cum să se simtă în suflet sau în buletin. Dar nu pot să tac când cineva îmi transformă poporul în oi care behaie moldovenește.

Noi nu suntem oi, noi suntem români. Nu suntem nici cei mai curajoși, nici cei mai patrioți, dar avem demnitate, suntem capabili să ne ocrotim rădăcinile. Și punctum.

Comentarii

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Rodika 18 April 2014 at 02:05

  Absolut Deacord!!!

 • Reply Lupan 22 April 2014 at 02:43

  Vezi tu Lidia, ca Belgia si Braziliea vorbesc limbele mentionate de tine ca au fost colonii a marelor imperii de la acea vreme. Noi am fost parte a Romaniei si deci avem o alta origine de cit a lor.

 • Reply natalia 22 April 2014 at 07:21

  Recensamintul Populatiei si al locuintelor 2014 se va desfasura in perioada 12-25 mai (in loc de 1-14 aprilie) , conform Legii nr.90 din 21.12.2012 si modificarile la lege privind transferarea perioadei de desfasurare. Pe data de 17 aprilie 2014 a inceput campania de informare a cetatenilor privind RPL 2014.
  https://www.facebook.com/Recensamint2014

 • Reply ogogeanu 22 April 2014 at 13:52

  Personal nu ma sperie oamenii care isi fac propaganda politica prin diferite moduri dezgustatoare, mai rau- ma sperie faptul ca oamenii care traiesc si rasufla aerul de pe acest plai ar putea sa-si vinda si sufletul ( nu mai zic de limba, etnie, nationalitate s.a) pentru a trai mai bine. Ma sperie gindul si pe mine ca cineva ii orbeste nu cu viata buna, salarii decente si atitudine responsabila in toate ramurile socio-economice, ci cu promisiuni si vise despre acestea; si oamenii cred iata ce e mai tragic. Da, suntem diferite popoare- romani, rusi, ucraineni, gagauzi, insa de ce ne lasam prostiti?! pentru ca mai apoi sa ne plingem?! Noi plecam in diferite tari si muncim caci suntem remunerati , iar acasa nici fundurile nu le ridicam , caci trebuie sa ne dee statul?! Problema e ca ni sa schimbat mentalitatea, copiii nu vad nici un viitor, iar in aceste conditii te faci alaturi cu orice alta natiune care cit de cit a reusit, numai sa-ti realizezi visul. Pacat.

 • Reply Andrian 23 April 2014 at 08:34

  Suntem romani si vorbim Limba Romana, sa nu ne lasam manipulati de cei care sau nu inteleg , sau vor sa ne duca in eroare si in secolul XXI

 • Reply Nracovita 23 April 2014 at 12:37

  Pe Dodon il va judeca istoria,dar cind?Pentru declaratiile lui din Comrat puteau sa-l judece acum,dar are imunitate parlamentara.Pina atunci va bineficia de calatorii in Europa fara vize,alte bineficii,ca altii ce erau impotriva independentii RM,acum profita din “plin” de ea.Vreau sa intreb,dna Albot, unde sunt clipurile patriotice,care este activitatea tineretului studios in a lamuri oamenilor adevarul despre recensamintul din mai si bineficiile lui in caz de alegere corecta a raspunsurilor ? Timp a ramas foarte putin …Sa ne activizam,domnilor !

 • Reply Mariana 24 April 2014 at 02:15

  Cu drag ne vom declara la recensămînt ceea ce suntem cu adevărat, adică români!

  Bravo Nata Albot!

 • Reply Anna Ciorba 9 May 2014 at 10:04

  Multumesc Nata. 🙂

 • Leave a Reply