De-ale mele, IAMANIA

LA ÎNCEPUT A FOST…O CARTE

Dragă Dle Ambasador al României, Marius Lazurcă. Aș fi putut să vă adresez personal acest mesaj prin mail, dar am decis să îl postez public, pentru că este adresat atât Dvs cât și altor câțiva oameni care m-au inspirat să le spun un Mulțumesc.

photo 5

Anul trecut, înainte de prima ediție IaMania, mi-ați oferit în dar o carte. Ați vrut să mă încurajați pentru inițiativă și recunosc, ați reușit. Atunci când încep să-ți crească aripi, e important nu doar ca cineva să nu ți le taie, dar să mai fie și oameni care să te încurajeze să le desfaci. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât, aceeași carte am găsit-o, cu câteva zile înainte, în atelierul ”Tradiții Noi” al Elenei Ețcu. Buna mea prietenă se lăuda atunci cu achiziția sa făcută în România, iar eu, în adâncul sufletului, mi-am dorit mult acea carte.Pentru că este frumoasă. Este valoroasă și te face să ți-o dorești în bibliotecă.

sezatoare

Printre puținele cărți pe care am putut să le iau cu mine peste ocean, a fost și cartea pe care mi-ați oferit-o în dar. Înainte da a pleca însă, am reușit să organizăm cu Elena Ețcu câteva ateliere de brodat ie pentru cei care doreau să învețe această meserie. Datorită acestor activități, mai multe femei din Moldova au aflat secretele de creare a celei mai frumoase, misterioase, complexe și fudule piese din costumul nostru tradițional. Îmi creștea inima de bucurie, văzând cum apăreau tot mai des fotografii din procesul de lucru al participantelor la șezătorile pe care le-am inițiat cu Elena. Iar în ziua în care m-a contactat Alex Pahomi, un fotograf de meserie, și m-a întrebat cum ar putea și el învăța să brodeze o cămașă, am avut senzația că am primit cea mai valoroasă răsplată pentru cele pornite.

alex pahomi

Alex Pahomi, fotograf. Meșterul propriei sale cămăși

Eu știu că pentru unii această încăpățânare a mea, legată de ie, a devenit deja o sursă de alergie (ciudat, când redactam articolul am descoperit câ mâinile mele au scris inconștient cuvântul “energie” în loc de ”alergie”. Freud sigur are o explicație). Sincer, în comparație cu impactul pe care îl are încăpățânarea mea, alergia pe care o provoc unora devine pentru mine total neînsemnată.

photo 4

photo 1 (3)

ie etcu

TUD_7696

Revenind la cartea pe care am primit-o în dar, am ochit în ea câteva ii de poveste. Pe care nimeni niciodată nu le va mai repeta. Sau le va repeta, dacă își va dori asta foarte tare, și va avea răbdare și talent să le reproducă. Adică să descifreze ornamentele pe o foaie în pătrățele. Asta doar la prima vedere pare ușor. În realitate însă e destul de complicat. Eu mi-am dorit mult de tot câteva ii din carte. Le-am îndrăgit și mă uitam la ele că vulpea la struguri. Iar Elena Ețcu și atelierul Tradiții Noi au creat niște replici superbe ale acelor minunății, una din Olt, alta din Tulcea.

Acum iile inspirate din cartea cu pricina cuceresc altă lume. Iar eu deshid foaie după foaie și le arăt noilor mei prieteni cât de bogată geografic este Ia.

Mulțumes Dle Ambasador pentru carte.

Mulțumesc Elena pentru receptivitate și ”Tradiții Noi” pentru muncă .

Mulțumesc Ioana Corduneanu pentru inspirație.

Mulțumesc mămică pentru că mi-ai adus mândr-iile la Montreal.

photo 3

photo 2 (2)

IMG_3674

 

Comentarii

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Viorica 13 April 2014 at 13:05

  Intotdeauna mi-a placut sa brodez, dar pina acum nu m-am gindit sa brodez o ie. Te rog sa imi spui daca in Chisinau se organizeaza vreun master class in acest sens. Mersi pentru ca m-ai molipsit de ie.

  • Reply nataalbot 15 April 2014 at 12:21

   https://docs.google.com/forms/d/1k51H9LBleVK0UxHjBkCMjW09nx_5pz4BAbScdvMXhD4/viewform

   Acesta e formularul de înscriere la ateleiere de cușut ie.

   • Reply Viorica 16 April 2014 at 14:24

    Mersi mult. Am completat chestionarul, dar am observat ca data limita e 10 martie, sa inteleg ca deja atelierul a inceput?

    • Reply nataalbot 16 April 2014 at 17:37

     Atelierul deja a avut loc, dar noi adunăm un nou grup. Dacă reușim să adunăm minim 20 de participante, vă anunțăm. Avem deja 10 participante. Dacă mai aveți pe cineva cui puteți sugera să participe, vă vom fi recunoscători.

 • Reply Taty 24 May 2014 at 07:23

  cita frumusete si cita placere reda iile traditionale romanesti :)Mi-as dori si eu sa o ie sa o iau cu mine in SUA 🙂

 • Reply Tatiana 7 July 2014 at 15:10

  Oare sezatoarele astea se organizeaza si vara? As incerca si eu , de mult imi doresc. Daca Alex Pahomi a reusit , eu de ce nu as reusi 🙂 .
  stie cineva datele de contact ale organizatorilor? Dna Elena Etcu pe facebook nu a acceptat invitatia mea 🙁

 • Reply Florin 14 December 2017 at 07:24

  Foarte frumoase modele de ie!

 • Leave a Reply